U nás doma je to vždy predovšetkým o veselých farbách, voňavej bábovke v tvare barančeka a preslávených marinovaných vajíčkach s údeným mäsom, na ktoré nedá dopustiť predovšetkým manžel 😉 Aké zvyky máte zaužívané vy? A čo chystáte pre šibačov?
uzivame si volno vsetci spolu - nie sme veriaci, takze to je nas sviatok 🙂 a potom v pondelok sa navstivime so surodencami, neskor ideme k svokre, kde sa zas stretneme so sestrami muza..
tento rok doobeda ide muz aj so synom vysibat nejake male susedky a sesternice a kedze mam doma aj slecnu, tak aj my cakame sibacov, lebo sa nejaki uz avizovali.. /premna trapas, nikdy som tento zvyk nemala rada, ale akosi sa neviem postavit vacsine/
ale inak nic viac, okrem toho, ze s detmi mame aspon temu na vyzdobenie domacnosti v ramci nasich dielnicek 😀
urobime velkolnocnu vyzdobu, upecieme kolac(e), chodievaju k nam kamarati a "bahnime" si, ze sme tri dni spolu doma (tu piatok nie je sviatok). V nedelu schovavame pre deti vajicka. sibacka a oblievacka sa tu (nastasie) nepestuje, u nas cista rodinna pohoda. Do kostola nechodime a ine nabozenske zvyklosti nepraktizujeme
nijako. som rada, ze mam 4 dni volna, poumyvam okna, pomotam sa v zahrade, vybehneme s deckami na korcule alebo dakam na vylet.
Nepodlahla som nakupnemu sialenstvu (sunky, udene, vajicka, kolace, blbosti, vysluzky velkonocne...), vajcia nemalujem, vyzdobu velkonocnu nemam (naco..), sibacov v pondelok nepustam.
Jedine moji chlapi (synovia a muz) idu v pondelok po babkach (tie si na to este potrpia, aby boli vysibane) a donesu vysluzku.
4 dni free time 🙂
tot vsjo...
Zatial doma s rodinkou. 🙂
pre mňa je celá Veľká noc nádherný kresťanský sviatok spojený s kostolom a stretávaním sa s rodinkou, samozrejme nesmie chýbať ani dobré jedlo. Tento rok to bude prvá Veľká noc bez manžela, s ktorým sme sa v lete rozišli. Ale mám detičky, takže všetko je fajn, ony mi to všetko vynahradia.
@gabyvt deti sú neuverteľným dobíjačom bateriek 🙂 je obrovským šťastím mať skvelé deti. krásne sviatky 🙂
@danica_rajec to máš úplnu pravdu, aj tebe krásne sviatky. 😉
My utekáme von do prírody... Ani ja, ani sestry sme tento sviatok nemali radi, ani moje baby ho nemusia 🙂 chodíme preto opekať, na výlety a podobne 🙂
U nás muz rano zoberie 3 našich chalanov a idu sibst po rodine.svokra a ja robime chlebíčky rezne so šalátom udene nejaký koláč alebo tortu proste ked prídu sibsci k nám aby sme ich uhostili.potom po obede si ideme ssdielko zaviazať celá rodins ked uz vieme ze nik nepride.a sibsci dostanú čokoládove vajíčka taký robený balíček doma.
Neoslavujeme,prežívame ich ako kresťania,s tradičnými obradmi v kostole,tradičným jedlom aj návštevou blízkych.Užívam si,že mám doma všetky deti,hneď v utorok najstaršia odchádza do južnej Ameriky,takže sa zas pokope stretneme až na Vianoce,dúfam.Oblievačka je symbolická,aby sme boli zdraví.
pre sibacov mame muffiny a ozdobene coko vajickami. Pre dospelych flasu vodky, ci dobre vino. A u nas na vychode zasa nedame dopustit na hrudku - syr z vajicok a mlieka 🙂
Hladanie vajicok na zahrade, ktore schoval akoze velkonocny zajac (nemecka tradicia), vylet do prirody a lahke jarne jedlo, ziadne udene, alkohol a sladkosti-napecene plne stoly.
Starsi syn chodi sibat, je to prenho zarobkova cinnost a doniesie mnoho desiatok eur, vzdy sa tesi co si za to kupi. Asi by to nemalo tak byt, ale zakazat mu to? Hlavne starsie zeny bez deti, alebo odrastenejsimi, teda fakt ze davaju 😅
My si uzivame to ze sme cela rodina pokope s detmi robime kolaciky,navstevujeme pribuznych,chodime do kostola a na Velkonocny pondelok chodi maly s manzelom riadne vysibat babky aby boli zdrave a pekne.pre sibacov chystame kolace,chlebicky,niake cukrovinky a niaky ten peniazok do vačku 🙂
U nás nechýba veľkonočná výzdoba- pomaľované vajíčka, zajačiky a kuriatka na parapete. Samozrejme šibačka, teraz už aj s našim synom. Minulý rok ma partner dobre osviežil kýblom vody, tento rok ma obleje aj ten menší 😀 Koláčiky teraz nepečiem, lebo sa sťahujeme a kopec vecí na pečenie treba dokúpiť, takže až budúci rok.
