Nie je cukor, ako cukor. Radi by sme preto nazreli do duše spotrebiteľa. 🙂 Aké kritériá sú pre Vás pri výbere podstatné? Čo u Vás rozhoduje (je to kvalita, obal, krajina pôvodu, cena)? Hrá u Vás rolu či sa jedná o potravinu zo Slovenska? Kde radi nakupujete? Sú to obchodné reťazce, alebo dávate prednosť menším predajniam? Ďakujeme.
@ichbinich Ahoj, vidím, že máš veľmi zdravý náhľad na "vec". Sezónnosť potravín a tak isto faktor lokálnosti sú pri nákupe potravín veľmi dôležité. Na jahôdky v zime nech si chodí Maruška 🙂 Píšeš, že používaš aj slovenský cukor, si z jeho kvalitou spokojná?
Ahojte.
Ja sa nejako nerozhodnujem v obchode. Proste vezmem Sweet family a idem k pokladni. Osvedčil sa mi po všetkých stránkach a preto, načo mudrovať nad inými?! 🙂
Pri kupe cukru u mna rozhoduje hlavne krajina povodu a samozrejme aj cena...hlavne ked treba kupit viac cukru napriklad na zavaranie, na pripravu dzemov a sirupov...😊 a v poslednom case najradsej nakupujem v obchode ktory ma na Slovensku uz dlhorocnu tradiciu 😊 (napoviem...maju aj super zabavne reklamy v telke 😃)
My si doma kávu ani čaj necukrujeme, ale aj tak cukor máme radi, veľa pečieme- veď len narodeniny našich 4 dcér- 4 tory a takmer každú nedeľu aspoň hrnčekový koláč- ten je chutný a rýchly alebo bábovka. Torty a bábovka sú špeciality nášho tatka. A dcérky si radi dajú cukor na tanier a jedia lyžičkou a musím povedať, že pri pečení a všetko sa mi najviac vlastne na 100% slovenský cukor, považský, koláče a torty super, krásne cukor má naozaj sladkú cukor, práškový je krásne pomletý, mali sme aj cukor inej značky a krajiny, ale nebola taká spokojnosť. Takže kupujeme určite slovenský a len keď potrebujeme, ale keď je akcia tak aj viacej kíl naraz a u nás sa minie aj teraz - ideme zavárať, robili sme drene, mrazené jahôdky. Takže doma stále máme 1kg až 2kg z práškového a kryštálového cukru, ale určite sa hneď minie, takže sledujem akcie, veď , keď je nižšia cena poteším sa, lebo peňazí unás nie je dosť, keďže som na materskle už 10rok a robí iba manžel. Ale na slovenský cukor si stále peniažky nájdeme a možno .... 🙂 🙂
Klasickemu cukru sa snazim vyhybat. Kupujem trstinovy cukor a kedze je sladsi ako biely tak do kolacov a zakuskov pouzivam len 1/4 mnozstvo takze cenovo este usetrim. Kavu a caj nesladime, na sladenie ostatneho pouzivame agave sirup, brezovy cukor pripadne trochu medu od osvedceneho vcelara.
Ja kupujem len trstinovy cukor a dolezitu ulohu hra aj krajina povodu a teda chcem aby to co kupujem bolo zo Slovenska
Keď nakupujem tak ma zaujíma či je to náš výrobca, tak isto je pre mňa dôležitá cena. Väčšinou nakupujem vo veľkom reťazci v rámci veľkého nákupu.
ja cukor kupujem vo velkých baleniach, hlavne ked je v akcii, od slovenskeho vyrobcu. Veľke balenie preto, aby som mala poruke hlavne ked zavaram. U nas sa cukor už určity čas mina menej, zvykli sme menje sladiť. Akurat ked pečiem a zavaram tak použivame klasicky cukor. Deti a aj ja už sme začali použivať aj hnedy a trstinovy cukor.
@nela_cukor
Pouzila som taky cukor, aky mala mama doma 😉 Bol slovensky, ale neviem z ktoreho cukrovaru. Ten obycajny krystalovy bol v pohode.
Akurat praskovy bol uz zmiesany so skrobom. Jasne, aby sa nehrudkoval. Ale ja si ho radsje preosejem a mam 100% cukor ako pridany nejaky skrob 😉 Takze uz viem, ze na to musim davam pozor 😉
Ale u mna ide cukor tiez iba do pecenia/varenia a zavarania. Napoje nesladime, takze sa cukor u nas mina narazvovo pri nejakych "tortovych akciach" 😀
@ichbinich super dakujem, vidiet ze v nakupovaní máte zavedený systém a poradie priorít čo je super.
