Uspávanie staršieho dieťaťa pri bábätku

bolarazjedna
6. sep 2024

Ahojte mamičky, som si vedomá, že riešim neskoro, no cez leto sme boli rozlietaní, stále nejaký program, tak som na to nemyslela....takže ohľadne tohto si komentáre neprosím... manžel sa o 10dni vráti z MD do práce.. Mám doma takmer 6 mesačne bábo a čerstvo 2 ročného syna. Už vyše mesiaca nemajú na obed spoločný spánok, vychádza to tak, že malý je vždy hore, keď staršieho uspávame. No a neviem, ako to sama zmanažujem. Opačne problém nevidím, keď budem mladšieho spávať, staršiemu pustím rozprávky, alebo vieme sa dohodnúť väčšinou, že bude sa šmatrať okolo nás potichu, kým uspávam.... No opačne neviem.... Starší spí v kočíku, porozprávam krátku rozprávku, zaspievam a už som ticho a zaspí za 20-40minut. Je to ale dosť dlhý čas, aby bábätko vydržalo samé, neviem si predstaviť, že by plakalo v postielke 15minut, kým ja staršie uspávam.
Starší cez leto sa naučil zaspat večer v postielke, no treba byť pri nom, kým nezaspí. A spí v kočíku preto, lebo postieľku predtým úplne odmietal, a v kočíku relat rýchlo zaspal.
Ako ho teda naučiť zaspať sám? Alebo ako to riešiť?
Ďakujem za rady skúsenejších ☺️

janickacrazy
6. sep 2024

@bolarazjedna veď malého daj do postieľky, alebo do nosiča a pritom uspi staršieho v kočíku, neviem, či ho treba aj voziť, ale určite to nejak pôjde

lenkakravcova
6. sep 2024

@bolarazjedna deťom pred spaním nečítam rozprávky. Dám do postele, dám do ruky plyšáka, zapnem malé svetielko, zavriem dvere a idem si po svojom (deti do 2,5r dostanú ešte fľašku s mliekom). Pár krát sa stane, že dieťa nechce spať, tak ho pekne odvediem naspäť do postele a znovu uložím. (vždy to trvá max 2-3min).

vilma7
6. sep 2024

Ja by som skúsila zladiť spánok na spoločný čas a uspavala obidvoch v posteli, s tým ze aj ja by som si pospala. Takto som to aspoň realizovala ja, medzi deťmi mam 2.5 roka rozdiel.

jarnajar
6. sep 2024

Čítania rozprávky sa môžu zúčastniť obe deti a potom, ak kojis, tak mladšieho daj na prsník, aby bol ticho.
Alebo zmeň rituál, choďte von, bábätko do nosiča a starší možno zaspí v kočíku. Babatkovske blabotanie sa stratí v ruchu okolia a nebude ho rušiť

hederamonstera
6. sep 2024

Ja som to nevedela a tak vzdy manzel musel byt na obed doma(nastastie je zivnostnik, ktory si robi podla seba). Nastastie mladsi uz pomaly zacina prechadzat na 1 spanok, pol roka sa takto uz s nimi trapim, mladsi spi doobeda a poobede, starsi cez obed. A zosuladit spanok? To sa ako da, ked jeden vydrzi hore 6 hodin a druhy ledva 3-4h.

bolarazjedna
autor
6. sep 2024

@lenkakravcova asi som to nepísala zrozumiteľne, jedna sa mi o ten obed y spánok staršieho, nie nočný.

@janickacrazy nosič žiaľ malý nemá rád, nevydrží v tom, takže nepoužívame.

Rozprávku mu poviem z hlavy, krátku, s uspavankou spolu to trvá 3 minúty, je to už náš zvyk, počas toho ho už kočíku jem, takže to nijak nepredl] uje výrazne ten čas.

bolarazjedna
autor
6. sep 2024

Neviem s tým zosúladenim....statsi nezaspí skôr ako 4,5-5hodin po zobudení. Mladší vydrží hore 2,5-3 hodiny, to je max, no a dĺžku spánku neviem predurčiť. Niekedy spí hodinu, niekedy vyše 2.

lenkakravcova
6. sep 2024

@bolarazjedna robím to rovnako cez deň. 🙂 1,5r mi zaspáva takto sama s fľaškou

svetlonos
6. sep 2024

@bolarazjedna
a máš jedno alebo dvojkocik? keby máš súrodenecké a dáš ich oboch do kočíka a hajde von?
Alebo nech sa babo u vás motka a ty voz starsieho.
Tretia možnosť, nechaj ho hrať sa o hodinu dlhšie a možno zaspi skôr. Vyskúšaj ho doma dat ľahnúť na tenkú matrac na zem. Teda odčítanie od kočíka. Lebo 40 minut zaspávať je fakt dlho.
Jedna znama si obstarala spankovu piradkynu napriklad a pomohla jej.
Náš malý, teda obaja - obedná aj večerný spanok len so mnou doma, vonku kočík sami.
Mame opatrovatelku - Tam vždy zaspali samy, bez kojenia na gauči 😁 a bez placu. Takže preto viem, že oni dokážu zaspať aj inakšie.
Držím ti palce.

kikusenka1
6. sep 2024

Ja som mala rocne dieta keď sa mi narodilo druhe. Režim som vytvorila bábätku v 4 mesiacoch a spavali na rovnako. Teraz majú 3 a 2 a stále spia rovnako.

ivangeline
6. sep 2024

No a prečo nemôže byt bábätko pri vás? Si predstav 5 deti ukladať. Iný hardcore.

bolarazjedna
autor
6. sep 2024

@ivangeline no ja neviem.... Myslím si, že by starší nezaspal, keby tam malý vykrikuje... No ale budem musieť niečo vyskúšať...