Ja ho robím a je vynikajúci. Nie na darmo sa hovorí, že je to štedrák, pretože toho tam ide bohate: maková plnka, orechová plnka, tvarohová plnka a slivkový lekvár. A všade sa pridáva cukor, bez ktorého by štedrák nebol štedrákom, pretože náš prírodný cukor dáva koláču tú správnu chuť. Vydrží až do Silvestra, ak sa nezje.
Tak to máte šikovnú svokru, koľko že Vás je neviest? Ako dlho to musí piecť? A žerbó rezy to mám tiež rada a poznám to zas od kamarátok východniarok.
Stedrak je nieco uzasne. robievame ho len na vianoce prave preto aby bol taky vynimocny..😀 ja som zvyknuta z domu na neho ale napriklad z mojej strany ho uz nerobi nik len ja..😀 za to z manzelovej strany oni ho ani nepoznali ho robievaju uz aj svokrovci predtym som im ho nosila a teraz pecieme aj my aj oni 🙂 kazde vianoce uz teraz sa ho neviem dockat..🙂
Pravda je taká, že o tomto koláčiku počujem (čítam) prvý krát. A ako pozerám na obrázok, vyzerá úžasne. 🙂
bambulka712.. To fakt, to ste zas prvá, o ktorej ja viem, že nepozná štedrák🙂 Z ktorého kúta Slovenska ste?
Ja som tiež spoznal štedrák až na "západnom" Slovensku 😀
@jarmila_cukor no sme tri nevesty , ale jedna švagrinka chodieva na sviatky k svojej rodine , takže sme dve , čo si to vychutnáme..... Inak robievala aj štedrák vynikajúco. Je výborná kuchárka , takže ja si pochutnám u nej a ona zas u mňa ...... no vypeká to celý deň
nikdy sme ho nerobili, takže mi nechýba. Máme iné "vianočné koláče", ktoré robíme len na Vianoce 🙂
@jarmila_cukor Som z Košíc, mamka je od Trebišova, a neviem o tom, že by niekedy takýto koláč spomínala. Svokra je zo Spiša a takisto ho nikdy nerobievala. Práve som sa pýtala kolegýň a ony vravia že o ňom počuli, no nerobia ho. 🙂 Nie je tento koláč skôr záležitosťou stredného prípadne západného Slovenska?
@jarmila_cukor ja kolac nepoznam tiez 🙂 som z Bratislavy povodom uz 5 generacia. Dokonca ani nepoznam nikoho v mojom okoli kto by ho robieval. U nas sa robieva metro kolac, linecke koliecka, grilaz, van. rozky a kokosky. Vyzera ale super. Idem pohladat nejaky recept 🙂
mnami. som z Turca a tu tento kolacik pozname. je to mnamka 🙂
@bambulka Asi áno, bude to záležitosť najviac stredného Slovenska. Ja ho mám od sestrinej svokry a tá je z Podkriváňa
Ja som ho ešte nikdy nejedla 😀 U nás nesmie chýbať linecké zlepované 🙂
ja ani neviem co to stedrak je :(
u nás je to presne tak, štedrák vyjedáme až do silvestra, je to tradícia prevzatá od našej babky, a je to u nás najobľúbenejší vianočný koláč :o)
hmm a bol by niekto taký zlatý a dal mi overený dobrý recept? 🙂
ja som Štedrák začala robiť na Vianoce, keď sme sa presťahovali z východu na západné Slovensko - piekla ho suseda a mne veľmi chutil. Za 10rokov som vychytala "grýfy", skombinovala viacero receptov, aby sa to hodilo presne pre naše mlsné jazýčky aj veľkosť plechu.
Je to jediný "nezdravý" koláč, ktorý pečiem, keďže inak nepoužívam bielu múku a vôbec biely cukor.
@kr1st1n4 napríklad tento je celkom dobrý:
https://kuchynalidla.sk/product/stedrak?gclid=C...
Ja osobne nerobím samostatnú lekvirovú vrstvu, ale kombinujem lekvár s makom (aby sa lepšie rozotieral, povarím ho s troškou citrónovej šťavy, škoricou a klinčekom)😉
ja ho chcem piect prvy rok .prvy krat tak sa tesime.......mate nejake dobre rady na twnto.uzasny kolac??
@dupinka tak daj tie grify.my ho doma nerobievame raz v zivote som ho jedla a nesmierne vynikajuci kolac..podla mna nezdravy nieje su tam same dobre veci.mak.tvarih orechy.vsetko zdrave...ze celozrnna muka je zdravsia??o moc nie kaloricy.rovnaka☺a ci tmavy alebo biely cukor...to je jedno.cukor je celkovo nezddava potravina.ci uz hneda alebo biela..ale raz za rok su Vianoce☺
My ho nerobime lebo je to moc syte kusok by sa zjedol ale cely urcite nie. Mamina ho zvykne tak si dame kusok u nej 🙂
Ahojte! Viete, že ani ja som štedrák nepoznala? Až som ho ochutnala u známych na Brezovej pod Bradlom. Ja som z Nového Mesta nad Váhom a nikdy sme ho nepiekli. Koľká škoda! Keď sa tento koláč podarí, je to úžasná vec, ozaj taký štedrý 🙂
jarmila_cukor ten Tvoj vyzerá ozaj lákavo, dáš nám recept?
ja poznám štedrák zo zapadu slovenska,na východe je malo známy...a je vynikajúci 🙂
Ja robím cesto od oka a aj plnky. Kysnuté cesto zarobím z zhruba 3/4 kg polohrubej múky a kvásku, olej. Kvások nechám vykysnúť a potom zarobiť cesto. Zarobené cesto nekysne, hneď sa rozdelí na 4 časti. 1. časť sa rozvaľká na plech a dá sa orechová plnka, cesto,maková plnka, cesto, lekvár, cesto. Toto sa nechá asi 1 hod. kysnúť na plechu a naposledy tvarohová plnka. Na vrh dám buď cesto rozvaľkané na celý plech alebo sa nakrája a urobia sa z neho mriežky, potrieť vajíčkom a je to.
@lucinka511 tak ja inak nepoužívam cukor vôbec, sladím prírodnými sladidlami, mixovaným ovocím(hrozienka,ďatle..), ale toto je debata mimo tému
K tým grýfom som písala vyššie napr. zjemnenie lekváru, dávam ho spolu s makom, pomer mak/orechy a cukor, aby to nebolo pre nás veľa/málo sladké,... lebo každý recept má niečo svoje a každému iné chutí 😉
v zivote som o nom nepocula a nepoznam ani nikoho v okoli kto by ho robil a to som zo zapadneho Slovenska. U nas sa vzdy piekla na Vianoce calta 🙂
Stedrak sme nikdy nemali tusim len jedna teta ho piekavala inak nikto...osobne mi to pride zmes chuti...mam rada mak aj orechy tvaroh tiez ale dokopy mi to neslo
Čo to je čalta?
@jarmila_cukor bez mäkčeňa 🙂 Podobá sa na vianočku, ale iba vzhľadom, chuťovo nie 🙂
"Názov koláča rozšíreného v západnej časti Slovenska. Calta sa piekla najmä na Vianoce, Veľkú noc, krstiny a svadbu. Svadobná calta mávala veľké rozmery, navrchu bola zdobená pletencami cesta a tvorila súčasť výslužky svadobných hostí."
u nás štedrák nebol nejak zvykom , ja uprednostňujem záviny , čo robí moja svokrička a nadelí nám nevestám : jednu makovú , jednu tvarohovú a jednu orechovú a ešte robí žerbó rezy , čo ja milujem