Máte strach z alergií?

lidka_hipp
11. apr 2015

Já i můj manžel jsme alergici, takže jsem se bála, že Anička bude mít stejné problémy. Nemohla jsem kvůli vážné nemoci kojit, tak dostává hypoalergenní mléko, a když jsem zaváděla příkrmy byla jsem velmi opatrná. Hodně mi tehdy pomohl HiPP plán výživy krok za krokem. Věděla jsem, že musím dbát na to, co Anička bude jíst, a tak jsem nejprve začínala s jednodruhovými příkrmy, a později přidávala takové, co měly co nejméně složek. Šikovné je, že příkrmy pro děti ohrožené alergií jsou speciálně označené.

Jak to máte vy? Hlídáte, aby příkrmy neobsahovaly něco, co by u vašeho dítěte mohlo vyvolat alergie? Jak jste zaváděly příkrmy?

Co se týče volby příkrmů, moderní věda již nedělá žádná omezení týkající se prevence alergie. Nicméně je rozumné – zejména u dětí s určitými riziky alergií – zavádět příkrmy postupně, složku za složkou, "krokem za krokem". Vhodné jsou zejména produkty HiPP, které nesou naše označení „pečlivě vybrané A málo složek“. S těmito produkty s jednoduchým složením si můžete krok za krokem sestavit výživový plán pro Vaše miminko. Společnost HiPP vytvořila speciální produkty vyrobené s velmi malým počtem vybraných základních surovin. Používáme pouze ingredience, které samy o sobě způsobují alergie jen velmi zřídka. Více informací o výživě a alergiích: http://goo.gl/hdYn95

lidka_hipp
autor
11. apr 2015
jana_eyre
11. apr 2015

moj manzel je alergik, ja vobec /mozno raz som mala reakciu na jahody/.. ked sme mali prveho syna, tak som toto vsetko riesila, postupovala podla knizky, tabuliek a neviem coho este.. nakoniec je maly asi alergik, berie kazdy vecer aerius lebo ma plny nos, ma zvacsenu nosnu mandlu, stale nejake vyrazky a chystame sa na testy k alergologovi..

pri druhej dcere som uz taka striktna nebola - ani sa nedalo, pri dvoch detoch som to uz tak neriesila a vela veci papala skor ako je pisane v tabulkach.. ona ma uplne ukazkovu pokozku, ziadne alergie, ani nic, teda zatial.. takze osobne si myslim, ze clovek moze robit co chce a alergii svojich deti nedokaze zabranit.. /este podotknem, ze obaja boli rovnako dojceni/

ako dalsi priklad dam mna a mojich surodencov a mojho muza a jeho sestry.. vyrastali sme vsetci pri slovnafte /boli sme susedia/, vsetci v rokoch 70 az 80, rovnako stravovani.. muz a jeho sestry - alergici, astmatici, stredna sestra tazky alergik - nemoze takmer nic jest.. ja s mojimi surodencami nie sme vobec alergicki, az na najstarsiu sestru, co ma sennu nadchu a brat je alergicky na vcely.. inak nic..

gapre
11. apr 2015

Mam a velky,pretoze u nas v rodine sme skoro vsetci alergici,a aj ja.A ked som zacala prikrmovat tak sa malej objavil atopicky ekzem ☹ .Sice to nieje na prvy pohlad tolko vydiet,ale ma take drsne a cervene licka.Ked ju niekto vidi prvy raz tak hovoria ,aku ma zdravu farbu,taka je ruzovucka.Dufam ze sa nebude zhorsovat. A zivot dietata z alergiou je onicom.Ked sme sa ako deti hravali vonku,na niektore miesta som ani ist nemohla,stale vreckovky po vreckach a okuliare na starosti,cele zle.Pubertou sa to o malicko zlepsilo,ale nie o vela.Dufam ze moje dieta takto trpiet nebude.

katulka1141
11. apr 2015

Moja dcerka ma alergiu na bkm,soju,vajce a teraz aj histaminovu intoleranciu.hipp mlieko dostavala od narodenia a prave vdaka tomu,ze je bio jej prejavy neboli az do prikrmov take evidentne.ked sme zacali s prikrmami isla som presne podla rad.aj aj tak mam alergicku.my s priatelom nie sme.vela za to obvinujem vsetky tie pridavne latky,konzervanty,farbiva.vratit tak cas spat tak by som si urcite vazila viac to ako zila prababka.vsetko "bio" a nikdy chora nebola ;)

moni244
11. apr 2015

ja som sa neriadila tím, čo je alergén už počas tehotenstva, aj počas dojčenia, aj pri strave, v rodine nemáme žiadnu alergiu na potraviny, sestra má akurát alergiu na nejaký druh kvitnúcej trávy, ináč nik v mojej ani v manželovej rodine alergie nemá, tak som nevidela dôvod, dávať na toto pozor

lidka_hipp
autor
11. apr 2015

@jana_eyre Problém u alergií je, že se na jejich vzniku podílí celá řada faktorů. Jedna věc je genetika. Pokud má dítě rodiče alergiky má výrazně vyšší riziko, že také onemocní. Jde pouze o riziko, ne jistotu. Pak samozřejmě záleží na tom, s čím vším se jeho imunitní systém během života potká a co vše dokáže zvládnout. I to je opět velmi individuální.

