Milé mamičky,
trávite čas v obchode študovaním etikiet produktov alebo sa spoliehate na predajcov? Hľadáte mäso slovenské či dovozové? Zaujíma vás, ako bolo kura chované a mäso spracované? Dopátrať sa k takémuto druhu informácií je možné, ale náročné. Avšak pre mňa je veľmi dôležité vedieť, čo jem a čo dám svojmu dieťaťu.
Rodičia majú väčšinou len malú predstavu o stravovaní svojich detí v školských zariadeniach z hľadiska pôvodu a druhu potravín. Áno, školská strava by mala spĺňať isté hodnotové normy, ale dbá na kvalitu zdrojov? Je strava v školských jedálňach skutočne výživná? Odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré sú denne podávané deťom?
Rozoberali ste podobné témy na rodičovských združeniach? Je “vaša” škola ochotná diskutovať o výbere kvalitných potravín?
Doma jeme to čo máme z domáceho chovu, alebo kúpime z domáceho chovu ak sa dá. Nie vždy to ide, ale snažíme sa. To isté aj zelenina a ovocie. Čo jedia v škôlke a škole neriešim, lebo by som sa zbláznila, beriem to ako fakt s ktorým sa treba vyrovnať, balím zdravú desiatu a olovrant.
Ešte ma to len čaká ale teda som zvedavá čo vymyslím keďže sama mäso nejem 😀 ale samozrejme, etikety sú základ 🙂
Teoriu o zdravom mäse ovláda asi každý,v praxi sa riadi podľa svojej peňaženky...koľko percent slovenských domácností si môže dovoliť stravovať sa "bio"? a nielen čo sa mäsa týka....
Dobre ráno, ako píšu žienky aj ja sa snažím vyberať len to najlepšie pre svoje deti, keď mám možnosť radšej si zaobstaram mäso z domáceho chovu, rodičov mam z dediny není ti at taky problém,no keď si kupujem samozrejme čítam etiketu d kade mäso pochádza atď.
nakupujeme od domácich drobných chovateľov, ľudí z blízkeho okolia, známych. Deti nechodia do školskej jedálne.
Dobre ranko 🙂 Masko kupujeme velmi zriedka a ak, tak z lokalneho/slovenskeho chovu a co najkvalitnejsie (hydina, vajicka s oznacenim "0"). V skole vsak pod kontrolou stravu nemame a nie je o tom mozna ani diskusia vzhladom na nevolu kompetentnych... O to viac si vsak ako matka davam zalezat na tom, co jeme, resp. co je moja dcerka mimo skolskeho zariadenia...
My sme sa pred 2 rokmi prestahovali na dedinu a to hlavne z toho dovodu, ze som chcela svojim detom dat kvalitnu stravu, ktoru si sama odchovam, nakolko nedoverujem potravinam v obchodoch, hlavne teda masu. Co sa tyka skolskeho stravovania, zial, tu dosah na dodavatelov surovin ako rodicia nemame ziaden ☹ Aj som sa skusala informovat sa, ale to ako keby som pichla do osieho hniezda.
Každopádne, máte právo byť informované čo vaše deti dostávajú na obed. Veď za to platíte, a nie málo.
Moja skúsenosť je taká, že často sa školské jedálne "vyhovárajú" na to, že im to nepokryje náklady. Je to však iba "zásterka". Ak totiž dokáže v danom meste kupovať kvalitnú hydinu jedna škola, musí to vedieť aj iná v danej lokalite
@marielik78 ako v obchode kontrolujete, či ste kúpili slovenskú hydinu? Skúste poradiť aj ostatným 🙂
@kupcovci uprednostňujete teda slovenskú hydinu? Alebo ste skúšali už aj niečo "exotickejšie"?
@janinah Práve pre to je tu Kura Kráľovské... skúšali ste už?
@timotej_hsh určite Slovensku, slovenské výrobky kupujem najčastejšie 🙂
@kupcovci Podľa čoho sa orientujete v spleti informácií na výrobku, že ide o slovenský výrobok 🙂
Etikety citam ak su... ale vacsinou nie su, nakolko kupujem maso 80% z domaceho chovu (doslova myslim, od babky dedka...), raz za cas sa prejdeme na trh za juzne hranice, mame tam znamich, kupime domace sliepky, kacku, hus... ked nie uz aj u nas sa daju kupit z domacich chovov zvieratka, aj ked su casto drahsie. Chut stoji za to... A nielen hydina, ale aj zajacie/jahnacie/telacie maso, mangalica, v HU oblubeny "pratur"... V dedine mame mensie druzstvo z kravami, nezainteresovani o tom nevedia, ak by sa opytali vedia, ze robia zabijacku aj oni a predavaju baliky z maska "domaceho" dobytka z naseho kopca a nie tych chudeniec pasenych vedla dialnice, rovnako aj syry a bryndzu sem-tam... Inak ako SOS mam v mrazaku aj zlate kurca :D ked neplanovane ostaneme doma zachranilo nas neraz :D
Co sa tyka skolok, tak ako "dcera masiara" mozem povedat, ze tam casto nie je problem s dodavatelom, oni ho maju slovenskeho, ale s objemom toho co objednavaju, musi im to niekto doviezt atd... presne rataju napr u nas iba pre 60deti a tie objemy su malinke... co sa masa tyka. Na ostatnom by sa mali zamysliet, u nas uz zavadzaju aj na dedinskej skolke novoty ako spaldu, celozrnne pecivo, ryby primerane veku cize zatial boli tie bezkostove - file, losos... ale napr. tie jogurty co vidim ked nesu.. mam dost :(
@timotej_hsh na etikete treba nájsť krajinu pôvodu mäsa.
