Psoriáza sa po prvýkrát objaví, keď máte veľký stres, napríklad v čase maturitných skúšok. Veľkým stresovým obdobím je aj štúdium na vysokej škole, nástup do nového zamestnania či prepustenie zo zamestnania, ale aj nezhody v rodine, rozvod či úmrtie člena rodiny. Medzi ďalšie spúšťacie faktory patrí aj nezdravý životný štýl – obezita, nedostatok pohybu, alkohol a fajčenie. Spúšťacími faktormi môžu byť aj bakteriálne infekcie, rôzne zápaly a poškodenia kože.
Čo myslíte, ktorý z týchto faktorov, bol hlavným spúšťačom psoriázy u Vás či u Vašich blízkych?
U mna jednoznacne stres. Ak som vystavena dlhsie stresovym okolnostiam, zacnu sa mi robit lezie. Ked zvolnim, same zmiznu.
Pravdepodobne stres.....mám ju už od 17-tich. Nejak sa to utlmilo,ale pred rokom sa vrátila a je to ešte horšie, lebo sa mi vytvorila v hlave. Stále sa škrabem,akokeby som tam mala vši 😣😣😣😃😃. Dokonca mám ju už aj v ušiach a začína sa mi tvoriť aj okolo obočia. Vtedy končila firma, takže bol tam stres .
mne sa objavila po porode ...takze asi predcasny porod a s tym spojene nasledne narocne obdobie
@antonia05
To obočie viac evokuje seboroickú dermatitídu. Vo vlasoch môže byť tiež alebo je tam spolu so psoriázou.
Viem, čo mi psoriázu nespustilo. Určite to nebol stres a pod., nakoľko som mala šťastné detstvo. Prejavila sa u mňa ako u 5 ročnej a zožierala ma takmer na celom tele asi do desiatich rokov. Odvtedy ani bodka. Mladšej sestre sa objavila v trinástich rokoch a trápi ju doteraz. (už ako dospelú) Zrejme máme genetické predispozície - psoriázu mal i otec.
Moj otec mal psoriazu od 25 rokov, neviem co ju spustilo. Mal to potom uz cely zivot a myslim ze ten najhorsi druh, po celom tele, velmi sa s tym trapil. Po 60 tke dostal "Alzheimera" a odvtedy mu psoriaza ustupila, skoro uplne. Podla toho si mylsim, ze povod je v psychike.
Mojmu otcovi sa prejavila po 50ke v case, ked pracoval v strese a zaroven v narocnych fyzickych podmienkach v tom zmysle, ze bol casto dlho spoteny striedavo v chlade teple. Najprv sa mu rapidne znizila imunita a zacal byt zimomravy. Potom prisli lupiny a mykoza a nakoniec prepukla psorka.
U mna doslo k prejavu psoriazy prvykrat zaciatkom puberty (asi tak 12-13 rokov), tazko povedat co mi ju spustilo. Potom mi asi po 2-3 rokoch ustupila (uz ani neviem ako prebiehala liecba, ci nejaka bola, skor mam pocit, ze to vzala mama do vlastnych ruk a premastovala mi postihnute miesta) a znovu sa objavila po 18ke. Bola som s nou u koznej, ktora ju vsak chybne diagnostikovala (myslim, ze ju oznacila ako ekzem) a skusala na mne rozne masti. Az ked som zmenila dr., tak doslo k urceniu spravnej diagnozy a nasmerovaniu do Centra pre chronicke ochorenia koze v BA.
Mne psoriázu podľa lekárky spustil pôrod, laktácia a tiež celkové vyčerpanie organizmu. Doma ma čakal ešte 2 rocný syn náročný na moju pozornosť. V noci som k nemu od narodenia často vstávala a budila sa aj keď som priška z pôrodnice s druhým synom. Takže okrem bábätka som vstávala aj k nemu. Už sú to takmer 4 roky čo som spala v noci 3 hodiny bez zobudenia.
Psoriazu mam potvrzenou letos v maji ve 35 letech a to cca pul roku po 3.porodu.
Mame v rodine viac autoim. ochoreni,spustatom je stres,bakterialna alebo virusova infekcia,hormonalne zmeny (porod,antikoncepcia),ale clovek uz musi mat poskodeny gen,aby to dostal.Vyssie uvedene su len spustace ako napr. ak sa ockoju deti a ochoreju na nieco (to co v sebe mali)
mne ju urcite spustil stres,niekolko necakanych zlych zivotnych udalosti a bola tu😠