SÚŤAŽ: Varím, varíš, pečieme!

sisa_dm
Moderátor
10. apr 2018

Aký koláč sa u vás najčastejšie pečie? Čo najradšej varíte? Podeľte sa s nami o váš najobľúbenejší recept a my odmeníme 5 vašich receptov s balíčkom plným dm dobrôt ! 🙂 Losujem zajtra ráno 🙂

SÚŤAŽ JE UKONČENÁ 🙂

@jankita @petrak1 @werah @luckamajkova @zbt138 GRATULUJEM 🙂 Vaše špeciality vyhrávajú 🙂 . Napíšte mi prosím do správy vaše adresy.
Keby môžem, tak dám výhru všetkým, pretože tie recepty vyzerajú ne-sku-toč-ne! Ďakujem za zapojenie sa, všetky recepty vyzerajú skvelo a verím, že aj keď ste všetky nevyhrali, tak ste minimálne inšpirovali väčšinu z nás 🙂

puntje
10. apr 2018

Najmnamkovejsi ohlas je u nas doma na zltkove rezy (niekto ich pozna ako orechove stangle, so zltkovou polevou na vrchu). Hoci su to take skor sviatocnejsie kolaciky, vzdy sa na ne vsetci tesia. A potom este bananove muffinky podla p.Bukovskeho. a tam uz si obmienam kadeco do nich-cucoriedky, kusky cokoladky, ovsene vlocky, proste rozne)) ("co dom dal"))). A z varenia su to rozne kremove polievky, nasa naj je mrkvova kremova (nesmie chybat stipka muskatoveho orieska) a potom spagety, lasagne, fr.zemiaky, krupoto (z jacmennych krupkov) a rozne ine jedla s kopou zeleninky, ale nevyhybame sa ani masku)))

erikaemkina
10. apr 2018

Krásny dníček 🙂 U Nás sa často robia tieto fantastické Parížske rožky
Recept Nájdete v Mojom blogu , ak sa dá . .

bba
10. apr 2018

Babovka “Barborka” 🙂

Potrebujeme:
5 vajec
štipku soli
250g polohrubej múky
250g práškoveho cukru
1 vanilkový cukor
1 dcl mlieka
1 dcl oleja
1 kypriaci prášok
2 čajové lyžičky rumu
1 čokoládu na varenie
kúsok masla + strúhanku
plech na bábovku

Postup:
1.
Rozbijeme 5 vajec tak, aby sme oddelili žĺtka od bielkov. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme sneh. V osobitnej miske potom vyšľaháme žĺtka s cukrom, vanilkovým aj práškovým, pridáme trošku rumu a mlieka. Všetko šľahám robotom.

2.
Keď sú žĺtka s cukrom dobre vymiešané (netreba už robot) pridáme múku, do ktorej zamiešame kypriaci prášok a postupne olej, dobre premiešame. Ešte pridáme na malé kúsky nakrájanú čokoládu. Nakoniec pridáme z bielkov vyšľahaný sneh a už len jemne premiešame metličkou, aby nám cesto zvláčnelo.

3.
Bábovkovú formu vymastíme dobre maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri 180 stupňoch, cca 45 minút (ja som piekla 25 minút na 180 a potom 20 min na 160). Aby sme zistili či je bábovka upečená aj vo vnútri, pichneme do nej špajdlou a ked zostane suchá, môžme ju vybrať. (Bábovku som vyklopila o 15 minút.) Nakoniec ju po vrchu posypeme práškovým cukrom alebo vanilkovým.
Hotovo 🙂

kacerkal
10. apr 2018

Tak u nás jednoznačne letia medovníčky, lebo malý sa teší, že môže pracovať s cestom 🙂 A potom ešte cviklový brownies či bublanina s akýmkoľvek ovocím.

