Těhotenství je pro každou ženu obrovská změna a pro některé i dost velký šok 🙂 Co jste dělaly proto, abyste "nejkrásnější období v životě" zvládly co nejlépe? Dbaly jste na správnou výživu? Jedly jste "za dva" nebo si jídelníček víc hlídaly? Užívaly jste nějaké doplňky stravy a vitamíny pro těhotné? Napište nám svoje zkušenosti a my tři vybrané odpovědi odměníme naší HiPP novinkou v podobě výživového doplňku pro těhotné a kojící ženy v hodnotě 10 €.
Keď som sa dozvedela, že som tehotná bola som strašne šťastná, no vedela som že odteraz si budem musieť dávať veľký pozor na stravu. Začala som sa zdravšie stravovať, na večeru som jedla už len šalát s mäskom alebo tuniakom a v lete som zjedla hádam 100 kíl melónov. Počas celého tehotenstva som brala multivitamínové doplnky Calibrum pre tehotné, nakoľko mám oslabenú imunitu. Bruško som si natierala krémom proti striám, ale aj napriek tomu sa mi v poslednom mesiaci vytvorili. Za celé tehotenstvo som pribrala 11,5 kg, s čím som bola veľmi spokojná. Dňa 5.9.2013 sa mi sekciou narodil krásny syn Peťko s mierami 4200 gr. a 53 cm. Vidieť prvýkrát svoje dieťa bol ten najúžasnejší zážitok v mojej živote 🙂
@domeska Tak to přeji hodně sil a hlavně zdraví vám všem! Jen si myslím, že s dvojčaty se vám bude po porodu hubnout rychle, protože se rozhodně nezastavíte 😉
@tichanska1 Gratuluju k pořádnému chlapákovi! 😀
pri synovi som brala calibrum 🙂 papala som všetko ovocie a zeleninku 🙂 syn sa narodil mal 4kg a 53cm 😅
pri dcérke som nebrala nič a papala tiež zdravo a narodila sa mala 3250g a 51cm 🙂
teraz užívam v tehotenstve LadeeVita a začíname 5 mesiačik a papám velmi zdravo, nakolko mám chronicku urticu-žihlavku potravinovu alergiu,nesmiem slané a pikantné,štiplavé a dávam si pozor aj na cudzie ovocie a na ryby 😝 vela zeleninky a polievočky,nášho ovocia 🙂
Pocas tehotenstva som nebrala ziadne tabletky. Ked ma bolela hlava, trpla som s obkladom studenym na hlave.A vitaminy? Tak tie som uzivala, ale prirodzenou formou. Kazdy den som.musela mat ovocie a zeleninu. Menila som to. Raz mrkva, jablko, broskyna... Rovnako mi strasne chutilo v tehotenstve mliecko, toho aom vypila na litre. Rovnako snazila som sa nejest extra a troska zdravsie stravovat. Ale okrem tej zeleniny a ovocia mi chutilo vsetko nezdrave. ;) Hamburgery, hranolky a dobosky ;) Som sa musela riadne ovladat. Pribrala som 18 kg a momentalne uz som na svojej povodnej vahe. ;) Takze aspon, ze tak.
@bahira1962012 Přeju vám, ať celé těhotenství dopadne co nejlépe a zvládnete i boj s nemocemi. Určitě jste silná máma, která dokáže víc než hodně 🙂
@ivka_jarko Těhotenské chutě jsou někdy trénink sebeovládání 🙂 Já to měla "snadné", pořád jsem chtěl jít uzeného lososa a smetanovou zmrzlinu 😀
Pri mojom tehotenstve som sa nejako extra nesledovala 🙂 Snažila som sa, aby som si tehotenstvo užila, a nejako extra sa neobmedzovala.
