Výživa či starostlivosti o dieťa? Spýtajte sa!

nutrilon_lucia
Moderátor
6. nov 2018

Volám sa Lucia a som zdravotná sestra a odborník na výživu dojčiat a batoliat. Mám dlhoročné skúsenosti z detskej ambulancie, okrem iného aj z oblasti laktačného poradenstva ale hlavne z oblasti výživy a starostlivosti o deti. Počas tohto týždňa ma môžete osloviť s otázkami ktoré Vás trápia a na ktoré sa budem snažiť nájsť odpoveď.

miruslb
6. nov 2018

Dobrý deň, včera sme absolvovali s dcérou 2 povinné očkovanie a v noci dostala horucky 39.2 a ešte dnes o 13 mala 38.3. Stiahla som jej ju Paralen čípkom pre deti, ale je to normálne? Dcérka má 5.5 mesiaca

nutrilon_lucia
autorModerátor
6. nov 2018

@miruslb Dobrý den. Ano, je to normalne, teplota moze pretrvavat aj 2-3 dni. Tiez moze byt mierna lokalna reakcia v mieste vpichu. Zvysena teplota znamena, ze si telo vytvara protilatky.

nikus99
6. nov 2018

Dobry vecer, dcerka bude mat rok, poslednych 5 dni sa od nej nemozem na krok vzdialit lebo zacne hned plakat az sa zachadza, aj ked ju niekto drzi a stoji vedla mna. Takyto plac spusti aj 4-5 krat za den. Chcem sa opytat ci je to len faza a prejde to alebo to treba riesit s lekarom. Zachadzala sa nam aj ked bola uplne malicka ale nie tak casto.

viktoriadiana
7. nov 2018

Mám 13mesacnu dcérku a ešte stále odmieta kúsky v strave. Zje len mixovanu stravu ale konzistencne len ako výživa alebo polievka. Skúšam každý deň. Dávam jej do polievky kuskus ale každý jeden kúsok kuskusu vypluje alebo sa začne dusiť a vracať. Keď jej dám do ruky chrumku kukuricnu zje ju ale nič iné občas zvykne chlebík dať do ust ale len suchý ale to ako odhryzne len vypluje. Neviem si snou rady. Mám pocit že sme sa od toho ukonceneho 4mesiaca co sme zacali nikam neposunuli . Zje veľmi málo veci obed musí mať len napareny keď jej to pripravujem nejako inak alebo nebodaj dam nejakú rascu do toho uz to nechce. Dlho dlho mala dni keď len na nutrilone bola teraz už posledné tri mesiace je dosť slušne ale nezje proste nič v kuskoch ani popucene a ja som ztoho už zúfalá. Ako ju to mám naučiť je to už vôbec normalne v takomto veku?

nutrilon_lucia
autorModerátor
7. nov 2018

@nikus99 Dobrý den. Je moz ne ze ide o separacnu uzkost, co je pomerne caste obdobie u deti. Moze nastat v ktoromkolvek obdobi, ale najcastejsie od 8 mesiaca. Je to obdobie ktore samozrejme prejde, ale mozete skusit "trenovat" dcerku, vzdy na par minut odist, nech ju strazi niekto koho pozna. Ale vekom to prejde same. Pravdepodobne ste s dcerkou stale vy. Nikedy pomaha, ked sa zacne dieta stretavat s detmi intenzivnejsie. Nemusi to byt na dlho, staci polhodinka na zaciatku.

nutrilon_lucia
autorModerátor
7. nov 2018

@viktoriadiana Dobry den. Uplne normalne to nie je, ale stava sa to. Mozete skusit najskor len taku hustejsiu konzistenciu skombinovat s redsou a mozete skusit pridat trochu mlieka ( Nutrilonu) . Najskor trpezlivo len hustejsiu konzistenciu a az neskor mensie , mäkke kusky napriklad batat, zemiak, mozete skusit na drobno nasekat tenke rezance nitovky. Mozete na masle udusit na hrubsie nastruhane jablcko alebo hrusku, pridat trochu skorice a to podat.

babybazar1
7. nov 2018

@nutrilon_lucia dobry den chcem sa opytat ci je vhodne any diets ktore papa velmi malo sa mi Davao banana 3 krat za den a k tomu cokolada? Zda sa mi tato kombinacia strasna vraj je to lepsie ze ma v sebe energiu akoby nic nejedlo. ... Sky je Vasu odborny nazor na Toto tvrdenie dakujem

nutrilon_lucia
autorModerátor
7. nov 2018

@babybazar1 mate tam trosku preklepy a preto sa chcem ubezpecit, ci dobre chapem ? Pytate sa na moj nazor ci je v poriadku, ze dieta papa 3 x za den banan a k tomu cokoladu ? Lebo nic ine nepapa ? Ako stare je dieta ? A aky je jeho jedalnicek ?

babybazar1
7. nov 2018

@nutrilon_lucia ano ja jej to nedavam Len take to odporucanie som dostala... Budem mat dva roky snazim sa co najpestrejsie. Dakujem

nutrilon_lucia
autorModerátor
7. nov 2018

@babybazar1 tak to odporucanie radsej nepocuvajte 🙂 banan samozrejme moze, ak dostane maly kusok cokolady, samozrejme kvalitnej , za odmenu alebo pri nejakej prilezitosti tak sa samozrejme nic nestane. Ano, ak by ste davali 3 x denne banan a cokoladu, tak bude mat energiu, ale ona nie je horolezec 🙂 oni to pouzivaju .

nutrilon_lucia
autorModerátor
8. nov 2018

ďakujeme že sa zapajate do nasich diskusii 🙂 sledujte nas aj nadalej a diskutujte a podelte sa s nami o vase tipy a skusenosti 🙂