Čo by podľa vás mala obsahovať plnohodnotná desiata pre čerstvého školáčika? My máme doma síce ešte len predškoláčku, no keďže Adelka nátierky nespapká (to má úplne od malička), každý deň sa jej snažím do taštičky pribaliť aspoň nejakú maličkosť. Dnes napríklad jabĺčko, pár perníčkov, čo sme spolu napiekli a nové Rajo Brejky, ako inak vanilkové 🙂 Ako je to u vás?
@minulin pozeram, ze syncek ma tiez 5rockov, ako nasa adelka 🙂 Robievas mu desiatu do skolky kazdy den? A neterky chodia na prazdniny? 🙂 🙂 🙂
Ahoj.u nas od prvej triedy cerealne pecivo alebo domaci cerealny chlieb,natierka,zelenina,ovocie,vynimocne sladkost,ale tu vacsinou nezje.je siedmak.mlieko nechce,ako ho prestal pit z flase.niekedy davam tvarohovy dezert alebo jogurt.
Mna by zaujimalo preco v brejky nieje aj ciste mlieko? Preco len vsetko predladene umelo ochutene mlieka?
@miricka77 ano, to som sa aj u nas bala, ze bude problem, ked dame prec flasku... nastastie sme natrafili na taku, co sa malej paci, so slamkou a veselo v piti mlieka pokracuje 🙂 Nasa nezje nijaku natierku, tak to mame tazsie :(
@dagaz ako myslis ciste mliecko? ze okrem 3 prichuti este aj obycajne, napr. polotucne? Hm, zaujimavy dotaz, posuvam dalej 🙂
@janka_rajo ano presne take. Moj syn pije mlieko namiesto vody😁mozem povedat ze na litre. Denne 1-2 da dole. A uz opakovane disiel domov s tym ze nechape preco v automate nieje mliecko. Tie ochutene mu vobec nechutia. Ja viem ze by som skrachovala na mlieku ale co uz😂😂😂😂😂
@dagaz joj, ale to je dobre, ze mu chuti obycajne mliecko, presne ako mne, ked som bola mala 🙂 Ochutene vanilkove mi zacalo smakovat, az ked som bola tehu 🙂 Pozdravujem mliekozrutika 🙂 Sledujte tento blog, budu aj sutaze 🙂
@janka_rajo Ano, ma 5 rockov. A desiatu kazdy den, pretoze nemoze chodit na klasicke obedy a varim mu separe... Cize mu musim nabalit tolko, aby nebol hladny a kedze ma autizmus, je velmi vyberavy co sa jedla tyka. Neterky chodia ako moje opory v nelahkom osude... Hocikedy aj na cely tyzden... S nimi si vynahradzam to, co sa zatial s Ondrickom neda...
Obas, ked si daju z mliecka krupicu, tak svojej mamine povedia, ze Mima robi lepsiu 😀 🙂
Ešte sme neskúšali tieto ochutené mliečka, ale tiež by som uvítala ako tu spomínala mamička, keby v takýchto krabičkách bolo len čisto mliečko, bolo by to ideálne na cesty, pre deti do školy, ja by som sa tomu tak potešila.
u nas je desiata pre druhacku pecivo s maslom a bud sunkou/salamou alebo gazdovskou/francuzskou/skvarkovou natierkou, obcas lucina. niekedy pribalim nakrajanu zeleninu, ale vacsinou ma k tomu ovocie - jablko, banan, ringloty, maliny alebo cucoriedky.
na olovrant si bud kupi v skole brejka - asi 2- 3x za tyzden aby jej vysli peniaze na cely mesiac 😀 a v taske ma vzdy pobalenu este vyzivku v kapsicke a nejaky mini keksik, pripadne pernik - ked ma v skole dlhy den a naaaahodou celu desiatu zje doobeda 😀
@minulin babulky, aj oni sa urcite tesia, ze maju zmenu 🙂 NO pre pana, tak to nie je ziadna sranda pripravovat kazdy den veskere papanie do skolky :( Aj ked aj u nas by sa to ´uzivilo´- nasa adelka tam totiz skoro nic nespapa, to je sviatok, ked vobec ochutna..
@jasminet vynikajuce 🙂 malinka ma sikovnu maminku 🙂 hladna veru nebude 🙂
Naši do škôlky nemôžu nosiť nič na jedenie. Stávalo sa totiž, že vznikali medzi deťmi roztržky, jedlo sa zabúdalo v skrinkách kde plesnivelo, kazilo to morálku.