erika630
10. apr 2018

@sisa_dm tak u nás nikdy nesklamú mafinky a keď máš ešte pomocníka je to lepšie rýchlejšie a chutnejšie

maminajanka
10. apr 2018

Ja so sladkých dobrôt nedám dopustiť na trasenú tortu. Ako rýchlo sa spraví, tak rýchlo sa zje...
2 šľahačky vylejete do misy, pridáte 2xmandarínkový kompót, zamiešate, posypete dvoma pudingami bez varenia (vanilkový resp. čokoládový) výhradne Olé Créme od Dr. Oetkera, zakryjete tesnou pokrievkou a niekoľkokrát silne potrasiete, až sa urobí hustá hmota .
Krém sa rozotrie na jednotlivé diely tortového korpusu alebo (ak nemáte práve doma hotový korpus a návšteva už zvoní pri dverách) jednotlivých vrstiev dlhých piškót.
Na vrch sa dá vyšľahaná šľahačka - tá tretia, ktorá Vám zostala. Pri použití tortového korpusu je možné servírovať hneď, v prípade použitia piškót nechať odstáť cca 1 hodinu.

auxtacka
10. apr 2018

u nas vedie jablncnik od kamosky, je super lahky a da sa spravit aj zdravsia verzia s vasimi Bio produktami:

pozor velkost receptu je na stredný plech
450g polohrubej múky
150g cukru (niekedy aj menej, podla sladkosti jablk)
250g masla
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1 vajce
6-7 väčších jabĺk (ja niekedy dám aj viac)
škorica

Všetky ingrediencie (okrem jabĺk a škorice) dobre vymiešame. Cesto rozdelíme na dve polovice (ja nechávam o trošku väčšiu na vrch) Jednu polovicu roztlačíme rovnomerne na spodok plechu (ak sa vám chce, aj rozvaľkať). Druhú polovicu zvyknem dať do chladničky kým si pripravím jablká, aby sa ľahšie vaľkalo a netrhalo.
Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Premiešame so škoricou - podľa chuti. Moja mamina dáva cukor aj do jabĺk, ale mne to príde zbytočné a nedávam, ak su kyslejsie dam 1 skoricovy cukor.
Takže máme utlapkané cesto naspodku, na to navŕšime jabĺčka. Vyberieme cesto z chladničky, rozvaľkáme a prikryjeme jablká. Ak sa potrhá cesto, nevadí, pozakrývajte menšími kúskami a jemne utlapkajte. Cesto popicháme vidličkou a dáme na 30-40 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. (niekto cesto potrie pred pečením vajíčkom, my to nerobíme. Jak je libo 🙂 )
Po upečení posnežiť cukrom a spapať. Najlepší je ešte teplý, ale skvelý je aj na druhý, tretí deň.....ak zostane 😉

beky1813
10. apr 2018

Nerada peciem, najcastejsie vsak peciem pidingovy kolac, urobim klasicke piskotove cesto, odoberiem 1/3, tu zmiesam s kakaom, vylejem na papier na pecenie biele cesto, hnedym urobim sachovnicu a davam kopky uvareneho pudingu, vacsinou robim 2-3 druhy, dam upiect a po vychladnuti dam na kolac kyslu smotanu vymiesanu s tvarohom a vanilkovym cukrom.
A z obedov najradsej robim recept mojej mamy, ktory vola cina. Nakrajam kuracie maso na pasiky, pridam nadrobno nakrajanu cibulu, vajicko, sol, korenie na cinu a solamyl, zamiesam, aby sa urobilo cesticko. Potm uz len naberam lyzicou a vysmazam, k tomu podavam hocico, kasu, hranolky, spagety s morcadellou, alebo ak je ho vela, dam do tortill, alebo urobim tousty

klamarka5
10. apr 2018

Milujem kvaskovanie a recepty z kvasku. Je to uplna zavislost a ja som jej totalne prepadla. Okrem chlebikov rada peciem aj sladke kvaskove dobroty. Ale chrumkavemu domacemu chlebiku sa nic nevyrovna 🍞☺️

Na makovy nemieseny chlebik potrebujeme:
90g celozrnnej psenicnej muky
160g spaldovej chlebovej muky
160g vody
2PL kvasku
1,5CL soli
1CL mletej rasce
2PL maku
1PL hnedeho lanu

