Určite ste už zachytili toto slovné spojenie. Čo to vlastne je? Zjednodušene ide o to, uvedomovať si ekologickú stopu, ktorú tu po sebe zanechávame a snažiť sa žiť viac uvedomelejšie a ekologickejšie pre našu planétu.🌱Zdá sa vám to príliš náročné alebo už tak fungujete u vás doma? Dajte nám vedieť, aký postoj máte vy k tomu. 🤔😊
Prečítajte si o tom viac u nás: https://www.mojadm.sk/nove/zero-waste/ako-zacat...
... a igelitky nepouzivam, mam dm tasky vyrobene z plastovych flias, a ked sa mi znici, tak si ju vymenim v predajni. Flasu mam vlastnu, Dm za body - asi pred 2 rokmi bola.
Ehm, mala otázočka: kedy prestane DM teda predavat vodu v plastových flaškách? A bude predavat len v sklenných?
@sisa_dm super tema, ako som uz aj predtym spominala, dm sa mi paci aj preto, ze zastavaju progres "zelenej" cesty. co sa tyka nasej zero waste snahy, tak napriklad separujem na 7 sposobov (papier, plasty, kovy, kompozity tetrapak, bio do kompostu, bio pre sliepky a psa a klasicky komunal). ano, je to praca navyse, su to nadoby navyse, ale vidim za tym velky vyznam a zaroven objem komunalneho odpadu, ktory konci na skladkach, sa u nas zmensil na minimum. dalej ako tu kocky spominali, nosim si do obchodov vlastne tasky, snazim sa minimalizovat igelitky a mikrotenove vrecka (nahradzam sklenenymi, papierovymi a znovupouzitelnymi plastovymi nadobami), a tie ktore mam, vyuzivam uplne maximalne, dokonca ich aj umyvam, aby sa mohli znova pouzit. dalej domacnost umyvam takmer vylucne s pomocou iba vody, octu a esencialnych olejov. do prania, do umyvacky pouzivam iba biodegradovatelne prostriedky (najcastejsie dm). snazim sa minimalizovat nakupovanie potravin v plastovych nadobach a ak musim, tak tieto nadoby znova vyuzivam na uskladnenie veci, a az potom, ked je ich uz nadbytok, zahadzujem do plastov. slamky nepouzivame. nakupujem velmi casto v bazari, hlavne tu na MK. pouzite oblecenie sa snazim recyklovat, darovat, odovzdat do recyklacnych zberni (zaujimavy je napr. novy projekt textilnej firmy H&M, kde sa da odovzdat stare oblecenie, co nepotrebujeme) - co najmenej vyhadzovat do komunalu.
ono fakt zakladom zero waste je to, aby clovek v ramci svojej cinnosti zanechal po sebe co najmenej nerozlozitelneho odpadu, tak ako to bolo kedysi - robime to pre buduce generacie, pre nase deti !staci si predstavit, co by tento odpad sposobil, keby sme si ho postupne ukladali na svojom pozemku. kolko nepotrebneho a skodliveho materialu tvorime. toto mam na mysli kazdy den, pri kazdej jednej cinnosti.
My sa snažíme separovať plasty, papier, sklo, veci ako zvyšky farieb, batérie, staré lieky, zvyšky domácich čistiacich prostriedkov, elektroniky, prepálené kuchynský olej zbierame a odnášame hromadne na zberný dvor. Dosť veľa sa stravujeme v jedálňach, kde si nosíme na večeru vlastne umývateľné plastové nádoby napr. Z väčšieho balenia horčice a pod. Oblecenie hádžeme do kontajnerov ekocharity.
@lula313 Oblečenie hádžeme do kontajnerov ekocharity - a tie to potom predávajú v sekáčoch ako značkový tovar. Nepodporujem.
Najväčší zero waste je aj tak prestať jest mäso
Taktiez doma triedime odpad...plasty,sklo,papier... a na vacsi odpad mame v dedine zberny dvor...ucime k tomu aj deti
@saslavka73 to nie je humana, tá predava. Ekocharita dáva sociálne slabším rodinám. Osobne mi je to jedno, kde oblecko konci, keď ho ešte niekto využije, lebo kopec veci bolo zanovnych..
My doma separujeme vo velkom. Igelitove tasky nepouzivame a skoro ziadne mikrotenove sacky..
Ja som na zerowest naskocila cca pred rokom bolo by to super zaviest v kazdej domacnosti lebo tych odpadkov je nehoraaaazne mnozstvo... vsetci by sa mali zamysliet a zacat aspon z casti setrit nasu krasnu planetu. Hlavne obmedzit tie sacky... ide ma porazit ked vidim ludi v obchodoch ako hadzu vsetko do sackou plus si este do vackou nabalia aspon 5 pre pripad potreby doma... aspon ze tie tasky prestali vsade davat zadarmo. Za poplatok aspon niektory odmietnu tu tasku a zacnu pouzivat ekotasky...
