Vaše tipy na kvalitné pranie...

samsung_tomas
4. máj 2015

Periete pri vysokých teplotách? Prečo áno a prečo nie, alebo používate viac prášku (špeciálneho prášku)? Mate špecialny program v pračke, ktorá zabezpečí vypranie aj tých tažšie odstrániteľných škvŕn? napíšte nám...

sissy27
4. máj 2015

@samsung_tomas
tip - odhad, predpoklad (napr. výsledku), dobrá rada...
typ - vzor, model (napr. typ auta)
😅 sorry, nedalo mi...
a aby som aj k téme - periem všetko na 30°C krátky program (30min) alebo viac znečistené veci na 40°C / 50min, na 60°C len uteráky, gelové prášky aj aviváže z rakúska prípadne z nemecka...

dada1212
4. máj 2015

pri vysokých teplotách veľmi neperiem, nakoľko 95 percent vecí ma na štítku maximálne 30 a 40 a o špeciálnom programe na veľmi znečistené veci neviem že by ho práčka mala, akurát keby som dala dlhší program a nastavila vysokú teplotu, ale zatiaľ som niečo také neskúšala

vivian27
4. máj 2015

Periem najčastejšie na 40 keďže veľa vecí sa inak prať ani nedá. Ale celá veda sú prášky. Využívam kvalitné Eko prášky a aviváže a nedám dopustiť.

jankaferancova
4. máj 2015

@samsung_tomas vyssie teploty pouzivam na pranie spodneho pradla,z hygienickych dovodov a ponoziek.Co sa tyka vacsieho znecistenia,o tom viem svoje 😉 Mam dvoch chlapcov a tí vedia vycarovat neskutocne skvrny a na to pomaha iba dobry praci prasok,najradsej pouzivam Persil,ale pred pranim este na skvrnu nalejem prostriedok na odstranenie skvrn Ariel profesional alebo Vanish.Mam na svojej 7rocnej Whirpool-ke program "clean" ale myslim,ze nefunguje 😉

janellina
4. máj 2015

Periem najčastejšie na 40 keďže veľa vecí sa inak prať ani nedá, pri uterákoch a utierkach je teplota vyššia. Ariel používame ako prací prášok 🙂

guiseppinka
4. máj 2015

ked potrebujem vyprat topanky, tak to hodim na polhodinovy program, teplota tam bude zrejme 40°C. normalne bezne periem na hodinovom programe tiez pri 40°C a biele zvyknem raz za cas dat "vyvarit" na 60tku. z praskov pouzivam tekuty persil.
co sa tyka odstranenia skvrn, tak neviem o tom, ze by som mala nejaky speci program, ale je dost mozne, ze tam nieco je, len o tom neviem 😀 na mastne skvrny nalejem trochu jari na skvrnu a zatial to zislo vzdy...

maminecka2
4. máj 2015

Aj ja perien hlavne na 40, predtým aj na kratší program, teraz pri dvoch deťoch uz len dlhy, spodné prádlo a ponožky s uterákmi na 60.
Inak ja mam hrozne dlhé pracie programy na tej mojej kraksni, na 40 bavlna dobre vyse 2 hodiny.
Používam Persil sensitive, asi aj dlho budeme, chalani majú nábeh na ekzém, ale teda žeby sa škvrny vyprali, to ani veľmi nie. A všelijaké odškvrnovače idú u nás na tony a nič moc. Keď je najhoršie, beriem k sestre, dá to u seba na 60 a veľakrát OK, má lepšiu práčku, aj keď neviem ako je to možné, v čom by mohol byť ten fígeľ?

danuella
4. máj 2015

ja periem prevazne na 40, pouzivam avivaz a pracie gély+ do kazdého prania trosku octu (u nás je velmi tvrdá voda). so skvrmńami nemám az taký problém, pouzívam odstranovač škvrn v spreji pred praním, ak je to uz fakt ze moc tak namočím pred praním.

dankaa78
4. máj 2015

Vela zavisi od teploty a prasku.Tazka otazka.Tip na kvalitne pranie je asi v kvalitnom prasku.Ale u mna sa osvedcilo pranie na vyssej teplote aspon na 60 st a davam k prasku aj vanish🙂

klincek
4. máj 2015

Vacsinu veci periem na 40, a bud na polhodinovom alebo hodinovom programe. Vsetky skvrny vopred zapieram zlcovym mydlom, trva to len chvilku a oplati sa to. Na dlhsi program davam sypky prasok, je ovela lepsi ako gely (ale pri kratkom programe sa nerozpusti). Pradlo dost dokladne triedim, a neprepchavam pracku-a to su vlastne tie najdolezitejsie veci. Asi je to ako pri vsetkom-technika a prostriedky mozu byt top, ale podstatne je, co s tym urobime my 😉.

