Sú tu maminy, ktoré si nemôžu dovoliť pracovať na plný úväzok, lebo rodina a deti potrebujú taxikára? Kedysi sme chodili do družiny a tam sme sa do sýtosti vyšantili, maľovali, modelovali a olovrantovali spoločne, kým si pre nás rodičia neprišili. Dnes si musia rodičia zabezpečovať poobedné aktivity pre deti sami. Prečo je tomu tak? Uvítali by ste, ak by atraktívne krúžky zastrešovala škola a Vy by ste nemuseli, neraz cez dopravnú špičku, cestovať cez celé mesto pre dieťa a voziť ho na opačný koniec na krúžky? Ako to máte vyriešené?
@katka708 aké krúžky by ste brali? A inak, úplne chápem, súcitím s každým jedným rodičom, ktorý takto musí fungovať...každý deň pri vyzdvihovaní dieťaťa stres...to nie je dobré
Tak u nas v skolke maju deti ako dobrovolnu vytvarnu, v skole normalne funguje druzina do stvrtej a decka maju velky vyber kruzkov. A to byvame v malej dedine. V mestach a dedinach naokolo tiez funguju druziny a kruzky, ale skor ako rekreacne aktivity. Funguju tu tiez ZUSky a CVC, kde sa a
My ich máme v škole aj 20... A v škôlke sme tiež mali.
Zakladny kruzok Atletika, pretoze atletika je zaklad pohybu a zaklad pre vsetky sporty, deti sa dnes malo hybu, tak aspen by to vykompenzovali atletikou. Tvorive diel e, kde by sa ucili rozne veci od sitia, strikovania az po malobanie a rozne ine veci
Zatial 2skolky a 2 zs . Vsetky kruzky mali.
Prečo krúžky nezabezpečuje škola / škôlka? Nuž lebo na to treba peniaze... Vy to tiež nerobíte zadarmo len tak z lásky k deťom a učitelia tiež nežijú zo vzduchu, ale škola nemá na to, aby zaplatila učebnice a základné školské pomôcky, nie ešte nadčasy pedagógom alebo nejakých externých animátorov. Ale pokiaľ máte záujem pomôcť rodičom, nie je problém si prenajať priestory ktorejkoľvek školy či škôlky a prevádzkovať tam rôzne krúžky. Nie je to až tak nezvyčajné riešenie, rodičia tie krúžky samozrejme platia, ale je super, ak odpadne problém s presunom detí po škole. Takže smelo do toho!
Škola nezabezpečuje krúžky preto, že nemá k tomu personál. Ak by zabezpečovali krúžky, tak by nastala situácia, kedy by na to museli nabrať pracovníka, alebo predĺžiť pracovnú dobu niektorému z pedagógov. Alebo na to využijú vychovávateľky, ktoré ale majú na starosti vlastné triedy a nie všetci z tej triedy majú záujem o krúžok. Deti, ktoré záujem o krúžok nemajú ale stále potrebujú dozor, sú pridelené inej vychovávateľke. a zase prichádzajú na krúžok deti aj z iných tried. Niekedy sa takto povymieňajú deti tak, že nastane rovnováha, ale zvyčajne nie. Tiež sa to často nezhoduje so službami (kto ostáva na dlhú službu v družine).... skrátka za málo peňazí nebude veľa muziky.
@sissy27 skola nemusi nikoho a nic platit, staci ak poobede poskytne zadarmo priestory tym co kruzky robit chcu, pripadne ich oslovi ci nemaju zaujem kruzok robit na ich skole. Na to predsa netreba ziadne peniaze navyse, len napisat par mailov, ci parkrat zavolat, dohodnut a hotovo. Tiez som takto viedla kruzok pre deti. A co sa ucitelov tyka, preco by mali ucitelia robit kruzky? Ako by napriklad ucitel viedol hrnciarsky ci baletny kruzok? To musia robit ludia co sa v tom aj vyznaju...
Naša škola ponuka okrem škd aj kružky pre deti - počitačovy, tanečny, modelarsky atd...robia to pedagogovia zo školy. Kedze vedla školy máme umelecku zakladnu školu podarilo sa nam s nimi vyjednat dohodu ze jedna pani dochodkyna chodi odvadzat prvakov a druhakov ktorí tam maju kružky priamo do budovy umeleckej školy. Rodičom tak odpada riešiť kto tam dieta odvedie. A deti tiez nemusia byt denne okružkované cele poobede. Nechajte ich občas aj hrat sa na školskom dvore v druzine so spoluziakmi. Niektorých detí mi je skor luto. Najprv doobeda v škole a a potom poobede zase davat pozor, učiť sa, počuvat...nemaju ziadny oddych.