Vitamíny vo forme tabletiek som neužívala, ale zato broskyne, hrozno, a nektarinky som jedla na kilá 🙂
Na brušku som si teda dala záležať, aby bolo aj plné, a aj pekné, takže som sa natierala poctivo kémom 🙂
Pre mňa bola v tehotenstve prvoradá pohoda, aby malá cítila že je všetko v poriadku.
A teraz je z nej dobručká baba, ktorá rastie do krásy 😀
@katharynkaa Když se dobře vede mamince, vede se dobře i děťátku 😀
Ahojte,ja som momentalne v ocakavani-bude to chlapcek🙂 a straasne si to uziiivam🙂 vela spim,oddychujem...nejem sice za dvoch,no v strave sa neobmezdujem...doprajem si z kazdeho po trosku🙂
Co sa vitaminov tyka,uzivam femibion na odporucanie dr. a som spokojna🙂 brusko si pravidelne-rano aj vecer natieram olejom na strie zn. Hipp a telo uz dlhodobejsie detskym olejcekom tiez zn.Hipp...oba su uzasne, mozem ich len doporucit,krasne vonaju,rychlo sa vstrebu,vybrala som si ich pretoze su bez kadejakych parabenov,konzervacnych latok,emulgatorov..vhodne na citlivu pokozku z mineralnymi olejmi a mandlovym olejom 🙂 tuto zn. kozmetiky budem urcite neskor vyuzivat aj pri starostlivosti o nasho synceka...pekny deen 😀
@levierka Gratuluju k chlapečkovi a přeji vám, ať vše proběhne co nejlépe 🙂
Keďže som mala obe tehotenstvá rizikové, tak som si pozor dávať musela...bola som pn, pri prvom som bola dokonca 3x v nemocnici na udržiavaní a pri druhom ma zošili zo spodu...môj kŕčok maternice po štyroch operáciách v podstate už žiadny, nedával dosť veľkú šancu, aby som naších junákov donosila...strava bola zo začiatku, hlavne pri prvom za dvoch, ale postupne som mala chute skôr na ovocie a zeleninku...keďže som dosť dbala na bezpečnosť, tak sa nám nakoniec narodili až dvaja kaskadéri(7a3), ktorí sú našťastie zdraví 🙂 nejak špeciálne som si telo nenatierala-len klasiku, telové mlieko...napriek tomu, som v podstate bez strii, pri prvom som pribarala 11kg, pri druhom 6, respektíve 4-lebo posledný mesiac som stratila 2kg na plodovej vode...
@lia6 Co vám pomohlo zvládnout rizikové těhotenství i pobyt v nemocnici? Mám kolem sebe pár maminek, které jsou na tom stejně a vidím, jak je to pro ně opravdu náročné. A mimochodem, jak se poznají děti kaskadéři? 😉
Ja som ešte pred tehotenstvom o seba dáko nedbala.
keď som zistila že som tehotná, tak som začala brať rôzne vitamíny,
natierala som si bruško, ale ja som prestala fajčiť, piť kávu (píjavala som ju vo veľkom)...
no v dakom 7-mes. to natieranie nezabralo. začali sa my robiť stije a mam ich na celom brušku.
po pôrode som si to dáko nevšímala na ako sa blíži leto tak my to vadí a neviem o stmi.