Vsetky suroviny spolu zmiesane a dbame na to, aby nikde nezostalo suche nevymiesane cesto. Nadobu prikryjeme foliou a nechame 6h kvasit. Po uplynuti doby si zapneme ruru na 250st a vlozime 2 plechy - jeden na pecenie a druhy na spodok rury na zaparenie. Cesto vyklopime na pomucenu dosku a vytvarujeme bochnik. Nasledne ho prelozime na papier na pecenie a nechame kysnut pokym sa zohreje rura. Pred vlozenim do rury bochnik nakrojime do kriza, aby sme mu v rure pomohli rast. Vlozime ho na horny plech a do dolneho vylejeme pohar vody. Rychlo zavrieme ruru, aby nam neunikla para a pecieme 10min. Nasledne vyberieme plech s vodou a teplotu znizime na 200st a dopekame este 20min. Chlebik je upeceny, ak po zaklopani na spodok znie jasne duto. Dobru chut 💪

michaelaaa37
10. apr 2018

U nas je to smotanovo piskotova torta🤗
Ale teraz chceme prejst na bio vyrobky hlavne
používame tie co sa daju u vas v DM kupit😇

majocka24
10. apr 2018

Paacinky z ovsenych vlociek na kokosovom oleji s tvarohom a hotucim ovocim poliate javorovym sirupom mňamka 😊😋 aj deti uz iné nechcú 😋😋😋

lulu0123
10. apr 2018

Ja momentalne ficim na tinkinerecepty,niekedy s obmenami.Su to zdravsie verze vselijakych jedal aj kolacov.Uzasna je napriklad makova bublanina-spaldova muka,nemlety mak,kokos,vajicko,mlieko,olej,trstinovy cukor,besfosfatovy prasok do peciva a visne,zmiesat a upiect.Chutne,jednoduche a zaujimave ako mak praska pod zubami🙂Z normalnych jedal mam najradsej jednoduche,zdrave,zeleninove jedla,napriklad hraskovospenatove rizoto-spenat a hrasok uvareny a rozmixovany na kasu,zmiesat s ryzou, nastruhat parmezan,pridat trocha masla,sol a premiesat.

cilkau
10. apr 2018

klasické hrnčekové koláče s ovocím alebo s marhuľami .....🌞❤👍😘😍😀😎😉🙂🌳🍀🌹🌷🍀🍀🍀

jaya47
10. apr 2018

Najčastejšie kváskové muffiny. To sem nejdem písať, pretože na kváskovanie treba viac času (a vedomostí). Avšak druhé najčastejšie sú mrkvovo-ananásové muffiny:
250g nejakej múky (podľa aktuálnych stravovacích návykov ;) Funguje aj s bezlepkovou, cícerovou, špaldovou hladkou, ...)
150g xylitolu(cukru)
4ks vajec
1 konzerva ananásu(ak čerstvého, pridajte 100ml vody)
2ks mrkvy
100ml oleja
štvrtina vanilkového struku (alebo vanilkový cukor)
citrónová kôra
prášok do pečiva

Nastrúhajte mrkvu, ananás pomixujte na menšie kúsky. Z vanilkového struku vyberte kaviár. Všetko zmiešajte. Nalejte do muffinových foriem (iba do 2/3 výšky). Ak chcete prekvapiť jedákov, do niektorých muffinov v polke nalievania zmesy pridajte kocku čokolády 🙂

Pečte na 180°C 30 minút.

veronique_1
10. apr 2018

Strudla. Kupim strudlove cesto. Natriem ho struhankou oprazenou na masle. Posypem osupanymi jablkami, nakrajanymi na platky zmiesanymi s vanilkovym cukrom, hrozienkami a skoricou. Zviniem, potriem rozslahanym vajickom. Peciem 40min na 180stupnov.
Suroviny: 2 platy cesta, 1kg jablk, hrst susenych hrozienok, 100gramov vanil. cukru a lyzicka mletej skorice.

