SOUTĚŽ: Sledujete obsah cukru v nápojích?

lidka_hipp
10. jún 2014

Nevhodně zvolené nebo podávané nápoje v sobě mohou ukrývat velké množství cukru, což může být rizikem pro rostoucí dětské zoubky a způsobovat rozvoj zubního kazu. Je pro vás důležité znát složení nápojů, které nabízíte svému dítěti? Sledujete obsah cukru a zajímáte se o to, jsou nápoje uměle doslazovány? Co děláte proti tomu, aby vaše dítě nemělo na mléčných zoubcích kazy? Diskutujte s námi a vyhrajte jednu z našich novinek v podobě HiPP ovocných a bylinných čajů šetrných k dětským zoubkům. Celkem máme připraveno deset balení a moc těšíme na vaše zajímavé zkušenosti a názory 🙂

Mám tu i několik prověřených tipů od odborníků. Pokud chcete, aby zoubky vašeho dítěte byly zdravé, je dobré dodržet několik zásad. Důležité je nenechat miminko používat lahev jako náhradu za dudlík nebo prostředek na uspání. Dobré je při krmení miminka držet lahev a nechat ho pít rychle. Od ukončeného 8. měsíce by si pak děťátko mělo zvykat na pití z hrníčku. Samozřejmostí by měla být pravidelná péče o každý zoubek.

Při výběru nápojů, je vhodné zvolit takové, které vaše dítě i jeho mléčné zoubky zbytečně nezatíží. Nejlepší je používat kvalitní vodu a ředěné vysoce kvalitní ovocné šťávy, ale také čaje nebo směs čaje a ovocné šťávy. Vyzkoušet můžete i naší novinku v podobě HiPP čajů šetrným k dětským zoubkům, které byly v Německu oceněny „Šťastným zoubkem“ – symbolem, který značí, že výrobek byl vědecky testován nezávislou asociací „Aktion zahnfreundlich e.V.“.

Vybírat můžete z pěti lahodných bylinkových a ovocných příchutí, které chutnají teplé i studené kojencům, batolatům i školním dětem (také některým dospělým 😀 ) V těchto čajích je cukr nahrazen isomaltulosou, což je přírodní sacharid s nižší sladivostí než běžný cukr. Isomaltulosa je tak obzvláště vhodná pro výživu dětí. Navíc není štěpena bakteriemi dutiny ústní jako běžný cukr – nedochází tak ke vzniku kyselého prostředí v dutině ústní, a proto je isomaltulosa šetrná k dětským zoubkům. Samozřejmostí je pro nás to, že v těchto čajích nenajdete nejen lepek, ale ani žádná umělá aromata, barviva a ani konzervační látky. Nejen za mě je to ideální čaj nejen pro tyto horké dny 🙂

jerryjanka
10. jún 2014

tak my sa snažime umyvať zubky, čo najčastejšie, no čo sa týka pitia urobila som chybu a deti som si naučila na sladké, najskôr čaje, neskôr džusy, ale ked už tak sa aspon snažim robiť napriklad vodu s domácimi sirupmi, alebo kupujem džus kde pridavaju namiesto cukru stéviu, tá je na zúbky super, namiesto kazenia zubky skôr chráni. a ked aj robim vodu so sirupom davam ho čo najmenej. horšie je že naš tatino to nejak nedodržiava a chce dopriať deťom tak dava sirupu vela, aj vela čaju granulovaneho.
BTW cele prve roky detí sme si odpili na Fenchel Tee a Kamillen Tee 😀

mawka
10. jún 2014

moje deti si umyvaju zuby pravidelne a piju vodu. malokedy sa stane, ze si daju nejaky sladky napoj. u nas sa pije voda z vodovodu. starsi si obcas v lete da kofolu vychladenu, ale inak moje deti su naucene pit vodu, prip. ovocny nesladeny caj. na hipp napojoch/cajoch boli deti ako babatka 🙂
@jerryjanka akoze chlapi, to je ina kapitola... 😀 dokazu tolko sirupu dat na jeden pohar, ze dovi dopo 😀

