Večerné uspávanie 11-mesačného dieťaťa

haraburdova
21. nov 2024

Čaute baby, idem si po radu. Ide o to, že naša dcérka má už vyše mesiaca veľký problém zaspať večer.

Cez deň máme takýto režim:
7:00 - vstávanie
10:00-11:00 - prvý spánok
14:00-15:30 - druhý spánok
19:30 - uspávanie na nočný spánok

Od príchodu domov prespala celú noc, nepotrebovala sa dokŕmiť a stále spí celú noc, občas jej treba vrátiť dudel ale je to tak 1-2x za noc, to sú len sekundy, kým vstanem, vrátim jej ho, nestihne sa ani prebudiť. Už si ho vie vrátiť aj sama, toto sa stane len keď ho napr. priľahne alebo je príliš ďaleko a nedočiahne naň. To je v pohode.

Ide o o večerné uspávanie. Máme úplnú tmu, slabučký biely šum, lebo máme hlučných susedov a ona je pri zaspávaní citlivá na zvuky. Spapá večeru, ide do vane, príde rovno do sltmenej spálne, kde ju už potichy pripravím na spánok. Šepkáme alebo nerozprávame. Dostane večerné mliečko a idem ju hojdať (už po sediačky v posteli lebo je ťažká). Niekedy zaspí za 20 minút ale niekedy - a toto sa stáva omnoho častejšie - to uspávanie trvá aj hodinu a pol. Ona počas toho času nie je nepokojná, neplače, ale nezaspí. Proste mi leží v náručí, oči má dokorán, po pár minútach ich zavrie, už to vyzerá že zaspáva a potom ich zasa otvorí a tak dokola. Mne už pár x rupli nervy, položila som ju do postieľky, že zaspí sama, keď je teda unavená. Šúcha si oči, nos, uši, ale nie a nie zaspať. Toto sa stalo aj dnes, začali sme uspávať a skončila som teraz o 21.00, keď ju konečne vyplo. Akonáhle zaspí, je to už pohoda, nezobudí sa.

Zuby ju momentálne netrápia, to už rozpoznám a keď jej šli, tak sa zobudila aj v noci a dala nám vedieť že ju to bolí. Stojí, lozí okolo nábytku, pokúša sa stáť sama už dlho, na chodenie je ešte dosť nemotorná, takže nemyslím, že by to mala byť nejaká regresia.

Cez deň, keď je bdelá sa hráme, chodíme vonku na hojdačky, dnes sme boli už aj v detskom kútiku, vyjašila sa, doma lozí po preliezke, okolo nábytku, naháňame sa. Príde mi, že energiu má kde vybiť.

Včera napríklad sa prvý x stalo, že odmietla jeden denný spánok (na tie vo všeobecnosti nemá problém zaspať behom 5 minút) a bola hore od 12-19 a keď prišlo na večerné uspávanie, síce zaspala do minúty ale po hodine sa budila, douspávala som ju 15 min. a potom ešte hodinu som ju hladkala a aportovala dudel, lebo sa stále mrvila a mala problém upadnúť do hlbokého spánku. Neviem teda, či je pripravená na jeden spánok, lebo ju zasa nechcem preunaviť, že jej bdelé okná natiahnem na 5+ hodín. Alebo je? Ja fakt neviem. Popri tom včerajšku bolo toto dnešné uspávanie masaker. Mám pocit, že ona nepotrebuje byť hojdaná, ale chce byť. Chce byť na rukách a keď na nich nie je pri spaní, tak vreští akoby sme ju ťahali z kože. Ja som už skúšala že nech sa vyplače a zaspí, ale ona fakt vydrží aj hodinu vrieskať tak, že to proste nedokážem počúvať a aj tak idem do spálne a skúsim zasa.

Obaja sme z toho večerného uspávania vyčerpaní. Manžela na večerné uspávanie absolútne nechce, jemu nemá problém zaspať cez deň ale večer ani za svet. Ja keď ju na večer konečne uspím, som totálne vyflusnutá a nepoužiteľná. Prosím, prosím poraďte.

gleep1
21. nov 2024

Nie je unavená.

lucia13022023
21. nov 2024

Daj ju spat na večerný spánok o hodinu neskôr a skratila by som doobedny spánok.
Skratenim prvého spánku vyriešis odmietanie druhého spánku.
Syn mal 3h, 3,5h, 4,5h. Prespal celú noc.

gleep1
21. nov 2024

Ak, tak prvý spánok by mal byt dlhší než druhý, no pokojne môžeš skúsiť už jeden, moja dcérka 2 týždne pred prvými narodeninami prešla z takého istého dôvodu- nekonečne večerné uspávanie- na jeden spánok, odvtedy všetko super

deti95060810
21. nov 2024

separačná úzkosť...

gejb
21. nov 2024

@haraburdova ak nezaspí do 20 minút tak nie je unavená.
Mame rovnaký režim ale na nočný spanok uspavame 20:30.
Moje dieťa ma 8 mesiacov

lucia13022023
21. nov 2024

@gleep1 nemáš pravdu. Prvý spánok sa ma skracovať, postupne vymyzne a zostane len jeden - hlavný, obedny, ktorý by mal byť najdlhší so všetkých spankov. Ci ma dieťa dva, tri, alebo štyri spánky.

gleep1
21. nov 2024

@lucia13022023 no a ja si myslím že ten jej prvý je viac obedny než ten jej druhy ktory je podľa času dosť neskoro poobedny. Prvý by mala dať o hodinu neskôr, predĺžiť ho na jeden hlavný dlhy spánok a ďalší už nedať. Možno to tak bude jej dcérke vyhovovať viac. Podľa mňa ma ten druhý spánok moc dlhy a moc neskoro. (Ak ma záujem aby chodila večer spať o 19:30) A ak jej dcérka nevydrží jeden spánok ten druhý by som dala 30 min poobedny slofik nech vydrží do večera ale keď nemám pravdu tak jej nápis ty čo ma spraviť a nie mne hovoriť že ja pravdu nemám a sama nic praktické k veci nenapísať

lucia13022023
21. nov 2024

@gleep1 no keď dieťa nie je pripravené na jeden spánok, bude preunavene a presne sa stane to, čo písala autorka, že sa jej dieťa budilo z únavy.
Áno, ak chce zachovať večierku 19:30, je neskoro ak sa dieťa budí z druhého spánku o 15:30. Preto bud skrátiť prvý, tým pádom pôjde na druhý skôr a zaspí v pohode večer, alebo potom večierku preložiť o hodinu neskôr.

haraburdova
autor
21. nov 2024

Žienky ďakujem vám, prečítala som všetko a skúsim najprv skrátiť spánok prvý a teda posunúť uspávanie aj vstávanie na druhý skôr a keď nepomôže, tak skúsim natiahnuť bdelé okienka a naplánovať jeden. Ďakujem ešte raz ❤️