@lidka_hipp moje prve tehotenstvo skoncilo potratom vtedy som uzivala vitaminy pre tehotne pri druhom babatku som si povedala ze ziadne umele latky do seba pchat nebudem jedla som veeelmi vela jogurtov syry a rybaciu tresku 🙂 Strasne mi chutilo mlieko manzel sa smial ze to preto lebo som v cinskom horoskope koza 🙂
Keď som sa dozvedela, že som tehotná, tak som hneď chcela zmeniť stravu. Samozrejme na zdravšiu, keďže je to dobré pre bábätko. Lenže chutiam tehotnej ženy proste nerozkážeš :D a skôr mi chutili nezdravé veci, ktoré som nejedla ani predtým. A strašne chuť na sladké 🙂 Vitamíny som brala počas tehotenstva, ktoré mi dal lekár a beriem b-komplex aj počas kojenia. Tehotenstvo bolo najkrajšie obdobie, lebo všetci sa o mňa tak pekne starali 🙂 celé tehotenstvo bolo bez problémov, len ma pálila strašne záha ☹ ale to prešlo hneď ako sa drobček narodil 😉
Ja som sa aj nadalej stravovala rovnako, takze som moc stravu nemenila, kedze jem stale zdravo naozaj sa pre mna nic nezmenilo. Ked som mala potrebu najest sa viac najedla som sa 🙂 Upriamila soms a vsak na pokozku a zacala som pouzivat kokosovy olej, hlavne teraz ho vo velkom pouzivam aj po kojeni na prsia. A je super 🙂 No a upriamila som sa momentalne na kozmetiku bez parabenov a prirodnejsiu... 🙂
@lidka_hipp ako som to zvládla?...hm, asi tým, že som detičky strašne chcela 🙂 poviem pravdu, nenávidím nemocnice, a už len keď mám ísť k doktorke, tak sa mi "nožík vo vačku otvára" 😝 (doktorka naších chalanov hovorieva, že keby mala viac takých mamín, hneď má menej práce) ale, keďže som už mala svoje roky(prvého som mala, keď som mala skoro 33, a druhého skoro 38), a bola som šťastná, že som vôbec otehotnela, lebo mi doktori veľkú šancu nedávali, tak som musela nemocnice pretrpieť...tam mi dodávalo odvahu zvládnuť to hlavne hudba, čo som si doniesla z domu, a potom čítanie kníh...no a doma?...doma to bola rodina...ale v neposlednej rade som sa hlavne snažila nemyslieť na to, že mám nejaký problém-respektíve, som si to nepripúšťala 🙂 inak by som sa asi zbláznila...a ako sa poznajú takí kaskadéri?...hi, hi-no, to bude asi tým, že naši dvaja neobsedia ani chvíľu(keby som ich zapojila na nejaký agregát, tak máme elektriny habadej 😀 ), ale hlavne pred nimi sa "neschová" žiadny výmol, sebemenší schodík, skala a podobne...radi chodia na túry a keď na niektorú ideme, tak amen, tma-všetky skaly v okruhu, traste sa 😉 ...každý večer som totálne vyřízená, zničia ma na totálku(tatinko nám chodí na desaťdňovky do zahraničia), ale som prešťastná, že ich máme, a hlavne, som prešťastná, že sú zdraví 🙂 ...s ostatným si poradíme...želám krásny deň 🙂
Počas tehotenstva sa snažím krotiť v jedle a nejesť za dvoch, aj keď je to občas ťažké 🙂 jem viac ovocia a zeleniny, užívam aj vitamínové doplnky pre tehotné, hlavne kvôli kyseline listovej a železu. Vynechávam zo stravy určité čaje, ktoré by mohli bábätku uškodiť príp. spôsobiť predčasný pôrod, ako napr. mätový čaj, materinu dúšku.
mozem povedat ze pocas tehotenstva som sa stravovala zdravo a pestro. Neviem preco ale samo telo si to pytalo. Jedla som vela zeleniny a ovocia a moje telo si pytalo stale len cotages a tuniaka a jogurt 🙂 nejake sialene chute som nemala ale ked som uz mala chut na sladke boli to len palacinky 🙂 popritom som uzivala calibrum vela pila a musim povedat ze som mala skoro cele tehotenstvo bezproblemove 🙂
1, starostlivost o malinke stvorenie - hned ako sa potvrdilo tehotenstvo zacala som uzivat vitaminy pre tehotne, jest som jedla vsetko, na co som mala chut, raz som jedla za dvoch, inokedy nechutilo. Kavu som nevedela vynechat, rano som si musela dat, ale viac mi ani nechutilo. To mi ostalo az doteraz 🙂 predtym to boli 2-3 denne. Obe tehotenstva plus 14 kil, bezproblemove, rozdiel medzi tehotenstvami - pri prvom vela stresu, kupovali a prerabali sme byt. Druhe uplna pohodicka, ziadne stresy. Na dcerke sa to zrejme aj odrazilo, je to velmi pohodove babatko 🙂
2, starostlivost o svoje telo takmer ziadna, nenatierala som sa, nastastie patrim medzi stastne bez strii.
