Komplikácie silikónových implantátov

drjozeffedeles
Moderátor
22. máj 2019

Chcete vedieť, aké môžu byť komplikácie silikónových implantátov? Aké sú možné riešenia? Aké sú riziká? Pýtajte sa pána doktora MUDr. Jozefa Fedeleša, PhD.

5ka25
23. máj 2019

@drjozeffedeles Dobry den,ak po augmentacii a mastopexii bolo nutne vybrat sili implantaty koli nekroze a naslednej infekcii (zlaty stafylokok) ,zvysuje toto riziko na dalsiu moznu infekciu pri dalsom pokuse o augmentaciu ? Alebo sa netreba bat ? Da sa vobec tomuto nejako predchadzat ? Aby sa to nezopakovalo?

drjozeffedeles
autorModerátor
23. máj 2019

Dobrý deň určiže bude vhodné pred ďaľšou operáciou odobrať stery a výtery z tela a dať na bakteriologické vyšetrenie. Pokial by bol prítomný zlatý stafylok je vhodné preliečenie účinnými antibiotikami. Infekcie bývajú veľmi zriedkavé. Na druhú operáciou nie je vhodné ísť skôr ako po 6-12 mesiacoch. Pozdravujem

missellis
24. máj 2019

Dobry den pan doktor. Bola som pred 2 rokmi operovana na nemenovanej klinike. Mam 22 rokov, na op som isla preto ze som schudla 15 kg a prsia boli ovisnutejsie ako by mali. S doktorom sme sa dohodli na pexii a vložení implantatu Motiva ergonomix. Bohuzial po pol roku sa prsia absolutne rozliali do stran, bola nutná reoperacia - zúženie kapsy, dalsia Pexia a scenár sa zopakoval. V com moze byt podla vášho názoru problem. Nesprávny implantat? Nesprávna technika?

drjozeffedeles
autorModerátor
24. máj 2019

@missellis Problém môže byt vytvorenie veľkého priestoru pre implantát pri prvej operácii, ale taktiež tkanivá po tak výraznom schudnutí nemusia mať najlepšiu pevnosť a elasticitu. Pacienti po masívnom schudnutí sú vo všeobecnosti rizikovejší.Samozrejme existujú možnosti nápravy. S pozdravom

missbau
17. jún 2019

@drjozeffedeles pan doktor, dobry den, pri vymene implantatov, ak sa odstrani aj kapsula a daju nove implantaty, je normalne, ze prsia maju na povrchu priehlbiny a nerovnomernosti? Je to tym vyrezanim kapsuly a casom, ako kapsula dorastie, sa vsetko povyrovnava?

drjozeffedeles
autorModerátor
17. jún 2019

@missbau Dobry večer , pri veľmi tenkom podkoží, môžu byť viditeľné nerovnosti pri výmene implantátov po odstránení kapsuly. Zavisí od kvality kože a podkožia a od ich hrúbky a samozrejme aj od výsledku a zhojenia predchádzajúcej operácie. Pri výmene implantátov po 10 rokoch ( pri kapsularnej kontraktúre aj skôr ) je doporučené odstránenie kapsuly. Jedná sa o postup lete artis. Kedže reoperacia je vždy náročnejšia, je dôležité postup a možný výsledok podrobne prediskutovať s klientkou vzhľadom na to, že v niektorých prípadoch nie je možné naplniť očakávania .

missbau
17. jún 2019

@drjozeffedeles velmi pekne dakujem, vasu odpoved prekopirujem do skupiny silikonovych prs dievcatam, ktore tento problem maju.

missbau
5. aug 2019

@drjozeffedeles Dobry den, pan doktor, jednou z komplikacii hlavne pri nadmernych implantatoch je atrofia zlazy, teda jej poskodenie, stencenie a tym padom znizenie objemu prs. Dalo by sa prave tymto vysvetlit pocit mnohych zien, ze po roku sa prsia akoby zmensili (i ked nedoslo k vykyvu hmotnosti alebo tehotenstvu)? Samozrejme s predpokladom, ze cim vacsi zaklad bol, tym je proporcne atrofia a nasledne strata objemu vyraznejsia? Dakujem

marcela666
16. sep 2021

@drjozeffedeles dobrý deň
Pán doktor ja sa chcem opýtať v r. 2014 november som absolvovala augmentaciu prsníkov eurosilicon 475 ml anatomicky tvar bohužiaľ po dvoch týždňov začali problémy opuchol mi bok a začervenal sa prsník. V tom čase môj operátor už mal dovolenku tak len na diaľku mi vravel že si mám v lekárni kúpiť augmentin lenže potom to bolo ešte horšie rana sa mi otvorila a vytekala seriózna tekutina. Potom sa to stalo aj na druhom prsnikom. Kým som sa dostavila za svojim operáterom kde už začal pracovať bolo to v january 2015 a dovtedy som už mala nekrózu v rezoch.
Hneď bola operácia kde implantáty vybral vyčistil a naspäť ich vložil a tak sa to opakoval 6 krát operácia. Potom som to dala odstrániť implantáty a nechala prehodiť 9 mesiacov. Čakala má ďalšia operácia s tým že som zvolila 430 ml a sa to všetko zahojilo. Ale moje prsia po tých operáciách vyzerajú zle. Teraz rozmýšľam či tie moje prsia vôbec ešte dám dokopy. A či to nám ešte riešiť i keď to vyzerá zle
Dvaja lekári ma odmietli. Kde som bola na konzultácii. A dvaja by sa to toho pustili ale nám veľký rešpekt pred tým všetkým co som prežila môžem poslať aj foto
teraz viem že odstránili aj sval aj žľazu preto jeden prsnik vyzerá ako keby som mala polovicu prsníka zo spodu amputovany.

