Taky se vám někdy zdá, že po narození miminka vnímáte čas úplně jinak? 😀 Než se Anička narodila, měla jsem hodně naivní představy o tom, jak vypadá den s dítětem. Myslela jsem si, že malá miminka hlavně spí. O to bylo větší překvapení, když jsem zjistila, že Anička má o trávení času úplně jiné představy než já 😉 Trvalo mi pár měsíců, než jsme se sladily a já mohla říct, že mé dny mají aspoň trochu řád. Pravidelný denní rytmus jsme ale nedokázaly dodržovat ani jedna. Hodně jsme spolu cestovaly, setkávaly se s mými přáteli a jejich dětmi, a tak někdy obědvala v 11 a jindy ve 14 hodin. Jak to máte vy? Plánujete s dětmi den nebo se přizpůsobujete aktuální situaci? Jíte pravidelně vždy ve stejnou dobu nebo tehdy, kdy máte hlad?
@janinah Souhlas. Anička už chodí do první třídy, takže nějaká pravidla, například o vstávání, jsme se naučily dodržovat obě dvě 😉 Oblečení si ale vybírá sama už od malinka, třeba moc ráda nosila každou ponožku jinou 😀
@lidka_hipp my sme mali od malicka rezim. a to som s detmi vela cestovala. ale dalo sa to vsetko prisposobit. a pri druhom som ho musela zaviest, kedze uz jedno dieta doma bolo a tiez malo svoje potreby - spielgruppe, lekar, atd. plus sa nam to osvedcilo hlavne pocas pobytov mimo domu - mali svoj ramec a menilo sa len prostredie 😉
raňajkujeme podľa toho kedy vstane a obed a večeru sa snažíme jesť približne v rovnakom čase pretože potom chodí spávať. Pomedzi to si ona vypýta
@lidka_hipp U nas sa zaviedol rezim so zavedenim prikrmov. Dovtedy boli dojceni na poziadanie. Ako pribudali prikrmy,tak pribudal aj rezim. Jasne,boli aj vynimky,ked dieta zaspalo v nezvycajnom case,napr.o 11:30, tak som ho nebudila o 12tej kvoli obedu. Ale prechadzky sme planovali podla toho,ako sa zvyklo papat.
Okrem ranajok,kde ten cas viac kolisal,sme mali presne desiatu medzi 9:30-10, obed 12-12:30, olovrant okolo 16:30, vecera o19 a mliecko pred spinkanim,co bolo zvacsa okolo 21. Teraz maju rezim v skolke,kym bola mala doma,tak ona nejak ovocie nemusi,skor na desiatu vypila mliecko,dakedy nechcela nic. Ona je slabsi jedlik. Ale obed,olovrant a veceru stale mame v pravidelnom case,da sa povedat a teraz uz opat mala aj ranajky,kedze vstavame v rovnakom case do prace a skolok.
@lidka_hipp máme to podobne ;)
kedze ja sama mam rada plany a nejaky rezim, prirodzene moje deti vychovavam pevnym rezimom.. vyborne nam to funguje, viem si vdaka rezimu naplanovat cely den, deti su kludne /hoci neviem ci vdaka tomu/ vzdy vedia co ich caka.. ak nas caka nieco vynimocne, vzdy sa snazim im ich rezim narusit co najmenej..
@bubelko Stát se matkou je něco jako maturita z logistiky 😉 Dvojnásob to platí, když je dětí víc a mají odlišné potřeby.
@fazulka17 A jak to děláte, když jste třeba někde na cestách nebo na návštěvě?
@siska53 Nepadlo by mě, že existuje souvislost mezi zavedením příkrmů a denním režimem. Teda já nad tím nikdy moc nepřemýšlela, prostě jsem vzala skleničku s sebou. I když já nejsem moc dobrý vzor pravidelnosti, pracuji z domova, takže jsem se mohla dost přizpůsobit a to platí stále.
@jana_eyre Je super, že vám takto nastavený režim všem vyhovuje 🙂
@lidka_hipp tak vtedy sa prispôsobujeme situácií, ale väčšinou cestujeme vtedy keď má malá spať pretože ona nerada sedí v sedačke
Moje nemaju rezim. Jedine v com neupustim je pitny rezim a ranajky. Dokonca ani spat nejdu stale v ten isty cas co je pre nas vyhodou nakolko sme dost casto cestovali domov k rodicom. Nieje to tak ze chodia spat kedy si zmyslia do 22:00 musia byt v posteli. Nemame s nimi problem niekam ist. Kdezto svagrina ma pevny rezim a zauzivany postup pri jedeni hrani a spani ma problem hocikam ist s detmi. Nezaspia iba v svojej posteli jedia len zo svojich tanierov kazdy vylet je o konpromisoch aby jej deti boli kludne a nenali rozhadzaby rezim. Dokonca aj obycajnu opekacku planuje a trenuje cely tyzdeb
Rovnako ako @jana_eyre mám rada režim a pri dvoch deťoch by sa to bez neho asi ani nedalo 🙂 Samozrejme, nemáme celý deň presne nalinajkovaný, ale máme určitú postupnosť, aby deťúrence vedeli čo ako. Je pravda, že niekedy nám ho Miška, prípadne nejaké nepredvídateľné okolnosti nabúrajú, ale snažíme sa nerobiť nejaké veľké zmeny, lebo bez režimu je to o držku 🙂 Bez režimu je to hlavne keď sa nám ocko vráti z 5 týždňového turnusu. Ten týždeň keď je doma je všetko naruby a mám čo robiť, aby som to potom zas dala do poriadku, keď odíde. Ale zas, sme radi, že ho máme doma, takže nejakú tú zmenu prežijeme, aj keď už dostal varovanie, že sa bude musieť aspoň trochu prispôsobiť nášmu režimu 😉 Tak uvidíme.