Ja sa snazim, ale aj ked sa rozkrajam, tak denne vyhodim taku haldu ponicenych veci (pravidelne obaly z keksikov, orieskov, mrazenej zeleniny, sunky), dennodenne nejake fixky, ostruzlikance z farbiciek a papierove vreckovky osoplene, su veci, u ktorych aj ked sa snazim najst najekovariantu, v okoli nezozeniem, alebo precestovala pol zemegule, alebo je nepouzitelna. Naposledy som si kupila silikonovu "večnú" hubku na riad, to bola takaaaa blboooost, nesaje, takze je uplne nafigu, ale je večná, cize budu ju mat na ociach aj deti mojich deti, lebo uz som nou aj sklo na krbe cistila, nic jej nieje... Je to tazke, ucim sa ako zit zero-waste, skusam vsetky lepsie alternativy, som pokrocila, ale nie je to zdaleka dokonale pri tomto hektickom style zivota, dala by som uroven nasej zero-waste domacnosti asi B2, skuseny pouzivatel, ale zdaleka este nie expert.
@katarinka26 Kati áno, v dmke máme takéto sáčky. 🙂 CASA organica je u nás značka, o ktorej viem, že má presne takéto vrecúška. Sama ich mám.
https://www.mojadm.sk/search/1016010.html?type=...
@domculik waw, obdivujem ťa 🙂 Keby takto každý jeden z nás fungoval, tak by toho odpadu bolo omnoho omnoho menej. Hlavne by to oblo aj pre naše deti prirodzené a fungovali by tak normálne. Len zas je veľmi ťažké sa do toho pustiť a naučiť sa žiť na takýto štýl. Ale všetko ide, aj keď niekedy pomaly ale je to super. A teba fakt obdivujem za tvoj prístup!
Samozrejme separuje vsetko co sa da. Kompostujeme a ked sme na nakupoch snazime sa nebalit veci do igelitovych sackov.
@gram_lasky hm, máš pravdu. Zas niektoré veci proste Zero waste nefungujú až tak ako by mali. Podľa mňa, ale postupom času sa aj to bude zdokonalovať až budú také možnosti, že sa s ľahkosťou na taký životný štýl dostaneme 🙂
Zijem takto cca pol roka,manzel ciastocne a syncekovi je to zatial jedno,lebo je malicky...co mozem recyklujem,snazim sa kupovat v recyklovatelnych obaloch vyrobky,pouzivam platene tasky,vrecka,presla som na tuhe sampony,mydla,latkove vlozky,drevene zub.kefky,nite,latkove odlic.tampony,vyrabam si cistiace ekol.prostriedky,snazim sa zuzitkovat vsetky potaviny,co mame...atd...stretavam sa s nepochopenim,ale ja mam z toho uzasny pocit a som milo prekvapena ako sa mi paradoxne zjednodusil zivot....
U nas separujem to je taka klasika ale pri separovani plastu mu vadilo ze mame plny kos kazdy druhy den 🤦♀️ vtedy prislo prebudenie v podobe minimalizovat kupu plastovych veci (potraviny, drogeria, chemia).
Do potravin nosime vlastne saciky (zelenina, ovocie a pecivo), sunku nekupujem balenu ale na vahu (menej plastu), balene vody sme vyrazne obmedzili, drogeriu sice kupujem v dm ale mam taku co sa predava v skle ktore recyklaciou nestraca vlastnosti ako papier a plast. Chemiu chodim kupovat do capovanej drogerie. A niektore potraviny kupujem do vlastnych nadob 🙂 ale aj tak mam co robit aby sme ten plast este viac obmedzili.
My separujeme koľko sa dá....na nákupy nosíme plátené tašky už žiadne igelitky ani zbytočne sáčky....a ja premýšľam akurát teraz vyskúšať látkové tampóny na odličovanie aby som prestala míňať tie obyčajné 👍
u nas doma už dávno triedime odpad-plasty,sklo,papier davame do zberu,alebo meníme za toaletný papier,kovy do zberne,tašku používam taku,čo som si ušila <3
a snažím sa zo stareho oblečenia niečo ušit ak sa dá a ak nie,tak je to na handru 🙂
Ja som si dala predsavzatie do nového roka - zredukovať náš domáci odpad. Pod stromček si želám kompostér, kúpila som si vrecká na ovocie a zeleninu z dm - tie sieťové, tašky máme opakovateľne použiteľné a plánuje skúsiť tuhý šampón. Po troche by sme to chceli zaviezť do nášho života. Mne však v dm chýba čapovacia drogéria.
Výborný článok. Všetkých 5 krokov sa držíme už dlhšiu dobu. Za mňa by som tam pridal ešte náhradu plastovej hubky: lufu je to rastlina, ktorá je 100% kompostovateľná. Viac o nej sa dočítate napr. tu: https://lufa.sk/prirodna-hubka-na-riad/
Separujeme odpad , viac ako 10 rokov, mame doma 3 kose, deti to beru ako prirodzenost, Ucim sa uz aj pri kupe potravín a inych produktov rozmyslat nad obalom, tak isto aj nad cistiacimi prostriedkami, mam uz doma mnou zelenych produktov od dm na cistenie. Zvazujem kupu sackou na zeleninu a pecivo, a vlastne nechapem preco som tak neurobila :( doteraz... mate v dm nieco take?