@sardinka336 presne, napr môj strýko pedagóg je úplne proti trendu krúžkov, vraj potom sa mu chodia deti do triedy vyspať :D proste sú rozptýlené všetkým možným. Ja chystám dcére v 1. Ročníku iba jeden športový aký si vyberie a možno výtvarnú. Bude mať dosť nových podnetov aj bez toho :D
@simca06022011 deti su preťažené...denne zo školy na kruzok ved to je nonsens. Domov prichadzaju podvečer, potom ešte ulohy, večera, spať a další den to isté. Niektoré mamičky u nas v škole ešte nariekaju na rodičovskom ze deti nestihaju domace ulohy. No bodaj by stihali ked pridu večer domov unavene...Menej je niekedy viac. Naši maju len 2x týždenne plavaren. Ostatne dni su proste doma, ideme von, k babke, na bicykel, do parku alebo idu s kamaratmi von, ak sa najde taky ,,nezakružkovany,,.
@sardinka336 ja som za kruzok ktore si dieta vyberie samo s tym ze ide o vec, ktora ho skutocne bavi. A jeden kruzok za mna uplne staci. Ked je dieta velmi aktivne tak mozno dva. Ale len ak to ono chce a bude aj v pohode zvladat. Tiez nechapem na co je dobre dieta pchat na 500 kruzkov odmalicka...rodicia by si mali uvedomit ze to dieta nie je na to aby splnilo ich sny a nerealne ocakavania, vedelo od 5 rokoch po anglicky, hralo tenis, tancovalo balet a neviemco este 🙄
@ronald_happykids, u nás deti do družiny chodia aj dnes, na školskom ihrisku sa vyšantia, ale i maľujú, modelujú... až kým si pre ne o 17:00 neprídu rodičia. 🙂
@ronald_happykids pristala by som na angličtinu, ľudový tanec, niečo kreatívne a ešte nejaký šport. Aj a futbal na ZŠ asi bude. Ostatné netuším.
@ixayxa v škôlke (na dedine) žiadny krúžok nemajú a je otvorená do pol 5. Keďže ja som v práci tiež a do škôlky je to 25min, musí chodiť pre neho babka. Z tohto dôvodu asi vyberieme aj ZŠ v susednej dedine aby mal kto po neho chodiť a strašne silno verím že tam nejaké krúžky na výber budú. Na viac ako 1-2 ho neplánujeme dať....ale aspon jeden mat musí lebo je strašná divočina.😉
Ešte som zažila také, ze rodičia sa dopytovali v prvom ročniku MŠ!! na kružky....ze aka je ponuka. 😲
Pani učitelka im citlivo vysvetlovala, ze v prvom ročniku školky neodporuča kružky nakolko deti si potrebuju navyknut na režim, často maju problém so sebaobsluhou (čo je ešte normalne ved su to trojročne deti) mnohé nevedia stolovat, utriet si zadok, umyvat ruky ani nie su zvyknuté na pokyny a nejaku samostatnost - zbalit si veci do ruksačiku atd...Skratka potrebuju čas.
Potom prichadzaju do prveho ročnika ZŠ deti, ktore sice vedia ovladat počitač, čitaju, pišu, ale su absolutne nepouzitelne v sebaobsluhe - nemaju rozne navyky od stolovacích po hygienické. A to nehovorím o romoch, su to biele deti. Rodičia doma nedavaju doraz na nejake zaviazanie šnurok, obsluhe pri obede či jedení priborom skratka na nejaku samostatnot, všetko robia za tie deti. Ale robia im len medvediu službu a pripravuju ich uspešne na ,,mama hotel,,.
Ja napisem svoj nazor z pohladu ucitelky v skolke. Rodicia detom kruzky dopraju, ale problem je naozaj casovy manazment. Nie kazdy moze prist pre dieta o 15,30, aby stihlo kruzok o 16,00. Preto si myslim, ze odvoz na kruzok by bol pre mnohych rodicov velkou pomocou. Na druhej strane, kazdy dnes riesi peniaze a tym padom by sa asi logicky zdvihla aj cena kruzku, co sa nemusi kazdemu pacit. Ale ked si rodic spocita usetreny cas, nutny odchod a navrat do prace a prejazdeny benzin, mozno by to ani taky velky rozdiel nebol.
A co deti potrebuju? Jednoznacne pohyb. Anglictina je uz dnes na kazdom kroku, kazda jazykova skola ma uz aj kurzy pre deti, aj pre skolkarov. Takze pohyb, pohyb, pohyb. 🙂
Štátna školská inšpekcia tlačí na materské školy, aby poskytovali možnosť popoludňajších krúžkových aktivít, avšak tak, aby personálne pokrývali tieto aktivity zamestnanci MŠ. Osobne som za to, aby v MŠ krúžky boli najmä pre rodičov, ktorí naozaj popoludní nemôžu robiť taxikárov a voziť deti. A samozrejme, s ohľadom najmä na vek - teda nie 3 ročné deti - a požiadavky/potreby detí.
