Asi poznáte arašidové maslo. Je však dosť ťažké a často v ňom nájdeme aj palmový tuk, cukor, či emulzifikátory...
Ešte, že existuje mandľové a čisté...Ako by ste ho využili?
a mozno zmiesanim s medom by vzniklo nieco ako marcipan, to poliat temperovanou horkou cokoladou bez cukru,a zdravy marcipanovy kmen je na svete 😉
alebo dochutene medom/trstinovym cukrom ako plnka do slivkovych {visnovych, jahodovych...} knedli
Ja by som to dala do kolaca.. 🙂
Madlove maslo je najlepsie s nakrajanym jablkom. Nic netreba donho zamiesavat
@menoruze presne tak ...My to uz mame vytestovane a s medom, alebo javorovym sirupom je to uplne pecka...dochucovat sa da este perfektne s kakaom, vanilkou, ci skoricou ...
Takto sa da spravit aj domaca nuttela,
https://powerlogy.com/recepty/domaca-nutella/
@briketa alebo s tvrdsim bananam, alebo aj s broskynami, ci marhulami 🙂 este snad posypat skoricou trosku 🙂
@menoruze fuuuha , tak toto je pre mna novinka, no az mi slina vybehla 🙂 So slivkovym lekvarom, visnovym, ci tybezlovy, to pojde ...
nedavno som robila domace horalky , tak by sa dalo zmiesat s javor. sirupom al. brez. cukrom s troskou cerstvej vanilky a touto zmesou potriet tortovu oblatku, opat prilozit oblatku, potriet a tak niekolko vrstiev, potom nakrajat na horalkovy tvar a okraje oblatok namocit do coko
Ja arašidové používam skoro všade, takže všade by šlo aj mandľové. Muž ho miluje 🙂. Používam ho aj do domácej zmrzliny, smothie, koláčičky viď príloha (tie sú z arašidového), na piškoty, na domáci chlieb z vločiek a tvarohu a len tak lyžičkou (myslím,že takto chutí najlepšie). Do vločiek, lievancov, domácich raw tyčiniek, musli tyčiniek, .... ja totiž sladkosti pripravujem doma ;). Na raw koláče je naozaj úplne ideálne. Alebo ak si varíte pohankovú (resp. inú) kašu a dáte lyžicu masla hneď má lahodnejšiu chuť, ešte trocha medovicového medu a blaženosťou sa olizujete. Do jogurtového smoothie, alebo jednoduchého tvarohového pohára (na spodok narežete ovocie, tvaroh (alebo ricottu) s maslom pomixujete s medom) a na posypať škoricou a hotovo. Och ja sa realizujem, pre mňa je to relax.
@menoruze fuuha tak toto je huste ....fakt ....este si predstavim taku kvalitnu horku coko jemne zmiesanu s kokos olejom a sme uplne niekde inde ako pri klasickych horalkach...
Fakt super napad... i ked ja take horalky nemusim, ale ak by som mal deti nejak odmenit, tak toto by mohla byt varianta...
Teraz by som to dal este zachladit do chladnicky a take chrumkave daval...
@jaq super pecka, len odporucam radsej ine orechy ako vela arasidov...Tam su tazsie tuky a aj preto sme sa my sustredili na lepsie a lahsie mandle.
Vyskusajte myslim ze vam sekne mandlove este viac.
Domáca nutella je top
Do roznych sladkosti, kolacov, vdade tam kam davam mandle, orechy, robievam domace keksiky bud s kakaom(tmave) alebo bez(svetle) a a na Vianoce robim, zlepovanu verziu (krem je maslo, orechy(pripadne rovno arasidove maslo ale nesolene), rum, vanilka a trstinovy cukor(praskovy), zlepene dve a vrch obliaty horkou coko(rozpustena a namiesana s kokosovym tukom sa kraasne leskne)
@dusanplichta Ďakujem, ja hlavne mužovi (ale v medziach normy s orechami, majú veľkú energetickú hodnotu) a používam aj kešu, pínové, a iné oriešky, celkovo orechy používam pre zdravé tuky. A arašidové po cvičení 🙂, ale to mandlové ma láka už dlho po ňom pokukujem, že by sa mu hodilo o niečo viac a práve si čítam článok (Váš) rozdiel medzi arašidovým a mandľovým maslom a je rozhodnuté, ktoré najbližšie urobím (resp. v bio kvaplite kúpim). Ďakujem za radu!
este ma napada 1. urobit plnky z a) m.masla, struh. jablk a medu, alebo b) mm+med+skorica alebo c) m.maslo+vanilka+trstinovy alebo brez.cukor a naplnit nimi strudlu alebo zavin 😝
2. do m. masla pridat amaretto a med alebo cukor ako napln do domacich cokopraliniek
Ja mandlove maslo pouzivam hlavne do varenia namiesto smotany- napriklad ked robim "zoodles", omacky na cestoviny, kremove polievky, plnku do baklazana, atd. Nasladko ho pridavam len do rannej ovsennej kase 🙂
my ho papame zmiesane s medom a so stipkou himalajskej soli a len tak si ho vychutnavame... 🙂
@jaq ano je to o nieco vacsia investicia ale mandlove a lieskovoorieskove je ovela lepsie ako arasidove. Na zdravie potom nam napiste ako vam chutilo...lebo som presvedceny ze vam sadne...je to jedna z potravin ktoru si vychutnam asi kazdy den a nikdy sa mi nepreje...ako aj kava 🙂))
@menoruze pralinky nechajme tak, ale ta prva varianta pre domace pecenie, to znie skvelo...
Skusali ste uz niekedy mandlove maslo? Alebo ste ani nevedeli, ze take je ?
@pallacinka waaw toto je pokrocile pouzitie 🙂 Super ..
Poznate blog Silvie Horeckej, myslim, ze nieco pre vas pokrocileho kuchara 🙂
http://horecka.sk/ ?
Mandlove maslo milujem, odkedy som musela prejst na bezplepkovu stravu a nejem sladkosti bezne z obchodov. Ked ma honi mlsna, dam si trocha mandloveho masla a som vybavena. Ono sice nie je sladke, ale ja to mam ako nahradu, staci troska. Inak si ho pridavam aj do kase, ked si robim rano s ovocim, alebo do smoothie. Ja ho mam najradsej hole. 🙂 Mam dom aj lieskovoorieskove maslo, kedze lieskovce milujem, ale mandlove je chutnejsie, este chcem skusit kesu maslo.
@majjka4 ano tak je fajne, ale vyskusajte aj javorovy sirup a stipku skorice 🙂
Uz dlho som almond butter nekupila ale za davnejsich cias ked som bola slobodna, bezdetna solventnejsia a raw🙂 tak som ho mala ada v salatovych dresingoch.
@dusanplichta Tak pokrocile ako pokrocile, vsetko su to maximalne jednoduche a rychle recepty 🙂 Ja varim rada podla Attilu Hildmanna, milujem jeho knihy, a on casto pouziva mandlove maslo v jedlach. Ale dakujem za tip aj na tuto stranku, nepoznam a rada spoznam 🙂
@pallacinka Ja tiez dakujem za tip , toho tipka tiez nepoznam 🙂
@dusanplichta neskusala, len som sa zamyslala , kde by sa dalo pouzit, a s akou chutou by sa dalo kombinovat - rada takto vymyslam a rada aj citam aj ostatne inspiro prispevky 😉
hm, asi vsade, kde arasidove 😉 - na chlieb s medom, na palacinky, do kolacov, do raw guliek, do cake pops, do ranajkovej kase, muffinov...