Baza pôsobí vďaka vitamínu B a C ako antioxidant a odporúča sa pri nachladnutí. Éterické oleje zas pomáhajú pri uvoľňovaní hlienov a ťažkostiach so žalúdkom. Ako pomohla baza vám?
Osobne poznám len bazovy sirup,ale pamätám si môjho dedka,že keď ho bolel zub,žuval drievko alebo kúsok bazovej kôry. Hmmmm....je to už pekných pár rokov🙂
ja osobne sama robim bazovy sirup. Piem bylinkove caje z bazovymi plodami. Baza je dobra proti migrene a posilnuje imunitu. Ked som bola mala, moja mamicka nam davala caj z bazy ked sme boli prechladnute, na bolest hrdla, ked sme mali horucky. Baza pomaha proti zapalom. 🙂 🙂 🙂
Bazovy caj pijeme,ked sme prechladnuti.milujem jeho vonu 😊
Moja mamina si robila specialny liek z bazy, kedy kvety bazy vysusi, dava ju potom do liehu a este nejake prisady, neviem presne ake a v zime, ked je chora, da si za jeden a choroba je prec 🙂....ja osobne milujem chut bazy v sirupe uz od detstva...niet lepsej chute v tomto teple....
@lucia_borikova ahoj ja mam pozitivne, okrem tych vysledkov ktore baza ponukla, (sirup a caj).... som sa ako dieta naucil prestat sa bat pavukov a hmyzu, pretoze tento kvet posobi liecivo aj na nich 🙂
nám maminka vždy varila bazový čaj na potenie pri prechladnutí. teraz robieva taký mix sušenej bazy, lipy, materinej dúšky a je vynikajúci pri chorobe a v zime s medom a citrónom.
ja robím bazový sirup, veľmi osviežujúci v lete a mladšia dcéra vždy spomína, že keď bola malé dieťa, dala som jej vraj bazový sirup a ona bola hneď zdravá /bola prechladnutá/. Už ani ja sa na to nepamätám , ale ona to stále spomína
Nás lieči už len vôňa bazy. Máme ju v záhrade a cítiť ju aj na niekoľko desiatok metrov. Robíme si z nej sirup, ale aj ju sušíme a v zime tak máme fajný čaj. Pomôže nám vždy, keď sme prechladnutí.
@tomaas Toto je výborné. Nikto na svete nemá väčší strach z pavúkov než ja, naozaj! 😒 A hmyz mi tiež nie je práve sympatický. 🙂
@purinkaa Áno, toto je osvedčený recept, moja mamina a stará mama zase takto v liehu zvykli lúhovať kvety ľalie. Tento extrakt má veľmi liečivé účinky a pomáha pri hojení rán, a pod.
@marecek1 Presne tak, tá vôňa! Len škoda, že počas prechladnutia ju človek moc necíti. 😒
@naolina Skvelé, tešíme sa, že sa vám baza takto pomáha!
@vonava007 Staré mamy a otcovia vedeli, čo je dobré.
@martinkahaha mňam)
Moja svokricka robi vynikajuci bazovy sirup..ale mi ho nepijeme ako klasicky sirup s vodou, ale nechavame si ho na zimné obdobie a pocas nachladnutia, alebo pri kasli davam detom v striekacke od nurofenu aby sa im ulavilo..zabera to😊
@lucia_borikova ale ja mam vacsi 🙂) uvedom si ze to bolo uz davno co som trhal kvety bazy takze strach z pavuka sa objavil, a aj toto pisanie je strasne 🙂)))
Naj je caj z kvetov bazy na prechladnutie 🙂
mne pomáha na hlavu milujem jej voňu vždy vyženie všetky zlé myšlienky 😀
Ja som asmaticka a mne pomaha na uvolnenie dychacich ciest ,nakolko bazove kvety a aj cas alebo sirupy s bazi maju prenikave vone
my pravidelne sušíme bazu na zimu,používame ju ked sme prechladnutí s spolu s ďalšími bylinkami 🙂
ja robievam bazovy sirup a susim bazove kvety, na liecenie to nepouzivam, skor aby sa nam prevonal byt ked urobim bazovy caj....
ale na druhej strane ked robim bazove vinko z bobul - urcite to ma super vylepsujuce ucinky na moje dusevne zdravie 😉 😉
No po pravde? Ked si urobíme bazovy sirup doma, tak je to hroza. Všetkých nas skriabe v krku. Alergia na pel je svinstvo :(. No a kupovaný ? Ten môžeme pit na litre a nic... Asi sa niekde stala chyba :(
Baza, bázový sirup je veľmi chutný, ale síce to nie je úplne baza ale kupujeme aj vody s príchuťou bazy kedže tá príchuť vyhovuje hádam každému. Moja mama každoročne vyrába bázový sirup a mne sa nikdy nepodarí urobiť taký dobrý ako robí moja mama. Mamin sirup je len jeden aj keď robím podľa jej receptu nikdy sa nedá porovnať s jej sirupom. 🙂
@lucia_borikova Práve dnes som si robila bazový sirup, milujem ho pre jeho chuť, viem, že má napríklad močopudné účinky. Bazové kvety aj suším a pridávam do bylinkových zmesí na čaje, myslím, že znižuje horúčku, ale priznám sa, že ju tam pridávam tiež hlavne z chuťových dôvodov. 🙂
Od detstva milujem bazovy napoj nalozeny s cukrom voda citron a bazove kvety.momentalne si luhujem na slnku 5 litrov.po takom odlezani na slnku sa precedi a da do chladnicky.je to mierne sumive a pripomina mi to nealko radler...v detstve sme v takomto obdobi pili tento chladeny bazovy napoj vzdy.ma vela vitaminov.v zime si varim z kvetov caj.do chladeneho pridavame lad a dnes aj matu.vyborné. 🙂
@lucia_borikova
sirup robime tiez..potom ho aj darujem znamym na party na grilovacky.detom ho podavam aj v caji pri prechladnuti.
@trinity888 Predpokladám, že ten rozdiel bude výrobou, predsa len vo veľkovýrobe sa používajú úplne ine technológie a postupy, ktoré doma nemáte možnosť dosiahnuť. A pochopiteľne, predávané výrobku musia byť zdravotne nezávadné. Alergia ma mrzí, tiež ma z času na čas potrápi, ale nie až tak veľmi ako vás. :(
my bazovy kvet aj vyprazame v trojobale a je to mnamka 😵 😵
z bazových kvetov robíme med, sirup a kvety suším na čaj-výborný proti kašľu a tiež sa vysmáža v trojobale 🙂 manžel je alergik, ale med mu nerobí nič ani sirup 🙂
My si často varíme bazový čaj keď sme chorí. Okrem toho, že krásne rozvonia dom, tak pomáha na kašeľ. 🙂 Teraz pijeme čerstvo urobený domáci bazový sirup, je výbornýýý. 🙂