Cukor ako pomocník v domácnosti

nela_cukor
8. júl 2015

Existujú oblasti života, kedy cukor naše dni nielen osladí, ale nám aj urobí službu. Je napríklad užitočným pomocníkom pri zaváraní vďaka svojej konzervačnej schopnosti. Niekto zase nedá dopustiť na skvelý domáci píling z cukru. Iní zase veria na jeho antibakteriálne účinky. Kreatívne duše dokážu z cukru vytvoriť hotové umelecké dielka, alebo milý darček. Ako cukor používate v domácnosti vy? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti!

ivankajar
8. júl 2015

Dobry den,
v letnych obdobiach je cukor výborný pomocník aj v záhradách. Používa sa do pascí na dotieravý hmyz či mravce, ktoré ho majú veľmi radi. 🙂

nela_cukor
autor
8. júl 2015

@ivankajar To je pravda, niekto dáva do vaničiek s vodou trochu cukru a tie potom slúžia ako návnada na mravce. Tento rok ich strašne veľa všade.

mishellitta
8. júl 2015

Nedávno som po rade, ktorú som počula od kolegu skúsila zasypať ranu po porezaní sa práškovým cukrom. A fungovalo, neštípalo a rana prestala krvácať. Navyše, ak máš tendenciu si ranu cucať, tak v tomto prípade je to so sladkým bonusom 😀 Počula som ešte, že cukor funguje aj keď potrebuješ zastaviť štikútanie...

nela_cukor
autor
8. júl 2015

@mishellitta Može byť s tými rankami. Lepší je ale myslím kryštálový cukor. Priznám sa, že som to ešte neskúšala, ale vraj sa to ozaj používa. Zaujímavé je to aj s tým štikútaním. Keď to na človek "príde" ocení asi každú dobrú radu 😉

radovan_cukor
9. júl 2015

Áno pred nejakým časom prebehla správa, že v Británii s tým majú celkom dobré skúsenosti, dokonca pri hojení hlbokých rán. Vraj v Afrike takto liečia rany často. Je to ale z môjho pohľadu neoverená informácia, aj keď logiku, má, keďže cukor silno viaže vodu, ktorá je živnou pôdou pre mikroorganizmy. Ak by som ho použil, tak určite v čistej forme, to znamená, čo najjemnejší biely kryštál. Stojí za to vyskúšať najprv možno na menších rankách a podeliť sa s ostatnými so skúsenosťami 🙂 Ak by niekto z Vás nejaké mal tak sem s nimi 🙂

radovan_cukor
9. júl 2015

@ivankajar áno cukor priťahuje takmer všetko čo je živé 😝 , preto sa dá dobre využiť aj na takéto účely, často ho využívajú napr. vo farmácii, kde jednak pôsobí konzervačne a jednak prekrýva nepríjemnú chuť niektorých liečiv ... Tiež mi raz radila kvetinárka, pridať ho k rezaným kvetom do vody vo váze, vraj dlhšie vydržia.

radovan_cukor
10. júl 2015

Pri výrobe domácich klobások, zvyknem pridať 1 lyžicu kryštálového cukru zhruba na 3-5 kg mäsa. Mäsko potom ostáva krásne červeno vyfarbené