nikipiki86
10. nov 2021

@missbau presne teraz riesim nieco podobne a som rada ze som tu nasla tuto otazku. mam ale prsia len 4 tyzdne a uz teraz citim ako mi jeden akoby isiel do strany, taha ma cely sval, ked si chcem lahnut musim si ho pridrzat a ked si vyzleciem podprsenku tiez lebo hned mam velky tah, je to neprijemne. a na vnutornej strane ked sa vystriem su uz akoby teraz nejake priehlbinky . Tak dufam, ze sa to da do poriadku a nebude sa to naopak zhorsovat co sa tyka nejakych priehlbin. Mam malo tuku na dekolte, ani zaklad, cize na bokoch som ratala ze budu ... ale nie z vrchu a z vnutornej strany. Bola som na vymene po 18 rokoch, nemala som komplikacie okrem posunutiu uz predoslemu. Zdoraznovala som, ze uz nechcem aby k tomu doslo, bolo mi len povedane nemalo by . No uz teraz mam obavy , nakolko je to ta ista strana.

missbau
10. nov 2021

@nikipiki86 pravdepodobne máš tu polovicu hrudníka vypuklejšiu. To spôsobí, že implantát a mäkké tkanivá vnútri v prsníku sa po tom šikmom hrudníku kĺžu doboku. Gravitácia pôsobí a implantát "uteká" kadiaľ mu to ide jednoduchšie, v tvojom prípade smerom doboku nadol. Kavita sa v tom mieste tlakom časom rozšíri a asymetria je na svete.

Nedá sa napraviť hrudný kôš, nedajú sa napraviť rebrá. Aspoň nie u plastického chirurga. Dr pracuje s materiálom, ktorý má a musí sa podľa toho zariadiť. Nie vždy je možné veci vyriešiť.

V tvojom prípade bolo určite nutné poriadne podšiť a zafixovať kavitu v podprsnej ryhy a AJ po bokoch, aby to ten padajúci implantát zadržalo čo najviac. Asi to tvoj dr urobil.

Avšak ak sú tkanivá laxné (nie pevné) môže sa to aj tak uvoľniť.

Neviem aké máš implantáty ale aj to závaží. Aký typ, forma, veľkosť implantátu, jeho váha.
Takisto ak koža nie je dostatočne pevná alebo ak trebalo aj úpravu a tá nebola urobená ...to všetko prispieva k tvojmu problému.

nikipiki86
10. nov 2021

@missbau dakujem, no kedze nemam nic podsite, ani zospodu zafixovane .... tak preto mam obavy. Prvy krat cez pazuchy, a aj napriek prvemu posunu sa islo opat cez pazuchy, ved clovek veri dr a ze uz bude vsetko ok. Netrvala som na reze pod prsom, nechala som si poradit. Na kontrole sa musim spytat ci boli aspon boky nejako zasite, aby sa to uz nezopakovalo ( viem uz ale, ze malo ukonov sa da robit tymto vstupom , mal by byt na to clovek asi aj upozorneny ) . Ked si dam prsnik trosku ku stredu uplne sa mi ulavi, ako nahle ho pustim uz je tam tah atd. Uvidim ci vydrzim este 2 tyzdne do kontroly,alebo sa ozvem skor. Ci sa to aj tak zatial nebude brat ze je to cerstve atd. Budem verit ze je to zatial ,,len" v tom. 🙏 a budem si to pozorovat. Mam uplne taky isty typ ako ty, len VP 🙂

missbau
10. nov 2021

@nikipiki86 ok. Tie fixačné stehy sa dávajú zvnútra.
Áno vklad cez pazuchu nie je ideálny na riešenia špecifických úkonov vovnutri....

Pri najhoršom to dr otvorí zospodu a zafixuje, možno aj upraví kavitu naboku, aby sa to nezošmykávalo

nikipiki86
10. nov 2021

@missbau budem sa modlit aby to tak nebolo a nemuselo sa to robit, cize operovat na dva krat. Ale ak, tak asi ako hovoris, toto by bolo riesenie a jazvam ktorym sa chcel dr vyhnut sa nakoniec zena v niektorych pripadoch aj tak nevyhne. :/ . Uvidime. Dam vediet potom ci sa to nejako ustalilo. Clovek chce mysliet pozitivne, cakat atd. ale su potom dni kedy to na cloveka pride a pridu obavy. Dakujem.zatial :-*