Ake davate odmeny za kupacku?..nechcem moc davat sladkosti..aj ich vyrabate?.. 🙂
Veľkonočné sviatky sú: Zelený štvrtok obrad v kostole, Veľký piatok - ukrižovanie Ježiša Krista - obrad v kostole, Biela sobota - obrad v kostole, poklona pri hrobe, noc Vzkriesenie, niekde je to o 20:00 hod. , niekde o 24:00 hod a niekde o hod. ráno a posvätenie košíka, nedeľa cca o 7:30 hod. bohaté raňajky, z každého sa ochutná, prvé jedlo praženica so s dusenou žihľavou na masle, potom tanier, údené mäso, klobáska, slaninka, vaječná hrudka, tvaroh - sabinovská hrudka z Milk agra, maľované vajíčka sa olúpu, cvikla čerstvo robená strúhaná s chrenom, zemiakový šalát, biely koláč alebo chlieb, kto čo chce. Každý zje, koľko vládze, alebo koľko považuje za vhodné, skôr symbolicky, potom kávička, koláčik, posväcuje sa aj maslo a soľ. Sú ľudia, ktorí aj 40 dní nejedia mäso, tak tým chutí najviac.
Oblievačom sa dáva čokoládové vajíčko, nejaké EUR, a ponúkne sa ich s vyššie uvedenými dobrotami. Teplé jedlo sa varí až v pondelok. Ozdoba sa robí, ale tá nie je podstatná v čase najväčšieho sviatku kresťanov.
Teším sa z Veľkej noci, z príprav, a hlavne že sme spolu. V nedeľu posvätenie košíka. S radosťou čakám na pondelok, kedy nás ocko troška vodičkou pokropí.
U nás skoro to isté až na drobnosti ako píše@mijo53. Sme už na zahori ale hrudka sa robí aj u nás😄sviatky si užívam ako krestan, každý deň ma iny význam, variť robím len toľko aby sa zjedlo, aby sme si to vychutnali,nie nadavali. Sviatky trávime doma sami, s našou mladou rodinkou. Chcem,aby sme si ich vychutnali, nenahanali sa cestovanim. Ideme do kostola,navarim,v nedeľu popoludní sa stretávame s dobrymi priateľmi,keďže rodinu máme ďaleko. V pondelok idú chlapci po oblievacke a sibacke. Symbolicky po kamaratkach malého.
u nás sa nevyzdobuje, nepolieva, Velku noc trávime mimo domu každý rok...lyžovačka alebo dovolenka v zahraničí
@mijo53
Dnes je doba globalizacie, pouzivas nemecke auta alebo korejske zmotovane v madarskej pobocke?, anglicke caje, turecku ci brazilsku kavu, alebo si snad robis len slovenske bylinky?,.... v Cine usite oblecenie, a skoro vsetko....strata casu menovat. Nehladiac ze tie mena co sa povazuju za rydzi slovenske su v skutocnosti vlastne Biblicke- teda hebrejske, a staroslovanske uz skoro zmizli. Aj obchodnych retazcoch kde nakupujus ich v drvivej vacsine vlastnia zahranicni vlastnici a peniaze mas v presne takych bankach. Alebo snad nie? Preco, ked si slovenka? Nevyhnes sa, nemas sancu. Prinasa nam to ale aj klady. Mame pomarance, mandarinky z druheho konca sveta, chodime na dovolenky k moru co by pred 100 rokmi bezna sk rodina nechyrovala. Nevyuzivas snad nic z toho a drzis sa len slovenskeho? Ani pocitace by sme nemali, ani internet.
Velka noc ale nie pre toto. Lebo sa mi ta tradicia paci jednoducho viac, a mala som sancu sa o nej dozvediet prave kvoli tej globalizacii. Tradicia je to hrava a tvoriva.