jachin
10. apr 2018

Tak u nás sú to pravidelne mafiny...250 g hl.múky,150 g cukru, 1 vanilkový cukor, lyžička kypriaceho prášku, lyžička sódy, lyžička mletej škorice, 1 vajce, 150 ml mlieka, 50 ml oleja, jedna posekaná čokoláda. Najčastejšie ich jeme čisté, ale občas urobím aj krém, alebo podávam ovocie

lienqa
10. apr 2018

Za mňa nepečené torty, cheesecake, a najradšej tento: https://varecha.pravda.sk/recepty/cokoladovy-ne...
🙂

zuzux27
10. apr 2018

u nas je TOP kolac ovocny z ovsenych vlociek a robim ho vo veganskej alternative a dokonca aj chlapi ho miluju...
recept
150 g ovsenych vlociek
120 g spaldovej múky
100 g hnedeho cukru
1/2 lyzicky sody bikarbony
1 lyzicka skorice
troska soli
120 g kokosoveho oleja
1 prezrety banan
vsetko spolu zmiesat (olej s bananom zvlast, to bude "vajicko") trosku si odlozit bokom (mrvenicka) a do tortovej formy potretej kokosovym olejom vycapkat nieco ako korpus na cheesecake s vyssimi bokmi (budeme vylievat ovocie) a dame piect do vyhriatej rury na cca 20 min pri 170 stupnoch.... kym sa pecie
v mensom hrnci zohrejeme
500 g mrazenej lesnej zmesi (mozu byt aj jahody, podla toho co je doma)
2 PL cukru, ak mate moc kysle ovocie mozete aj viac
2 PL vody !nie viac!
stava z pol - az jedneho citrona (podla chuti a druhu ovocia)
varime kym nezacne hustnut (cca 10-15 min) a nechame chladit
po 20 min vytiahneme kolac, vylejeme ovocie, nadrobime zbytok cesta a sup s tym este na 20-30 min do rury... kym neni krasne zlatisty

alobalka
10. apr 2018

Muffinky s malinami a mandlami

120g mlieka (kľudne aj rastlinne)
120g oleja (repkovy)
1 vajce
100g cukru (krystalovy, kokosovy. ..)
200g HLM (časť špaldovej. ..)
1 vanilkovy cukor
1/2 balíčka PDP
mrazené maliny a 1pl trstinového cukru
hoblinky alebo lupienky mandlí

Postup:
1. zmiešať tekute suroviny s vajcom
2. pridať postupne sypke suroviny
3. mrazene maliny trochu rozpustit s cukrom (nadbytok šťavy odstranit)
4. kosicky plniť 1pl cestom, potom pridať maliny a navrstvit zvysnym cestom
5. povrch posypat mandlovymi lupienkami
6. piecť na 170°C cca 20-25min (indivindi)

Veľmi dobré! 🙂

krahulcovam
10. apr 2018

U nás doma sa robia v širokom ďalekom okolí najlepšie Laskonky😍 s kokosom alebo orechami a naplnene vajíčkovo maslovím krémom niekedy sa do krému pridá aj káva 😉. Najradšej máme doma Francúzske zemiaky najlepšie pripravené z toho čo doma kuchyňa poskytne 😊😉

lucinka37
10. apr 2018

Najradsej pecieme babovku 🙂 a potom maly takto nenapadne ochutnava
😂😂😂 A najradsej varime perkelt s cestovinou, je jedno ci kuraci ci bravcovi, musia byt k tomu kolienka nic ine ;)

misinka0611
10. apr 2018

U nás jednoznačke 2 recepty muffín. Jedny sú škoricové s nutellou. Tie by priateľ zjedol aj na kilá a tiež som ich robila jeho kolegom do práce a druhé sú čokoládové s Rafaello guličkami. Pridávam tie druhé 🙂