@nikenzi 🙂 máte v tom jasno , načo si komplikovať život ... 😀
@s_i_s_a Ja viem, ktorú myslíš!!!! 😉 Máš dobré kritériá na rozhodovanie. Slovenský cukor sa dá navyše v posledných mesiacoch kúpiť za veľmi výhodnú cenu. Človek tie úspory najlepšie vidí, keď nakúpi takto nárazovito väčšie množstvo, ako Ty spomínaš. Dobrá kvalita za rozumnú cenu 🙂 Palec hore 😉
Cukor vôbec nekonzumujem ani nenakupujem. Cukru je dosť všade v ostatných výrobkoch, kde by sme ho ani nečakali, nie to ešte konzumovať navyše sladené jedlá alebo si cukrovať kávu či čaj. Rada prijímam potraviny také aké sú, od prírody. Čo sa týka sladkého, bohate stačí ovocie, v zime sem tam med do čaju, keď už je veľmi zle. Nejem ani žiadne koláče, sladkosti, keksy, kompóty, džemy, zavárané ovocie, žiadna čokoláda a nechýba 🙂
@irenaliza Sme radi, že vieš oceniť kvalitu slovenského cukru. Na našich pultoch sa dá kúpiť klasický biely práškový alebo kryštálový cukor z dovozu. Nie vždy je však jasný jeho pôvod, to ako bol skladovaný, údaje o distribútorovi, kde bola pestovaná repa z ktorej sa vyťažil. Aké sú v produkte pridané látky a podobne. Všetko toto sa môže odzrkadliť na kvalite, ktorá nemusí splniť očakávania, hoci cena takéhoto produktu môže byť výrazne nižšia. Ak ale sleduješ cenové akcie v obchodoch, určite vieš, že aj slovenský cukor sa dá kúpiť výhodne. Spomínala si kvalitu slovenského práškového cukru, sme radi, že Ti vyhovuje. 😉
U nas to bolo vzdy tak ze rozhodovala cena kedze sme kupovali vela cukru ... do caju do kavy do kolacov plno sladkych jedal ... urcite slovensky zdravy je vraj trstinovy cukor hnedy cukor no aj to je jed ... stevia je lepsou variantou je doma dopestovatelna je zdravsia a lacnejsia ... ja osobne som prestala cukrit caj kavu som vyradila a celkovo aj cukor ako taky docitala som sa cosi take ze cukor nici to typicke zenske a keby sme nekonzumovali tolko cukru dockali by sme sa my zeny lepsich tvarov ... cukor udajne zabija rast prs a preto mnohe placeme 🙂 da sa bez neho zit 🙂
@mimikas Ahoj, sme radi, že si dávaš záležať na výbere kvalitných produktov. U trstinového cukru je obzvlášť dôležité, keďže sa jedná o produkt, ktorý sa v našich zemepisných šírkach neprodukuje a je potrebné ho na náš trh dovážať. Ako správane píšeš, je dôležité všímať si krajinu pôvodu a údaje o výrobcovi. Ak sa dá, užitočné je skontrolovať aj štruktúru, či farbu samotného cukru. O kvalite veľa napovie aj to ako je cukor balený, či je obal dostatočne pevný, nepoškodený, bez nezvyklej arómy, nápadnej vlhkosti a podobne. Seriózny výrobca na obale uvádza všetky vyššie menované údaje, vrátane údajov o distribútorovi a dátume výroby. Často je uvedená aj tabuľka nutričného zloženia výrobku. Kúpou cukru neznámeho pôvodu, kupujeme takpovediac mačku vo vreci. Signálom môže byť napríklad veľmi nízka cena. Odrážať môže viacero podozrivých aspektov, ako je neurčitý pôvod suroviny, neznáme podmienky skladovania a výroby, dampingovú cenotvorba a podobne. Pri použití takýto produkt nemusí mať vlastnosti podľa očakávania. Oba slovenské cukrovary dovážajú na náš trh trstinový cukor, za ktorého kvalitu ručia. Nájdeš ich pod značkou SweetFamily a Korunný cukor, ale to určite vieš 😉
