Aké zážitky máte s podávaním mlieka?

miriam_nutrilon
Moderátor
29. mar 2016

Má vaše dieťa rado mlieko? Alebo je potrebné ho k pitiu mliečka nútiť?
Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika, bielkovín a ďalších látok, preto by nemali chýbať v jedálničku batoliat a malých detí. Chutí vášmu dieťaťu neochutené mlieko alebo ho musíte "vylepšovať" napríklad ovocím?
Podeľte sa s nami o vaše zážitky!

juhseverzapad
29. mar 2016

Moje deti sú závislé na granku, ale nerobí im problém vypiť aj pol litra čistého mlieka na posedenie.

karolin2
29. mar 2016

moja staršia dcérka už o chvíľku päťročná zbožňuje mlieko, vôbec ju netreba nútiť, sama si vypýta. A mliečne výrobku taktiež u nás nesmú chýbať. Vždy sa nájde v chladničke nejaký ten syr, jogurtík.

tyelde
29. mar 2016

To bude u nas celkom sranda kedze priatel ma alergiu a ja mliecne vyrobky proste nemam rada :D budeme skusat co chuti a vyhadzovat ak nechuti asi :D

janettan
29. mar 2016

u nás sme si museli najskôr zvyknúť na fľašu ... staršej dcérke najskôr nechutilo mlieko z pohára, až v škôlke jej zachutilo - pijeme neochutené. Na mliečne výrobky si zvykli veľmi rýchlo - začínali sme activiou a neskôr sme začali podávať aj tvarohové dezerty. Bola to pre nich veľká pozitívna zmena chuti a nútiť sme ich nemuseli

fruzsiskvarkova
29. mar 2016

Môj 3 mesačný synček s mliečkom bojuje už mesiac...ale hádam sa to zlepší. 🙂

eliska_nutrilon
Moderátor
29. mar 2016

@karolin2 Děkujeme za příspěvek. A co má vaše dcera z mléčných výrobků nejraději?

eliska_nutrilon
Moderátor
29. mar 2016

@tyelde Chce to hodně trpělivosti a zkoušet i přes první odmítnutí. Držíme palce! A podělte se pak s námi, co u vás vyhrálo 🙂

eliska_nutrilon
Moderátor
29. mar 2016

@fruzsiskvarkova Určitě ano, držíme palce!

bubbles
29. mar 2016

ja musím mať granko v mlieku, ale malej dávam len čisté.. chutí jej, aj keď na dávkach to nevidno 🙂 do roka pila maličké dávky, len okolo 100 ml naraz, ale krásne priberala, je zdravá.. teraz má rok a pol a vypije už aj 180 🙂 🙂 🙂 minule sme boli na návšteve a 7-mesačný chlapček vypil viac ako ona 🙂 🙂 🙂 a pritom tuhej stravy tiež nezje veľa.. ale ako som pridala fotky do inej témy - nevidno na nej, žeby jej niečo chýbalo 🙂

anjelicek26
29. mar 2016

U nas sa mlieko takmer nepije, jogurty ale jedia a aj syr. Najmladsi syn ma intoleranciu laktozy, uz ako babatko 4 mesacne mlieko odmietal, 8 mesacny sa uplne odstavil. Zije a je zdravy ako repa aj bez toho. Vzacny zdroj vapnika - to plati pre kopu inych veci, nielen mlieko, tam nejako zakladatelka temy vyblikava fakt, ze prehnana konzumacia zivocisnych bielkovin je zatah na oblicky ze az. Mlieko nie je napoj, ale strava, pochutina, nic na konzumaciu denne pol litra ako to niektori ludia predstavuju. Nie u dospeleho a ani u dietata PO dojcenskom veku. Ked dietatu teda mlieko nechuti, zagratulujte si a dalej nech sa vyvazene stravuje, da si syr, jogurt, zeleninu, oriesky, strukoviny, NIC mu chybat nebude. Vapnik sa aj tak daleko lepsie vstrebava zo zeleniny, ako z mlieka (tak ci tak len 30% sa vstrebava) a napriklad konzumacia s cukrom (teda aj sladene mlieko) znizuje jeho vstrebanie o dobru dalsiu polovicu a v konzumaciou s tukmi sa dokonca vapnik pri metabolizacii odburava.Je to cela veda a nemusi to kazdy vediet, len nerobte z mlieka PO dojcenskom veku ultimo uno potrebnu vec. Plus teda na vstrebavanie vapnika je vyborne pridat v zimnych mesiacoch vitamin D, ale to hadam uz robi kazdy.

