V rámci spolupráce s rôznymi odborníkmi sme oslovili uznávanú detskú psychologičku Máriu Šimčákovú Tóthovú. Nejaký čas u seba v ordinácii testovala Kúzelné čítanie. Našla napríklad zaujímavý spôsob využitia knižiek pri deťoch introvertoch.
„Na rozdiel od iných detí nechodia od jednej veci k druhej a sú spokojnejšie s jednou, napr. knihou Kúzelné čítanie, ktorá rozpráva a vytvára im kontakt, ktorý ich zaujme a tvorí sociálny kontext a pritom im nikto do ich priestoru nezasahuje.“
Vyberám niekoľko jej ďalších postrehov:
- "Takémuto dieťaťu sa nepáčia nové veci, vyhľadáva skôr vlastný stereotyp."
- "Túžba po spoznávaní im nechýba, no sú opatrnejšie."
- "Nepotrebujú rozmanitosť, sústredia sa na jednu vec a uzatvoria sa do „svojho“ sveta."
A tu je niekoľko cenných rád pri výchove:
- "Podporte ho v rozvoji činností, ktoré ho bavia."
- "Dajte mu čas na zoznámenie sa s novými aktivitami, či hrami."
- "Oceňte ho, ak skúsilo niečo nové, čo je preň výzva."
- "Buďte im s pomocou nablízku. Aj keď vás o ňu nepožiadajú, sledujte ich a ponúknite
pomoc sami od seba."
- "Trpezlivo ich počúvajte."
Ak vás jej názor zaujal, celý si ho môžete prečítať tu:
https://lnk.sk/dtCG
Máte doma introverta? Ako spolu trávite spoločný čas?
Itroverta nemame ani my nasu zaujma vsetko najradsej by povyberala vsetky hracky sveta a hrala so s nimi naraz keby sa dalo 🤣 preto naisto viem ze nasu by kniha kuzelne citanie zaujala ma rada knihy. A pre introverta je tiez kniha kuzelne citanie ako stvorena uzavrie sa do svojej fantazie a dozvie sa nove veci cim sa zaroven uci.
Suhlasim, mam jednu introvertku (7rocnu), aj ja som taka, je hrava, hlbava a ma milion napadov, momentalne pise knizku "Ako rozosmiat cyklistu", lebo ked bicyklujeme obcas sa jej zamota do vlasov nejaka muska a dost sa na to jeduje, hovorila som jej vtip o veselom cyklistovi ze ma plne usta musiek, hned ju to inspirovalo 😀 Zboznujem jej napady. Ostatne tri dcery su extrovertne a potrebuju denne vzajomne interakcie, spolupracu, aby nieco vytvorili, partaka pre aktivity, tam sa zase vzdy musim popohnat k akcii a rezko predychavat, ak uz zacali napriklad rozbijat vajicka, lebo si idu uvarit palacinky apod... 🙂
My nemáme teda introverta, tak dúfam, že to bude fungovať aj na naše dve baby, ktoré do tejto skupiny nepatria, lebo ste ma tak navnadili, že si ich kúpime 🙂
Introverta nemam, ale verim, ze to moze byt zaujimave ucenie sa aj socializacii, kedze knizka rozprava. A pritom dieta nie je priamo v kontakte s ludskou bytostou, ale uci sa nacuvat, pocuvat, atd.