Co malemu dietatu hovori behanie s korbacom? Uz ja ked som bola mala nechapala som preco ako dievca musim v mestskych podmienkach (kulisy na dedine su ine, ked dievcata v krojoch utekaju pred mladikmi a vyskaju, ten jemny akoby az sexulany podton pri budeni sa, prirody a Zivy, je tam OK, aj ked aj tam je to casto dost burlive a az krute ked hodia do potoka a pod. a netvarme sa ze sa to nedeje). V panelakoch to este za mojej mladosti prebiehalo tak ze ja ako dievca som malovala vajicka, ktore uz vlastne nik nechcel, hromande boli potom (nielen moje) porozbijanie pri kontajneroch, cest vynimkam sibacov. Kinderka a cokolady pobrali, a hlavne sli po peniazoch. Uz vtedy sa tym bliszim, rodine zvyklo davat patkoruna. Ja som to uprimne chystala a dostala som za to obliate saty (niekolkokrat), koberec v predsieni bytu, smrdela som cela ale hlavne na vlasoch od zmiesaniny lacnych vonaviek, co neslo ani umyt. Za to som ich obdarovala, uviazala stuzku na korbac. Chlapci si u mna v kupelni nabrali hned vodu pre dalsiu. Neprislo mi to spravodlive, vyvazene ani nic. Dospeli sibaci naopak sli po mamkinom uvitani, lebo dala udenu sunku a stamprlik, mnohi ked k nam prisli uz to bolo poznat na neistote chodze. Aj sa mi to nepacilo ako malej aj sa mi nepacilo ked chodili s malymi spuntami co bud ani nevedeli chodit ale mali ich na rukach oblecenych v mini saku a kravatke s korbacikom som sa im musela uplne za nastavit aby sa trafili..alebo taki co ledva chodia, prislo mi to na smiech a nehodiace sa k tomu symbolu, ti mali byt este doma. Dalo by sa pokracovat.
Teraz ked mame domcek so zahradkou, som rada ze sme sa vybrabali z betonovej kralikarne, je tato schovavacka omnoho lepsim napadom, deti to miluju, tesia sa na to cely rok.
Zaroven mlade dievcata to uz ani nechcu, idu s rodinou na vylety, tak ani niet koho sibat. Ako som pisala syn chodi hlavne tie strasie zeny a potom mlade co len po rodine. Aj toto sa posunulo, moderne dievcata hlavne v mestach su uz emancipovanejsie a tak sa to prirodzene posuva a transformuje, uz si vedia najist aj inu zabavu. Co nie je apriori zle, na tom vylete si rozhybu zivotnu silu v prirode rovnako ako kedysi pri sibani, tam zas neexistovalo chodenie po vyletoch, sedelo sa doma a robilo na roli.
U nas sa sa uz moc velka noc neoslavuje ako kedysi ked sme byvali este u rodicov ako napriklad sibacka ostalo uz len pri tom ,ze sa stretneme ako rodina a posedime porozpravame sa a kedze sme veriaci chodime pozriet do kostolov hrobceky a tento rok si manzel a moj otec prichystali prekvapenie pre dcerku chcu ju symbolicky prvy krat vysibat tak uvidime sama som zvedava na jej reakciu vajicka mame prichystane 😉
Sviatky Veľkej noci u nás nie sú sviatkami jari, ale sviatkami zmŕtvychvstania Krista. Každý deň si pripomíname udalosti veľkonočného príbehu, tomu je prispôsobený aj program dňa s deťmi. Zelený štvrtok doobeda končíme s upratovaním, začíname chystať jedlo na sederovu večeru/baránok, nekvasený chlieb, horké byliny, vajíčka/ - ňou začíname sláviť sviatky, potom v kostole... Piatok dopoludnia chodievame uctiť si kríže v našej obci- deti nachystajú napr. nejaké srdiečka vystrihnuté nakreslené, tento rok sme mali len kvety a nosíme ich ku krížom. Podvečer obrady v kostole, večer krížová cesta z jednej dediny do druhej. V sobotu chodievame do kostolov v okolí k Božiemu hrobu. Poobede svätenie jedál a večer slávnostná Veľkonočná vigília v kostole. Keď stíhame, ozdobíme si upečený koláč v tvare baránka ako symbol Veľkej noci.
Nedeľné veľkonočné ráno sme priam utekali do kostola/posun času/... v pondelok navštívime rodinu, dievčatá sa nechcú nechať pooblievať Doma nemáme žiadne maľované vajcia či čokoládových zajacov – nech deti vedia, že Veľká noc je pre kresťanov o živom Kristovi, nie o šunke či vyfúknutých vajciach
Oslavujeme rodinne, pohodovo,.....nase dcerky beru korbac a sibu tatinka, frkaju ho vodou a maju z toho obrovsku radost a starsia dcerka vymyslela aj novsiu verziu znamej riekanky Sibi ryby, ja chcem ryby....ja chcem iba malicko, ja sa volam vajicko 😀 😉 🙂 .....prijemne velkonocne sviatkyyyy 😉 🙂
Neoslavujeme vobec, ignorujeme 🙂 akurat co skryvame vajicka deckam a oni hladaju...mozno o rok budeme na slovensku tak potom budeme "oslavovat" po nasom...ale tiez si nepamatam nejake velke oslavy, nie sme veriaci...skor len tak pre zachovanie tradicii