Po škôlke ale deťom nosím vždy niečo malé na olovrant...zväčša ovocie či zeleninu ale aj croasant, perník, rožtek atď. Zostávame na ihrisku, takže hlad je veľký a s chuťou vtedy zjedia čokoľvek🙂
Syn už je školák. Tomu sa snažím dať z každého rožku trošku. Na desiatu mu balík chlebík so šunkou, vajíčkom, syrom atď...vždy prihodím tri mini paradajky alebo papriku..tú ale moc nechce priznám sa. Rád má kalerábikové alebo mrkvové "hranolky". Potom balím ovocie, buď jablko, hrozno alebo banán. No a na záver sladká bodka aby to v škole prežil kým prídem z práce. Zväčša je to nejaký perník, croasant, Brumík alebo Miláčik v sáčku a tak🙂 Mliečko mu nebalím lebo nosí veľkú 0,5 Litrovú fľašu, ktorú si neraz aj dopĺňa vodou. Mlieko mávame doma na raňajky k cereáliám alebo na večeru vo forme kakauka🙂
@janka_rajo Vies co, uz som si nejako zvykla... Papa len to, co ja dovolim tym padom, viem kontrolovat mnozstvo, zlozenie a podobne. Obedik papame uz doma, aj ked obcas je to boj... Do skolky mame 60 km, ale pomalicky si zvyka 🙂
No veru, moje neterky su moje lasky najvacsie, hned po Ondrickovi 😎 😎
Mám doma predškoláčku, takže od budúceho roka ma to čaká. Normálne mám obavy z toho, čo jej budem dávať, aby bola desiata výživná, pestrá a hlavne pre ňu chutná 😲
@minulin fuha, to cestujete tolko do skolky rano a potom na obed? No pani moji, tak to je teda boj..
@gabikas82 presne ako u nas - a ci to nakoniec vobec spapka krpcek 🙂
@lili007 hm, ani u nas to nie je oficialne povolene, aby si nosila nieco do skolky, ale uz som bola nahnevana, ze jej nevedia odlozit kusok sucheho chlebika, ked natierkovy nespapka a potom ak jej nezapasuje obed, cely den v skolke potom vlastne nic neje.
CO sa tyka tej desiatej, mas to super premyslene, necham sa asi na buduci rok inspirovat 🙂
@janka_rajo no veď. Aby nakoniec naše desiate nekončili niekde v koši ☹
No podľa môjho názoru by plnohodnotná desiata pre malého školáka rozhodne nemala obsahovať cukrom sladeny nápoj, ktoremu vanilkovú arómu pridáva len chemická náhrada skutočnej vanilky..
@beronsche trosicku sa mylis, lebo NOVE Brejky obsahuju len skutocnu vanilku a obsah pridaneho cukru bol znizeny len na 4percenta 🙂
Naša malá má Brejky kartu, takže Brejky máme denne tak 2 (zvykne si ráno aj poobede kúpiť), k tomu pečivko so šunkou (90 a viac %), príp. nátierka, zeleninka k tomu a ovocie na olovrant + obedy v škole. Tá je zapojená do zdravej výživy, takže 2x do týždňa majú kuskus, bulgur a podobné zdravé veci. A moja malinká veľmi miluje zeleninový šalát s kuracím mäskom - odkukala od nás...
@ejuska2586 supis, podla mna idealna kombinacia! Mnoho deticiek nosi na desiatu napolitanku, ci inu sladkostku, chlebik so sunkou a k tomu ochutene mliecko, to by sa aj mne lubilo 🙂
@janka_rajo No, naša sladkosti zvykne max. poobede, keď príde z družiny. Aj to len 1 napolitánku, alebo čokoládku. Nie je nejak moc na sladké a popravde, ani jej to moc nedovoľujem. Nechcem, aby bola závislá na cukre. Trošku je fajn, aby mala energiu, keďže sa veľa hýbe (tancuje, doma skúša gymnastiku a chodí s nami aj do fitka, kde si aj ona trošku zacvičí), ale preháňať to nemusí... 😉
@janka_rajo Ty asi necitas moj blog vsak? 🙂 🙂 Ja Tvoj ano 🙂
No maly je v auti skolke, najblizsia je 60 km. A je tam ale iba na 4 hodiny. Od 8 do 12tej. Je to boj, no nevymenila by som ho za nic na svete
@janka_rajo ok tu vanilku beriem, nevšimla som si zmenu 😉 za tým cukrom si však stojím... V desiate nemá čo robiť nápoj s pridanym cukrom.. Ozaj čo znamená údaj 4%? Koľko je tam vlastne cukru na 100g výrobku?
@minulin necitam veru, mnoho zaujimavych veci a ludi tu je 🙂 Urcite si precitam 🙂 No a k tej skolke, to ho tam niekde cakas, ci ides domkov a o chvilku hned naspat? Obdivujem ta, to si neviem ani predstavit..
@ejuska2586 tak to ma byt aj podla mna! Nasa spapa aj ovocie aj zeleninku a malu cokoladku, ci croisant jej neodopieram, urcite to neprehana a ako aj vasa, my mame doma baletku, plus mava taky trening, pohybovu pripravu a presne, energiu deticky poprebuju 🙂
@janka_rajo ahoj! Moja dcérka(6r.) tiež nezje žiadne nátierky ani maslo. Mám stále problém s desiatou. Snažím sa čím viac ovocia davať. Jogurty....
Drobec dostava musli tycinku, rozok s maslom, jablcko, banan a mandlove mliecko...
Neterkam, ked su u mna a idu od nas do skoly balim brejky mliecko tiez... No tie uz chcu vacsinou kupovat rozky so sunkou v bufete, lebo som trapna, ked si myslim, ze je cool vytahovat desiatu z tasky 😀 😀
Ale vzdy im dam brejky kakaove, jablko, musli tycinku