Možná vás to překvapí, ale spousta prvňáčků má dnes problém s motorikou. Těžko se učí psát a s každým písmenkem doslova bojují. I proto je důležité, aby děti rozvíjely svou motoriku už od malička a připravovaly se tak na složitější životní úkoly. Co děláte s dětmi pro to, aby se jejich motorika rozvíjela? Hrajete si společně? Stavíte spolu?
Konstrukční hra s kostkami LEGO DUPLO děti nejen moc baví, ale současně rozvíjí všechny složky jejich osobnosti, podporuje zdravý vývoj a rozvíjí důležité schopnosti. Prostřednictvím kostek LEGO DUPLO můžete své dítě rozvíjet přirozenou a bezpečnou cestou s ohledem na jejich věk a aktuální dovednosti.
pravidelne so syncekom cvicime motoriku, le on je velmi sikovny,
navliekame goralky na snurku, cez dierkovane zvieratko navliekame snurku, staviame domy s kociek, triedime fazulku od hrasku, triedime farebne vrchnaciky a podobne aktivity, takziez plastelinu 🙂 no najradsej ma lego 🙂
Staviame hrady z drevenych kociek, velke drevene puzzle, mame rozne vkladacky, kde okrem spoznavania tvarov hra velku rolu aj motorika. A tiez pri beznych cinnostiach, pri ktorych mi pomaha - ci uz je to podavanie stipcov na pradlo alebo krajanie zeleniny do polievky, odkedy to ide, davam mu do ruky vidlicku, aby jedol sam. Najvacsia zmena nastala po tom, co sme mu kupili na druhe narodeniny Lego Duplo. Behom naozaj chvilky sa mu motorika zlepsila o sto stupnov. 🙂
Lego, drevené kocky, kreslenie, plastelina su u nas doma základ pre rozvoj motoriky 🙂
Prvé boli velké plastové kocký abý si neublížil a následne plastelína a lego kocký, skladačký zvieratká v prírode autá vláčik kreslenie
Pri starsej dcere sme casto kreslili a pisali teda v predskolskom veku sa snazili drzat spravne pero ci farbicku a hlavne noznice a strihanie..snazime sa ucit najmladšiu samostatnosti a dokaze sa s malou pomocou napapať, ucime ju spravne drzat lyzicku v ruke..vela krat jedlo ako napr.ovocie na male kusky si sama chyta a tym tiez trenuje.Samozrejme staviame veze z kociek no listovanie a trhanie novin ci toaletaku je vacsia zabava😀
aj moja je este len vo faze burania veziciek co mamka posklada,este si sama nesklada 🙂 moja si trenuje momentalne jemnu motoriku ked v nestrazenej chvilke prebera nasej psici granulky 🙂 ani nam netreba hracky
Jemnú motoriku som sa snažila/a teda stále snažím rozvíjať u oboch svojich dcérok.
Tá staršia je už školáčka, a nemala nikdy problém so správnym uchopením ceruzky, pera, pasteliek, navštevuje aj výtvarný krúžok, je veľmi nadaná, naozaj krásne dielka tvorí. Všetky si ich odkladám. Možno som k tomu trošku prispela aj ja - od malička som sa jej venovala - hrali sme sa s drevenými kockami, s legom, neskôr puzzle, veľa sme kreslili, vystrihovali, lepili.
A teraz mám repete pri mladšej dcérke. Staviame kocky - v tom je ona neúnavná, veľmi ju baví staviať rozličné vežičky, domčeky, a potom urobíme veľké zemetrasenie a môžme začať nanovo. Niekedy by som pri nej potrebovala, aby mal deň 48 a nie 24 hodín. 😉
Zdravim,
moje starsie dcerky uz maju jemnu motoriku ako tak zvladnutu 🙂 ale zacianli sme samozrejme postupne a primerane veku od chytania hrkalok, burania veziciek, stavanie veziciek, hadzania predmetov do otvorov, nalepovanie obrazkov na papier, navliekanie koralok, napichovali sme kusky ovocia na sparatka a sup rovno do ust, triedenie fazul podla farby, chytanie ceruziek, pisanie prvych ciar, celkom dobre bolo na rozvijanie motoriky klasicke male lego, teraz je na rade nas najmensi clen rodiny - 0.5rocny chlapcek, ktory uz chyta prve hrkalky, bucha do hrazdicky, chyta si nozicky 🙂
Aj my sa hráme so starším synom s Legom, plastelínou, kreslíme, ale zatiaľ je to len také cmaranie, má 3 roky, z kociek som mu najprv ja skladala domčeky, keď bol malý a on ich rozoberal, trvalo dlhšie, kým začal sám stavať, teraz si posklada aj zo stipcov všeličo, najradsej vyrába lietadla
Nielen s hrackami ale aj s beznymi vecami z domacnosti.
Môj Matúš veľmi rád prekladá predmety rôznej veľkosti do mištičiek, alebo navlieka korálky. Vyžaduje si to pozornosť a zároveň si trénuje jemnú motoriku. Veľkú zábavu má tiež z tho, keď môže obyčajné noviny trhať na drobné kúsky.
u nas jednoznacne duplo maly iba lezal na brusku a uz duplo v ruckach tocil:-0 u nas no1
Jemnu motoriku cvicime kazdy den. Nie cielene, ale robi so mnou vsetko, co robim ja. Najradsej vsak odlepuje nalepky, kresli a tiez otvara dvere na autickach a strka do nich stickeez figurky ako soferov. A tiez samozrejme Lego, to uz ma snad vsetky, ktore su aktualne k dostaniu. Kazdy den vysype cely velky kos a staviame spolu vselico mozne. A potom si cvicime motoriku aj pri upratovani vsetkych tych kociek 😉
V podstate rozvijame motoriku pri vsetko, pri stavani kociek, pri uchope drobnych veci, hraciek, jedla, pri listovani leporela, syncekovi dam do ruky aj ceruzu a kresli na velky papier( aj na steny) 🙂
Pri staršom synovi sme sa snažili od malička rozvíjať jeho jemnú motoriku -
formou hier, aby sme ho zaujali, aby ho to bavilo, a aby sme boli spolu, užili si vzájomné chvíle.
