Môže byť dieťaťu zle po príkrme?

dada2004
10. sep 2014

Zdravim..chcem sa info moj maly ma dnes 5 mes.Od polky 4.mes.mu davam vase prikrmi..moze mu byt po nich po par hod.zle?Davala som mu aj cerstvo uvarene,no zvysovalo sa mi toho dost..nevadi ked je len na tychto vyzivach a doplnim UM??Dakujem

lorela
10. sep 2014

Odpoviem aj ja, môžem?
Samozrejme, že mu môže byť zle po príkrmoch. Preto, a aj pre kopec ďalších vecí mu radšej pripravuj stravu domácu, čerstvú a z kvalitných potravín - vieš, čo tam dáš...

Kupované detské príkrmy sú vhodné len vo výnimočných prípadoch, napr. na cestách, kde nie je možnosť pripraviť jedlo. Určite neodchovaj svoje dieťa na tomto...

zahradka76
10. sep 2014

Jasne, ze jej moze byt zle. Ako by bolo Tebe, keby si kazdy den jedla konzervy alebo polotovary?

Hotove vyzivy a prikrmy sa davaju len vynimocne, to, ze sa na nich pise, ake su zdrave, este neznamena, ze to je aj doslovne pravda.

Treba varit cerstve prikrmy a podavat cerstve ovocie, popripade uvarene. A co Ti ostane, daj do chladnicky a mozes dat i na druhy den. 🙂

daniela1983
10. sep 2014

nerozumiem preco s tym niekto dieta krmi kazdy den. to je problem uvarit jeden zemiak, alebo mrkvu? nehooriac o tom ake je to drahe, cerstve uvarene vyjde cenovo zlomok. a ked sa uvari jeden zemiak a polovica z neho ostane tak to nie je taka tragick polozka ked sa to pripade aj nezje a vyhodi...

sense
10. sep 2014

jasne moze byt zle, moja sice odmietala prikrmy z poharov, teda okrem niekt. ovocnych,...ale naprikl. dodnes jej byva zle z banana ma 16 mesiacov, uz sa ani nepokusame banan davat prv sme skusali tak v mesacnych intervalcoh kusok...

...inak tiez som za domace prikrmy a to ze domace ostava to som po malej vzdy dojedla akuraz zemiak som si musela trochu posolit lebo ten som nedokazala zjest, a ked som aj obcas kupila prikrm z pohara kvoli cestam a mala to nechcela som to vyhodila...to sa nedalo jest ...

mimik79
10. sep 2014

uvar jeden maly zemiak a jednu mrkvicku napr , kusok kalerabu atd, nehrozi ze ti dost zostane, z tohto mnozstva asi tazko a zvysok pohryzkas ty

kliara
10. sep 2014

Ach jaj, kŕmiť malé dieťa denne iba konzervami a umelým mliekom. Chúďa malé. Vôbec by som sa nečudovala, keby mu bolo z toho riadne zle a nečudovala by som sa ani následným zdravotným problémom.

417781
10. sep 2014

božinku...to čo je za otazku...však to je umelina strava a umelina mliečko...nečudujem sa mu...chudatku...tam mu navar trošku jedla a maš to ...čo mysliš ostatnym maminkam detičky všeeetko spapaju?...napr. mojej malej varim no zje z toho uuuplne minimum ale čo už....dochutime a zjeme my...ma 11,5m a NIKDY nemala umelu stravu....ak nemam čas alebo priestor jej dať niečo teple tak je ovocie a zelenina!!

vlockasnehu
11. sep 2014

No ja mam skor otazky na mamicku 1. Ochutnala si niekedy tie prikrmy, co dietatu davas jest? 2. Cim sa vlastne sama zivis, ze je pre Teba problem uvarit zemiak, mrkvicku atd bud v malom mnozstve alebo aj vo vacsom, ale bez ochutenia a ked odoberies pre dieta zvysok ochutit a dojest???

mimikas
11. sep 2014

Tak po prve drobcovi navar sama ako baby pisu, ja som davala do mraznicky a kazdy den len vyberala jedlo, tymto usetris cas a aj peniazky. Po druhe su potraviny ktore velmi naduvaju, takze je ich lepsie davat az neskor. nedavaj brokolicu, karfiol, kalerav a pod. veci co maju tendenciu naduvat. Davaj male davky, radsej 2x par lyziciek ako raz a vela, je to pre dieta velmi namahajuce travit vela jedla naraz. V takom malom veku je najlepsie davat: Mrkvu, cuketu, sladke zemiaky (bataty), normalne zemiaky, tekvicu, spenat. Aj je drobec na um, do prikrmu mu ho uz nedavaj, uplne mu staci to co vypije z flase. Skor mu daj po papkani par (3-5) malych lyziciek prevarenej vody aby nemal drobec zapchu.