@ivankajar Máš veľmi rozumnú stratégiu. Slovenský pôvod výrobkov pri nákupe je naozaj dôležitý. Nie každý napríklad vie, že jednou z mála komodít, v produkcii ktorých je Slovensko stále sebestačné, je práve cukor. I napriek tomu, že mnohé z tradičných cukrovarov boli v minulom období zatvorené, cukrovary v Seredi a Trenčianskej Teplej sú stále v aktívnej prevádzke a zákazníkom prinášajú rokmi a spotrebiteľmi overenú kvalitu. Táto produkcia bola dokonca aj viackrát ocenená v súťažiach, ako je Slovak Gold alebo Značka kvality SK. Cukor vyrobený na Slovensku pochádza zo slovenskej repy, ktorá je pestovaná v súlade s prírodnými zvyklosťami a v prostredí, ktoré je nášmu organizmu najprirodzenejšie. Lokálna produkcia prospieva aj domácim prvovýrobcom – pestovateľom repy. Kúpou slovenského cukru prispievame nielen k podpore našich poľnohospodárov, ale aj k podpore slovenskej ekonomiky celkovo, keďže cukrovarnícky priemysel zamestnáva veľa ľudí. V prvom rade sú to spomínaní pestovatelia a významné percento tvoria aj stáli zamestnanci cukrovarov. Repná kampaň však poskytuje prácu aj mnohým sezónnym pracovníkom, vyžaduje spoluprácu pri výrobe, odbyte i logistike. Pri súčte všetkých týchto pozícií zistíme, že cukrovarnícky sektor zamestnáva na Slovensku dovedna viac ako 3 000 ľudí. Ďalší dôvod, prečo pri nákupe v regáli vyhľadať slovenský cukor. 😉
@betunka39 Je perfektné, že si takto dobre zorientovaná v ponuke! Spotrebiteľ má v súčasnosti veľa možností na výber. Druhov cukru je naozaj veľa. Sme radi, že si spokojná s kvalitou slovenského cukru. Tvoje zaváraniny sú určite mňam. 😉 Píšeš, že doma používate aj hnedý a trstinový cukor. Aj v tomto prípade sa spoliehaš na slovenských producentov? Dnes je stále veľmi diskutovaný rozdiel medzi hnedým a trstinovým cukrom. Keďže tieto produkty používaš, určite vieš, že hnedý cukor je klasický repný cukor, ktorý svoju zlatohnedú farbu a karamelovú príchuť získava pridaním melasy. Je to rozumný kompromis pre toho, komu vyhovujú tieto chuťové vlastnosti, ale verí kvalite repného cukre. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny a tiež má hnedastú farbu a exotickú chuť. Je na ňom však jasne napísané, že sa jedná o trstinový cukor. Napríklad druhu Demerara. 🙂
@ichbinich Jasné, každý používa cukor podľa svojho uváženia. Je to kaloricky výdatná potravina, preto s ňou treba narábať opatrne. Tak ako píšeš, do práškového cukru slovenskí výrobcovia pridávajú malé množstvo škrobu, aby sa príliš nehrudkoval. SweetFamily má však vo svoje ponuke aj práškový cukor, ktorý je úplne bez škrobu, ak by si mala záujem, je to tento druh: http://www.sweet-family.sk/produkty/pecenie.htm...
@sandra551 Je výborné, že sa snažíš zdravo sa stravovať! Čajík s medom je výborná vec, najmä ,v zime, ako Ty píšeš 😉
@simik14 Ahoj! Je toho naozaj veľa negatívneho, čo sa píše a spája s cukrom. V mnohých prípadoch, keď je pomerne ťažké sa zorientovať v mori informácií, oplatí sa spoľahnúť sa na zdravý sedliacky rozum. Cukor je kalorické potravina, nepochybne, preto pri jeho konzumácii určite platí staré známe „menej je viac“. Ak Ti na sladenie vyhovuje stévia a dokonca si ju dokážeš aj sama vypestovať, je to super! Máš môj obdiv, mne sa stévia „neujala“, neviem, kde som spravila v pestovaní chybu ☹
Priznám sa Ti, že som už počula viaceré údajné negatíva, za ktoré vraj môže cukor. Ale o tom, že „zabíja rast pŕs“ ešte nie. Neviem o tom, že by to nejaká vedecká štúdia potvrdila. Ak sa sem-tam niekde stretneš v jedle s cukrom, určite sa ho nemusíš báť. Tak ako každé kalorické jedlo, aj konzumáciu cukru treba vyvážiť vhodným pohybom. Ale to určite vieš 😉
Cukor na Slovensku sa veľmi kvalitatívne zhoršil. Veľa nesladím, ale kávu nevypijem bez cukru. Niekedy som si dávala len 1 lyžičku, dnes mi nestačia skoro 2. Nieje to zvýšením apetítu na sladké. Pred piatimi rokmi, ked som bývala v zahraničí, som si slovenský cukor vozila, lebo tam cukor, nebol cukrom. Ale zisťujem že u nás je to už podobné.