Nevěřím tomu, že jako rodič můžu své dítě "zachránit" před alergiemi, ale mohu zkusit ovlivnit aspoň to, s čím můžu něco udělat. Tím neříkám, že Anička jedla vždy podle příruček, "jen" jsem přemýšlela nad tím, co jí a hlídala, jak reaguje na nové chutě. Měli jsme ale štěstí, zatím to vypadá, že se jí alergie vyhnou a jí všechno 🙂

@gapre Mrzí mě, že jste musela projít takovými problémy ☹ Já měla "štěstí" alergie se u mně projevovala jen tak, že jsem byla často nemocná, občas měla astmatické záchvaty, ale mohla jsem si hrát venku. Pyly mi nevadí, mám alergii na roztoče. Jako dítě jsem procházela dost náročnou léčbou, ale výsledkem je, že se úplně obejdu bez léků.

@katulka1141 Moje babička taky nikdy žádnou alergii neměla, ale přesto se jí narodil syn s těžkým ekzémem a alergie se u nás v rodině objevují. Moje mladší sestra pak má celiakii ☹ Je mi líto, že s dcerou řešíte tolik potíží ☹ Jak zvládá příkrmy nyní?

@moni244 Máte štěstí, rodina bez alergie je docela vzácnost 😉

minulin
11. apr 2015

My sme alergici :(

tova
11. apr 2015

detom sa odporuca davat potraviny v malom mnozstve aj tie na ktore su alergicke. a postupne zvysovat dvaku aby si telo na to zvyklo. Moje su alergicke na vajicka ale len prazenicu ale tvrde vajicko, do ecienia a ako surovinu im ho davam

dankaa78
11. apr 2015

Samozrejme ze mame strach z alergii.Deti zatial nie su alergicke ale ja ano.Lieskove oriesky a ryby.Detom davame vsetko.Samozrejme postupne.A myslim si ze uz mamicka v tehotenstve by mala prijimat roznd druhy potravin.Nie som tabulkova mama a pokial su deti zdrave tak je vsetko tak ako ma byt🙂

lidka_hipp
autor
11. apr 2015

@minulin Jak řešíte příkrmy? Ovlivnily alergie váš jídelníček?

@tova Možná se mýlím, ale nepopisujete spíš potravinovou intoleranci než potravinovou alergii? Příčinou intolerance je, že trávicímu systému chybí enzymy pro zpracování určité potraviny a může být různě závažná. Reakce přichází zhruba při konzumaci porce daného jídla. U alergie ale postačí velmi malé množství a člověk prudce reaguje.

@dankaa78 Jste skutečná milující máma a to je hlavní 🙂

dankaa78
11. apr 2015

@lidka_hipp dakujem🙂

minulin
11. apr 2015

@lidka_hipp ano, ovplyvnuje jedalnicek. mame aj atopicky ekzem a vyhybame sa alergenom... Prikrmy su uplne v poriadku, akurat davame pozor na to co obsahuju

tova
12. apr 2015

@lidka_hipp nie je to intolerancia ale alergia kde pri priamom pouziti sa spravia cervene flaky na tvari a opuchnu oci, treba pouzit antihistaminove lieky a v zalohe je aj epi pero.

tova
12. apr 2015

krvny test je tiez pozitivny a reakcie je do par minut po pouziti. Ja mam tazsi ekzem od narodenia, muz nic. Ani jeden nemame potravinovu alergiu. Deti su dvojicky, ekzem nemaju, ale naopak potravinovu alergiu a presne na rovnake potraviny. Genetika? prostredie? imunita? alergia bola zistena obom v 9m.

2kocka7
12. apr 2015

Náš spapá všetko, no máme atopický ekzém. V rodine nie je nikto okrem brata, mal astmu.
Kojím a keď vypijem dve poháre mlieka, tak je nervózny. Ale inak mu dávame výživy, zeleninu, piškóty
a biely jogurt, ako nám vravela dr. Ekzém na nožkách má stále..:((

sense
12. apr 2015

Som alergicka ale naco sa stresovat strachom ci bude aj dcerka...pri zavadzani prikrmov som sa riadila odporuceniami na poradni...a podla toho sme sa riadili...zatial problemy nemala ziadne resp. Dlho neznisla banan tak sme ho nedavali....resp sme skusali s odstupovm 2-3mesiacov teraz sa ich nevie dojest...

janickacrazy
12. apr 2015

@2kocka7 A nepočula si o tom, že atopický ekzém je väčšinou prejavom práve alergie na kravské mlieko? No bud rada, že kojíš a mlieko nepi vôbec, takisto mu nedávaj piť kravské mlieko a jogurty a mliečne výrobky aspoň pár týždnov a uvidíš, možno mu ekzém pekne zmizne. Viem, o čom hovorím, mám doma 2 alergikov na kravské mlieko a sestrine deti tiež mali atopický ekzém, ktorý zázračne zmizol, ked prestali piť kravské mlieko.

2kocka7
12. apr 2015

@anickacrazy on vôbec nepije mlieko a ani ja už 🙂 akurát raz za čas biely jogurt mu dám, aj to vravela dr, že mu môžem dávať na AE.. ale od toho sa mu nezrobí...aj keď neje jogurt, tak na nožkách ho má vždy.. neviem prečo..jogurt som mu nedala už druhý týždeň...

janickacrazy
12. apr 2015

@2kocka7 Jogurt mu nedávaš a čo ostatné mliečne veci? Smotana, maslo, syr, termix? Moj mladší nemože absolútne nič z toho, starší v pohode zje aj jogurt, ale unho tá alergia bola vždy slabšia ako u toho mladšieho.

katulka1141
12. apr 2015

@lidka_hipp ok kedy je na nizkohistaminovej diete je to uplne ine dieta.vynechali sme vsetky veci co obsahuju Ecka a zacala papat vsetko co vidi.jedine co toleruje su hipp male predsnidavky.to jej sem tam dam.inak vsetko domaca strava.