Pestrá strava je nevyhnutná pre zdravý rast a vývoj detského organizmu. Čo najpestrejšie zastúpenie rôznych druhov zeleniny, mäsa i ovocia je dôležitým predpokladom pre vyváženú stravu, bohatú na minerály, vitamíny a iné potrebné látky.
Čo nezvyčajné ste už malému jedákovi ponúkli? 🙂
Moja malá bude mat rok a co nezvycajne? hm, asi rozne kašičky - ovsené, jáhlové, pohánkové...batáty - tie lubi a inak som v tomto velmi "konzervativna" 🙂
Moja mladsia dnes zbastila plny tanier keloveho privarku. 🙂
Neviem ci nezvycajne,stravu maju pestru-okrem klasiky aj pseno,pohanku,kukuricnu kasu,quinoy,amarant,jacmenne krupy,cvikla,mungo..hokkaido,bataty,ale jedli uz aj zapekane cviklove listy,fenikel ci feniklovu polievku...vselico mozne,ovsenne ci ine vlocky
a chutia im i olivy,maly ich mal 1.x asi ako 13m.-tato dal a chutili mu. Jedine s ovocinkom maju problem,tam viac vymyslaju,skor so zeleninou je mensi problem a minule v ramci ochutnavania surovej zeleniny sme jedli aj surovy karfiol. Ten im chutil. Teraz maju takmer 4,5r. a 29m.
A maly si chodil v zahrade oberat cervene ribezle. To ma prekvapilo,lebo su kyslejsie,na maliny tak nechodil.
Rozne rybicky a syry ani nepocitam.
Moja mala neje nic nezvycajne ale zje vsetko co nezje ju okrem sladkosti a cokolady ale tak to ani tak neprekaza, aspon babicky a tetusky a vsetky dobre duse co o mne tvrdia ze dietatu nenukam vsetko (cize aj veci nezdrave) vidia ze mojej dcere take veci nechutia, a ze radsej si schuti zahryyzne do uhorky alebo v zahrade poobera cherry rajciny radsej ako kekse macane v cokolade a veci tomu podobne.
Ja som minuly tyzden prvy krat robila spenatove listy so zemiakom. Rozmixovala som a pridala som zltko. S malou dusickou som to ponukla dcerke ... prve tri lyzicky vytlacila jazyckom von ale nakoniec zjedla celu misku 🙂. Musela jednoducho najprv ochutnat 🙂
Mile mamicky, dakujem za vsetky vase prispevky. Ako citam, do pripravy jedal svojmu drobcovi vkladate vela kreativity a zdraveho ovocia a zeleninky a to je skvele!🙂
Náš malý má pol roka a zatial príliš neexperimentujeme - ale príkrmy sa snažím obmieňať, striedať rôzne druhy zeleninky a mäsa a keď chcem niečo nezvyčajné-siahnem po hotovom príkrme z nejakou chuťou, ktorú doma tak nenamiešam 🙂
núkam môjmu krpcovi 2 a pol ročnému všeličo z ovocia a zeleniny. Len mi z toho nič nechce. A ani to neokoštuje. A pri tom má vzor doma, mňa. Som zeleninová. Za to nemá problém jesť ovsené vločky aj samotné ), orechy a zo zeleniny mi zje jedine zemiaky a mrkvu. A ešte ju kojím.
Mladsia bude mat 5 mes.takze ta este len mliecko par tyzdnov.a starsej 4,5 rocnej davam uz vsetko ako nam.no z kupovanych davam len ovocne vyzivy inak kase a zeleninove ci masove prikrmy nemaju u mna sancu.
Nezvyčajné môj malý zje všetko zo začiatku mal problém so zemiakom takže som vymislela kombináciu zemiacika a jablkoveho pire a bolo po probléme ja viem čudná kombinácia na začiatok no už máme rok a nieje nič čo by.nezjedol našťastie aj ked občas si omoci piskotu do piesku a vraví mňam mňam čo už je exstrem sme zdravý a šťastný;)
Moj bude mat 5 mesiacov a už ochutnal mrkvu, zemiak, bokolicu (ta nechutila), kombinaciu špenát zemiak, mrkva a kuracie, jablkovo bananovu vyzivu, ryzovu kasu
Moja dcerka je ako maly zrutik, vsetko spapa. Dokonca ani kysly citron, ci kysla cernica ju nedokazala striast 🙂 Mala uz aj olivy a v pohode. Jak bolo leto, u babky pomaly vyjedla celu zahradu, cez vsetky jahody, maliny, cernice, figy, ananasove jahody, moruse, biele ribezle, vsetko popapala. Este ju cakaju jablcka,hrusky, nektarinky a minikiwi 🙂 Je to nas maly srotovnik.