miriam_nutrilon
autorModerátor
29. mar 2016

@bubbles Dobry den Bubbles , dakujem Vam za vas prispevok. Niektore deticky uprednostňuju mensie davky mliecka ci prikrmov, ale obvykle papaju castejsie. Najdolezitejsie je, ze je zdrava, nic jej nechyba a prospieva do krasy, ako vidim aj na fotkách. 🙂

trudy1717
29. mar 2016

Do roka sme pouzivali nutrilon pronutra anticolic 1 a nasledne klasicky Nutrilon 2 . Prechod bol v pohodke. Malej chutil v podstate mi pila vela mliecka, ale kamen urazu prisiel vtedy ked sme chceli prejst na 3. Mala ochutnala a od vtedy nechcela flasu ani vidiet! Bola som zufala. Po nociach mi plakala vobec nevedela jej prist. Na chut. Nakonuec sme skoncili na kravskom 😟 niesom s tym moc spokojna ze ti takto skoncilo. Ale kasicky papame este stale 😊

lyrrya
29. mar 2016

Ked sme so starsim prechadzali z materskeho mliecka na UM, museli sme mu ho davat po lyzickach. Inak ho odmietal. Nakoniec ho pul do 2,5roka. Ciste 😉 doteraz ma najradsej ciste mliecko od kravicky

matricia
29. mar 2016

Nasim detom chuti mlieko, aj ho piju casto, starsi si pyta mlieko aj parkrat za den, to mu musim dat plnu flasu, snazime sa ho akurat oducit od flasky:0. Chuti im hlavne neochutene mlieko, sice mladsi mi vypil aj vanilkovy Nutrilon, ale vacsinou kupujem klasicky. Starsiemu som skusala ochutit kakaom, ale take mi nechce pit. My pijeme Pronutru. a ked mladsi vypije len trosku z flasky, uz si starsi pyta, ci ho moze vypit on. Takze každe rano, vecer aj v strede dna pripravujem naraz dve flasky mlieka a deti su nedockave

miriam_nutrilon
autorModerátor
29. mar 2016

@trudy1717 Dobry den Trudy1717, dakujem za vas prispevok. Ako citam, prezili ste si tazke chvile, najma tie narocne prebdene noci...Nepisete, kolko ma teraz vase dietatko mesiacov, ani kolko kravskeho mlieka vam vypije za den, ale urcite dajte pozor na mnozstvo bielkovin, na ktore je kravske mlieko bohate, aby ste zbytocne nezatazovali oblicky dietatka. Kravske mlieko obsahuje tiez velmi malo zeleza ci inych, stopovych a mineralnych prvkov a niektorych vitaminov. Kasicky su fajn, ale nie su natolko bohate na cele spektrum tychto vyzivnych latok ako batolacie mlieko. Preto by som vam odporucala, ak vam batolacie mliecko uplne odmieta, tak mozete nemliecne kasicky zarabat prave s batolacim mliekom. Prajem vam pekny den!

miriam_nutrilon
autorModerátor
29. mar 2016

@lyrrya Dakujem mila Lyrrya, ze ste sa zapojili do nasej temy a napisali nam Vasu skusenost s podavanim mliecka. Prajem vam pekny den!

miriam_nutrilon
autorModerátor
29. mar 2016

@matricia Dobry den mila Matricia, tesim sa, ze ste sa zapojili do nasej temy a som rada, ze vasim drobcom mliecko stale chuti. Prajem vam, nech su vase deticky hlavne zdrave, vesele a pekne prospievaju! 🙂

matricia
29. mar 2016
trudy1717
29. mar 2016

@miriam_nutrilon dakujem. mala ma 1 cela 3 roka a vypije tak zhruba 400ml za 24hodin.

karolin2
29. mar 2016

@eliska_nutrilon z mliečnych výrobkov hlavne ten tvrdý syr eidam , z jogurtov pribináčik a biele jogurtíky kombinované s ovocím . Až do 3,5 roka sme pili Nutrilon, kojila som ju len 3 mesiace. Mladšiu 15 mesačnú dcérku ešte kojím, toho roku však nastupujem do práce, takže budeme musieť prejsť na UM.

mimuska323
29. mar 2016

My sme do 6mes nutrilon nezniesli nevieme preco po 6mes sa to zmenilo ako davame prikrmi a nutrilon nemame problem ani kakanie ani brusko nastastie a kasa profutura je uplny zazrak. Takze za nas velka spokojnost uz teraz. Dokonca kupujem aj pre syna a nemame problem ziaden

inzi_jozka
29. mar 2016

@anjelicek26 gratulujem! Mas genialne dieta, ako 4 mesacny uz vedel, ze mlieko je fuj a v 8 mesiacoch sa odstavil. Tak takyto dovod ukoncenia dojcenia som este nepocula.
No co uz, nas ma mlieko rad, nepije ho 10l denne, ale da si, da si ho obcas aj s grankom, ono staci pouzivat zdravy rozum. Vyvzena strava je zaklad a k tej patri aj maso aj mlieko, a nieked je lepsie menej citat google 🙂

