Až 90 % energie, ktoré pranie spotrebuje, ide na ohrievanie vody. Ak použijete režim studeného prania, môžete tak ušetriť približne 50 centov na jedno pranie. Aké sú vaše skúsenosti s praním "na studeno"?
mne tie kratke programy nic nevyperu...
Ja ručné pranie zvyknem využívať iba pri praní vankúšov a paplónov a to buď pri 30 alebo 40°C.
@karolin2 ja za, presne naopak, pri pranbi paplonov a podobnych veci pouyzivam najmenej 60tku.
vacsinu periem na kratkom, 30 stupnovom programe (15 minut.
slkusala som aj eco bublinkove [ranier, ale mne to pride zbytocne pouzivat vyse dvojhodinovy program.
neperiem vsak vobec nic silne znecistene, len bezne prepotene veci.
Ja periem všetko na studeno, vôbec nezohrievam vodu, nemusím deliť prádlo, všetko mi to vyperie bez problémov 🙂 jedine paplóny a podušky periem 2x do roka na 60-90 stupňov
Ja periem vsetko na 60 😐
ja periem na 40 a 50. na nízkych teplotách sa nezničia choroboplodné zárodky.
Neviem, co konkretne je studene pranie. Bezne veci periem na 40 stupnov, vlnu a jemne na 30, uteraky, utierky a postelne pradlo koli dezinfekcii na 60. Pri velmi spinavom pradle volim radsej dlhsi program ako vyssiu teplotu. 90 stupnov pouzivam 1x do mesiaca ako dezinfekciu pracky.
ja tiež väčšinou na 40 😒
Ja na 40. Musim mat ale kvalitnejsi prasok,lebo kolena od travy to nevyperie. Plienky na 60.
Ja ako čo. Niekedy na 30, niekedy na 40 a niekedy aj na 90. Všetko záleží od daného prádla. Paplóny určite treba prať na vyšších teplotách ;)
tak ja periem na 40tke,postelne a uteraky na 60...neviem si predstavit to studene pranie...hmmm
este tak niekedy tricka=nove z obchodu dam na 30tke,na 15minut
Kratky program je na 2 veci. Poriadne sa nevyperie nic. Ja periem na 40° 1h a 30min. Uteraky.. postelne pradlo na 60°
Super, vďaka za reakcie. 😎 Pranie v studenej vode majú dokonca ako jeden z programov niektoré modely práčok a oplatí sa to, ak je bielizeň zašpinená niečím, čo nie je veľmi odolné (zmrzlina, jogurt a pod). Pri praní ostávajú farby oblečenia žiarivejšie a zníži sa jeho krčivosť. Ak zistíte, že váš prací prášok nie je pri praní v studenej vode efektívny, siahnite po prostriedkoch určené práve pre pranie v studenej vode. Ide o pranie už pri 20 °C. V neposlednom rade, takéto pranie povedie k šetreniu aj vašich financií. 😉
Priznam sa-pranie na "20" vobec nepouzivam...najmanej "30", detske a velmi znecistene na "40" a uteraky obcas "prebehnem aj na 60" Pri nizsej teplote nevyperie velmi zafulane-to mam rokmi preverene 😒
@noro_rwe pranie na studeno uznavam,ak treba rucne nieco preprat,napr.znecistene krvou.Moja pracka perie od 30°C,co vyuzivam malo.Perem casto na 40°C a peniaze setrim tym,ze perem casto s mydlovymi vlockami alebo indickymi pracimi orechmi.Obcas levandulovy praci gel a mam krasne oblecenie v nadherne bielej alebo ziarivych farbach. 🙂
Myslim,ze v USA a Kanade peru nastudeno,tu v Europe snad skor nie.
@anka2103 aj s tymi bakteriami rehanate. ved okamzite po vybrani z bubna ich tam "naskace" kooopec...ibaze by ste zili v nejaom speci stewrilnom prostredi
naozaj je zbytocne prat bezne znecistenu bielizen na tak vysokom stupni.
OK, postelnu bielizen a osusky periem aj ja na 60, dokonca aj ked mam silne, velmi silne znecistene veci....co vlastne som nemala ani nepamatam.
ale bezne na 30-40 uplne staci. pripadne flaky lokalne potriet zlcovym mydlo, rovnako goliere a manzely...a sup prat
Ahojte, ja mam pracku, ktora ma presne program studene pranie a pravdou je ze ho vyuzivam na farebne a cierne veci, pekne vyperie, mam program buble, ktory vlaste ten prasok zaktivuje,ako pri vysokej teplote. Odporucam
periem vacsinou na 40, v studenej vode si teda neviem predstavit ako by sa mi to opralo
v studenej vode som este neprala a neviem si to ani predstaviť jednoducho si myslim že pradlo potrebuje teplu vodu 🙂
@noro_rwe neviem, čo konkrétne sa myslí pod pojmom "na studeno", ale ja väčšinu vecí periem na 30 alebo 40°C a krátky program (30min)... viac znečistené veci na 40°C / 50min, uteráky a posteľné 60°C / 80min