Stavali sme hrady, vláčiky, domčeky z drevených kociek,
modelovali postavičky z plastelíny, veľa kreslili, vystrihovali, a lepili obrázky,
no a určite netreba zabudnúť na hru s kockami lega - to bola jeho najobľúbenejšia. No a obľuba lega mu zostala dodnes - chystáme sa písať list Ježiškovi, a už mi oznamoval, že by chcel dve nové legá 😵 Táto požiadavka ma aj potešila - viem, že sa s ním bude veľa hrať, on, neskôr aj dcérka, na krabice z lega u nás rozhodne prach nesadá 😉
no a určite je takto strávený čas užitočnejší, ako vysedávanie pred televízorom či počítačom.
Dobrý večer s dcérkami veľa staviame z kociek, legá, vkladáme veci do krabíc, vyberáme, kreslíme, ale najradšej máme lego, staviame veže, a najväčšia radosť je ke´d to môžeme zbúrať 🙂 🙂
isto drevené kocky, veľké puzzle či už penové, alebo drevené, taktiež ako kolegyne pred nami stavanie vežičiek, zbieranie väčších predmetov (hračky, kuchynské náradie...) a ukladanie do krabičiek, chytanie papierových motýľov na koberci, búchanie kladívkom do presne určených posuvných častí hry 🙂 veľké lego nemáme, plánujeme kúpiť, nie je ostré, je priamo pre motoriku tvorené a navyše je krásne farebné, čiže rozvíja ešte aj grafické videnie.
Nas Maxik ma 8 mesiacov. uci sa pouzivat svoje rucky. Chyta veci, obracia, skusa, preklada. Doma sa hrame s cim sa da. T oznamena aj s domacimi potrebami. stipce, skladame vezu, prezera si stare cedecka, obzera kuchynske nacinie. je to energicke dieta, treba mu aktivity neustale menit. takze kazdy zdroj a napad sa u nas ceni 🙂
Hlavne asi pracovnymi zositmi - tak cielene. Ostatne veci na motoriku robi podla nalady. Ale nasa ma hlavne nervy, ze nedokaze od seba oddelit rovnake duplo kocky. 😀
@bara_lego u nas sa to vsetko zacinalo drevennymi hrackami.od kociek az po roznenhlavolamy.najprv sme malu zoznamovali s kockami ze co sa s nimi da robit a ake rozne tvary existuju.neskor sme kupili drevenny hlvolam kde drevenne koralky sa prevliekaju po kovovej drahe. A postupom casu zabu na snurke ktora sa da prevliekat a musi trafit presny tvar zabky.detske zvieratkove puzzle a jablcko kde sa navliejaju rozne velkosti kruzkov.ked uz mala vsetko pekne zvladala presli sme na lego duplo.tam zistila ze sa daju dokopy spajat jednotlive kocky a tvorit rozne tvary .teraz uz lenndokupujeme stavebnice aby sa dalo postavit nieco vacsie 🙂 najnovie staviame domy a panacikov ;)
@pipinka4 Dobrý den, moc děkuji za reakci. Je vidět, že o rozvoj vašich dětí je skvěle postaráno 🙂. Jak se odsvědčilo navlékání? Pokud děti bavilo, já jsem neteři ještě ušila takovou kostku, na které byly různé knoflíky a zipy, na kterých také trénovala prstíky a jejich fungování. Co se týká kostek LEGO DUPLO - máte doma také již nějaká zvířátka? Ta se mi s neteří osvědčila.
@bara_lego dcérky majú 10, 7,4 roky a 17 mesiacov a veľkú radosť z búrania má nielen najmladšia, ale najmä 4 a 7 ročná, keď môžu pobúrať tatkovi ale oni samé stavajú a potom búrajú a vtedy je smiech a zábava. Pekný deň, ale búrala už najmstaršia teraz 1é ročná ešte keď bola malá a keď stavali spolu s tatinom, tak to búranie mame už takmer 10 rokov ale aj stavanie a, ale keď sa hrajú všetky 4 spolu je to najlepšie, vtedy je smiech ale aj krik a zvada ale snažia sa, vtedy sa zamiešam do hry aj ja, vtiahnu ma dcérky a staviame a hráme sa po celej obývačke a chodiť nie je kde, niežeby sme mali až toľko lega, ale všade je nejaké iné miesto-niekde škola, dom, stanica... Pekný deň teším sa ne tento týždeň aj s dcérkami.
@bara_lego samozrejme mame zvieratka mame aj supravu lego duplo zvieratka kde je zajko havko husenicka zirafka a tak a este mame take zvieratka co boli k legu duplo mame dvoch havkov a macicku aako som uz spominala na vianoce uz mame nachystane dalsie lego kde je vela zvieratiek 🙂 ja som velmi rada ze v legu myslia aj na mensie deticky 🙂 ja tiez ako dieta som mala lego a zboznovala som ho 🙂 pretoske aj s manzelom rozmyslali ze isto aj pre malu zadovazime 🙂
najprv sme stavali drevené kocky, veže, potom sme prešli na lego, staviame domy, veže, zvieratká, aj dosť kreslí a staviame si puzzle, väčšinu robím s ňou, lebo keď sme kúpili lego, najprv som sa hrala ja a až potom to chytilo dcéru