Za nasej ery sme sice mali kruzok jeden a byval po skole alebo po druzine a tiez prevoz, alebo doprovod riesili rodicia.... v dnesnej dobe mam pocit ze niekt. rodicia az prilis pretazuju deti, ani nie preto zeby tot same deti chceli alebo preto ze to chcu rodicia...
ja si pamatam ako som chodila do folkloru kt. bol v mestskom kulturnom stredisku kedze mesto malo subor..a neskor k tomu este spolocenske tance a tie boli riesene cez umelecku skolu.... a za skolu som hravala na druhom stupni volejbal a basketbal, takze treningy sme mali po skole...
pamatam si ked som robila au pair tak mi obcas tych deti bolo az luto, jeden chlapec: pondelok judo, utorok cello, stredu vytvarna resp nejaka tvoriva dielna, stvrtok zas judo, piatok plavanie a sobotu golf, a druhy chlapec pondelok cirkus - akrobatika, v utorok klavir, streda bicros, stvrtok nic, a piatok plavanie, sobota golf - aa to chodili este tie deti doobeda aj poobede do skoly...
Jednoznačne kruzok v skole kvoli logistike. Myslim, ze malokde, hlavne v bratislave, sa dari bezne rodičom koncit pred 16.30, kym pride pre dieta a prevezieho na kruzok, nasledne domov, je neskory vecer a dieta si ma robit ulohy, vecerat, spat. Kedy maju cas si v klude sadnut, porozpravat co bolo v skole, co je nove, co sa nam dnes pacilo a nepacilo? Vsetko sa deje rychlo, rychlo. Kruzok v skole vykryje pobedny cas, dieta je v kolektive a zaroven prejde cas cakania na rodica, nasledne si mozu uzit spolocny cas, kym sa nejde spat.. Ci?
Družiny na šantenie funguju i v sucasnosti. A preco zabezpecuju poobedne aktivity pre deti naviac? Lebo je taky trend,rodicia maju casto privysoke naroky na deti
No, každá škola ponúka krúžky, neviem, možno nie sú pre vás atraktívne, alebo...ale nepočula som o tom, žeby na školách nefungovala krúžková činnosť.
@ronald_happykids Prepáčte, kým ste založili túto tému, aj ste si urobili nejaký prieskum, ako to na školách reálne funguje? Vaša otázka je totiž veľmi zavádzajúca. Ja osobne nepoznám školu, ktorá by nemala ŠKD a krúžkovú činnosť, veľa škôl dokonca požičiava, alebo prenajíma svoje priestory rôznym externistom, ktorí poskytujú krúžky a zažila som aj školu, v ktorej pani vychovávateľky vodili deti na krúžky v neďalekom CVČ.
v skolke mame kruzky tanecny moderny a klasicky, plavanie, korculovanie a ine ale je to pocas dna v skolke a to je fajn
@ronald_happykids Očividne nemáte prehľad o dianí v školstve. Keby ste ho mali, tak by ste vedeli, že takmer všetky školy poskytujú ŠKD a veľa krúžkov záujmovej činnosti. Vedú ich skúsení pedagógovia, väčšinou vo svojom voľnom čase, často zadarmo alebo za minimálnu odmenu. Neviem, kde ste prišli k takej zavádzajúcej informácii, že si rodičia musia sami zabezpečovať poobedňajšie aktivity. Ak tak robia, je to ich dobrovoľná aktivita - chcú dať dieťa na určitý špecifický krúžok, ktorý škola z pochopiteľných dôvodov nezabezpečuje. Nemá totiž zmysel otvárať krúžok pre 1-2-3 deti na škole, ktorá pôsobí v určitej oblasti. Na to sú už CVČ-ka, kde si dokážu z celého okresu nazbierať viac detí na otvorenie netypického krúžku. Čo sa týka družín (dnes sa volá školský klub detí - ŠKD), sú dostupné takmer na každej škole.
@ronald_happykids nasa skola ma na vyber cca z 15 kruzkov pre deti a SKD funguje do 18.00. V SKD deti tiez robia a vyrabaju. Nacvicuju pesnicky, vystupenia, chodia von a na male vyletiky ci exkurzie. Takze kruzky su. Ja sama vediem kruzok matematiky. Predtym som mala geologicky kruzok. Mame aj turisticky kruzok, takze naozaj je vyber. Od sportovych, cez umelecke az po take uciace. Takze asi ste si neurobili prieskum, kedze to neviete.🙂
@bonaquaba súhlas. U nás obdobný krúžok nazývame Pohybová gymnastická príprava a aj lyžiarska http://happykids.sk/sk/viac-sportov/gymnastika/, ktorá je základom pre všetky ostatné športy. Netreba to podceňovať, pohybovou prípravou sa znižuje i riziko úrazov pri vykonávaní ďalších športov.
Ja by som teda uvítala aspoň 3-4 krúžky na výber po škole.syn chodí ešte len do škôlky ale už teraz ma desí ako to zvládneme aspoň s jedným krúžkom..... Ja musím byť v práci do pol 5 a muž nikdy dopredu nevie kedy príde. Občas sa mu podarí o 3 a občas až o 7 večer.