1.
Formu na muffiny vystelieme papierovými košíčkami a rúru dáme vyhriať na 180°C.
2.
Najskôr si vo vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, kakao, kypriaci prášok, škoricu a sódu bikarbónu. V druhej miske poriadne vymiešame vajíčko, olej, vanilkový extrakt a mlieko. Tekuté suroviny primiešame k sypkým a vymiešame hladké cesto, do ktorého nakoniec vmiešame kúsky čokolády.
3.
Cestom do 3/4 naplníme košíčky, vložíme ich do rúry a muffiny pečieme cca 23 minút. Upečené ich vyberieme, necháme vychladnúť a hurá na ne.

petrakl
10. apr 2018

Krasny den 🙂U nas je oblubena torticka smotanova s piskotami:
Kyslá smotana,smotana na slahanie , piskoty, krém ole kakaovy, granko, jahody, maliny.
Z polievok zeleninova smotanova s červenou sosovicou : červená sosovica, petržlen, mrkva, kalerab, batat, smotana .

ladylili
10. apr 2018

Ja milujem piecť tak rovno pridám dvoje čo doma zjeme raz dva 🙂
Najprv čo zvykneme na Vianoce na fotke mam všetky Vianočné ale zakusky na ľavo. Keďže doma všetko píšeme aj hovoríme po madarsky tak pomenovať ani neviem ako mám 🙂 tak že fotka 1. Zákusky na ľavo na fotke ( vianočné ) viac zákuskov na fotke
recept mám po maďarskyale tak prekladam😃
3 celé vajcia,1 Heru, 20dkg cukru
to to všetko zmiesame nad parou cca 25 min..
Už nachystané tie tortové oblátky (na malé kúsky to treba nasekať alebo len v ruke ) , 10dkg ovocné cukríky (pridám fotku),10dkg nasekané orechy, 3 pl kakaa. Potom dáme dole z ohňa a všetko dokopy zmiešame. potom to nalejeme do formy, tiež pridám fotku do akej. a dáme po tom do chladničky. 🙂 hotovo
a druhé tie zase robím v lete 🙂 je vtom káva jahody 🙂 sladké chutné svieže a nie sú suché 🙂
2.fotka 🙂 ( jahodová )
tak že budeme potrebovať :
5vajec
1 hrnček práškový alebo kryštálový cukor ( ja som použila kryštálový ale ten hnedý)
1 hrnček múka polohrubá ( použila som bezlepkovú múku na pečenie , v kauflande kupujem volá sa Múka - Schär) )
1/2 kypriaci prášok do pečiva
1 hrnček granko
1/2 olej (používam buď kokosový alebo olivový)
1/2 hrnčeka uvarená káva ( podľa vlastného výberu)
250ml smotana na šľahanie ( použila som bezlaktózové )
200 g horká čokoláda

Postup:
Najprv spravíme čokoládovú polevu , zahrejeme si smotanu a pridáme čokoládu rozpustíme a necháme zatiaľ voľne na linke.

Cesto:
Vajcia vymiešame s cukrom, múku s práškom do pečiva, zamiešame všetko spolu a pridáme olej.
Ako posledné pridáme granko. Dáme na múkou vysypaný plech ( ja používam papier na pečenie) a dáme piecť na 180 C asi na 25-30 minút (najlepšie sledovať).
Upečený koláč ešte teplý polejeme kávou.Po tom potrieme lekvárom (podľa vlastnej chuti). Polejeme to celé čokoládovou polevou a už len ozdobíme jahodami 🙂 môžte podľa vlastnej fantázie ešte ozdobiť 🙂