evulikm
4. máj 2015

Aspoň raz za pol roka vyčistiť pračku. Poutierať všetky tesnenia a "vyvariť" pračku na 90'C octom. Čistá pračka = čisté prádlo. Miesto aviváže používam ocot, prádlo ostáva mäkké a vôbec nie je cítiť octom

bonaqa2013
4. máj 2015

Vačšinu vecí periem na 60 st., niečo aj na 50, ale nižšie tepl. dávam málokedy. Mám práčku zn. Elektrolux, zakúpenú v roku 2000. Nejaký špec. program na odstr. škvŕn nemá. Mám 4 deti, a tie majú špinavého prádla s rôznymi fľakmi až až. To aj vysvetľuje pranie na vyššej teplote. Prášky používam Ariel, Persil, ale aj rôzne prášky z hypermaketov, ktoré sú podstatne lacnejšie......

dadka_bb
4. máj 2015

@samsung_tomas tak u nas perie pracka na vysokychwteplotach uteraky (90'), ponozky (90' aj ked potom casto priatelove ponozky dedim ja ked sa scvrknu ,ale neda mi tie smradliaky prat na nizsom), a potom na 60 take nase domace storocne tricka, pyzama.a na 40 veci kt.mam rada, alebo su relativne nove, alebo veci fakt nove 🙂

A v sucasnosti mame pracku indesit (uz druhu tento rok) a ani jedna nema speci program na skvrny. Na skvrny pouzivam taku speci sol na odstranenie skvrn do prania.

rit
4. máj 2015

na vysokých teplotách moc neperiem, kým sme používali u malého textilné plienky na odgrgnutie, vtedy som ich prala na 95-e, ale kazdy mesiac raz zacpne pračku s 1L octom na čistenie na 95. Inak periem na 30až 40 skoro všetko na outdoor programe. 60-ku používam na uteráky, utierky, osušky a na postelné prádlo. A velmi mi vyhovuje pračka s programom eko buble 🙂

trinity888
4. máj 2015

@samsung_tomas mam Hotpoint Ariston práčku so sušičkou. Po troch rokoch je na prd. Najskôr sa rozpadlo predné ložisko pod bubnom ( nebyť šikovného manžela by som dlho čakala na opravu ). A najnovšie ma štve, ze mi šklbe pradlo. Pri žmýkaní sa dostáva pradlo medzi bubon a gumu a šklbne latku... 5 tričiek a pár nohavic letelo uz do koša.
Periem na 30 - 50 stupňoch ( manželove montérky!), praci prostriedok si nechám doniest vzdy z rakúska 🙂. Avivaz nepoužívam, kedže maly ma atopicky ekzém.
A škvrny? Ked nepredperiem ručne, tak to ani po 30tich prianiach dole nedam 🙂 a tam používam žlčové mydlo

lucyzet
4. máj 2015

odkedy som prestala používať gély na pranie, tak som vždy spokojná s vypraním prádla, predtým tak smrdelo, jak zatuchnuté. a nie všetko je o praní, ale aj o sušení, sušička je top.

stanislavao
5. máj 2015

periem v klasickom praskovom pracom prostriedne a len v znacke Persil. Pradlo je krasne biele a vsetko sa vyperie, aj trava, kakao, a pod. k bielemu pradlu obcas pridam do prania tekuty Ariel Profesional - pradlo je este belsie. avivaz podla mna nema vplyv na pranie, ale prasom urcite ano. periem na 40 stupnov, niekedy biele a uteraky na 60, utierky na 90, aby sa znicili vsetky bakterie. nikdy som nepredpierala, nedrhla skvrny mydlom, ani nic podobne. Pracku mam Fagor, nejaku najlacnejsiu, spredu plnenu a perie super. funguje uz 6 rokov. Raz za 3 mesiace ju vyvarim cisticom Liquidator od Dedry, pravidelne sa vycisti filter, suflik na praci prasok. Prasok ale davam priamo do bubna, nie do suflika. Do suflika ide len avivaz - oblubenu mam Ornel z HR, Mon Amour z IT a ked nas, tak Silan Spring, alebo modry Kuschelweich.

geenna
5. máj 2015

Mam 10 ty rok pracku elektrolux. Som nadmieru spokojna. Pekne perie. Uspora vody a el. Je viditelna. Odkedy pouzivam pracie prasky z rakuska nemusim pridavat prostriedok na skvrny. Mam tvrdu vodu. Raz za cas preperiem pracku octom. Na skvrny vzdy zabral len kronstar.

taya4
5. máj 2015

@maminecka2 Nasa pracka ma tiez take dlhe programy, to je kvoli uspore. Dlhsie perie, ale s menej vody. Teda aspon tak som pochopila, a lezie to na mozog ze na 60 to tam toci skoro 3 hodiny.

