Maminy ako ste spokojné so stravou pre Vaše detičky, či už v táboroch alebo v školách a škôlkach?
@ronald_happykids Mna tiež najviac trápia tie sladené vody, majú to každý den a nedá sa s tým nič robiť, žijeme na dedine, kde je jedna školka a ked sme chceli presadiť, aby pili nesladený čaj a čistú vodu, tak to podpísali 3 mamičky a ostatné boli proti, že však čo, aj doma také pijú, no super. Inak u nás varia celkom dobre, len sa mi nepáči, že aj učiteľky dávajú deťom cukríky, ked sú dobré a vždy,ked má niekto meniny, tak donesie zase len tie cukríky alebo lízatká, takže stále dačo sladké majú.
Tak toto je tema na dlhosiahle prispevky ale tak v skratke poviem, ze co sa tyka tohto ma nasa krajina este vela priestoru na to aby sa zlepsovala. Ked mi niekedy neterka rozprava co mali v skolke na obed tak sa nestiham cudovat. Ranajky a olovrant mavaju este tak v norme ale na tie obedy uz fakt niekedy nevedia co vymysliet. Zvlastne je, ze uz dlhu dobu sa riesi obezita deti ale nikto neriesi, preco vznika, vsetci vidia len to, ze deti nechodia von, sedia za pocitacom ale strava je tiez velmi dolezita.
mäso z Brazílie mi stačí.... na grc (nemôžem nájsť vracajúceho smajlíka)
@deti95060810 No, netreba kupovat maso v hyper a supermarketoch.😉 Kupila som len raz a to mozno pred 15rokmi ak nie viac-ked len prvu Billu u nas postavili a nikdy viac.😉 A to to nemusi byt len maso z Brazilie. Skus sa spytat niekoho kto robi v Kauflande, Tesco-co robia s masom po záruke.🙊
skús kúpiť v Jednote...alebo hoc ktorom mäsiarstve....to je takmer všade rovnaké... Poľsko a Brazília....
Bývam vedľa hlavnej cesty a blízko je aj veľké parkovisko....Z okna krásne vidím čo všetko sa prehadzuje z jedného auta do druhého....Z polského do slovenského....ovocie, zelenina, mäso, živé zvieratá, okná....
@evittam tak ludia si mozu vybrat ci kupia v Lidli alebo od farmara ale skolske zariadenia proste vyhlasia verejne obstaravanie a beru najlacnejsie..cize z Polska.. a Poliaci bohvieodkial.. A ked sa clovek ozve tak je za sibnutu vegetarinsku hipisacku, vsak deti maso potrebuju... Vsak ano, nech maju ale radsej raz - dva x do tyzdna a normalne, kvalitne a nie denne dovezeny nejaky hormonmi nadopovany hnus
@ronald_happykids u nás v Kanade väčšina táborov stravu neposkytuje a tie, čo poskytuju je na báze dobrovoľnosti a platí sa za ňu extra. nejde o žiaden gurmánsky zážitok, ale podávajú, to čo majú deti radi, tzv. overené klasiky, keďže cieľom nie je nič iné, ako zaplniť žalúdky. Tých pár týždňov v roku mi to vôbec nevadí, práve naopak teší ma, že balím len desiatu a olovrant.
Väčšina škôl jedálne nemá, takze obedy chystám cely školský rok, poteší, keď je tábor, kde si môžem obed priplatiť.
@deti95060810 Preto nekupujem hocikde, a určite nie v Jednote. Mám našťastie svojho mäsiara už roky.....
A btw., že ver tomu, že to "prehadzovanie" je najmenej. Keď som počula čo robia s mäsom po záruke v týchto veľkých reťazcoch tak by som už v živote mäso u nich nekúpila - našťastie ani vôbec nekupujem.
@evittam tak ja robim uz dlho pre jeden reťazec a mäso po datume spotrebu ide do specialneho kontajnera a likviduje sa. Idu tam aj párky,šunky z pultoveho predaja. Takze netreba všetkému veriť. Je to kontrolované dost prísne aj štátom a jeho kontrolormi. A ty su tam skoro stále.
@bosorkabb Kde pisem, ze verim vsetkemu?! Neviem ako teraz a ani ma to nezaujima-nanakupujem čerstvé potraviny v podobnych obchodoch-nastastie. Pracovalo aj pracuje tam dost mojich znamych a stačilo mi čo mi rozprávali-coho boli svedkom-maso po spotrebe sa pomlelo,okorenilo, hlavne kopec papriky nech to ma farbu a sup zabalit a na predajnu a ak im na to prisli-si myslis,ze tieto retazce majú problém zaplatit pri tych ziskoch nejaku pokutu, uz ich aj pár zaplatili a stale su tu.😉
Mne je osobne jedno kto co kde kupuje len som napísala vlastnu skusenost a nazor to je všetko.
