Poďme teraz trošku na inú tému 🙂 Už hodnú chvíľu na nás odvšadiaľ vyskakujú povyrezávané tekvičky, ježibaby, strašidlá od výmyslu sveta a onedlho príde ten povestný Halloweensky deň. Čo si myslíte o Halloweene vy? Zvyknete si s detičkami vyrezávať tekvičky, vyzdobovať príbytky alebo sa dokonca prezliekať za príšerky?
Ja budem dnes zdobit chodbu v panelaku. Svet sa meni..viem ze nie kazdy to uznava...ale mame tu aj deticky. Nech sa potesia....
A viete ako z coho a na akom zaklade vznikol tento sviatok?
My halloween neoslavujeme, ale tekvicky si vyrezavame. To sme ro ili uz ked som bola ja mala, takze je to nasa tradicia. Helloween nevnimam ako nieco co by som chcela oslavovat, ale ked niekto chce nemam nic proti tomu. Zila som vela rokov v zahranici - vo viacerych krajinach, takze som videla ako ludia okolo mna oslavovali rozne sviatky, aj halloween. Ale nemala som potrebu ich oslavovat kedze to pre mna nie je tradicia.
Tekvice vyrezavame, to sme robili i my ako deti a moji rodicia aj stary rodicia to robili a o halloweene ani netusili. Slavime dusicky, chodime na hroby, spominame na nasich blizkych co tu uz nie su, vysvetlujeme to detom, myslim ze to velmi pekne beru a vcelku aj chapu co im hovorime a vnimaju tu atmosferu. Dufam ze to prezivaju tak ako ja v detstve ako si na to spominam mam pekne spomienky. Halloween sa tlaci z kazdej strany, v skolke maju tekvice nie hallowen a vsetci chodili do rovnakej skolky takze nevysvetlujem im co to je za sviatok tak neako to ignorujeme, najstarsi uz chodi do skoly je prvak a oni to maju tak ze maju lampionovy sprievod, co vlastne si rovnako pamatam z detstva, no a potom mali halloweensku diskoteku ktora malaleho neako neoslovila. Casom vysvetlime, ze tam maju to a my zasa ono, bude rovnaka debata ako santa claus/jezisko, nase su proste dusicky a jezisko nie sme o nic ukrateny. Mam stastie nase deti su v pohode a beru to tak ako to je 😄
A my hallowen oslavujeme, paci sa mi to a je to pekne spestrenie jesene..
Niektorí ľudia myslim vždy budú zatracovat niečo, co nepochadza z ich detstva, schválne nepisem ze z inej krajiny, pretože takmer žiadny takýto sviatok nepochadza od nás, ani taký co uz je zauzivany dlhé roky.. (nedávno som pozerala film o vcelarovi, co sa nastval na synov zato, ze starých volov vymenili za nového kona aby im ulahcil robotu.. Stary sa nastval, lebo novota, bolo mu jedno ze synom to pomohlo a tak je to so všetkým novym u niektorých ľudí)
Viem na základe čoho vznikli tieto sviatky, podrobne som to deťom nevysvetlovala ale beriem to ako dobrú príležitosť na podporu detskej fantazie.. Vyrabame svetlonosov, tesime sa keď večer svietia na ulici, robievame si aj "domáci karneval" zväčša na oslavu narodenín mojej dcéry, ktorá ich ma práve dnes..
Včera v tv niekto spomenul celkom peknú vetu na podobnu otázku: Svet je dnes uponahlany, nikto nemá na nic cas, tak prečo si nespestrit dni oslavami podobnych "sviatkov".. A tak ako si spestrujeme deň haloweenom, tak potom navstivime aj cintorín a zapalime sviecku všetkým, ktorí uz s nami oslavovať nemozu..
My s drobcom vyrezavame tekvice...je to nahodou pekna spolocna praca ... druha vec..ja dom neni veriaca..mne tie nase sviatky nic nehovoria. Na ludi ktorych uz nemam pri sebe si dpomeniem v hociktory den nie len raz v roku aby vsetci videli ako sa vzorne staram o hrob a najblizssich 365 dni v roku tam uz ani raz nepachnem. Takze v konecnom dosledku kedze mam dieta haloween sa nam paci.
sviatoch vsech svatych ma byt dostojna spomienka na vsetkych zosnulych a nie si robenie srandy z mrtvych a prezliekanie sa za nich..to len blbi americania mozu toto vymysliet a robit...tekvicky vyrezavame, na hroby palit sviecky ideme, ale opicit sa po americanoch sa teda rozhodne nebudem, za chvilu takto stratime svoju hrdost ako slovaci a huraaaaa budme americania, lebo vsak oni su best of the best, vsak!
