Je lepšie prikázať alebo vysvetliť?

danica_rajec
Moderátor
21. jan 2018

Deti sú čarokrásne stvorenia, no faktom ostáva, že veľmi skoro začínajú prejavovať svoju osobnosť. Ak sa im niečo nepáči, vedia sa rázne ozvať. Nedajbože, keď im čosi prikážete alebo ešte horšie, zakážete! No bez rodičovskej autority sa predsa nedá fungovať...

Ako to doma riešite vy? Držíte sa svojich zásad a nepoľavíte, ani keby traktory padali? Alebo povoľujete občasné výnimky a s dieťaťom sa vždy snažíte nejako dohodnúť? Napíšte nám, čo vám funguje najlepšie a čo by ste naopak budúcim rodičom odporučili nerobiť, aby sa neskôr nemuseli čudovať, kedy ich milovaný potomok stihol takto „zvlčiť“ 🙂

warholette
21. jan 2018

Vysvetlit, preco prikazujem. Nestaci ukazat na horuci sporak a povedat "nechytat", treba vysvetlit "nechytaj, lebo sporak je horuci a popalis sa". Hoci, niektore deti aj tak potrebuju chytit aby zistili, ci naozaj pali :D

zuzka38
21. jan 2018

@danica_rajec snažim sa neprikazovat, ved kto ma prikazy rad? Fungujeme na baze dohod a často navrhnu dohodu deti, musia byt však naplnene..je to tazke a ani zďaleka ideálne...

nellita
21. jan 2018

Vysvetľovat ale ak nezabera treba podla mna sem tam aj prikazat inak si zo mňa dakedy robi "dobrý den"

dadka_bb
21. jan 2018

U nas to je tak ze 15x vysvetlim,a kedze to aj tak odignoruje tak musim prikazat. 🤣

konvalinka404
21. jan 2018

Rozhodne vysvetľovať dokiaľ to dieťa nepochopí

majocka24
21. jan 2018

Vysvetlime porozprávame sa ale nie vzdy to zaberie a sem tam musim niektore veci zakázat

irenaliza
21. jan 2018

Ono je to niekedy ťažké, ja mám 4 dcérky a každá je iná aj keď vychovávame s manželo rovnako všetky postupne si budujú každá svoje pre a aproti, niekedy čo u jednej stačí povedať, ďalšej ani príkazom nedosiahnem, sú proste osobnosti a tak j eto asi správne, jasné, že sa snažím vysvetľovať a le niekedy aj zvýšim hlas a nepovolím, ale.... inokedy ..... Je to ťažké, pre nás rodičov ale aj pre deti, veď aj ony si budú svje miesto a teraz keď sú staršie dcérky väčšie je mi ľúto, že už nie sú malé a neprídu len tak mi dať pusu a pomojkoť čo menšie robia často a staršne si to teraz užívam a aj niekedy rozmaznávam, nevadí, veď aj to u detí je nutné, inak krásne dni aj keď pri domácom zmätku nestíham písať, ale sledujem a osm rada za celý týždeňa @danica_raje ak sa múžem opýtať okrem Vášho super macko tie ostatné hračky pletené-vtáčik, žablka, vlk sa dajú niekdy zohnať lebo sú prekrásne. klobúk dole pred tým kto ich orbil a pozdravuje v Rajec vodička super a dni boli výnimočné, krásneu nedeľu prajem

s1m.one
21. jan 2018

snazim sa vysvetlovat, myslim si, ze deti by mali mat hranice a v nich sa citit bezpecne, aj ked je nejaky pruser, nez padne. ak padne, po zadku, snazim sa, aby to u nas tak nebolo i ked uz sa stalo parkrat, tak hovorit s detmi hovorit hovorit... castokrat to mohlo byt inak ako sme si my rodicia mysleli, som prisny rodic, ale davam aj vynimky 🙂 a samozrejme ak spravim chybu, ospravedlnim sa, ak pokarham nespravne a tiez ukazem ze som len clovek

danica_rajec
autorModerátor
21. jan 2018

@irenaliza dakujeme pekne za pochvalu, aj my sa zo zvieratiek velmi tesime a opatrujeme ich doslova ako oko v hlave, pretoze ich mame malinko. doslova par kuskov! prave preto sa bohuzial zohnat nedaju, jedine vyhrat v nasich sutaziach - a jedna prave prebieha 🙂 Ak sa situácia zmení, dáme samozrejme včas vedieť 🙂 prajem pekný deň ešte 🙂

lenakiss
21. jan 2018

Ja už som skúšala všetko ...pekne vysvetliť ...zakázať ...prikazat...ale aj tak sa musí napriklad 3 krát popalit aby zistil že to naozaj boli ...ale potom už nepomôže nic :D na môjho maleho nezaberá nič ...urobí si aj tak po svojom

meandbaby
21. jan 2018

Dieta musi mat niekoho, o kt sa oprie, ked nie je emocionalne stabilne.Potrebuje jasne vediet hranice.Musi vediet, ze nie je centrom rodiny ale sucastou a ma sa to ucit laskou.Vediet, ze aj mama nieco chce a potrebuje, alebo, ze nieco je nevyhnutne urobit a podla toho treba komunikovat.Nevyhnutne stylom: pod, ideme sa prezliect, potreba: budem rada, ked sa pohras sama, som unavena.Volba: prosis si tuto rozpravku alebo tamtu? Ale budeme pozerat len jednu.

jabucko
21. jan 2018

mne sa.osvedciko vysvetlovanie. je to narocnejsie ako len "povedala som" ... ale ked mlada nespoluoracuje, dostane 2 alternativy na vyber. priklad : nechce sa mu schystat von, prelomit moment oblecenie, odchod z domu je narocne ... vonku iz je ok ... tak dostava na vyber. bud sa oblecie sam a dobrovolne. alebo ho nasilu obleciem ja, co sa mu nepaci,lebo sa cbce obliekat sa. ma moznost volby, no ciel je jasny. cesta von.

jankak055
21. jan 2018

Jednoznacne vysvetlit u nas to funguje od zaciatku a nemame problemy. Musime nakolko moj maly ma velke obmedzenia v strave a povedat nie tak to to isto neslo.