@lidka_hipp Tak ja som si povedala, ze sa nebudem v nicom obmedzovat co sa tyka stravy, to znamena, ak mam chut na sladke, dam si, ak na slane dam si atd...samozrejme v rozumnej miere 😉 chodila som vzdy ako sa dalo ( casto sa mi tocila hlava ) na dlhe prechadzky. A co sa tyka starostlivosti o zovnajsok, tak som sa v 2 a 3 trimestri vzdy po sprche pravidelne natierala kremom ci telovym mliekom aby som zabranila aspon troska pripadnym striam- co mi aj pomohlo, nemam ani jednu( i ked mozno je to i geneticky dane ) ale mala som pocit vtedy, ze to bolo z toho.
Po prvych par mesiacoch co nemohla jest lebo ma hrooozne palila zaha a cele dni som prevracala, si teraz doprajem za dvoch 😀 Snazim sa jest zo vsetkeho v primeranom mnozstve,hlavne ovocie a surovu zeleninu,kalerag je teraz u mn a inn 😀 Vitaminy v tabletkach neuzivam.No a pijem vela cistej vodicky 🙂 Co sa tyka postavy a strii tak z toho si velku nerobim,bohuzial ja sa mozem natierat hoci cim, nedokazem zabranit praskaniu koze ☹ ale verim,ze po porode sa mi podari schudnut. Pri malom to vybeham 😀
Ja som okamzite otvorila knihu a internet a zaujimala sa o to co telo a plod potrebuje najviac a co mu naopak skodi.A potom sa sa podla toho a stravovala.A na co som mala zvysenu chut tak som jedla do syta.Neuzivala som ziadne vitaminove doplnky,radsej som aj za podpory mojho lekara stavila na cerstvu zeleninu a ovocie.! A vela som sa hybala..mala som takzavane hyperaktivne tehotenstvo..este aj v noci ma to nutilo sa hybat..Svokor si len klepkal na celo ked ma videl v noci robit drepy zatial co on si isiel len ulavit na zachod... 😀 take bolo moje tehu....
Pri prvom tehotenstve sa moje telo akosi samo nastavilo na zdravsiu vyzivu - odmietalo kavu, akekolvek sladkosti...najvascou dobrotou boli pomarance, brokolica, sem tam kvalitny dobre prepeceny stejk. Vynechala som plesnove syry, susi, morske potvory...Od zaciatku som sa mazala vsetkym, co sa mi dostalo pod ruky...Bonella, Bioderma, nechtikova mast, mandlovy olej... ku tomu iba kyselinu listovu v tabletkach a vysledok mojho snazenia mal 3540 g a 51 cm, ja som mala 14.5 kg navyse, po par mesiacoch som bola na svojej vahe.
Pri druhom som sa vratila k sladkostiam, ale paradoxne som pribrala menej, tusim 13.5 g, syn mal 3940 g.