anjelicek26
29. mar 2016

@inzi_jozka ak dobre citas, tak tam je aj napisane, ze mal laktozovu intoleranciu, sialene koliky som uz nerozpisovala... co to ma s inteligenciou? Spojit si - mam bolesti po mlieku, vie aj taka drobotina... akonahle v 4 mesiacoch dostal prikrm, tak chcel uz len to. Ze si to nepocula neznamena, ze sa to nedeje. Kojil sa len v noci, na tajnasa, akonahle sa prebral a zistil, ze ma v ustach prsnik, reval strasne. Pocuvam svoje dieta hlavne a stravuje sa vyvazenejsie, ako mnoho inych, lebo na to od zaciatku musim viac dohliadat aby vsetko mal (tuky, vapnik, bielkoviny), lebo to zivocisne mlieko proste dostavat nemoze a nahrady mlieka rastlinne nechce.

inzi_jozka
29. mar 2016

@anjelicek26 pokial viem, pri babatkach s lakt.intoleranciou nie je potrebne hned vylucit mlieko, pripadne odstavit. Je mozne pridavat kvapky / enzym laktazy, kedze su prirodne a telu vlastne a tak odstranit problemy. Vylucenie problemovych potravin u matky tiez pomaha. Lebo si myslim, ze i napriek vsetkemu, benefity materskeho mlieka prevysuju. Ale ako hovorim, na nete je dost info, kazda matka si vyberie co si mysli, ze pre jej dieta je to najlepsie.

sanym
29. mar 2016

@anjelicek26 Otázky zneli: "Má vaše dieťa rado mlieko? Alebo je potrebné ho k pitiu mliečka nútiť?
Chutí vášmu dieťaťu neochutené mlieko alebo ho musíte "vylepšovať" napríklad ovocím? V podstate si na ne neodpovedala, ale hodila si do pléna prednášku o mlieku. Informácie tohoto druhu si každý priemerný užívateľ internetu dokáže vyhľadať aj sám, o tom táto téma nie je. Naozaj ne je nutné komentovať všetko.

anjelicek26
29. mar 2016

@inzi_jozka len u nas sa on odstavil sam, proste prestal pit, jacal, hryzol. Neviem, ktorej kojacej matke prida na psychike, ked dieta na nu jaci, ziape, odtlaca sa a hryzie cely cas pri dojceni...oci ako sova a rev, ze nechce... a teda on zacal takto od 4 mesiacov strajkovat a nejako sme to uhrali do osmich nocnym dojcenim aspon... starsie deti su dojcene 2,5+3,5 roka a nie som ten typ, co to hned vzdava a benefity dojcenia nepozna. Ale proste v urcitom bode treba rezignovat. Ben bol dieta, co kolikovalo tak strasne, ze nas takmer na psychosku odviezli s tych revov...proste odtial-potial a urcite nie nasilu. On bol extrem, viem. Ujacany je inak dodnes... ale uz aspon nejaci bolestou. On ani to mlieko nicim nahradene nema, nevypije mi ani rastlinne, nezje jogurt, kasu, nezje syr. Vsetko co i len okolo mlieka preslo v nom vyvolava odpor...takze s nejakymi enzymami pred jedlom by som tiez nepochodila.

anjelicek26
29. mar 2016

@sanym a prva veta nic 😀 😀 Btw. kazdy bezny uzivatel internetu si najde aj informacie, kolko deti ma mlieko rado a kolko ho rado nema a vyrobca umeleho mlieka dobre vie, kolko % slovenskych deti pije jeho mlieko a kolko nie...

sanym
29. mar 2016

@anjelicek26 Prvá veta je fajn, tou to kľudne mohlo skončiť 🙂

anjelicek26
29. mar 2016

@sanym mohlo 😀 Ale mam dovolenku a kopu casu pri dozore dvoch spiacich deti 😀 Tiez si to mohla preskocit a nie komentovat vsetko 😀 To je jedno uplne ♥

evittam
29. mar 2016

@inzi_jozka Len jedna vec - za to, že ty si ešte nepočula o tom a nezažila si, že 8-10-mesačné dieťa sa dokáže odstaviť samo od dojčenia, tak neznamená, že to tak nemôže byť a nie je to normálne. Si predstav, že obe moje deti sa samé odstavili cca okolo 10.mesiaca - proste už "cicik" nechceli a teraz čo - mala som im ho pchať cca každú pol hodinu až hodinu?!
A k téme - u nás ako som už poznamenala - obe deti kojené do 10 mesiaca - prikrmované - syn od 5,5 mesiaca, dcérka od 4,5 mesiaca. Od roka-kravské mlieko. Staršiemu synovi však dávam už len málo - prišli sme na to, že ho mlieko zahlieňuje a hlavne v týchto zimných mesiacoch. Dcérka je v pohode - vypije čisté, s grankom, keď bola menšia s kašou a podobne, robievame klasickú krupicovú kašu, ovsenú,....