Kocky LEGO DUPLO sú skvelé nielen na zábavné stavanie, ale pomáhajú deťom i s učením. Používate kocky i pri trénovaní farieb alebo pri počítaní? Podeľte sa s nami o vaše tajné triky. 🙂 Aj učenie môže byť zábava!
Na ucenie farieb je fajn
u nas tiež slúžia duplo kocky na spoznávanie farieb, tie obrázkové nás učili čo je na nich vyobrazené 🙂 zubné kefky, hodinky, miska s polievkou.... figúrky sme používali na rozlíšenie - chlapček - dievčatko - ujo - teta 🙂 pri stavaní sme sa učili dalšie slovíčka ako okno, strecha, dom, veža 🙂
My sa okrem farieb a čísel hrame aj tak, že aké zvieratká vydávajú aké zvuky, čo ktoré zvieratko papa, kam napr. chodí vláčik, že ide do Bratislavy a to je hlavne mesto Slovenska, že vo Vysokých Tatrách vieme ísť vláčikom na Štrbské Pleso, do Tatranskej Lomnice, Nového Smokovca... Ako sa treba správať vo vlaku atď. atď. Je toho veľmi veľa, čo všetko sa dá s Legom ucit. Aj medziludským vzťahom 🙂
U nás kocky slúžia najmä na precvičenie motoriky a logiky. Vďaka tomu, že majú kocky aj veselé farby, tak sa snažím dcérke aj vždy povedať akú farbu kocky berie do rúk. A keďže naša dcérka má veľmi rada zvieratá, tak Duplo Farma jej slúži aj na spoznávanie rôznych druhov zvieratiek a celkovo aj nových slov. 🙂 A samozrejme pri skladaní je vždy super zábava 🙂
Pri každej hre sa dá nieco naucit. Zalezi aku ma maminka fantaziu.
My sa ucime vdaka legu:
-farby
- pocitame 1-20
-rozlisujeme dopr.prostriedky( traktor,vlak,tatra,bager,vozik,auto...)
-zvieratka( konik, krava,koza,macka,pes, vevericka, diviak,...)
- rodinne vztahy a pohlavie ( mama, tato, dieta, dedo, ujo, teta, kamarat)
- porvnavame ( maly-velky, stary dedo-mlady chlapec, rano-vecer)
- povolania( traktorista, bagrista, farmar, doktorka Plysakova, ...)
-rozvijame motoriku samotnym skladanim ...
- denny rezim ( umyvanie, jedlo,hra, praca, spanok)
-casti oblecenia( ciapka,tricko,vesta, nohavice, topanky...)
-casti ludskeho tela
a mnoho ineho...☺
Mladsieho učime rozlišovat farby a aké zvieratko čo robí 🙂
Jasne hlavne farby
No farby statocne ignorujeme, ale zato cisla uz vie 🙂
Hlavne farby.
Ako som uz pisala v inej diskusii, duplo vyuzivame na mnoho sposobou..ci uz klasika stavame,co nas napadne alebo to,co je v navode..az po ucenie hravou formou..je toho velmi vela,co robime, robili sme s duplom..
Rozdelovanie kociek podla farby, davali sme dokopy odtiene jednotlivych farieb, na vyzvanie sme hladali urcite farebne kocky,kym sa presypacie hodiny 1x presypu..
Pocitanie s jednotlivymi kockami..napocitat urcite mnozstvo kociek, pridat par kociek, odobrat..naposledy sme si ukazovali ako vieme jednu osem dielikovu kocku rozdelit na dve stvordielikove, ci styri dvojdielikove a aj osem jednodielikovych..
So zvieratkami sa vela hrame, ci uz hladame konkretne zviera, alebo hladame zvierata podla urcitych znakov, ci na mapu davame zvieratka,kde byvaju..
Zachranne zlozky sme si poukazovali, ake maju auta a co robia, ako sa volaju jednotlive profesie..
Panacikov a zvieratka vyuzivame aj ako hercov pri hrani rozpravok..
Lodku vyuzivame v kupelni na plavbu panacikov..
Lego je skratka s nami v dennom kontakte🙂
Áaaaano používame, farby, obrázky, čísla, písmená, učíme sa lego skladať a rozvíjame pritom aj fantáziu 😍 Najúžasnejšia hračka pokiaľ ju nemusí maminka zbierať po celom byte 😂
Ked sa Maxik ucil farby, lego kocky boli skvela pomocka. Da sa s tym fantasticky vymyslat. Vdacna to stabebnica 🙂
Alex sa zatial rozhodol ze mu k zivotu,staci poznat iba farbu modru. Ostatne ho nezaujimaju. Lego mu zatial sluzi na rozvoj motoriky a na prijemne stravene chvilky s maminkou 😊 no verim ze casom,nam,pojde vdaka vlaciku aj pocitanie, vsetky,ostatne farby, ....
vdaka legu sme spoznávali farby ale aj čísla a teraz nám pomáhajú s matematikou ale aj motorikou
Jednoznačne!!! 😀 Lego Duplo je priam stvorené pre deti v tomto veku na ucenie ... rozvíja fantáziu, predstavivosť, jemnú motoriku, zrakové vnímanie, trpezlivosť atď. ...a tá radosť, keď sa podarí niečo pekné postaviť... uuuuzasne😀! ĎAKUJEME za Lego Duplo😍💗😘
My sa doma so Samkom pomocou lega učíme po anglicky. Spoznávame farby máme vláčik s číslami tak počítame. V školke majú angličtinu a veľmi sa mu páči tak doma aspoň takto.