Ziadne taketo americke sprostosti neuznavam u nas su dušičky a vždy aj budu...a tak to budem ucit aj moje deti ...nemam to rada ani v skolkach ze ich tak ucia ze to je nejaky strasidelny den ...to vyrastie generacia cochvila nebudu ani vediet co su to dušičky
Ja ten sviatok neuznávam a celkovo sa mi ani nikdy nepáčil. Radšej si skrášlime byt,chodbu alebo dvere so všetkým čo dá jesenná príroda bez tých kostier, špicatých zubov a strašiakov. A dokonca moja 3 a pol ročná dcérka nechce ani na karneval, lebo sa toho všetkého bojí aj keď sme jej hovorili, že je to len tak a že jej to nijak neublíži.
Neviem, prečo všetci píšu o americkom sviatku, keď Halloween má pôvod inde a Američania ho iba skomercionalizovali, vlastne tak ako každý sviatok, ale "budiž".
Nič to však nemení na tom, že nevyrezávam(e) tekvice, nezdobím(e) si tekvicami príbytok, lebo v tom nevidím zmysel, ale ja všeobecne nezvyknem byt zdobiť podľa ročných období alebo sviatkov 😀
@jana_eyre
pokial ja viem, Halloween znamena Predvecer sviatku vsetkych svatych
resp. vsetkych mrtvych, cize to dost priamo suvisi 😉
a na svojich zomrelych si mozes spominat cely rok, nielen raz za rok ist umyt hrob a kupit chryzantemy, my napr. na hroby chodime castejsie, aj s detmi, su s tym ok.
Oslava halloweenu je otváranie sa zlému,keď vidím prezlečených za strašidla a aj deti tak mi je smutno. Podstata je úplne niekde inde a keď tu niekto písal že raz za rok sa isť ukázať na cintorín,lepšie ako "vyzdobiť príbytok" kedže dušičky v tieto sviatky dostavajú veľa odpustkov.
Názory iných neberiem,toto je môj a na odpovede reagovať nebudem,každý ma vlastný rozum.
@margarita no, tak co viem o halloweene ja je, ze je to pohansky sviatok a ti nemali svatcov.. mali svoje zvyky, bosorky, bohov, ale nie svatych.. takze tento vecer bol den vsetkych mrtvych, nie svatych.. 1.11. je sviatok, ktory je krestansky a tak ako som pisala "co sa kedy ma" mi bolo vysvetlene od veriacich ludi, pretoze manzelova rodina su krestania a mam aj velmi dobru kamaratku, ktora je silne veriaca..
reagovala som totiz na shiu a jej vetu, kde spomina krestansky sviatok vsech svatych, co s halloweenom ako takym nema nic spolocne, aspon podla toho ako ho vnimaju krestania..
ja si na svojich zosnulych spominam tiez cely rok a tiez cely rok s deckami na cintorin chodim, kedze tam mam mamu a vela sa o smrti pocas navstevy cintorina rozpravame.. pocas sviatkov na cintorin nechodime, pretoze to tam je natresk horsie ako v tescu pocas akcie.. 😀 😅
mozno to tak bolo aj pocas mojho detstva, neviem, ja si take nieco nepamatam, ja si spominam len raz ze sme boli prababke na slavicie zapalit sviecku, inak som tieto sviatky zacala vnimat az ako velke dievca, vdaka vtedajsiemu priatelovi, co mal tiez krestansku rodinu..
@jana_eyre a v ktorom slovenskom kalendari je prosim 31.1. pozanceny "Haloweeen"?? Prepac, po slovensky viem dost dobre, a teda v ziadnom slovenskom kalendari ani ziadnom slovniku som tento pojem nenasla...cim to asi bdue, ze ano...taky krasny "slovensky svatok" uz z pocutia to je...ale neberiem, kludne si oslavujte aj azerbajdzanske a brazilske a ake chcete sviatky, ja si budem dalej len tie nase
Mne sa veľmi páči. Nie som nijaký pro-usa fanatik ani nič podobné. Som racionálny človek, ktorý si vyberá z dnešného mutikultúrneho sveta to, čo sa mu páči a sedí, tak, ako to podľa mňa m byť. Hroby a pod. sú fajn zvyk u nás, ale ani ako dieťaťu, ani ako dospelému mi tá tlačenica v jeden konkrétny deň na cintoríne nič nehovorila. Ak chcem, spomeniem si, zapálim sviečku, pôjdem na hrob keď budem chcieť, nemyslím, že je to o jedinom dni, a nemyslím, že niekto mŕtvy bude urazený, ak to s malými (alebo aj väčšími) deťmi nebude v ten jeden deň na preplnenom cintoríne. Pre mňa sa najviac aj tak počíta dobrý úmysel, nie nejaké hranie sa na dodržanie niečoho. Z Vianoc si tiež beriem zvyky aj z USA (aj keď