Ahojte, vyrábate si doma jogurtíky? Minule som v potravinách stretla pri ovčích jogurtoch (každý stál takmer 2,50e) jednu pani, čo mi začala rozprávať, že ona si jogurty vyrába doma a používa na to Rajo biely klasik jogurt. Chcela som to vyskúšať, no akosi nebolo času a teraz si už nepamätám, ako mi to vravela 🙂 Takže ja zvládam zatiaľ len domáci jogurt typu: Vezmeme biely jogurt klasik, acidko, alebo probiu a podľa chuti a toho, čo chladnička dá, si ho dochutíme 🙂 No schválne, viete, čo je v tom na obrázku? A hlavne sem s tými receptamiiiiiiii 🙂
@wighy wow, to vazne sa z1 mliecka a 1 jogurtu vyrobi tolko domaceho jogurtiku? a je husty? Musim vyskusat 🙂
@wighy ahoj a na aku teplotu ohrievas to mliecko a aky velky jogurt tam ide dakujem
Ahojte. Aj ja to takto robim. Staci 1 jogurt 150 ml. Ak chcem hustejsi, dam aj 2 jogurty. Pouzivam len smotanove. A potom odoberiem z hotoveho jogurtu 1 flasticku a urobim ďalší jogurt, už z tohto domáceho. A takto dookola 🙂 Jogurt sa pridáva do vlažného mlieka, nesmie byť horúce, len teplé. Ja najprv ohrejem mlieko skoro k varu, ale vypnem skôr. Necham vychladnuť a keď je len teplé až vlažné, pridám jogurt, cukor a zamiešam. Treba to poriadne rozmiešať. A dávam do fľaštičiek od horčice, tých 180 ml čo sa viečko len zacvakne. Tiež do deky atď., proste na teplé miesto od večera do rána ( aj 12 hodín ) a ráno do chladničky.
Na obrázku sú červené ríbezle 🙂
Ahoj, tiez robim doma jogurt, z 1l cerstveho plnotucneho mlieka a1 malej gazdovskej Hollandie. Skusala som viac jogurtov, toto mi najviac chuti aj vyhovuje hustotou. Mlieko zohrejem na 80 stupnov, schladim na 50 a vmiesam jogurt. Naplnim do poharikov, sklenenych alebo aj Aventackych, co su na pikrmy, a na plechu vlozim do rury predhriatej na 50 stupnov. Hned po vlozeni ruru vypnem a necham cca 6 hodin. Potom prelozim do chladnicky. Vacsinou to robim vecer a necham v rure do rana.
A este som zabudla napisat, ze na spodok poharika mozte dal lyzicu oblubeneho dzemu a jogut mate aj ochuteny 🙂
Dá sa urobiť aj tak, že už rozmiešaný jogurt v mlieku rozdelíte len na pol, dáte do 2 zavaraninových pohárov, necháte stáť do rána. Ráno vložíte 1 tak ako je, do chladničky. 2. pohár precedíte cez gázu a necháte takto postať v chladničke. Len nech odtečie tekutina. Zostane vám extra hustý jogurt, až tvaroh. Potom môžte to husté, čo zostane na gáze zmiešať s jogurtom v 2. pohári a máte extra hustý jogurt 🙂 Alebo 2. možnosť, ten akoby tvaroh dochutiť podľa chuti, bylinky atď. a máte skvelú domácu nátierku 🙂
***DOMÁCI PRIBINÁČIK***
SUROVINY:
250 gr jemný tvaroh
250 ml smotana na šľahanie
2 balíčky vanilkový cukor
POSTUP:
Tvaroh si vyšlaháme s vanilkovým cukrom. Potom si osobitne vyslahame zo smotany šlahačku a do nej pomaličky po lyžičkách pridávame tvaroh. Je mnamkovy, bez farbiva, bez konzervantov.
Robíme si aj obmeny s čokoládou, banánom, kokosom alebo ovocim.
*****DOBRU CHUT*****
Aj ja robievam domáci jogurt. Teraz už nie, keďže nepasterizované mlieko ako tehotná nemôžem, ale predtým som ho mala veľmi rada.
Mlieko kupujem v automate (lebo to je pravé mlieko 🙂 ). Nechám v hrnci zohriať na cca 80-90 stupňov (to je stav, kedy mlieko začne peniť, ale ešte nevrie). Na 1l mlieka stačí 80g jogurtu. Teraz si už presne nepamätám, ale kupovala som biely jogurt v skle (aby mal čo najviac mliečnej kultúry- tá sa vplyvom tepla 'ŕozmnožuje''). Mlieko nechám vychladnúť na 38-40 stupňov, pridám jogurt, poriadne premiešam a nechám v teple (ja dávam hrniec na pec, ale môžete ho dať aj na radiátor) cca 3-4 hodinky. Mala by byť udržaná teplota od 35-40 stupňov. Mlieko sa vyzráža, kultúra sa rozmnoží a na povrchu sa vyzráža tekutina. Ja ju zlievam, aby bol jogurt hustejší. Teraz už záleží na fantázii, aký jogurt chcete. Môžete pridať domáci lekvár, vanilkový cukor, orechy, med...skladujem v uzatvárateľných nádobách max 2 dni. z 1l mlieka je asi 0,8 l jogurtu 🙂 Z automatového mlieka ''priamo od kravičky''som robila aj domáci syr a ricottu a vždy sa podarili. Dobrú chuť 🙂
Tinka.binka...
Milé mamičky ja vam darujem jeden rodinný recept. Určite vyskúšajte. Jogurt je akurát hustý a mierne sladný ako activia biela sladká. Potrebujete 2 biele jogurty, 1 nesladené malé mlieko napr.Tatra, 1 sladené malé mlieko napr.Salko a 2 l mlieka ja robim aj z kozieho. 🙂
Mlieko prevariť, salko a tatru rozmiešať v horúcom 1/2 mlieku.
1/2 mlieka schladiť na vlažné a zamiešať jogurt. Po schladení prvej zmesy primiešať jogurtovú. Dáte do sklenených fľaštičiek a necháte postáť v teple pod dekou, alebo v zime na radiátore. Je to super mňamka a už ani nemusíte ničím prichucovať. Je toho veľa pre každého... 😉
Určite vyskúšajte 🙂 🙂 🙂
Jansa rada podelim o recept. Je to rychle a jednoduche
Liter mlieka dam zohriat, medzitym si nachystam flasticky najcastejsie od vyzivy z 1 litra 3,5 %mlieka mi vyjde asi 5-6 flasticiek. Ked je mlieko zohriate primiesam do neho cisty biely jogurt so zivou kulturou. Poriadne premiesam, pridam 1PL cukru ale ten nemusi byt a znova premiesam, nalejem do flasticiek a zabalim flasky do deky kde ich necham vychladnut do rana. Rano odlozim uz vychladnute do chladnicky. Dcerka si do jogurtu zamiesa bud domaci jahodovy lekvar alebo granko ci kusky cokolady. Manzel si do jogurtu dava napriklad skoricovy cukor 😵 dobru chut