Marcipánové figúrky, fondánový poťah, „vyčipkované“ medovníčky, karamelové ozdoby, alebo aj jednoduchý motív vysypaný práškovým cukrom cez šablónu - to všetko sú jedlé dekorácie z cukru, ktoré dodajú ten správny „šmrnc“ každej sladkej pochúťke. Určite budete so mnou súhlasiť, že pekne ozdobená torta, alebo dezert, priam láka k zahryznutiu 😉
Zvyknete aj vy z času na čas prizdobiť vaše sladké dobroty? Čo vám ide najlepšie od ruky a čo naopak by ste sa radi naučili? Pomáhajú vám pri zdobení aj deťúrence? Tešíme sa na všetky vaše tipy!
@ivankajar Hej, teraz sa dajú kúpiť pekné ozdôbky podľa fantázie. Deti často ocenia aj jednoduché dekorácie, napríklad s lentilkami 😉
@nikenzi To je ale krása, vyzerá úplne profesionálne! Aj ten košíček si robila Ty? Poťah je marcipánový, alebo z fondantu? Raz by som to chcela vyskúšať, vyrobiť vlastnoručne takúto parádu 😉
Ja mám pocit, že pečiem odjakživa 😀 ale to "pravé" pečenie lahodiace aj oku som začala až keď sme obnovili kuchyňu so spotrebičmi a chcela som deťom vyčariť úsmev na tvári veselými tortičkami. Hlavne pre rodinu pri pečení skúšam nové postupy, pomôcky - testujem svoju zručnosť a ich reakcie 😉 .
Pridávam aj zopár svojich dielok 🙂
@darina1952 Darinka, sú nádherné! Najviac ma dostala dúhová torta (tá posledná). Fakt vydarená! Robíš si aj sama aj tie poťahy a ozdôbky? Aké suroviny sa Ti najlepšie osvedčili pri príprave?
@nela_cukor to je potahova hmota K2 - je to v podstate cukor, voda, mandlova roma a rastlinny tuk. lepsie sa stym pracuje lebo je plasticka a nevadi jej ani vlhko v chladnicke. je v snehobielej farbe ale mozes do nej pridat farbiva a urobia sa krasne farby. a hlavne kilo stoji len cez 4€ cize aj financne je to menej narocne ako marcipan. inak nic s toho neni tazke. natiahnes hmotu, vykrojis alebo vyvalkas vzory a kosik pleties a poukladas ruzicky. len to chce trpezliuvost.
@nikenzi Ozaj krásna torta, si šikovná!
@aduskatt Tá šálka, aj ruža sú ako živé! Hmotu si pripravuješ sama, alebo kupuješ?
@nela_cukor ďakujem za pochvalu🙂 veľmi dávno som si robila sama, ale postupom času som došla do štádia, že som si zriadila eshop s cukrárskymi potrebami, hmotu používam kvalitnú, už hotovú, pri predstave, že mám práškový cukor po celej kuchyni a viac roboty, ako len vybrať s kýblika a robiť dávam naozaj prednosť hotovej hmote
@nela_cukortorty ako som už písala k fotkám k Vašej aktuálnej súťaži robieva môj manžel a sú super, niektoré potrie iba čokoládkou, na iné dáva marcipán a zdobia spolu s dcérkami, niekedy lentilkami, inokedy želé cukríkmi a robia nápisy, tatko im urobí hmotu, zmiešacukor-slovenský s maslom, niekedy pridá granko a píše sa, alebo sa robia drobné kvetinky, každá dcérka si vyberá a vymýšĹA, NIEKEDY Až Až...Je super, ich pozorovať ako sa dohadujú, ktorá čo vyzdobí a prečo ona nemôže to ato a druhá môže, no pri 4 dcérach... Inak Vám ďakujem za super dva týždne... Pekný večer
@nela_cukor pouzivam kupovane hmoty - setri mi to cas a ruky🙂 Viac obrazkov je v mojich albumoch tu na konikovi. Ozdoby - postavicky a kvietky si vyrabam sama najradsej v noci ked uz rodina spi a nikto ma nerusi 🙂 .
@veja79 Ozaj krásna, mimoni sú teraz u deciek TOP! Super nápad a postavička vyzerá ako živá. Ako si robila tú hmotu?
@nela_cukor tých receptov je veľa my máme najradšej mliečny marcipán - cez leto 250 púdrový cukor rovnako sušené mlieko 2PL pšeničný sirup-alebo kukuričný alebo med, 30g cera a 4-5 pl vody. Zamiešam sypké veci v pekárničke pridám tekuté plus arómu ak chceme - najčastejšie mandľovej trochu a čakám kým mám v pekárničke hmotu - cca 20 min . Hotovo. Idú z nej ak kvietky ak postavičky...Cez zimu dávam dva diely cukru a a jeden diel mlieka - v lete keď torty "rosia" kôli teplu používam radšej túto hutnejšiu hmotu.
POZOR na pridávanie vody! Pomaly - nedávať naraz vodu - niektoré cukry majú viacej protihrudovej zložky a preto niekedy treba vody viac niekedy menej ale naozaj len po lyžičkách. Je to ľahké a viete čo tam dávate.
@veja79 Ďakujem za návod. Musím to vyskúšať. Pozerám, že tá pekárnička je ozaj multifunkčný výrobok. Dá sa s ňou veľa vymyslieť 😉 dievčatá písali, že v nej robia dokonca aj džem!
Ako píšeš, jednou z hlavných zložiek mliečneho marcipánu je práškový cukor. Máš svojou obľúbenú - osvedčenú značku? Slovenskí výrobcovia majú vo svojej ponuke veľmi kvalitný práškový cukor. Nájdeš ho pod značkami SweetFamily a Korunný cukor. Je pravda, že oba obsahujú zemiakový škrob, takže cukor možno považovať za bezlepkový. Značka SweetFamily však predáva aj cukor, ktorý je úplne bez škrobu. Je balený v plastovom vrecku s obsahom 500 g.
@dankaa78 Krásna a určite aj chutná!
@irenaliza Je úžasné, že sa manžel tak stará! Dokonca vie spraviť aj marcipán!!!! Tak to je obdivuhodné 😉 Pri štyroch dcérkach sa máte skutočne čo obracať.
Každopádne Vaše sladké dobroty sú bezpochyby "na zahryznutie". Určite sú mňam a urobené s láskou 🙂
Aj my ďakujeme za krásne príspevky, až nám je smutno, že "sladké dni" končia.
Nezabudnite si z času na čas s rodinkou osladiť život! Je leto, treba aj trošku oddychovať 😉
Dobrý deň keď pečiem pre deti tak rada kúpim už hotové ozdoby. Na vlastne vytvorí zatiaľ nemám čas.