Periete pri vysokých teplotách? Prečo áno a prečo nie, alebo používate viac prášku (špeciálneho prášku)? Mate špecialny program v pračke, ktorá zabezpečí vypranie aj tých tažšie odstrániteľných škvŕn? napíšte nám...
pri vysokých teplotách veľmi neperiem, nakoľko 95 percent vecí ma na štítku maximálne 30 a 40 a o špeciálnom programe na veľmi znečistené veci neviem že by ho práčka mala, akurát keby som dala dlhší program a nastavila vysokú teplotu, ale zatiaľ som niečo také neskúšala
Periem najčastejšie na 40 keďže veľa vecí sa inak prať ani nedá. Ale celá veda sú prášky. Využívam kvalitné Eko prášky a aviváže a nedám dopustiť.
@samsung_tomas vyssie teploty pouzivam na pranie spodneho pradla,z hygienickych dovodov a ponoziek.Co sa tyka vacsieho znecistenia,o tom viem svoje 😉 Mam dvoch chlapcov a tí vedia vycarovat neskutocne skvrny a na to pomaha iba dobry praci prasok,najradsej pouzivam Persil,ale pred pranim este na skvrnu nalejem prostriedok na odstranenie skvrn Ariel profesional alebo Vanish.Mam na svojej 7rocnej Whirpool-ke program "clean" ale myslim,ze nefunguje 😉
Periem najčastejšie na 40 keďže veľa vecí sa inak prať ani nedá, pri uterákoch a utierkach je teplota vyššia. Ariel používame ako prací prášok 🙂
ked potrebujem vyprat topanky, tak to hodim na polhodinovy program, teplota tam bude zrejme 40°C. normalne bezne periem na hodinovom programe tiez pri 40°C a biele zvyknem raz za cas dat "vyvarit" na 60tku. z praskov pouzivam tekuty persil.
co sa tyka odstranenia skvrn, tak neviem o tom, ze by som mala nejaky speci program, ale je dost mozne, ze tam nieco je, len o tom neviem 😀 na mastne skvrny nalejem trochu jari na skvrnu a zatial to zislo vzdy...
Aj ja perien hlavne na 40, predtým aj na kratší program, teraz pri dvoch deťoch uz len dlhy, spodné prádlo a ponožky s uterákmi na 60.
Inak ja mam hrozne dlhé pracie programy na tej mojej kraksni, na 40 bavlna dobre vyse 2 hodiny.
Používam Persil sensitive, asi aj dlho budeme, chalani majú nábeh na ekzém, ale teda žeby sa škvrny vyprali, to ani veľmi nie. A všelijaké odškvrnovače idú u nás na tony a nič moc. Keď je najhoršie, beriem k sestre, dá to u seba na 60 a veľakrát OK, má lepšiu práčku, aj keď neviem ako je to možné, v čom by mohol byť ten fígeľ?
ja periem prevazne na 40, pouzivam avivaz a pracie gély+ do kazdého prania trosku octu (u nás je velmi tvrdá voda). so skvrmńami nemám az taký problém, pouzívam odstranovač škvrn v spreji pred praním, ak je to uz fakt ze moc tak namočím pred praním.
Vela zavisi od teploty a prasku.Tazka otazka.Tip na kvalitne pranie je asi v kvalitnom prasku.Ale u mna sa osvedcilo pranie na vyssej teplote aspon na 60 st a davam k prasku aj vanish🙂
Vacsinu veci periem na 40, a bud na polhodinovom alebo hodinovom programe. Vsetky skvrny vopred zapieram zlcovym mydlom, trva to len chvilku a oplati sa to. Na dlhsi program davam sypky prasok, je ovela lepsi ako gely (ale pri kratkom programe sa nerozpusti). Pradlo dost dokladne triedim, a neprepchavam pracku-a to su vlastne tie najdolezitejsie veci. Asi je to ako pri vsetkom-technika a prostriedky mozu byt top, ale podstatne je, co s tym urobime my 😉.