marseillka
10. jún 2014

@lidka_hipp moja zatial pije len cistu vodu, v lete asi to naj co moze byt..ked bude vacsia tak mozno obcas stavu ovocnu alebo cajiky nesladene bylinkove, ovocne....ja si vsimam asi ako prve na papanickach pre malu ci obsahuju pridany cukor ( kupovane ma tak max 1x do tyzdna) a kedze varim jej doma, aj mrazim na viac dni tak samozrejme nic neprisladzam a cajiky neskor budem urcite kupovat taktiez bez pridanych cukrov. Zatial nemame ziadne zubky tak neni co umyvat 😀

meluela
10. jún 2014

Dostala som hipp granulovany napoj ako darcek .. no ochutnala som to sama a dieta to v zivote nedostalo take to bolo sladke a umele 😀 takze napoj pekne putoval do kosa. nevidim dovod davat do deti taketo ochutene napoje uz odmalicka. Najpv iba mliecko, ziadne cajiky. Neskor po 6m cista vodicka, obcas nesladeny caj a neskor obcas silne riedene ovocne stavy. Aj vsetky tie kubiky a jupiky su dobry oblb. Voda musi byt zakladny napoj a vsetko ostatne len obcas pre radost. Samozrejme ine je v pripade choroby alebo velkych horucav ked potrebujete dostat do dietata vela tekutin, potom sa uz da carovat s tymi ovocnymi stavami. Ale cim na menej cukru si dieta naucite, tm ochotnejsie bude v takychto pripadoch pit co i len trosicku menej nariedeny dzusik.
Smutne je ze akonahle pride do jasiel ci skolky tak uz do neho budu pchat sladene blbosti a este sa tvarit ze ved to vobec nie je sladene iba trosku 😠

jerryjanka
10. jún 2014

@mawka no ja ked to ochutnam mi kriví tvár fakt, bežne potom odlievam vodu do dalšieho pohara a pridam dalšiu polovicu pohara vody aby sa to vôbec dalo vypiť. Neviem či oni nemaju chutove bunky či čo, a pritom ja teda lubim sladene vody- aj to je na mne vidno ale teda on to fakt prehana.

dobromila1111
10. jún 2014

My kupujeme čaje špeciálne pre deti vo veku malého. Teraz máme napr. Hipp Červená čiapočka. Všetko, čo mu dám aj ochutnám. S čajom problém nikdy nebol. To skôr sirupy proti kašľu či hlienom by sa mohli krotiť🙂

meluela
10. jún 2014

@dobromila1111
HiPP Nápoj v prášku Červená čiapočka
Zloženie: Cukor, dextróza, sušené ovocie v prášku a ovocné koncentráty (2,4% hm): maliny, jahody, ostružiny, čučoriedky, baza čierna, červené ríbezle, čierne ríbezle (glukozový sirup), rakytník (maltodextrín), extrakty: z ibišteka, (0,6% hm ), listov ostružín a pomarančov (0,6%hm.), vitamín C, regulátor kyslosti kyselina citrónová.

Sirup proti kaslu sa dava dietatu par dni, instantnym cajom rodicia nadajaju dieta kazdy den.
V zlozeni cervenej ciapocky je cukor na prvom mieste v zlozeni. Podla mna uplne nevhodne pre vek 6 mesiacov a zbytocne to dietatu davat. Myslim ze nie je problem zaliat nesladeny detsky sackovy cajik hoci aj od hippu a nechat vychladnut na zelanu teplotu. Ale ked vam to tak vyhovuje ...

bubloska135
10. jún 2014

od narodenia davame klasicke sackove cajiky, teraz ked je uz fesak starsi pridali sme mu do pitneho rezimu stavy zo zeleneniny 100 % . tie mu velmi chutia. Sama si myslim ze male deticky by nemali pit caje ktore obsahuju cukor, ale stalo sa aj nam , ze sme nemali caj po ruke a tak sme zarobili granulovy aby syncek neplakal.Osobne mame doma Hippkovy granulovany cajik a zmenu zatial neriesim

lidka_hipp
autor
10. jún 2014

@meluela
@dobromila1111
@meluela

Tyto granulované čaje HiPP, mezi které patří i čaj Červená Karkulka, právě vylistováváme a nahrazujeme je novými HiPP granulovanými čaji s isomaltulosou, které místo cukru obsahují právě isomaltulosu. Čaje obsahující cukr tedy končí v prodeji a místo nich už budou k dostání pouze čaje, které jsou šetrné k dětským zubům a jako takové jsou i oceněny „Šťastným zoubkem“ – symbolem, který značí, že výrobek byl vědecky testován nezávislou asociací „Aktion zahnfreundlich e.V.“. Rozdíl mezi těmito "starými" a "novými" čaji je v i tom, že zatímco u původních bylo vhodné na 100 ml vody použít 4 g prášku, u těchto nových postačí na stejné množství vody pouze 2 g prášku. U všech čajů HiPP ale platí, že neobsahují žádné konzervační látky, barviva a jsou vyrobeny pouze s přírodními extrakty z ovoce a bylinek.

