Pri zariaďovaní detskej izby je každá dobrá rada nad zlato! Práve preto si dnes pre vás dojčenská voda Rajec pripravila špeciálnu odbornú poradňu, v ktorej sa budem venovať vašim otázkam. Moje meno je Lucia Ortutová a som bytová architektka a mamina trojročnej Elenky. Rada vám poradím, čomu sa pri zariaďovaní detskej izby vyhnúť, aké farby k sebe ladia alebo čo práve „letí“ u malých princezien či veľkých šibalov 😉
Otázky mi môžete posielať sem už od tejto chvíle – na všetky budem odpovedať v čase od 14:00 do 15:00 hod. Verím, že to spolu všetko bez problémov zvládneme a už sa na Vás teším 🙂
Lucia
ja by som sa chcela opýtať,koľko stojí návrh projektu na dve detské izby..
ahoj, pre dcerku planujem tento rok zariadit izbu. Izba ma 50m2, preto ju planujem rozdelit na 2 casti- spaciu a hraciu. Len netusim ako. Chcela by som nieco wau 😅 Ale zaroven, aby to bolo bezpecne . Taktiez mam vybrane uz nejake prvky, no niektore su staroruzovej farby a niektore fialove. Hodia sa taketo farby k sebe? Mate niekde na nete fotky Vasej prace? Prip. viete poradit dobreho dizajnera, ktory by urobil vizualizaciu?
Dobry den, tento rok by som uz chcela spravit pre mojho 2,5r synceka izbicku. Ako taku predstavu mam, ale rada vypocujem aj ine napady. Kedze moj manzel necha vsetko na mna tak budem rada ked mi poradite.
Ako vidno na obr. izba je uzka rozmerovo cca 4,5m x 2m. Fotena je z dvier. Dvere sa otvaraju do izby smerom do lava. Tam som planovala dat skrinu hlbka je tam 60 cm a sirku 1,6m. Teraz mam dilemu s postelou. Kupit poschodovu (snazime sa o druhe baby), alebo normalnu postel s pristelkou. Pocula som vacsie deti ze nechcu uz spavat na poschodovej posteli. A neskor aby aj stol sa zmestil. Fabu som rozmyslala nad svetlunko zeleno a modrou a biela. Len neviem ktoru farbu kde. Dominatna biela. Nabytok aby bol funkcny a nie len na urcity vek ale dlhodobejsi. Dakujem za napady a postrehy. Pekny den.
Naša izbička je vo farebnej kombinácii bledého dreva s mentolovou...na oživenie sme pridali sýtotyrkysové prvky...nám to celkom ladí,ale čo na to hovorí oko odborníčky? 😊
Už o 15 minút začne naša poradňa, Lucia sa veľmi teší 🙂 pokojne pridávajte otázky, na všetky bude postupne odpovedať 🙂 Vidíme sa o chvíľku 🙂
Dobry den Lucia, aka by podla vas mala byt rozmerovo dokonala detska izba pre 1 dieta, a 2 ci 3 deti? 😕 😅
ma byt pisaci stol umiestneny pre studentov pod oknom? 😕 😕 😕
Dobrý deň.Chcela by som zariadiť izbu pre dievčatko/15 mesačné/,ale nechcem aby izba bola celá v ružovej farbe.Aké farebné kombinácie by boli vhodné?
Dobrý deň prajem! Som tu pre Vás, najbližšiu hodinku sa Vám budem venovať. 🙂 Budem čakať na Vaše otázky.
@kacena4 Ahoj, ďakujem za otázku. Myslím si, že na úplné a stavebné predelenie priečky je rozmer miestnosti príliš malý. Možno by sa nám skôr podarilo priestor rozdeliť opticky a pomocou zariadenia. Radšej by som sa priklonila k myšlienke, že by sme postele dali čo najďalej od seba - na protiľahlé steny diagonálne. Tak by sme zaručili, že postele budú mať od seba čo najväčšiu vzdialenosť. Zároveň môžeme dva samostatné izbičkové "kúty" predeliť komodou alebo pracovným stolíkom. Nešla by som do príliš vysokých prvkov, aby sme nestratili svetlo v izbe.
@dominika6 Ahoj, cenovú ponuku robím vždy pre klienta individuálne. Návrh spolupráce je totiž priamo naviazaný na rozsah, aký by si asi potrebovala. (architektonická štúdia, exaktný projekt interiéru, vizualizácia, animácia atď..) pošli mi prosím bližšie info na email a môžem ti pripraviť cenovú ponuku. 🙂
lucia@ortutaarchitects.sk
Dobry den Lucka....mam dve dcerky, budu 2 a 4-rocne. Rozmyslame, ze by sme im zariadili spolocnu izbu. Rozmery su 2,8 m*4,7 m.....na rychlo vytvoreny podorys miestnosti prikladam 🙂. Mohli by ste nam poradit ako co najvhodnejsie umiestnit vstavanu skrinu, 2 postele, pracovne stoliky,.....som otvorena roznym moznostiam a vychytavkam 🙂 .....Dakujem pekne ✻ ✼ ✽ ✾ ❀ ✿ ❁ ❃.