V škole by mohlo byť aj lepšie...ale tak majú zviazané ruky a robia, čo môžu. Takže v tomto prípade sa aj snaha počíta. V súkromnej škôlke to mal syn super ale tak adekvátne sa za to aj platilo. A v tábore neviem, lebo som nenašla žiaden jedálny lístok a dnes podľa info od syna dostal len chleba s medom a melónom 😂 A pravdaže dôveryhodnosť týchto informácií je nulová 😂
@janickacrazy to vážne? To nie je dobré. Motivovať dieťa sladkosťami vo výchovnovzdelávacích zariadeniach je veľmi nešťastný a neštandardný postup. Je mi to veľmi ľúto.
@ronald_happykids Predtým chodil do mesta do školky a tam takéto veci nerobili, ked dačo sladké aj dostali, tak im to učiteľka dala do skrinky a už bolo na rodičoch, či to dieťaťu dajú alebo nie. No bohužiaľ sme sa presťahovali na dedinu a tu to chodí inak. 😒
U nás napríklad sa snažíme deti motivovať práve tou náladou... aj sme si nazvali náš motivačný systém, že 90:10. Znamená to skóre - 90% pre zábavu a radosť z toho čo robíme, ako napredujeme, ako sa zabávame aj pri náročnejších technikách jednotlivých športov a 10% pre materiálne veci ako sú odznaky a medaily. Samozrejme, detičky sa aj z nich veľmi tešia a musia na záver kurzov byť. Ale pokým ich nespomíname a nevytiahneme, tak na ne nemyslia. A to je fajn. Psychická pohoda sa potom odzrkadľuje aj na výkone. Dieťa si treba získať hrou a kreativitou, či už učiteľ alebo tréner musí byť dobrým sprievodcom a priateľom. Nemá význam si niečo od detí vynucovať alebo vymieňať ešte nebodaj za sladkosti... Niekedy sa možno treba zamyslieť aj nad tým klasickým kategorizovaním detí v kurzoch... teraz si slimáčik a keď toto, toto, toto nezvládneš, nepôjdeš medzi žabky a potom medzi, ja neviem...tigre, žraloky... Mať z dieťaťa šikovníka sa dá aj inak, len mu treba venovať dostatok pozornosti a priestoru na rozvoj.
@oila úplný súhlas. Na veľa veciach sa dá v živote človeka pošetriť, ale na jedle by sa v rámci možností nemalo. Už vôbec nie u detí, ktoré prechádzajú vývojom a potrebujú výdaj aj doplniť. A to nehovorím o drahej a zložitej strave. Niekedy stačí sedliacky rozum, sadnúť na to a prekopať jedálniček. Aj u nás v Happy Kids sme si tým prešli a neustále prechádzame. Počas táborov sme dokonca zaviedli okrem pravidelného pitného režimu aj pravidelný prísun zdravého ovocia. Jedlo je dôležité. Bodka.
@sisaka rozumiem teda správne, rodičia si aj na školách a v škôlkach zabezpečujú pre deti stravu individuálne?
@barbora21 nebojte sa pýtať si jedálniček. Nie je to informácia, ktorá by bola tajná. Je dobré, ak sa rodičia zaujímajú aj o to, čo deti jedia 👍
@janickacrazy ostatní rodičia sa na stretnutí nesťažovali? Ja by som neváhal...
No...ako som spomínal, v Happy Kids sa snažíme dodržiavať pravidelný pitný režim, prísun čerstvého a zdravého ovocia a dbáme na to, aby bola strava výživná...niekedy sa ale u náš prejavujú aj typickí slovenskí gurmáni a takto to potom vyzerá... :D Samozrejme, je to len pri príležitosti našich povestných Happy opekačkách, na záver tábora. ...a zdravá slaninka a kvalitné mäsko nemôže predsa narobiť škody! 🙂
@ronald_happykids áno, väčšina škôl, aspoň v našom meste nemá jedáleň, tie majú až stredne školy, kde varia samotní žiaci, ktorí chodia na predmet Kulinarske umenie (neviem to presne preložiť, skratka budúci šéfkuchári) . Škôlky ako ktoré, sú škôlky kde nevaria, škôlky kde varia, ale nič moc a potom škôlky, kde je jedálniček zostavený dietologom, vyvážený, vždy je tam vegetarianska možnosť.... čím kvalitnejšia škôlka tým kvalitnejšia strava (aspoň podľa mojich skúsenosti)
@ronald_happykids vzhladom na to ze doma sa stravujme vegansky a v ramci moznosti domacimy kvalitnymi produktami tak sa nebudem k skolskej strave radsej vyjadrovat lebo by z toho bol roman... Kazdopadne najviac ma stve fakt ze detom zbytocne podavaju sirupy s umelym sladidlom a vyberaju najlacejsich dodavatelov, co je hlavne pri mase dost blbe - predsa len ked si spomeniem na tie pokazene kurence z brazilie, dofarbene hovadzie a ine delikatesy niesom z toho moc nadsena..radsej by som za tie obedy priplatila aby mali kvalitnejsiu stravu