Takto to bolo aj so soľou.
@nela_cukor ano, poznam rozdiely, kedže s dcerou neustale chudneme, mame doma dvoch cukrovkarov, tak sme hladali vždy nejake lepšie riešenie. Teraz napr. použivame aj agavovy ,alebo steviovy siup. Trstinovy cukor použivame do napojov, hlavne do "mojita" a ten naš slovensky hnedy cukor ma rada moja najmenšia dcerka prave pre tu karamelovu chuiť. Ale ako som pisala, sladime minimalne, do kolačov tiež zvyknem davať kryštalovy cukor. Hnedy použivam nás slovensky, ale trstinovy neviem ak to je značka, alebo vyrobca. 🙂
@lucinka33 Mrzí nás, že nemáš dobrú skúsenosť. Produkcia cukru v slovenských cukrovaroch podlieha veľmi prísnym kontrolám na rôznych úrovniach. V prvom rade sú tu výstupné kontroly v samotnom cukrovare, ktorým prejde cez ruky celá produkcia. Kvalita cukru je kontrolovaná aj „zvonka“ a musí spĺňať medzinárodné štandardy, keďže sa jedná o dôležitú obchodnú komoditu. Kvalita sa tiež kontroluje nezávislými laboratóriami, napríklad aj na základe žiadostí zákazníkov. Kontrola zákazníkov je veľmi prísna a nekompromisná. Akákoľvek zlyhanie by bolo potrestané zo strany zákazníka nezáujmom o tovar. Kontrola prebieha tiež na úrovni príslušných štátnych orgánov. Kvalita nášho cukru je preverovaná systematicky.
Veríme, že si k slovenskému cukru opäť nájdeš cestu. Spokojnosť zákazníkov je v slovenských cukrovaroch na prvom mieste.
ďakujem za vysvetlenie, aj napriek všetkému, slovenským výrobkom verím a uprednostňujem ich pred ostatnými, aj kedy mali byť v zlatom balení. 🙂
Biely cukor u nás nenájdete, už dlhé roky. Kupujeme iba nerafinovaný surový cukor, niekedy bio, niekedy nebio. Používame ho minimálne, kilo nám vydrží aj niekolľko mesiacov, lebo nezaváram a nerobím džemy. Do koláčov používam málo. Osobne si myslím, že cukor je jed a najlepšie by bolo sa mu úplne vyhýbať.
@nela_cukor
@radovan_cukor
Chcem sa spýtať - ten "hnedý" slovenský cukor je prifarbený rafinovaný biely cukor (tak mi to ktosi povedal, že je zbytočné kupovať drahší hnedý cukor, lebo je to len zafarbený biely), alebo je to naozaj nerafinovaný trstinový cukor? Ďakujem.
Ja sa chcem opýtať, ktorý slovenský práškový cukor je bezlepkový? Lebo nie všade na práškovom cukre uvádzajú presné zloženie (kukuričný vs. pšeničný škrob). Ďakujem.
U mna vyhrava (nie len pri cukre, ale celkovo pri potravinach):
1. regionalita/povod (na SK z SK, v AT z AT, v IT z IT a pod.)
2. sezonnost (nepotrebujem jahody z druheho konca sveta v decembri, pockam si, ked budu zrele domace)
3. kvalita/cerstvost
4. cena
5. bio
Nie vsetko bio je naozaj take bio, ako prezentuju v reklamach obrazkami "stastnych" krav, sliepok a prasiat 😉
Pocakm si na sezonu, ked ma ovocie a zelenina taku chut, ako ma mat. Nepotrebujem jogurty z Nemecka, ked mlieka je na SK alebo tu v AT dost. Ine su speciality (parmezan, mozarella a pod.), ale to nie su kazdodenne potraviny. Cena samozrejme rozhoduje tiez.
Takze, cukor kupujem na Slovensku slovensky, v Rakusku rakusky 😉 A ked potrebujem trstinovy cukor, kupim si trstinovy. Pri nom zase rozhoduje, aby bol nerafinovany. Ze bude z druheho konca sveta, je jasne, ale ja ho nepouzivam denne.