esterba
11. sep 2014

Mas stastie, ze si svoju otazku polozila uz po pracovnej dobe tej damy z hami a mohla si tak dostat najprv odpovede neovplyvnene potrebou udrzat si zamestnanie. Mysli na to, ked tu po osmej ta pani odpovie (ak na to dostane odvahu po tom, co tu uz bolo popisane). A teraz sup sup ocistit tu mrkvu 🙂

leeenka26
11. sep 2014

Ja by som z tych UMELIN az taku dramu nerobila. Niekedy je fajn to detom dat uz len pre obzvlastnenie jedalnicka, zmenu chuti. Samozrejme nie kazdy den, ale ked nie je cas alebo priestor varit, da sa aj toto. Aj moj to jedaval obcas a nikdy mu z toho zle nebolo, samozrejme kazde dieta je ine. Ale ked mam porovnat chut vareneho domaceho jedla a kupeneho, to domace je neporovnatelne chutnejsie. Myslim si ze je na rozhodnuti kazdej maminky, ako a cim bude krmit svoje dieta, ked mam porovnat domace a kupovane.

stanislavao
11. sep 2014

@dada2004 samozrejme, ze z tych umelin mu je zle. nemozete davat dietatu stale tie zbrndy umele. dietatu varte doma pravidelne cestvu stravu - zeleninku, masko z domaceho chovu a pod. vy by ste jedli vecne len balenu umelu stravu bez chuti? pochybujem. pokazi dietatu zaludok akurat tak a divite sa, ze mu je zle. ja som to raz v zivote okostovala a tiez mi prislo zle, ake je to hnusne. nikdy by som to detom nedala. kazdy den cestve, rozmanite nech to je a ani zle dietatu nebude. a mrazene jedlo tiez nieje dobre. aj ked sa to robi, ale vdieta ma mat cestvu stravu, nie uz zmrazenu. tu jednu porciu denne si myslim ze zvladne casovo kazda mama.

miriam_hami
11. sep 2014

Mila dada2004, dakujem za vasu otázku. Písete, ze ste zaradili prvy prikrm v polovici 4.mesiaca, co však môže byť pre dieťatko este príliš skoro, pretože jeho tráviaci systém ešte nemusí byť úplne zrelý. Podla odporucani ESPGHAN predcasne zavadzanie prikrmov nie je pre babatko vhodne, pretoze zatazuje traviaci trakt, este nezrele oblicky a zvysuje moznost vzniku potravinových alergii. Prave nezrelost traviaceho systemu mohla u vasho dietatka sposobit po spapani prikmu bolest bruska. Prvy zeleninovy prikrm je vhodne zaviest najskor od ukončeneho 4.mesiaca a v pripade plne dojcenych deti az od ukonc.6.mesiaca, ak pediater nerozhodne inak. Novy druh zeleninky zavadzajte vždy s odstupom 2-3 dni a vždy len jeden novy druh v tom istom case. Na zaciatku spapa obvykle len par lyziciek a mozete dosytit mlieckom. Postupne takto nahradite obednajsiu mliecnu davku zeleninovym, neskor zeleninovo-masovym prikrmom. Skúste sa o aktuálnych problémoch poradiť so svojim pediatrom. Hotový príkrm určite nevadi. Suroviny, ktore do prikrmov davame, napriklad zeleninka je varena v pare, sa velmi setrne spracuju , tak aby boli zachovane v co najvacsej miere vitaminy a minerály a dalej sa spracuju zavarenim ako pri beznom zavarani poharov. A vdaka tomu nase prikrmy neobsahuju ziadne konzervacne latky, su zachovane dolezite nutricne zlozky a su aj bezpecne uchovane. Navyse, na vyber je velmi bohata paleta prikrmov, podla vekoveho urcenia dietatka, mame v nich az 25 druhov zeleninky, 11 druhov masa a ryb a az 15 druhov chutného ovocia.

