Pije vaše miminko dostatečně?

lidka_hipp
9. jún 2014

Nevím přesně, jaké teploty jsou u vás, ale v Česku nám počasí trhá rekordy a máme tu i 35°. Proto mi přijde, že je ten správný čas povídat si o pitném režimu našich dětí. Sama jsem se setkala s celou řadou mýtů, které byly nejen hloupé, ale často i nebezpečné. Taky vám okolí tvrdilo, že novorozenec musí ve vedru dostávat ještě čaj a mateřské mléko/mléčná výživa mu nemůže stačit? Ve skutečnosti během prvních měsíců života miminko své potřeby tekutin plně pokryje z mateřského mléka/mléčné výživy a nepotřebuje nic navíc. Přidávat další tekutiny je vhodné pouze v případě, kdy dítě ztratí velké množství tekutin, například při průjmu.

Změna nastává, když dítě začíná přijímat příkrmy. Tehdy potřeba tekutin roste. Zpočátku bude vaše miminko pít velmi málo, protože dostává většinu tekutin z mléka nebo z kojenecké výživy. Od ukončeného 10. měsíce bude potřebovat něco k pití ke každému jídlu. Celkově kojenci ve druhé polovině prvního roku potřebují asi půl litru tekutin, včetně mateřského mléka nebo počáteční mléčné kojenecké výživy. Ideálně je dítěti nabízet pití mezi jídly, k jídlu nebo po jídle, ale ne přímo před jídlem, protože to může snížit chuť k jídlu.

Myslíte si, že vaše děti pijí dostatečně nebo máte problém jim tekutiny nabízet? Zdá se vám, že skoro nemají žízeň nebo naopak "pijí jako duha"? Budu ráda, když mi napíšete své zkušenosti.

ivanka.7
9. jún 2014

@lidka_hipp Moje dieta je skor z tych, ktore piju menej 🙂 ale nemam o nu strach, stale dojcim, pohare s vodou su vsade po byte a kedze cika do nocnika, vidim farbu mocu, takze je vsetko ok 🙂 ked sa mi zda, ze pije malo, zvysim ponukanie poharov, resp. zvysim vlastne pitie, pretoze kedykolvek vidi pit mna, pyta si aj ona 🙂

lidka_hipp
autor
9. jún 2014

@ivanka.7 Správně, nejlepší je jít dítěti vlastním příkladem. 🙂