Varíte maličkým domácu stravu? Kde suroviny na príkrmy nakupujete?

miriam_hami
12. sep 2014

Mamičky, varíte príkrmy pre Vašich malých doma? Kde kupujete suroviny na ich prípravu? Veríte kvalite kupovaného mäsa?

simonne1
12. sep 2014

varim mu domace jedlo, zeleninu mam zo zahradky a masko nieco domace od znamych a nieco kupovane. A ci verim kvalite masa z obchodu, tak co ine ostava. Keby sa clovek tak nad tym zamyslal neviem, ci by nieco jedol.

jankastubka
12. sep 2014

Ano varim domacu, spociatku som sa snazila kupovat zeleninu a ovocie od farmarov a bednickarov, ked bola starsia presla som na bezne z obchodu. Maso doteraz kupujem take od farmarov.
Kupovane prikrmy kupujem ked idem niekde von na cely den. Ale ak nam to vyjde viac dni, napr. Teraz sme boli na dovolenke, tak mam pocit ze je stale to iste aj ked kupim rozne druhy. Napr. V prikrme s hovadzim masom bolo masa len 6% to sa neda porovnat s tym ked to uvarim doma. Ale malej chutia aj take aj take.

jerry
12. sep 2014

tiež som vždy varila deťom doma, od prvých príkrmov, najradšej z domácich surovín, či už mäso alebo zeleninu, keď nebol prísun domáceho kupujem najradšej na trhu, od súkromníkov najradšej. Mlieko máme tiež domáce, kým som chovala ovce a kozy pili toto, žiadne umelé, teraz beriem kravské od susedy. Mäsu v obchode neverím akokoľvek dobre vyzerá, jedine tak teľacina (aj keď je brutálne drahá ale určite najkvalitnejšia a pre dieťa predsa nepotrebujem kilo na raz) alebo z býkov nanajvýš. Potom ešte baranina, čiže mäso z prežúvavcov. Vo veľkochovoch sa to krmi zmeskami, používa sa veľa medikamentov hlavne u ošípaných a hydiny. Brojlerové kurčatá u nás nekupujeme vôbec,(je to najväčší sajrajt) hydinu máme našťastie na dvore a aj králiky.
Chápem, že nie každý má prístup k domácim potravinám a to čo často ponúkajú obchody ako bio okolo bio ani nešlo, oplatí sa však pátrať po týchto potravinách. Neviem či je to náhoda alebo nám pomohla táto domáca strava, ale moje deti našťastie netrpia na žiadne alergie a choré tiež ťuk-ťuk bývajú veľmi málo

libka1
12. sep 2014

otazka ci verim kvalite kupovaneho mase je taka ista ako ci sa da verit kvalite kupovanych prikrmov 😉
uprednostnujem domace suroviny, nastastie tuto moznost mam aj co sa tyka masa aj zeleniny, kupovane prikrmy som vyuzivala len pri cestovani a vyletoch

olivka26
12. sep 2014

snazim sa varit z domacich surovin,ktore vypestuje svokra na zahradke 🙂 tiez maju sliepocky,aj zakacikov takze masko mame tiez od nich,aj vajicka
Ine druhy kupujem radsej vo forme prikrmu,,,neverim velmi kvalite kupovaneho masa,,,takze staviam radsej na overenu kvalitu a radsej kupujem prikrmi HAMI 🙂

majdus
12. sep 2014

Varime si domacu stravu, bud z nasej zahradky alebo od rodicov detto alebo kupene. Ak nestihnem pripravit na cestu, tak kupujeme prikrmy bez pridaneho cukru. Maso zatial nejeme.
Suhlasim, ze co ine ostava, ked clovek prave teraz potrebuje a nic nechova a ani mu nema kto dat. Ale nikdy nekupujem maso v hypermarketoch ani polske. Ked, tak slovensku hydinu, bravcove a este hovadzie zo zabijacky. Pomlete si davam pomliet cerstve, ked je na vyber.