@kupcovci Super! super! 👍 Som veľmi milo prekvapený.
Často sa totiž stretávame s reakciou zákazníkov, že ako je možné, že naše kura je slovenské, a že sme slovenský výrobca, keď nemáme 858 EAN kód.
@timotej_hsh áno s týmto som sa stretla aj ja🙂 ľudia by možno mali viac čítať alebo pozerať TV keď nevedia podľa čoho sa treba orientovať.
Davam si pozor na maso ake kupujem, snazim sa najma z malych volnych chovov, bohuzial aj ked nie vzdy sa mi to podari, lebo je takeho masa u nas nedostatok. Kkvoli tomu chodim do specializovanych predajni.
@timotej_hsh Nemozem robit reklamu konkretnemu predajcovi, u ktoreho nakupujem, ale pytam sa, zistujem, a tiez sledujem etiketu povodu masa / chovu zvierata (v beznom supermarkete clovek casto na etikete nenajde povod, max. krajinu, kde bola porazka zvierata a spracovanie a to mi prekazalo, preto som si nasla overeny zdroj)... u daneho predajcu su vsak len slovenske masove produkty a syry, preto sa tam tak rada vraciam nakupovat, aj ked je to drahsie... no chutnejsie a "nase" 🙂
Na druhej strane, nie vzdy zozeniem, lebo par kusov kurata sa minie v okamihu...
Vase kuriatko sme vsak uz tiez chutnali, bola som prekvapena, ze je dostupne v supermarkete 🙂
My jedávame len kuracinu od vás, keďže firmu máme hneď pod nosom 😉
Maso sa snazim kupovat z overeneho zdroja, hydinu len tam, kde poznam chovatela. Cize z lokalneho zdroja. Viac nez krajina povodu (ta je v okoli hranic i tak uplne nepodstatna) ma zaujima, ci to kura nebolo rychlene, stopane tonami antibiotik a krmene chemickou bombou vo forme geneticky zmodifikovanej soje. O tom sa, zial, na etiketach informacie neuvadzaju.
@marielik78 na etikete je krajina pôvodu povinny udaj... hlavne čo sa týka mäsa. Tam by ste sa mali dočítať kde bolo zviera chované a kde zabité. Ďalším dôložitým údajom je veterinárna oválna značka 🙂
@lulumumu Ďakujeme 🙂
@vroni aj to sú informácie, ktoré od nás zákazníci často vyžadujú. Treba sa pýtať, pýtať a pýtať.
Zdravie má človek iba jedno...
My sme vyrástli na dedine, kde sme mali skutočne všetky zvieratá u dedka ešte aj kravu a práve preto, bolo dosť ťažké si zvykať na kupované mäsko, keď však človek nemá deti, tak to nejak extra nerieši. No akonáhle sa mi narodili deti, kvalita išla na prvé miesto. Mala som to šťastie, že som bývala blízko podnikovej predajne HSH (Jarok) a keď sme sa presťahovali, tak som už pri nej zostala. Bez Vášho kráľovského kuriatka a polievky z kráľovskych polovičiek, si neviem predstaviť nedeľný obed🙂 Nedávno ma dcérka prekvapila, keď sme v Nitre šli na obed a spýtala sa čašníčky, či ten rezník je z kráľovského kuriatka 🙂 A verte mi, že je to najlepší kritik, pretože hocčo nezje 🙂 Takže Vášim produktom všetkým dávame *****
@hankahj Ďakujeme pekne. Sme radi, že ste spokojná. Nie je nič úžasnejšie ako počuť (a čítať) slová chvály 🙂
@timotej_hsh mňa zasa teší, že nejakému výrobcovi záleži na produkte viac ako na zisku a to neviem, či ešte niekde je možné nájsť na Slovensku 🙂
Ano, studujem etikety, uprednostnujem slovenske maso a hlavne kurence, ale kvalitne je podla mna aj masko z madarska, hlavne kralik a morcacie, tie kupujem v nasich obchodnych retazcoch a mozem odporucit. Masko kupujem vzdy s co najdlhsou zarukou, teda aby bolo cerstve a bud zamrazim, alebo ho hned spracujem. Aj sa obavam tej stravy, co bude v skolkach a skolach, kedze doma dame detom to najlepsie, teda snazime sa vsetci rodicia a akych dodavatelov maju skolky a skoly, to nevieme, ani, co davaju do varenia🙂. Urcite by sa o tomto malo diskutovat na rodicovskych zdruzeniach.
Jeden čas som velmi chcela podporovat slovenske vyrobky. Chodila som do jedneho obchodu - podnikovej predajne kde mavali cerstve kuracie prsia z domacej fabriky. Jedneho dna som sa zhovarala s pani ktora ma k tej fabrike bizko a pytam sa jej ze tako sa tie vase kurence produkuju. Ostala som v skoku... Krajina povodu aj zabitia je SK ale to ze vyliahnute kurence odvezu do Polska vykrmit na antibiotikach a steroidoch je uz vedlajsie...napokon sa privezu opat spat a tu sa zabalia a skonzumuju s vedomim ze jete domace a zdrave kurca.....
Takze je mi luto ale 80% potravin nakupujem v rakusku.
Ano citam etikety a radsej menej masa a ivalitnejsie ako maso kazdy den kt obsahuje vsetko mozne len maso nie... Co sa tyka skolky tak jedalnicek vidim ked tam je aj nieco co by mne moc po voli nebolo tragediu z toho nerobim lebo to je raz za cas a doma take nerobim...