Aspoň raz za pol roka vyčistiť pračku. Poutierať všetky tesnenia a "vyvariť" pračku na 90'C octom. Čistá pračka = čisté prádlo. Miesto aviváže používam ocot, prádlo ostáva mäkké a vôbec nie je cítiť octom
Vačšinu vecí periem na 60 st., niečo aj na 50, ale nižšie tepl. dávam málokedy. Mám práčku zn. Elektrolux, zakúpenú v roku 2000. Nejaký špec. program na odstr. škvŕn nemá. Mám 4 deti, a tie majú špinavého prádla s rôznymi fľakmi až až. To aj vysvetľuje pranie na vyššej teplote. Prášky používam Ariel, Persil, ale aj rôzne prášky z hypermaketov, ktoré sú podstatne lacnejšie......
@samsung_tomas tak u nas perie pracka na vysokychwteplotach uteraky (90'), ponozky (90' aj ked potom casto priatelove ponozky dedim ja ked sa scvrknu ,ale neda mi tie smradliaky prat na nizsom), a potom na 60 take nase domace storocne tricka, pyzama.a na 40 veci kt.mam rada, alebo su relativne nove, alebo veci fakt nove 🙂
A v sucasnosti mame pracku indesit (uz druhu tento rok) a ani jedna nema speci program na skvrny. Na skvrny pouzivam taku speci sol na odstranenie skvrn do prania.
na vysokých teplotách moc neperiem, kým sme používali u malého textilné plienky na odgrgnutie, vtedy som ich prala na 95-e, ale kazdy mesiac raz zacpne pračku s 1L octom na čistenie na 95. Inak periem na 30až 40 skoro všetko na outdoor programe. 60-ku používam na uteráky, utierky, osušky a na postelné prádlo. A velmi mi vyhovuje pračka s programom eko buble 🙂
@samsung_tomas mam Hotpoint Ariston práčku so sušičkou. Po troch rokoch je na prd. Najskôr sa rozpadlo predné ložisko pod bubnom ( nebyť šikovného manžela by som dlho čakala na opravu ). A najnovšie ma štve, ze mi šklbe pradlo. Pri žmýkaní sa dostáva pradlo medzi bubon a gumu a šklbne latku... 5 tričiek a pár nohavic letelo uz do koša.
Periem na 30 - 50 stupňoch ( manželove montérky!), praci prostriedok si nechám doniest vzdy z rakúska 🙂. Avivaz nepoužívam, kedže maly ma atopicky ekzém.
A škvrny? Ked nepredperiem ručne, tak to ani po 30tich prianiach dole nedam 🙂 a tam používam žlčové mydlo
odkedy som prestala používať gély na pranie, tak som vždy spokojná s vypraním prádla, predtým tak smrdelo, jak zatuchnuté. a nie všetko je o praní, ale aj o sušení, sušička je top.
periem v klasickom praskovom pracom prostriedne a len v znacke Persil. Pradlo je krasne biele a vsetko sa vyperie, aj trava, kakao, a pod. k bielemu pradlu obcas pridam do prania tekuty Ariel Profesional - pradlo je este belsie. avivaz podla mna nema vplyv na pranie, ale prasom urcite ano. periem na 40 stupnov, niekedy biele a uteraky na 60, utierky na 90, aby sa znicili vsetky bakterie. nikdy som nepredpierala, nedrhla skvrny mydlom, ani nic podobne. Pracku mam Fagor, nejaku najlacnejsiu, spredu plnenu a perie super. funguje uz 6 rokov. Raz za 3 mesiace ju vyvarim cisticom Liquidator od Dedry, pravidelne sa vycisti filter, suflik na praci prasok. Prasok ale davam priamo do bubna, nie do suflika. Do suflika ide len avivaz - oblubenu mam Ornel z HR, Mon Amour z IT a ked nas, tak Silan Spring, alebo modry Kuschelweich.
Mam 10 ty rok pracku elektrolux. Som nadmieru spokojna. Pekne perie. Uspora vody a el. Je viditelna. Odkedy pouzivam pracie prasky z rakuska nemusim pridavat prostriedok na skvrny. Mam tvrdu vodu. Raz za cas preperiem pracku octom. Na skvrny vzdy zabral len kronstar.