@miskamaj Ahoj 🙂 50m2 je naozaj obrovská miestnosť. Jednoznačne s tebou súhlasím ohľadne rozdelenia na funkčné celky. Veľké priestory sú síce krásne, ale obzvlášť v prípade detskej izby je potrebné zariadiť ich tak, aby sa tam dieťa cítilo príjemne a nie trochu stratene.
V tomto prípade by stálo za úvahu rozdeliť izbu nielen pôdorysne, ale zároveň aj výškovo, vytvoriť "pódium", alebo pódiá, ktoré by boli zároveň funkčné. (skrytý úložný priestor, preliezačka, strom, posed na strome..). Dôležitou otázkou je, koľko rokov má tvoja dcérka. Podľa toho sa dokáže optimálne a krásne navrhnúť priestorovo luxusná detská izba tak, aby zodpovedala potrebám tvojej dcéry. Funkčné celky sa tak dajú rozdeliť aj farebne a materiálovo.
@miskamaj viem samozrejme poradiť dobrého dizajnéra a tiež výborného grafika na vizualizácie. ozvi sa mi na email: lucia@ortutaarchitects.sk
@miskamaj ohľadne farieb, staroružová aj fialová sú v poriadku, pokiaľ ich zrealizujete dostatočne mäkké. Farby do detskej izby by nemali byť príliš príkre, ale skôr jemné, až teplé. Tiež je dôležité, s akým nábytkom ich skombinujete. Takáto veľká izba bez problémov znesie aj drevo, závisí to však tiež od celkového dizajnu, ktorý máte zvolený v dome/byte.
@axelina Dobrý deň, ďakujem za správu. Súhlasím s Vami ohľadne umiestnenia vysokej skrine čo najbližšie k dverám. Vysoké prvky by mali byť od zdroja denného osvetlenia čo najďalej, aby nám netienili. V prípade, že sú dvere umiestnené cca v strede dvojmetrovej priečky, možno by som ešte uvažovala nad tým, že by ste celý priestor okolo dverí do detskej izby "obostavali" súvislou vstavanou skriňou (aj ponad dvere). Takto by sme opticky skrátili pomerne "slížovitú" miestnosť a stala by sa trochu proporčnejšou. Ten istý princíp by som asi aplikovali oproti - na stene s oknom. Na celú šírku by som popod okno dala (možno až v budúcnosti) dlhú 2m pracovnú dosku, ktorá bude slúžiť ako pracovisko. Posteľ by som v tom prípade urobila ako čalúnenú, rozťahovaciu, ktorá bude odtiahnutá smerom od fasádnej steny o hĺbku pracovnej plochy. Keď bude neskôr druhé dieťa staršie, uvidíte, či bude chcieť nad túto posteľ ešte pristaviť nejakú vtipnú zavesenú konštrukciu zo stropu.
@axelina Farebnosť, ktorú uvádzate, sa mi veľmi páči. Dajte však pozor na to, aby boli všetky farby naozaj svetlé a hlavne teplé. Modrá aj zelená musia byť namiešané s dostatočným podielom žltej farby tak, aby celkový dojem nebol chladivý. Bielu farbu tiež odporúčam viac mäkkú, čiže nie úplne čistú ostrú bielu, ale viac mliečnu - až béžovú. Nemusíte sa báť, takáto mliečna biela sa bude stále javiť ako biela v kontraste s Vašou modrou a zelenou.
@lenkacalikova Dobrý deň 🙂 Na prvé počutie mi farebnosť príde úplne v poriadku, za predpokladu, že farby nie sú príliš ostré. Nemáte náhodou fotku? Neviem to úplne presne z popisu ohodnotiť. 🙂
@kim_rossi_stuard Dobrý deň 🙂
Nuž, minimálny rozmer miestnosti pre jedného obyvateľa je 8m2. Pre dve osoby v detskej izbe je minimum 12m2. Táto metráž je už čistá plocha, po odpočítaní plochy, ktorú zaberú úložné priestory - napríklad vstavané skrine. Keď chceme hovoriť o nejakom dokonalom priestore, je to veľmi veľmi individuálne. Pre každého je obzvlášť v bytovom interiéri dokonalé niečo iné. 🙂 Avšak môj názor je, že odhliadnuc od metrov štvorcových, detská izba má byť hlavne správne usporiadaná, dobre komunikačne napojená a veľkoryso osvetlená denným svetlom. Je dobré usporiadať ju tak, aby sme v nej vedeli jasne definovať zóny pre fungovanie dieťaťa. Zóna oddychová - posteľ a spol.., zóna na hranie a zóna pre štúdium (pribúda v staršom veku dieťaťa.). V prípade, že máme detskú izbu pomerne veľkú a dobre a proporčne tvarovanú, môžeme si dovoliť tieto zóny rozdeliť aj výškovo, nielen farebne a materiálov.
