Názor detskej psychologičky

nelakuzelnecitanie
Moderátor
17. sep 2019

V rámci spolupráce s rôznymi odborníkmi sme oslovili uznávanú detskú psychologičku Máriu Šimčákovú Tóthovú. Nejaký čas u seba v ordinácii testovala Kúzelné čítanie. Našla napríklad zaujímavý spôsob využitia knižiek pri deťoch introvertoch.

„Na rozdiel od iných detí nechodia od jednej veci k druhej a sú spokojnejšie s jednou, napr. knihou Kúzelné čítanie, ktorá rozpráva a vytvára im kontakt, ktorý ich zaujme a tvorí sociálny kontext a pritom im nikto do ich priestoru nezasahuje.“

Vyberám niekoľko jej ďalších postrehov:
- "Takémuto dieťaťu sa nepáčia nové veci, vyhľadáva skôr vlastný stereotyp."
- "Túžba po spoznávaní im nechýba, no sú opatrnejšie."
- "Nepotrebujú rozmanitosť, sústredia sa na jednu vec a uzatvoria sa do „svojho“ sveta."

A tu je niekoľko cenných rád pri výchove:
- "Podporte ho v rozvoji činností, ktoré ho bavia."
- "Dajte mu čas na zoznámenie sa s novými aktivitami, či hrami."
- "Oceňte ho, ak skúsilo niečo nové, čo je preň výzva."
- "Buďte im s pomocou nablízku. Aj keď vás o ňu nepožiadajú, sledujte ich a ponúknite
pomoc sami od seba."
- "Trpezlivo ich počúvajte."

Ak vás jej názor zaujal, celý si ho môžete prečítať tu:
https://lnk.sk/dtCG

Máte doma introverta? Ako spolu trávite spoločný čas?

cevrik5
17. sep 2019

Introverta nemam, ale verim, ze to moze byt zaujimave ucenie sa aj socializacii, kedze knizka rozprava. A pritom dieta nie je priamo v kontakte s ludskou bytostou, ale uci sa nacuvat, pocuvat, atd.

ivki7
17. sep 2019

Itroverta nemame ani my nasu zaujma vsetko najradsej by povyberala vsetky hracky sveta a hrala so s nimi naraz keby sa dalo 🤣 preto naisto viem ze nasu by kniha kuzelne citanie zaujala ma rada knihy. A pre introverta je tiez kniha kuzelne citanie ako stvorena uzavrie sa do svojej fantazie a dozvie sa nove veci cim sa zaroven uci.

dazdovka
17. sep 2019

Suhlasim, mam jednu introvertku (7rocnu), aj ja som taka, je hrava, hlbava a ma milion napadov, momentalne pise knizku "Ako rozosmiat cyklistu", lebo ked bicyklujeme obcas sa jej zamota do vlasov nejaka muska a dost sa na to jeduje, hovorila som jej vtip o veselom cyklistovi ze ma plne usta musiek, hned ju to inspirovalo 😀 Zboznujem jej napady. Ostatne tri dcery su extrovertne a potrebuju denne vzajomne interakcie, spolupracu, aby nieco vytvorili, partaka pre aktivity, tam sa zase vzdy musim popohnat k akcii a rezko predychavat, ak uz zacali napriklad rozbijat vajicka, lebo si idu uvarit palacinky apod... 🙂

helen11
18. sep 2019

My nemáme teda introverta, tak dúfam, že to bude fungovať aj na naše dve baby, ktoré do tejto skupiny nepatria, lebo ste ma tak navnadili, že si ich kúpime 🙂