Mamicky, dakujem za vase prispevky, i ked ma velmi nepotesili. Najma tie, ktore negativne a skreslene označuju kvalitu nasich vyrobkov. Vsetky nase prikrmy splnaju prisne legislativne poziadavky, určené európskou i slovenskou legislatívou pre potraviny na osobitnú výživu určenú pre dojcatá a male deti, ktore zabezpecuju vysoku kvalitu a bezpecnost, vsetky suroviny su spracovavane setrnym sposobom tak, aby boli zachovane vitaminy a minerály v co najvacsej miere. Nase ovocie, zelenina a maso prechadzaju tymito fazami spracovania: sú umyté, olúpané, uvarené v pare , spracované na pyré a mäso je pomleté a uvarené v tlakovom hrnci . Tato horúca zmes sa plní do čerstvo vypláchnutých pohárov, ktoré sa zatvoria a následne zavaria po presne stanovenú dobu a teplotu. Následne sa poháre ochladia, etiketujú a zabalia. Zaváranie pri vysokej teplote samo o sebe predstavuje bezpečný spôsob uchovania pokrmu a tak príkrm v zhode s legislatívou neobsahuje žiadne konzervačné látky. Nase prikrmy neobsahuju ani ziadne umele farbiva, ziadne geneticky modifikovane zlozky, prikrmy s vekovym urcenim maju nulovu ci niekolkonasobne nizsiu mieru tolerancie kontaminantov ako su dusicnany, pesticidy, fungicidy ci tazke kovy v porovnani s potravinami bez vekoveho urcenia. Vsetky suroviny ako je ovocie, zelenina, maso, pochadzaju zo specializovanych fariem, sadov, poli a pastvi daleko od vsetkych zdrojov znecistenia a tak v porovnani s bezne dostupnou zeleninou z obchodov ci trhov mate vyrazne vyssiu istotu, ze prikrm s vekovym urcenim je pre vase dieta bezpecny. Ale konecne rozhodnotie, mile mamicky, ci budete svojim drobcom varit doma alebo kupovat hotove prikrmy pravidelne, ci len na cesty, je len a len na vas. Prajem vam este pekny den a dobru chut k obedu!
Viac o kvalite nasich vyrobkov a sposobe spracovania sa mozete docitat na nasej stranke: http://www.klub-mamiciek.sk/kvalita-hami-prikrm...

soniatko
11. sep 2014

ja som dala malej za jej zivot asi 15 kupovanych prikrmov, aj to neviem, ci som nenapisala vela. este aj teraz jej polievky, ked niekam ideme, poriadne zohrejem, dam do termoobalu. a to uz bude mat mala 2 roky
@dada2004 s prikrmami si zacala skoro, mozno preto je drobcovi zle. na zaciatku by som v ziadnom pripade nedavala kupovane prikrmy.

livocka21
11. sep 2014

Nestacin sa cudovat kolko tu je suprmaaam....jak ja to nenavidim...vase svatoziary svietia az do vatikanu....je te vec kezdej jednej co da svojmu dietatu a hotove prikrmy musia splnat legislativne poziadavky tak nemusite hned kamenovat ved sa len normalne pytala....neotravi ho....a dada2004 prikrmy az po ukonceni 4 mesiaca... 🙂

pslahorova
11. sep 2014

Varit cerstve! prikrm co najmenej, a hlavne ich do dietata necpat, a ked vam uvarene zvysi ved urobte si do zasoby do mraznicky.A nezacala ste trosku skoro v 4 m s prikrmami? ved to dieta potrebuje do pol roka materske mlieko.

evittam
11. sep 2014

Jasnéé, legislativne požiadavky - len si ešte treba aj nájsť aké sú tie požiadavky.... 😠 .Ja som to raz v živote kúpila a malý mi to ani nechcel - a keď som ochutnala tak som prišla na to prečo 😀 . Ale každý ako chce. A tiež neverím, že by sa z toho dieťa otrávilo ale zeleninové a mäsové varím radšej sama, to už mu dám radšej kašu alebo tak keď nestíham 🙂.

adeenka20
14. sep 2014

Moja dcéra je na príkrmoch Hami od 4 mes až doteraz, bude mať 13 mes a čo ako. Zle jej s toho ešte nikdy nebolo, je zdravá a spokojná. Domácu stravu odmieta, výnimočne mi niečo spapá, ale málo. Tak jej dávam, čo jej chutí. Je to každého vec, čo svojmu dieťaťu dáva jesť. Kto chce, nech si vyvára, kto nevarí, kupuje príkrmy. No boooože....

svetlusska
14. sep 2014

mala som moznost raz vyskust ,,stravu" , ,,prikrmy" ktore mi posunula jedna znama aby som vyskusala kedze som cakala prve babo, aby som mala inspiraciu ako ho mam krmit...tusim to bola nejaka zeleninova zmes...no ochutnala som tu nevabne vyzerajucu hmotu a cela sklenicka letela do kosa...nechapem ako niekto moze krmit dieta takymito vecami...to je taky problem oskrabat jednu mrkvu, ale nejaku inu zeleninu a dat ju varit????ved to zaberie asi 15-20 min casu a mas to cerstve a hlavne vies z coho to je...