Nasa pracka je kupena pred rokom a na 90 sa na nej uz ani neda prat. Periem zatial v kupovanych geloch, momentalne Bupi na veci pre maleho a pre nas woolite. Ked pominam, idem vyskusat vyrobit praci sliz.
Inak tiez vacsinou skoro vsetko davam na 40 stupnov.
A specialny program na skvrny neviem ci tam je, pouzivam hlavne program na pranie bavlny.

martina833
5. máj 2015

škvrny mojich deti nevyperie nic, ani 90° a krystalicka soda, ani vsetky mozne odstranovace skvrn a bielidla, neviem, ako to robia...

tortelinka
5. máj 2015

u mňa funguje žlčové mydlo, prášky z rakúska a nechať sušiť na slnku, nemám fľakaté veci a to periem aj plienky, raz začas ocot na 90 st

kubisova
5. máj 2015

@tortelinka nechas na slnku sušiť a čo biele veci tie od slnka zazltnu. Ja bývam V rakusku takže kupujem rakúsky prsil a do prania pridám ešte vanich praskovy

kubisova
5. máj 2015

@rit chcem sa spýtať do práčky len naleje ocot a pustíš práčku. vies ja keď perie tak zakaždým pridám tabletu calgon kvôli tvrdej vode

taya4
5. máj 2015

@kubisova O tych tabletach som prave vcera citala, ze su uplne na nic. Lepsie sa vycisti octom (slabsim, tak do 5%). Ja ku kazdemu praniu pridavam krystalicku sodu na pranie, neviem ale nakolko je to ucinne.

vejinka
5. máj 2015

pri veľmi znečistených veciach..čo je väčšina ..nalejem na konkrétne miesto tekuté mydlo ..a pošúcham 🙂 šupnem do práčky a vuala..je to ako nové 🙂 periem v persile sensitive..na 60. veľmi tmavé veci na 40 ..dúležité je aj triedenie..biele..svetle farebné..tmavé farebné...a červené 🙂

sami51
5. máj 2015

Periem najčastejšie na 40 keďže veľa vecí sa inak prať ani nedá, pri uterákoch a utierkach je teplota vyššia. Ariel používame ako prací prášok

jooj
5. máj 2015

No mnoho ludi chvali rakuske prasky,najma gelove.. Mala som,nic moc,dala som na bundy zimne,biela ostala spinava😕,rukavy,vrecka,golier.. A persil mi vyperie aj nas,normalne na 60- ke. Vraj netreba prat casto na 40- ke,smrdi potom pracka ked napusta vodu. A mala som problem s bodkami na pradle oranzovymi,niekedy aj skvrna hnedasta,viaceri opravari mi povedali,ze nemam pouzivat avivaz. Ze to chemic.reakcia s potom. No to sa deju veci😱 A prasku netreba davat vela,ze je to zbytocna pena..a ta nie je potrebna na vypratie. Vraj len vyhadzujeme peniaze. Takze tak. A persil mame kupovat z Rakus.,lebo mi tu mame smejdy.

lundus
6. máj 2015

Po novom si vyrabame doma vlastny gel na pranie: kristalicka soda + zlcove mydlo + voda. Inspirovali sme sa testovanim praskov na nete a na mierne znecistene pradlo je to super, dokonca by som povedala ze je lepsi ako kupovany gel v obchode ( uteraky, periny, oblecenie na doma a pracovne oblecenie). Malej perem veci len v mydlovych orechoch a na zmakcenie detskeho pradla pouzivam ocot ( super aj na tvrdy vodu). Avivaz pouzivam len pri nasich veciach. Samozrejme svetre perem s gelom na to urcenym ako aj jemne oblecenie, saty a bluzky. Vsetko perem na stupnoch na to urcenych. Lucka

zuzkababy
7. máj 2015

@samsung_tomas
WW80J6410CW mam tuto pracku,na to aka bola draha som od nej cakala viac,najkratsi program je na 30min,ale len na 400otacok,co jemalo a musimto dat este zmykat znova.co je plus dalsich 13min,co uz mozem datklasicky prat.
myslela somze bude ajlepsie prat,alebo pouzivam zle prac.prasky.
ak by ste vedeli o nejakych typoch,radach budem rada
viemi niekto poradit,ak ju ma niekto doma a ma z nou skusenosti.
dakujem

natalym
7. máj 2015

@lundus A ako perieš napr. spodné prádlo? Ďakujem.