monacanka
12. sep 2014

my doma vylucne varime s domácich produktov kedze moj manzel ma malu farmu a zahradku ( zelenina, paradajka, paprika,cibula, jablka, hrusky, ) dalej kozy -mlieko, sem tam kozaci syr, sem tam tvaroh ak sa podar dalej sliepky -vajicka , sliepka cerstva do polievky , dokonca mame posadene aj bylinky mi velmi nepreferujeme co sa tyka podravky ,vegety, sojovej omacky a podobne podla mna da sa aj bez toho velmi chutne a zdravo navarit a co sa tyka svojej 9 mesacne dcerke davam domacu stravu ale ked prave cestujeme a nie sme doma vylucne jej kupujem prikrmy znacky HAMI

miku1
12. sep 2014

@miriam_hami Varila som obom deťom doma. Kupovala som potraviny v normálnych obchodoch, také aké používam do varenia bežne.

simca06022011
12. sep 2014

@miriam_hami ano verim kupovanym surovinam, kupujem si overene znacky v obchode, alebo od svojej "trhovnicky" a maso (hovadzie, bravcove, telacie,...) nosime vylucne z budapesti z naj masiarne v HU ;) Ale napr, morcacie sa da dobre kupit aj u nas, pripadne vynimocne od normlaneho masiara (ale rozdiel je citit, ked clovek pozna ine🙂 ) Jahnacie nakupujeme na jar do mrazaku z farmy (kupime si cele jahna). V decembri chodime na vylet do IT, dotrepeme plne auto ovocia, taktiez v lete ked ideme na dovolenku tak po ceste spat nakupime to co sa kde pestuje rovno zo zahrady... ;)

adka_pajerska
12. sep 2014

my varime stale doma zeleninku mame v zahrade a masko tiez domace jedine co kupujeme je kuracie masko ale to kupujeme u masiara co ma vzdy cerstve masko 🙂

anjelik2509
12. sep 2014

jasné, že varíme domácu....Zeleninu máme buď zo záhrady, alebo niečo dokupujeme, a mäso z obchodu, ale moja mama pracuje v jednom obchode, takže vie, čo áno a čo nie, resp. aj u mäsiara kupujeme...Ale chováme aj zajkov na mäso, sem tam aj vajíčka domáce dostaneme, takže kombinujeme 🙂

zahradka76
12. sep 2014

Aj keby som nemala domacu zeleninu a maso z domaceho chovu, tak by som radsej uvarila z toho, co kupim v obchode, ako davala hotove konzervy od Hami, kde je pomlete kadeco.... 😉

miriam_hami
autor
12. sep 2014

Milé mamičky, všetkým vám ďakujem za pestré príspevky. Verím, že máte doma malých gurmánov, ktorí vám robia radosť tým, ako papajú. Či sa už rozhodnete ponúkať malým jedákom domácu stravu, alebo kupované hotové príkrmy, nezabúdajte na pestrosť čo do počtu druhov zeleniny aj mäsa. S pestrou stravou si môžete byť istá, že vaše dieťatko dostáva všetký potrebné nutričné látky, vitamíny a minerály.
V prípada hotových príkrmom si navyše môžete byť istá, že všetky suroviny, ktoré sa do príkrmov dostanú, musia prejsť dôkladnou kontrolou na obsah akýchkoľvek škodlivých látok, dusičnanov či mykotoxínov. Zákon pre tieto látky stanovuje naozaj prísne podmienky- bez ich splnenia by produkty nikdy nedostali vekové určenie a označenie potravina pre kojencov a malé deti. U zeleniny a mäsa kupovaných v bežných obchodoch túto istotu nemáte. Nikto ich tak prísnym kontrolám nepodrobuje. Nezabúdajte, že dieťa nie je malý dospelý a jeho organizmus nie je pripravený zvládať záťaž škodlivých látok.
Ja vám prajem, nech majú vaši drobci stále spokojné brušká a krásne prospievajú. 🙂