Dobrý deň. Mám dve dcéry s vekovým rozdielom 2 roky. Podľa Vašich skúseností, boli by pre ne vhodnejšie 2 detské izby o rozmere 3,5 x 4 metre, alebo spojená veľká izba o veľkosti 3,5 x 8?
@kim_rossi_stuard úplne ideálne je umiestniť stôl tak, aby si študent netienil rukou prirodzené svetlo. Čiže berieme tiež do úvahy, či je dieťa pravák alebo ľavák.
@mardzika27 Dobrý deň 🙂 Máte pravdu, dievčenská izba vôbec nemusí byť celá ružová. 🙂 už som to dnes viac krát spomenula, akákoľvek farba použitá v priestore detskej izby má byť mäkká, jemná a teplá. v tomto prípade môžeme napríklad použiť veľmi jemnú a teplú tyrkysovú farbu, ktorá bude doplnená teplou (nie príliš sýtou) žltou farbou. Keď túto farebnosť správne skombinujeme s nábytkom, (napríklad prírodný dub, alebo mliečna biela farba), bude to pôsobiť veľmi vláčne a jemne. Veľmi dobre vyzerá aj kombinácia teplej svetlej modrej s ružovými alebo teplými zelenými doplnkami.
@purinkaa Dobrý deň, ďakujem za otázku. 🙂 v tomto prípade by som orientovala skriňu na stenu s dverami - čo najďalej od okna. Postele by som uložila pozdĺž steny vpravo - čiže ďalej od dverí. Do zvyšnej šírky pod oknom by som vedľa postele dala vyrobiť dlhý súvislý pracovný stôl, ktorý bude v budúcnosti slúžiť pre obe dievčatá. Zatiaľ môžete namiesto neho popod okná umiestniť malé stolíky a stoličky, prípadne kuchynku.
Dobrý deň, aj my máme malú detskú izbu, zatiaľ v nej deti nespávajú ,len sa hrajú, ale staršia dcérka ide do školy, tak rozmýšľame vynoviť izbičku, pridať aspoň nejakú policu nad stol, aby mala úložný priestor, spanie sme riešili poschodovou posteľou, neviem si tam predstaviť dve postele vedľa seba...Ani farba stien sa dcérke nepáči...
@sumikk Dobrý deň 🙂
v prípade, ak sú dievčatá ešte malé a máte tú možnosť, nechala by som im priestor prepojený s možnosťou rozdelenia izieb v budúcnosti. Ak je to možné, pripravila by som všetky rozvody a otvory tak, že sa raz veľká izba komfortne a za minimálnej stavebnej úpravy môže predeliť. V prípade, ak takúto možnosť v budúcnosti nebudete mať, jednoznačne by som už teraz radšej volila 2 detské izby.
@timikaj1 Dobrý deň, ďakujem za správu. Nie som si úplne istá, či priestoru z fotky rozumiem správne. ale ak som to pochopila predsalen dobre 🙂, možno by sa nám podarilo poschodovej postele "zbaviť". Trochu mi vadí, že poschodka je príliš masívna a dosť nám tak odoberá svetlo od okna. Ak by sa nám podarilo prerobiť šatník a trochu ho zredukovať smerom ku dverám, možno by sme si vytvorili viac miesta tak, aby sme mohli umiestniť dve postele pozdĺžne popri stene vpravo. Do izby by sa nám tak dostalo oveľa viac svetla.
Určite tiež pomôže, keď existujúcu zelenú farbu trochu osvetlíte - a zároveň oteplíte. Existujúci odtieň je trochu chladný. Pre zväčšenie izby by som odporučila použiť napríklad jemnú žltú, alebo béžovú farbu, pre dievčatá potom doplnky a textil v jemnej a teplej ružovej alebo lososovej farbe. Veľmi by nám pomohol aj svetlejší nábytok - biely alebo béžový.
Milé dámy, ďakujem Vám všetkým za otázky. 🙂 Veľmi ma tešilo a prajem Vám krásny deň. 🙂
Lucia
ahojko mozno otazka trosku odveci, netrapia ma farby ani co prave "leti", trapi ma ako rozdelit izbu 350x350 na 2 mensie izby (hoci aj na pevno). dvere do izby su presne oproti oknu v strede. potrebujeme ju rozdelit detom 13 a 6 r. zo zdravotnych dovodov, aby mali vacsi klud od seba. je to mozne? realne? a ako im potom tie izby zariadit aby tam mali co najvacsi priestor? napr. zvazujeme skrine vylozit do obyvacky. a nemozu mat vysoke postele ☹ vdaka za akukolvek radu