Lego je skvelá hračka. 😉 Či už na samotné hranie, alebo aj na precvičovanie jemnej motoriky, formovanie a prehlbovanie fantázie.. Je super, že sa pomocou neho dajú učiť farby, čísla, povolania,... a to všetko prirodzenou a hravou formou.. Ešte by bolo super do kociek vložiť abecedu 🙂 detičky by mohli vytvárať aj svoje mená, prípadne jednoduché slová 😉 Páči sa mi, že sa neustále pracuje na inovovaní a vymýšľaní nových a pre deti zaujímavých kociek, každý polrok sú na predaj rôzne novinky, ktorým sa skutočne veľmi ťažko odoláva. 😍
jednoznačne. Ale ono to prišlo tak spontánne, ja som ich k tomu vedome neviedla. Len jedného dňa som si všimla, že skladajú výlučne zo štvorcových kociek, inokedy len z obdĺžnikových a dokonca rozlišovali aj hrúbku kociek (!). 😅
Alebo zámerne zo škatule vyťahujú len kocky s číslami, syn má v obľube kocku s číslom 2 a dcérka s číslom 5. Presne toľko majú rokov. A ďalšia vec, synček ešte farby nevie pomenovať, ale má chvíle, kedy stavia veže len z kociek jednej farby. Takže za mňa učeniu s Legom veľké áno, takému spontánnemu. 😉
Mne sa lego ucarovalo ako dietati..takze plne chapem svojho syna,ked ho pohlti hra..s legom sa rozvija a podporuje tvorivost a fantazia,dieta sa lahsie uci farby a velakrat si ani neuvedomi a uz pocita,ci mu bude pasovat kocka so styrmi alebo siestimi bodkami...krasna hracka,naozaj nadcasova 🎈
Dcérka je troška lenivá na rozprávanie, ale pri hre s legom sa krásne naučila rozprávať farby, máme aj veľa zvieratiek aj tie sa naučila pomenovať, takže nám lego určite pomohlo sa naučiť veľa slovíčok, je to náš veľký pomocník 🙂
My sa hrame so zvieratkami a ucime sa co papaju, ako sa o ne starat, ako robia, to iste pre dopravne prostriedky. Da sa toho tolko, ze by to bolo na dlhe pisanie 🙂
A aby som nezabudla, lego je super odtlacacka do plasteliny 🙂
Všimla som si, že keď sa s deťmi hráme s duplom, nabudúce sa tak isto pohraju aj sami, t.j. riešia rôzne situácie, správanie sa postavičiek, rozmiestnenie napr.nabytku, zvieratiek, či atrakcií na ihrisku, vytváranie schodov a iných potrebných vecí, ktoré nemajú ako celok, ale musia tvoriť, rozmýšľať, stavať, zlepšuje sa motorika, už sa im tak všetko nebúra, zapájajú logiku...👍
Ano, vo veľkej miere
-zakladne farby...postupne prešlo do odtienov farieb, ci uz to je len bledomodrá alebo tmavomodrá, kombinácia so zelenou, ale dôležité je, ze princíp sa chápe a vie rozdiel
-ked bol mensi -krabica z vajec, nastrihala som mu na spodok každej časti maly farebný papierik a on vlkladal farebnú kocku podľa farby na papieriku a takto som mu stale obmieňala papierika, aby sa nenaučíl, ze tam je Modra, tam červena ...
-protiklady , staval komíny vysoký / nízky
-zvieratá / zvuky zvierat
-postavičky - povolania ...dievcatko / chlapec, robotník / rušňovodič ....
-do budúcna farba pleti
-pipetou k danej farbe kocky dával potravinové farbivo na penu holiacu
-obkreslíla a vyfarbila som lego na A4 rôzne tvary , vacsie, menšie, farebne a on pekne priradoval potom lego na nakreslený tvar na papieri
....veľa je toho na co sme lego doma používali, ked bol mensi a hlavne využívame
Syn 2 roky a 4 mesiace
áno, lego Duplo používame aj na učenie, napríklad sme triedili farby, počítame kocky, alebo ukladáme podľa veľkosti, taktiež triedime zvieratká a ľudí, určujeme pohlavia, prípadne, ktoré zvieratko, kde žije, čo papká, aké má mláďatko, rozlišujeme domy, autá, živé a neživé....dá sa všeličo vymyslieť a zabiť 2 muchy 1 ranou. Dá sa hrať a pritom vyučovať ;)
Jednoznacne, Duplo bolo obrovskym pomocnikom pri uceni farieb, zakladnom pocitani, nasledovani postupnosti a popritom sme stavali domy, garaze, stanice a pumpy 🙂
Samozrejme je skvelou pomockou pri uceni farieb, rozvijani motoriky, uceni cisiel a tiez ako co najlepsie burat kocky ;)
Mame doma lego moj prvy vlacik s cislami a je to naozaj aj naucna hracka. Dcerka si zostavuje kocky podla farieb na vozne. vie aj pocitat takze si vzdy spocitame kolko kociek ma kazdy vozen. Bavi ju to a ani netusi ze sa vlastne ucime 👍