Santa, ale ani Ježiško u nás nechodia), aj z Francúzska (napr. koláč s bôbom mi príde ako krásna hra a nápad), aj čokoľvek iné, čo ma zaujme a príde mi to krásne, milé, veselé, svet obohacujúce. Doma vyrezávame tekvicu, tento rok už máme tretiu (žiaľ aj na balkóne po niekoľkých dňoch pomaly začnú hniť), je to krásny zvyk, maličkí sa neskutočne tešia na dobrého kamoša bubuláka a každý deň vidím ich radosť a úsmev keď večer svieti, a to je presne aj to, prečo to robím a páči sa mi to. Čo sa masiek týka, rada ich oblečiem do niečoho zvieratkovského a pod., ale je to skôr pre moje potešenie, oni sa budú tešiť viac, keď budú väčší, ako to aj o tomto čase vidím a všetkých roztomilých vysmiatych zamaskovaných škôlkaroch vracajúcich sa z maškarného bálu (podľa mňa nič milšie v tejto farebnej jeseni asi ani nie je). A zasa na tom nevidím nič zlé, ani zatracovanie mojej či inej národnej hrdosti, len jednoduchú detskú radosť, a pre ňu si myslím že každá mama robí svoje všetko a pre ňu aj podstata týchto sviatkov vznikla. Americký zvyk "trick or treating" sa mi veľmi páči, škoda, že u nás nie je niečo podobné. Deti sa zabavia, dostanú sladkú odmenu (nie len lízanky a pod., ale aj vzácnejšie ovocie a tak), všetko svieti a je veselé, ako taká veľká detská oslava s hrami (rôzne hry a pesničky sú tiež súčasťou tohto sviatku a malí ich milujú). Naopak, príde mi to ako fantastická protiváha nášho, mnou od útleho detsva vnímaného sviatku Veľkej noci, ktorá nepochopiteľne iba u nás zvýhodňuje chlapcov (inde sa nič podobné nenájde), ktorý dostanú sladkosti i peniaze, zatiaľ čo dievčatá môžu byť iba vytrepané a obliate. Vždy som preto chcela byť chlapcom (ten pocit nespravodlivosti nepozná asi nik, kto nevyrastá v pomeroch, kde nie je veľa peňazí, a vidí brata prísť domov so štedrou výslužkou, na ktorú on nemá nárok ani ju nedostane). Na Halloween dostane výslužku každý, a to počas pomerne krásnej a zábavnej "hry". Keby to bolo aj u nás, isto by sme sa zúčastnili, možno raz to bude, aj keď na zakomplexovanom Slovensku asi nie za môjho života 🙂 Ale zasa, každý si robí inak a to, čo jeho a deti teší. Tak to aj má byť. Žiadny názor na akýkoľvek zvyk a sviatok (od európskych, západných, východných cez hoc aj severský) podľa mňa nie je zlý, pokiaľ robí radosť a úsmev. To je pre mňa najdôležitejšie, a tomu verím ja 🙂 Netreba okamžite a s vervou kameňovať ľudí, čo uznávajú niečo iné ako konkr. osoba, neviem na čo je to dobré, nech si každý spraví radosť svojím spôsobom a nechá ostatných žiť, a celý svet bude o toľko nádhernejší... fakt takých nechápem... ľudská zloba? Alebo len výchova? Je to na zamyslenie.
Ale prajem všetkým krásne sviatky, nech už sú akékoľvek, s tekvicou či bez, hlavne, nech sú spokojní a doma majú pohodu a šťastie.
@shia neviem teda preco reagujes podrazdene, ale dobre, mozem to ponat aj ako "hadku" ked chces..
tvrdim niekde, ze to je slovensky sviatok? nie.. pisala som uz vyssie, ze ziadne sviatky nepochadzaju od nas - vsetky vznikli niekde inde na svete, vacsinu k nam doniesli krestania - tak ako sviatok vsetkych svatych predpokladam doniesli cyril a metod, opravte ak sa mylim - pretoze ti k nam priniesli krestanstvo..
to, ze halloween je u nas v podstate novy pojem je sposobene nasou historiou a minulostou, ktora vsetko nove pokladala za zle / z toho pochadza predpokladam aj tvoja nechut k vsetkemu "americkemu"/ len som ta "opravila" v datumoch, pretoze spajas vsech svatych s halloweenom a ten nema s krestanskym sviatkom nic spolocne.. len upresnujem pojmy, ktore si dala dokopy..
a halloween nie je americky sviatok, ti si to len troska skomercnili a v nasich koncinach to pozname vdaka socializmu len z americkych filmov.. ako som uz pisala, je to pohansky sviatok /inak pohania, kym neprisiel cyril a metod boli aj unas/ a pochadza myslim z irska, to uz si ale nepamatam presne a googlit sa mi nechce..
