Jak na vybíravé děti? Máte s nimi trpělivost?

lidka_hipp
17. okt 2014

Malé děti umí být pěkně vybíravé a často zkouší, co my maminky vydržíme 🙂 Některé odmítají jíst maso a jsou schopné najít a vyplivnout i ten nejmenší kousek masa v jídle. Další nechtějí jíst zeleninku nebo některé druhy ovoce. Co děláte, když se vaše dítě "nimrá" v jídle a nechce jíst? Kolik potravin u vás nesmí na stůl? Nebo nabízíte všechno a trváte na tom, aby dítě alespoň ochutnalo?

Podle různých výzkumů prý dítě potřebuje až deset ochutnávacích pokusů, aby si zvyklo na něco nového a pro něj nezvyklou chuť přijalo. Takže se prý nemáme vzdávat a nabízet jídlo znovu a znovu 😀

mimla
17. okt 2014

Môj syn je vyberavý dosť. Ja si počkám, na momentálne obľúbené jedlo a do neho mu pridávam rôzne prísady. Napríklad bolo obdobie keď jedol iba fašírku. Tak dostal fašírku, kde bolo promile mäsa zvyšok baklažán, alebo patizón, či mrkva alebo mix. Teraz sa rozhodol, že bude jesť iba ryžu. Takže dostane ryžu, ktorá je uvarená v zeleninovej polievke, v mäsovom vývare, alebo tú zeleninovú polievku rozmixujem a pridám do ryže, alebo zamiešam s nejakým zeleninovým pretlakom. Som zvedavá, čo si vymyslí na budúce. Keď sme začínali s príkrmamy, bol ochotný živiť sa len jablkovými pretlakmi. A mliekom samozrejme.

lidka_hipp
autor
17. okt 2014

@mimla Je vidět, že umíte být opravdu vynalézavá 🙂 Já vždy měla velký úspěch s červenou omáčkou, což mohlo být cokoliv (guláš, rajská, boloňská, kari). Do původní červené omáčky jsem mohla přidala nejrůznější druhy zeleniny (mrkev, papriky, dýně, lilek, cukety...) a dítě bylo spokojené 😀

danieli
17. okt 2014

Nas neje ovocie a zeleninu, ani gram ani centimeter ničoho co vyzerá ako ovocie či zelenina v čerstvom stave, nechce nenutim, celkovo je vyberavy, nové druhý masa a príloh ochutna, aj zaradí do jedálnička, ale ovocie a zeleninu neexistuje, jedine špenátova a brokolicova polievka, co sa týka jedenia, na nas stol ide vsetko, co nechce nezje, ale kvôli nemu nebudeme saskovat cela rodina, všetci jeme rovnako hoci každý ma možno rad nieco iné a nieco zje a nieco nezje, "na jedlo sa nevraví bee a každý ma rad nieco iné" to je jediná vec na ktorej trvám a nepopustim

maribell
17. okt 2014

rodicia by mali byt trpezlivy a dieta do nicoho nenutit .. ja som ako dieta bola vyberava ..rodicia ma do vsetkeho nutili..vacsinou som pri obede sedela tak do 18tej .. a teraz kvoli tomu neznasam vela veci ☹

pat_mat_minnie
17. okt 2014

Deti sa nesmu nutit do jedenia, lebo si k tomu vytvoria odpor.Mna ked nutili, pozvracala som sa.No naco je to dobre?Telo dietatka si samo vypyta, co mu chyba.Ja moje deti nenutim.Nechce jest, nech neje,ale nedostane nic sladke a neskor "zje aj klince".😀

barunka
17. okt 2014

Vytrvalosť, pevné nervy a súrodenca, ktorý všetko "zožerie" kým sa vyberavec spamätá... U nás 100% funguje.
Staršia mi nechcela takmer nič jesť, zbytočne sme ponúkali a s manželom ochkali aké je to vynikajúce... Nepomohlo. Ale keď sa narodil bratček a začal jesť rovnakú stravu ako my a zopár krát jej zjedol jedlo priamo spred nosa, začalo sa lepšiť. Dokonca sa aj skracuje čas jej jedenia a sme schopní dať aj kultúrny obed do pol hodiny 😀 😀 😀

bubloska135
17. okt 2014

Deti su deti a vzdy sa mi oplatilo ze na 5 krat nemusi nejake jedlo chutit ale po 10 krat ano,preto nikdy nezatracujem to co malemu nechuzi.moc mojmu synovi nesla ryza a teraz? nevie sa dojest 🙂 treba len skusat

lidka_hipp
autor
17. okt 2014

@danieli U nás čerstvá zelenina, kromě hrášku a okurky, taky nejde ☹ Vařenou nebo pečenou zeleninu ale má dcerka moc ráda, tak to neřeším. Myslím, že postupujete správně. Chápete, že dítě něco nemusí, ale nenecháte sebou manipulovat.

@maribell
@pat_mat_minnie

Naprostý souhlas! Neustálé nucení do jídla k ničemu nevede. Já se hodně věcí naučila jíst až jako dospělá, když mě nikdo nenutil.

@barunka U nás zafungovalo, když jsem domů přinesla kotě, které žilo na ulici. Kočka je zvyklá, že se o jídlo musí bojovat, a tak to, co zůstane bez dozoru, klidně sní 😀 Nestalo se mi, že by Anička a ani její kamarádi u nás byli příliš vybíraví 😀

@bubloska135 Ano, nabízení nového jídla vyžaduje velkou trpělivost 😉