moje deti zjedia vsetko ci ih nezje 😀 😎 a hlavne mala, kyslu kapustu,huby,.... vsetko co vidia dokonca aj surovu cibulu 😀 😎 zboznuju vsetko ovocie a zeleninu, a take zvlasnte hm asi Japonske susi 🙂 kupim sebe a detvaky vsetko zjedia potvorky male
@siska53 no s tymi olivami je to nezvycajne, ale aj nasmu malemu strasne chutia, dokonca boli dobrou motivaciou aj pri samostatnych krocikoch 😉 a 1.x ich tiez jedol okolo 13. mesiaca. a naozaj by som neverila, ze tak malemu dietatu budu chutit, a dokonca na prvy sup.. az ked nam ich raz v pizzerii vyjedol z pizze 😀
Moja ma 10 mesiacov a v sobotu jedla sulance zo zemiakoveho cesta miluje pecene kura zemiakove pyre a celkove zeleninu a z ovocia preferuje broskyne robila som jej mufiny s mrkvou jablkom a hruskov a hned po "mama" je jej najoblubenejsie slovo ham -mnam
@miriam_hami neviem síce či je to nezvyčajné,ale ked bola moja dcérka malička-asi tak 2 mesiace,dala som jej olízať citron.Ten ksichtík bol na nezaplatenie 😀.A ešte si aj pýtala 🙂A mne zase rodičia hovorili,že mne cca v tom veku dali ochutnať chilli papriku a mne veľmi chutila 🙂
@weru3ka davali sme aj ovocie .dokonca mala obcas aj instantny caj...u nas doma sa sladkosti moc nekupuju takze to nema odkial vidiet. zrejme jej to nechuti, lebo ovocie zje v pohode aj jogurty ochutene i ked hlavne tie kyselsie.dokonca nezje ani chlieb s lekvarom ani med ale sunkou al.salamom nepohrdne nikdy ale to jej zas moc nedovolim. teraz mame obdobie suchy cierny chlieb, suche cestoviny a cucoriedky a hrasok...
jasne . snazime sa niele pre deti ale aj pre seba varit vyvazenu a pestru stravy. nas najmensi jedak nema problem s nicim. zje vsetko co nezje jeho. a miluje bulgur a kus kus
Milé mamičky, dakujem za vsetky vase dobre napady, urcite ste inspirovali vela mamiciek. 🙂 Ak by vam niekedy dochadzala inspiracia, mozete vyskusat Hami prikrmy, ktore ponukaju na vyber az 25 druhov zeleninky a 11 druhov masa vratane ryb. Mozete v nich najst aj vynimocne a chutne druhy zeleninky ako je čakanka, baklažán, cuketa, batáty, zelené fazuľky, a z mäsa teľacie, jahňacie, králika, morskú šťuku, tuniaka či lososa. Zelam dobru chut🙂
http://www.klub-mamiciek.sk/products/view/hami-...
http://www.klub-mamiciek.sk/products/view/hami-...
@sense fu som rada ze nie je moj syn jediny "kremožrut"
@janka_mamka ako tak citam mame viacere kremozrutov doma....
dnes moj drobec papkal polievocku z hokaido tekvice a spraskal plný tanier. Pridavala som do nej mrkvu a zemiak, takze bola husta, taku som mu odobrala a pre ostatných clenov rodiny som ju zjemnila mlieckom.
my máme pomaly 7 mesiacov a papáme domácu stravu varím mu polievočky pyré zeleninové ovocné a skoro všetko z bio potravín od známych z farmy aj mäsko 🙂 dnes sme papali zeleninové pyré s teľacím mäskom a spapkali sme všetko a veľmi mu chutilo každý deň aj na desiatu papáme načuchané na kašu ovocie jablčko,hruška ... zatiaľ spapal všetko 🙂 ešte aj citrón mu chutil 🙂 kupované hotové príkrmy sme ešte neskúšali
My sme nezvycajne mali medvedi cesnak na sposob spenatoveho privarku.
Ahoj, no mi musime mať vždy rano ovocnu vyživku s piškotkami mali sme už asi všetký druhy do uk.6 mes., obediky sa snazime mať zeleninove a niekedy aj s mäskom mame radi karfiol,brokoličku, tekvicu, mrkvičku, cuketu, papali sme dokonca uz aj polievocku v ktorej bol hrasok,kel, por a velmi nam chutila..spenatik moc nemusime...
Ahoj, moj maly ma 5 mesiacov....co nezvycajne som mu ponukla? myslim, ze pre neho nezvycajna bola prva mrkvicka...podla toho ako sa tvaril, by som to fakt tvrdila...🙂)) a moja ma 2 roky 4 mesiace... pred tyznom prvykrat ochutnala kapary, ked som si ich davala do salatu...mimochodom, aj ten jej velmi chutil 🙂)