V tehotenstve som si uvedomila, ze to co zjem, moze skodit nielen mne, ale aj babatku resp. To co nezjem bude chybat aj mne, aj mojmu babatku🙂) kazdy den som sa kremovala a dakovala za kazdy den, ktory sme boli pokope a bez komplikacii🙂) nastastie po prelezanom polroku sme sa dockali druhej zdravunkej bambulky🙂)))) nic viac mi ku stastiu nechyba. Zdrave deticky su absolutne najdolezitejsie a je to najkrajsi dar na svete 🙂
v tehotenstve mi zo zaciatku bolo velmi zle takze nejake kremy moc nepripadali do uvahy uz len z bielej chladnicky sa mi dvyhal zaludok ale to vsetko preslo ako som vstupila do 5-teho mesiaca teh.uz som si konecne mohla vychutnat jedlo dovtedy som bola len na suchom chlebe syre a mlieku 😀 zacala som sa kremovat roznymi kremiky co boli najmastnejsie a 7-mi mesiac som ukoncila skuskou v autoskole nic ma nebolelo tak som si uzivala nakupi a pripravy postielky a veciciek pre drobca
na nejake komplikacie a zle veci som vobec nepremyslala a aj na porod som sa doslova tesila lebo som vedela ze bude rychli a aj bol 🙂 bolo to pre mna naozaj uzastne obdobie aj ked zaciatok bol tazsi 😀
@lidka_hipp mne tehotenstvo ukazalo,ze sa da zit aj bez kavy.Prestala mi chutit 😉 Inak som jedla zdravo,poriadne porcie salatu a obcas cokoladu.Denne som musela mat pol kila jahod,az do porodu. 🙂 Myslela som,ze syn ich bude milovat...........on ich nechce jest,dostal v brusku asi privela 😀 😀
Denne som si natierala brusko Hipp olejom pre tehotne,pekne vonal a cele olejovanie bruska bol taky krasny vecerny ritual.
Podľa mňa tu platí zlatá stredná cesta. Nie jesť za dvoch, ale ani prehnane nesledovať čo ktorý výrobok obsahuje. Tehotenstvo si treba užívať. Čo sa týka vitamínov pre tehotné, tiež si myslím, že keď sa sem tam vynechajú, nič sa nestane. Ja som ich brala hlavne v chrípkovom období a keď som sa cítila, ze mi nieco chyba. Nebrala som to tak, ze teraz presne o deviatej rano musim zapit tabletku 🙂
Ja keď som sa dozvedela, že som tehotná, nasadila som vitamíny 😉 a zmenila som aj stravu, snažila som sa stravovať zdravšie, vynechala som niektoré potraviny a tešila sa na drobca 🙂 napriek tomu, že som mala vysoko rizikové tehotenstvo, bolesti, ťažkosti, naozaj som si tehotenstvo užívala. Neustále som si hladkala bruško a hovorila drobcovi. že musí vydržať a že ho lúbime..vždy, keď som mala najväčšie bolesti, tak som sa drobcovi prihovárala.. bolo to krásne obdobie 😵 ale samozrejme, teraz je to ešte krajšie 😵
ja som sa o seba starala, jedla som zdravu stravu, papala vitaminy pre tehotne, mastila sa mastickami a kedze som bola cele tehotenstvo doma + 3mesiace v nemocnici, cely cas som oddychovala a spala, uzivala si brusko a tesila sa na moj maly zazrak 🙂
@lidka_hipp - ja som momentálne tehotna a čakáme dvojičky. na tehotenstvo sme veľmi dlho čakali a vždy som si predstavovala ako sa budem o seba starať. Momentálne sa o nás starám tak, že som do svojho jedálnička pridala veľa zeleniny a ovocia. Snažím sa vynechávať mastné, sladké, slané a nezdravé jedlá. Nie vždy sa mi to darí. 😒 Ale momentálne je najkrajšie obdobie, v záhradkách sú čerstvé jahody, hrášok, zeleninka takže o zdravú stravu nie je núdza. Zatiaľ nepoužívam žiadne výživové doplnky, okrem kyseliny listovej. Váhu si nesledujem ale pri každom vážení pred poradňou som trochu zhrozená ale predsa nosím pod srdcom dve deti. Ale neprejedám sa nejako do prasknutia. Aby som sa predsa len nerozletela do extremnych rozmerov tak chodievam na prechádzky a plávanie pre tehotné. 😀