raza
10. jún 2014

tak môj synček pije zatial len čistú vodu, sem tam sáčkový detský čaj.. vaše čaje som zatial neskúšala, nie som zástanca cukru u tak malých detí, no tieto nové ma zaujali,možno vyskúšam 🙂

bubelko
10. jún 2014

kedze piju 90% len cistu vodu, tak nesledujem 😉 a to, ze si sem tam daju dzus riedeny vodou ci mineralkou ma uz potom tak netrapi 🙂

danielka7
10. jún 2014

Keď bola moja dcérka malá,často sme kupovali granulované čaje.Neviem síce už značku tých čajov,ale boli celkom chutné a osviežujúce.No a teraz u nás sme zvyknutý piť nesladené čaje,minerálky ako aj čistú vodu s vodovodu.MOja dcera si občas pridá do čaju med.Ale opäť čakáme bábetko a určite vyskúšam po čase aj tieto čajíky.Ved starostlivosť o zuby je veľmi dôležitá 🙂A je super,že sú rôzne príchute.Určite si ho dám aj ja ako mamička,nielen drobček 🙂

janulicok
10. jún 2014

Riškovi dávam piť čo sa iných tekutín mimo mliečko týka v 99% čistú vodičku, a ak niečo iné tak buď sáčkový feniklový čajík, ktorý vôbec nesladím, alebo máme 2 druhy granulovaných čajíkov od Hipp, ktoré mamka vyžiera po lyžičke 😀

klincek
10. jún 2014

ani nesledujem, lebo ich kupujeme len vynimocne. obcas dzusik (na vylete, ako nieco extra🙂), inak riedena jablkova stava a voda, v jasliach caj. uplne to staci. myslim si, ze deti (nielen moje) pojedia dost cukru v sladkostiach, nemusia ho este aj pit 😉

janickacrazy
10. jún 2014

Akoze nic proti vasim cajikom, ale u nas sa pije zasadne cista voda a nesladene bylinkove alebo zelene caje, deti to piju od narodenia, u nas neficia ani dzusy, ani kofola ani sirupova voda. Moj 14rocny syn nema ani jeden zaplombovany zub, obidvaja maju krasne biele zubky.

klincek
10. jún 2014

@janulicok tomu sa povie obetovat sa pre dobro dietata 😀

marin.frist
10. jún 2014

sledujeme a syn zatial cukor nedostava. kedze nechce caje ani cistu vodu, pije 100% jablkovu stavu pre babatka, nie krabicovy dzus, nariedenu s vodou v pomere cca 1:5.

zhalickova
10. jún 2014

Klukum nechutná nic co je přiliš sladké, Nejradši mají siropovou vodu a to se sirupem moc neplýtváme. Zuby si čistí jakžtakž pravidelně a dostávají fluor. Taky mají dostatek mléka a mléčných výrobku. Při koupi dětských čaju je pravda, že se nedívám na cukr, kupuji většinou ověřené k jejich věku a tam by podle mě výrobci měli dát podle norem EU.

glumdolf
10. jún 2014

tak ja sa snažím pozerať sa na obsah cukrov, keď kupujem napríklad už tie hotové čajíky pre deti a poviem Vám niekedy som zhrozená. Dcérka má 14 mesiacov a som rada, že vodu berie ako hlavné pitivo. A občas jej veľmi riedim 100% domácu jablkovú šťavu s vodou. NAkoľko staršiemu chutia čaje (nesladíme ich) tak sa im snažím vyberať také, aby to mohla piť aj dcérka, takže čítanie etikiet je moja záľuba 🙂

butterfly22
10. jún 2014

mojej Rebecce zatial prvé zúbky len vykúkajú, ale určite budem sledovať obsah cukru v nápojoch... neuznávam rôzne sladené malinovky, takže podobne ako ja, aj malinká bude vedená k tomu, aby pila hlavne vodičku, alebo čajíky, okrem mliečka samozrejme 🙂