@majulino Tak tam.musi byt daco zle u nich nastavene..my sme rezim od zavedenia prikrmov mali,ako som pisala,ale nikdy nas v nicom.neobmedzoval,normalne sme chodili a i chodime do restik,na vylety,ci dovolenky. Akurat v ramci toho dodrzujeme urcitu pravidelnost,rovnako ako ked sme doma. Ved na vylet nabalim.do ruksaku.
A obcas spravime vynimku,ved z toho sa nestriela...
V lete sme vzdy boli vonku v case olovrantu,nuz som mala vzdy papanie nabalene.. A pri horucavach,ked sme chodili skoro rano,tak dostali desiatu tiez vonku,lebo vracaki sme sa tak okolo tej 10:30-10:45...
@majulino Tak to verim..asi patri medzi tie hystericke matky a prenieslo sa to na deti..:(
A to teda ja som bola dost striktna - dodrziavanie nariadeni pri zavadzani prikrmov,casy papania ci hygiena ruk pri papani vonku-vzdy vydenzifikovane ruky..ale teda..nasi radi chodia kde-kade,najma na dovolenky,vzdy radi objavuju,nikde nemali problem so spanim ci jedenim..aj sa prisposobili casu jedenia,ked to bolo z nejakych dovodov nutne (a kym boli na poziadanie dojceni,tam sa dalo krasne prisposobit im,dojcila so aj v aute za jazdy-ale ja nesoferujem,sedela som vzadu a bolo, deti som nakrmila za jazdy aj v case olovrantu,daval som pozor alebo sme zastali,lebo sa aj samy ozyvali,to skor,kym boli tak do 2r.)., ako ziaden problem..
Jedine,co som ziadala,aby sa respektovalo,bol spanok mladsej poobede,lebo ta ho vyzadovala... Takze tam sme po naobedovani do 15nemohli nic,jedine za cenu,ze vonku v kociku si malo pospi a bude nervozna. Ak sme uz ale vonku boli,tak co uz,spala,kolko spala.. Rodina s tym nemala ziaden problem.. Ale teraz uz prestava spavat poobede aj ona (mala 3roky teraz).. Syn vynechaval spanok od 16.m.,takze pri nom to bolo ine.
@siska53 presne ani nas rezim nikdy neobmedzoval - vylety mame tak, ze v case ked ideme doma obvykle von sa niekam odvezieme, zazijeme, naobedujeme sa v parku, obedny spanok v aute a prideme do dalsieho bodu zaujmu, vraciame sa domov na veceru.. ak nie je obedny spanok v aute, mladsia sa vyspi aj v kociku..
rezim je u mna dodrzovanie pravidelnosti v obvyklych dnoch, ale neporazi ma ak sa nieco zmeni 😀 ale aj v tej zmene je urcita pravidelnost podobna tej obvyklej..
@majulino tak,to je radost...no to nebola ako staznost,len k prispevku o tvojich pribuznych...lebo spravili z komara somara a teraz sa to vypomstilo vam vsetkym.. Ja som tym.len chcela povedat,ze ten rezim.spanku som sa snazila u malej dodrzat,lebo inak fakt bola potom.podrazdena,ze to bolo trosku pre nas obmedzujuce. No zvacsa som to potom robila tak,ze som poslala na vylet muza s malym a ja som si aspon oddychla a daco porobila.🙂 takze to vlastne tak zle nevypalilo.🙂
milujem svojho syna nadovsetko, vsetko na svete by som mu dala, ale myslim ze obcas treba aj tak aj tak. a najlepsia je stredna cesta kompromis, aj ked tomu este syncek nerozumie. Ale ked bude starsi a pochopi, viem ze to bude super 🙂
Ja si tiež myslím že v niečom treba byť neoblomný. 🙂 Starší Adamko má 6 a od 3 rokov doma po obede nespáva. Proste nechcel tak som ho nenútila. Ale keďže do škôlky ráno vstáva o 6.00 tak do 20.30 musí byť v posteli aj keď s protestami ale naučil sa to.Tak isto keď príde zo škôlky. Naše pravidlo je keď príde zo škôlky tak sa prezlečie a poukladá si veci. Kristínka 10m má už teraz jasno čo chce a čo nie. Nemyslím že diriguje ona ale nechám na nej kedy chce papať a cez deň spinkať. Funguje to výborne. Ešte stále spinká niekedy aj 3 krát za deň a večer o 20.30 ich uložím obidvoch a je to. A tiež môžeme ísť kde chceme a kedy chceme. Vyspia sa hocikde a nemusím baliť pol baráku keď niekam cestujeme. Len to najnutnejšie. Osvedčilo sa mi že radšej nič neplánovať a prispôsobujeme sa danej situácii. 🙂
zlatá stredná cesta+ zdravý sedliacky rozum+ materinský inštinkt a neurobíš zásadnejšiu chybu 😉 v niečom voľnosť,v niečom pevný režim..../to by tak vyzeralo,aby dieťa šlo spať,kedy si ono zmyslí 😉 /...ale kľudne nech si vezme svoje obľúbené tričko do škôlky,ak chce 😉