Prajem dobrú chuť 🙂

Nám chutí je vynikajúca 🙂

Nikuš

zuzu6612
10. apr 2018

Najcastejšie varim halušky s tvarohom 😂 moja dcera ich miluje ☺ máme ich aspon raz týždenne. Naj kolacikom je klasika ---JABLKOVÝ KOLAC
400g hladkej muky, 150 g prášk.cukru, 1 kypriaci prasok, 200g zmäknutého masla, 1 vajce....z tychto surovin si vypracujem tuhé cesto, kt. Dam na 1 hod do chladnicky. POTOM ho rozdelim na 2 casti, kt. vyvalkam na 0.5 cm platy. Jeden z nich pomocou valceka prenesiem na dno formy na pecenie. Na cesto navrstvim 800g nastruhanych jablk zmiesanych s vanilin.cukrom a skoricou. Na ne prenesie druhe cesto. Kolac peciem pri 180 °C asi 30 min. Pred podavanim kolac posypem praskovym cukrom

cilkau
10. apr 2018

hrnčekový koláč s posýpkou 🌞❤👍😘😍😀😉🙂🍀🍀🌹🌷🍀🍀🎂☕

nicol_ka55
10. apr 2018

najradsej peciem klasicky pernik a na vrchu potrety jahodovym dzemikom a poliaty cokoladov 🙂 vzdy sa po nom velmi rychlo zaprasi 🙂 milujeme ho!

kupcovci
10. apr 2018

U nas vedu malinove rezy🔝😉
Suroviny
Korpus:

6ks vajce
6PL cukor krupica
6PL múka polohrubá
2PL olej
1ks kypriaci prášok
3PL prášok kakaový
Krém:
600ml mlieko
100g cukor mletý (práškový)
150g maslo
2ks zlatý klas
Ostatné:40g želatina
100ml sirup
800g maliny čerstvé
Najskôr vyšľaháme do tuha bielky. Postupne všľahávame cukor a olej, potom žĺtky a nakoniec múku rozmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Túto hmotu vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a stierkou uhladíme od stredu ku krajom. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 15 - 20 minút. Rúru skôr neotvárajte a vyskúšajte drevenou špajdľou, či je korpus upečený. Upečený korpus necháme vychladnúť.
V hrnci uvaríme v mlieku pudingové vanilkové prášky - zlatý klas a necháme tiež vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne po troškách prišľahávame puding. Masla veľa netreba, aby bol krém lahodný.
V druhom hrnci necháme v malinovom sirupe zmiešanom s vodou (asi 3 deci vody a deci sirupu) nabobtnať želatínu. Po desiatich minútach želatínu krátko ohrejme, asi len na 60 stupňov - nevaríme! Vmiešame do nej maliny, premiešame a ešte spolu ohrejme na požadovanú teplotu. Hrniec necháme schladiť za občasného premiešania. Miešame len jemne, aby sa maliny nerozbili.
Na korpus prenesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme. Necháme poriadne vychladiť.
Keď už malinové želé začína rôsolovatieť, naberačkou ho postupne rozložíme na krém. Najskôr celé maliny a potom prelievame šťavou.
Takto pripravený koláč necháme stuhnúť a nakrájame na rezy. Podávať môžeme aj so šľahačkou.

nikolurbanska
10. apr 2018

Já mám celiakiu takže u nás sa peču iba bezlepkove koláce a tento je náš oblubeny.
Jablká ošúpte a nakrájajte na plátky.
Suroviny: 250 g Mix C - Mix Pâtisserie, 200 g cukor
200 ml rastlinný olej, 4 vajce, 1 balíček prášok do pečiva, citrónová šťava, 4 jablká, strúhaná citrónová kôra
RECEPT
Šťavu z citróna zmiešajte s 2 polievkových lyžicami cukru a pridajte nakrájané jablká.
Medzitým ušľahajte celé vajcia so zvyškom cukru a citrónovou kúrou, až vznikne svetlá krémová pena. Do hmoty pridajte olej, múku a prášok do pečiva. Jablká so šťavou zmiešajte s testom.
Pečte cca 40 minút v preedohratej rúre na 180 ° C.

ferihegy
10. apr 2018

Ahoj 🙂
U mna sa veselo kvaskuje a plech buchiet je vzdy rychlo prec. Ale co ma bavi najviac su raw torticky.
Zakladom su vzdy orechy, kokosovy olej a med. Plnka podla chuti vzdy ovocie, med a kokosovy olej. Zdobeniu sa medze nekladu 🙂 Majte krasny den.