Nema to s nami nic spolocneho neni to nasa kultura nas sa to netyka.ja si sviatok svech svatych ctim.a nesaskujem ale idem na hroby mojich milovanych zosnulych.nikdy detom nedovolim aby tento sviatok saskovali(ani nevedia ludia-vacsina- o com to cele je).masky a podobne su na fasiangy.nepaci sa mi ze by to sem chceli zaviest.
@jana_eyre netreba az takzachadzat daleko.
@bjeremiasova nerozumiem..
Cirkev vytvorila k pohanskym sviatkom svoju "alternativu" aby povodne pohanske sviatky vytlacila a prinutila ludi spravat sa podla cirkevnych pravidiel. Takze ku pohanskemu sviatku mrtvych urobili den vsetkych svatych. K oslavam zimneho slnovratu Vianoce atd... Nase "povodne" slovanske sviatky nemaju nic s krestanskymi, tie prisli az neskor
Nečitala som všetko, predsa len sobota - v domacnosti robota 😀 😀 tak rýchlo kym pride manzel s deťmi z vonka 😀
Kazdoapdne,, Helovín,, neoslavujeme, nie je nam to nejako blizke, spominame si na našich zosnulých, u nas v kostole vymysleli ,,párty všetkých svätých,, a kazde dieta pride v maske nejakého svätca, zabavia sa a maju program.
@jana_eyre sorry som to fakt blbo napisala.ze proste sice a mozno to pradavno pochadzalo aj odtialto no do nasej kultury(v com vyrastali nasi pra stary a aj rodicia a my) to vobec nepatri.
Čo je to halloween? My slávime sviatok všetkých svätých a dušičky, žiadne halloweeny, či ako sa to píše.
Velka chyba je spajat si halloween a vsechsvatych, su to 2 rozdielne sviatky. Halloween nie je zosmiesnovanie nasich mrtvych ci saskovanie na vsechsvatych. My sme v zahranici Halloween je dalsi z mnozstva sviatkov ktory prefci je to akcia pre deti, zabava... Vyrezavaniu tekviciek ci zdobeniu a prezliekaniu sa za chachababu (jezibabu) ako ju nasa dcerka vola, sa decka tesia, v skolke maju rucne prace venovane tomuto sviatku, teraz v piatok boli decka prezlecene, a vyrabali netopierov z papierovych tanierov a deti maju radost na tom najviac zalezi. Vsechsvatych je duchovny sviatok a dotyka sa hlavne nas dospelych, ktori uz mame par blizkych na druhom svete, pre mna je to chvilka ktoru obetujeme na ich uctenie, zapalime sviecku ktorou si pripominame ze maju stale svoje miesto v nasom srdci. Toto este deti nechapu
Zaroven komercne je fajn ze je halloween, aspon trosicku to oddiali zavalenie obchodov vianocnymi dekoraciami, inac by stali na pultoch uz od augusta. Aj tak obchodne retazce ledva cakaju kedy prefrci halloween, aby uz mohli povytahovat vianoce a verim tomu ze uz dnes budu vsetky obchody zavalene a halloweenske uz zahodene zlavene niekde v kute 😉
ked sme dokazali akceptovat sv. Valentina neviem preco by sme nemohli aj Halloween . A vyrezavanie tekvic ani zdaleka nema k nasej kulture az tak daleko a bolo u nas mozno skor ako v Amerike.Akurat sa vyrezana tekvica volala svetlonos a mala pre ludi velky vyznam .
Podobne prispevky ako ,,chod radsej zapalit babke sviecku ,, to ze spravim dietatu radost a necham ju behat cely den ako carodejnicu este nezanema ze nepojdeme zapalit sviecky zosnulym.
a este . Slavia sa narodeniny,meniny a nie tekvice
@henikav u nas Tesco uz Vianocuje od Septembra 🙂 🙂
@bjeremiasova tak keby sme to mali brat takto, tak to by sme nemali oslavovat ani sviatok vsetkych svatych - pretoze pocas mladosti nasich starych rodicov a rodicov a naseho detstva, boli krestanske sviatky zakazane - tj. oslavovat sa nemali - takze z tohto pohladu to nasa kultura tiez nie je?
kultura je len to, co si spravime - to, ze sa do nej dostava nieco co je pre nas slovakov "nove" nie je zle.. predpokladam, ze halloween zatial nikto nenavrhol ako naozajstny sviatok, je to len den ktory proste ludia zacinaju vnimat a nie je na tom nic zle..
ja tento ,,sviatok,, neuznávam. Nepatrí do našej krajiny a nejako si ku mne nenašiel cestu. Vyrezávanie tekvíc tu bolo ja pred tým, my si vyrežeme strašiakov a to je všetko.