@maminecka2 Nasa pracka ma tiez take dlhe programy, to je kvoli uspore. Dlhsie perie, ale s menej vody. Teda aspon tak som pochopila, a lezie to na mozog ze na 60 to tam toci skoro 3 hodiny.
Nasa pracka je kupena pred rokom a na 90 sa na nej uz ani neda prat. Periem zatial v kupovanych geloch, momentalne Bupi na veci pre maleho a pre nas woolite. Ked pominam, idem vyskusat vyrobit praci sliz.
Inak tiez vacsinou skoro vsetko davam na 40 stupnov.
A specialny program na skvrny neviem ci tam je, pouzivam hlavne program na pranie bavlny.
škvrny mojich deti nevyperie nic, ani 90° a krystalicka soda, ani vsetky mozne odstranovace skvrn a bielidla, neviem, ako to robia...
u mňa funguje žlčové mydlo, prášky z rakúska a nechať sušiť na slnku, nemám fľakaté veci a to periem aj plienky, raz začas ocot na 90 st
@tortelinka nechas na slnku sušiť a čo biele veci tie od slnka zazltnu. Ja bývam V rakusku takže kupujem rakúsky prsil a do prania pridám ešte vanich praskovy
pri veľmi znečistených veciach..čo je väčšina ..nalejem na konkrétne miesto tekuté mydlo ..a pošúcham 🙂 šupnem do práčky a vuala..je to ako nové 🙂 periem v persile sensitive..na 60. veľmi tmavé veci na 40 ..dúležité je aj triedenie..biele..svetle farebné..tmavé farebné...a červené 🙂
Periem najčastejšie na 40 keďže veľa vecí sa inak prať ani nedá, pri uterákoch a utierkach je teplota vyššia. Ariel používame ako prací prášok
No mnoho ludi chvali rakuske prasky,najma gelove.. Mala som,nic moc,dala som na bundy zimne,biela ostala spinava😕,rukavy,vrecka,golier.. A persil mi vyperie aj nas,normalne na 60- ke. Vraj netreba prat casto na 40- ke,smrdi potom pracka ked napusta vodu. A mala som problem s bodkami na pradle oranzovymi,niekedy aj skvrna hnedasta,viaceri opravari mi povedali,ze nemam pouzivat avivaz. Ze to chemic.reakcia s potom. No to sa deju veci😱 A prasku netreba davat vela,ze je to zbytocna pena..a ta nie je potrebna na vypratie. Vraj len vyhadzujeme peniaze. Takze tak. A persil mame kupovat z Rakus.,lebo mi tu mame smejdy.
Po novom si vyrabame doma vlastny gel na pranie: kristalicka soda + zlcove mydlo + voda. Inspirovali sme sa testovanim praskov na nete a na mierne znecistene pradlo je to super, dokonca by som povedala ze je lepsi ako kupovany gel v obchode ( uteraky, periny, oblecenie na doma a pracovne oblecenie). Malej perem veci len v mydlovych orechoch a na zmakcenie detskeho pradla pouzivam ocot ( super aj na tvrdy vodu). Avivaz pouzivam len pri nasich veciach. Samozrejme svetre perem s gelom na to urcenym ako aj jemne oblecenie, saty a bluzky. Vsetko perem na stupnoch na to urcenych. Lucka
@samsung_tomas
WW80J6410CW mam tuto pracku,na to aka bola draha som od nej cakala viac,najkratsi program je na 30min,ale len na 400otacok,co jemalo a musimto dat este zmykat znova.co je plus dalsich 13min,co uz mozem datklasicky prat.
myslela somze bude ajlepsie prat,alebo pouzivam zle prac.prasky.
ak by ste vedeli o nejakych typoch,radach budem rada
viemi niekto poradit,ak ju ma niekto doma a ma z nou skusenosti.
dakujem
@samsung_tomas
tip - odhad, predpoklad (napr. výsledku), dobrá rada...
typ - vzor, model (napr. typ auta)
😅 sorry, nedalo mi...
a aby som aj k téme - periem všetko na 30°C krátky program (30min) alebo viac znečistené veci na 40°C / 50min, na 60°C len uteráky, gelové prášky aj aviváže z rakúska prípadne z nemecka...