fazulka17
10. jún 2014

moja malá pije čistú vodu preto nemusím sledujem obsah cukru, ale keď bude väčšia a bude chcieť piť také tak určite to sledovať budem 🙂

betka14
10. jún 2014

Určite sa pozerám na zloženie a snažíms a hlavne kombinovať nápoje, voda, sladke a čaje. Teraz v lete hlavne aby vela pili. Proti kazivosti zubov nerobím nič zvláštne klasika čistenie zubov

majavv
10. jún 2014

Staršia pije sladene nápoje tak dávam pozor na príjem cukru. Ak ma cez den sladkosti dávam jej nesladene vody a zase opačne ak sladkost nejedla tak jej dávam osladenu vodu, tade može sa ju napiť. A zatial ma 6 rokov ažiaden kaz. Mladšia pije mamkine mliečko a vodu.

dobromila1111
10. jún 2014

@meluela
@lidka_hipp
Dakujem Vam za namahu,no skutocne nebola potrebna.Pijeme vsetko
mozne,nielen cajik hipp,nielen granulovany,ale aj v sackoch,ci vodicku.
Aspon s pitim teda starosti nemame🙂tieto nove cajiky tiez radi
vyskusame🙂
A kedze zubky este nemame,neriesime ani ich umyvanie zatial🙂 Kedysi sa
vsetko tak ako dnes neriesilo a dobre bolo (sudim podla seba),tak to
netreba prehanat🙂
Pekny den!

iwesska
10. jún 2014

Ano sledujem obsah cukru v detskych napojoch a preto moj syn a vlastne cela rodina pijeme hlavne vodu, pripadne citronovu vodu 🙂 Na ranajky a pocas chladnych dni davame prednost cajom, sackovym detskym, bez zrnka cukru len zmesi byliniek. Z Hipp sortimentu je to feniklovy a ovocna zmes. Privitala by som keby bolo tychto zmesi viac nakolko granulovany caj nepovazujem za caj v pravom slova zmysle, ale len ako napoj - nieco ako sumienka 🙂, kedze toho extraktu z bylin je tam naozaj len tak okrajovo.

katharynkaa
10. jún 2014

Pravdu povedať nikdy som to nesledovala, lebo malá od malička pila čajíky feniklové, alebo bylinné, čiže som to nikdy nepovažovala za potrebné.a terz ke´d je väčšia tak do nej žiadny čaj či sladené nápoje nedostanem, len čistú vodičku chce.
No , ale uvidíme na ako dlho 🙂 Lebo v jej veku je každý deň iný, a tak čakám kedy si to z čistou vodou rozmyslí.
ale každopápdne ´dakujem za rady, už budem poctivo čítať zoloženie 🙂

vikis5
10. jún 2014

nás drobec je velky spekulant, nesladeny caj vobec nechce pit, tak mu do neho hodim 3kristaliky trstinoveho cukru (co podla mna vobec nemoze rozoznat ze ci je cukreny alebo nie je cukreny) a ten uz vypije :D

jajabajaja
10. jún 2014

Samozrejme, ze to sledujeme, je to podla mna dolezite. Snazime sa co najviac zavadzat prevarenu vodovodnu vodu. Synator ale castejsie pije nesladene detske bylinkove alebo ovocne cajiky-a najradsej i najcastejsie prave granulovane Hipp caje. Poradila nam ich detska lekarka a stale sa ich drzime. Aj ked sme si vraveli iste obdobie, ze by bolo na case pit uz len vareny cajik- aj tak sme sa viackrat vratili a granulovany mame stale po ruke. Aj na cestach 🙂). Gregorko si ich uz dokonca v obchode vybera sam z regalu a nosi k pokladni 🙂). My im doverujeme, su chutne, je ich velky vyber a co si budeme hovorit-je to pohodlne a rychle. Najma ked nas drobec vykrikuje "tajik" casto a s takou nastojnostou ako by slo o zivot ak nebude do sekundy pit🙂)
Akurat babky hnevaju - davaju mu poriadne ocukrovane cajiky. A z flasky!!! /ma dva roky 🙂 /.

zigy
10. jún 2014

Malá zatiaľ skúsila iba fenyklový čajík bez cukru,inak pije iba prevarenú vodu 🙂

atrami
10. jún 2014

Sledujeme. Deti pijú obyčajnú vodu, minerálku a ovocné šťavy, prípadne doma robené sirupy.