Uspatie dieťaťa na rukách

14. júl 2023

Ahojte, naučila skm syna zaspávat na rukách.. Áno viem, moja chyba.. Nezaspi inak (okrem kočíku).. Ma teraz pol roka. Nebrala skm to ako nejakú hrôzu, videla som sestru, kamošku, aj ženu s ktorou som bola v nemocnici tak uspavala svoju ročnú dcéru na rukách, tak som si povedala, keď tak zaspí do par minút, prečo nie? No lenže.. Už nezaspava do par minút, občas sa zobudi keď ho položím a mrnci - chyba mu to cicikanie na rukách.. A ja si len hovorím akú chybu som urobila... Dá sa to ešte nejak zmeniť, či už je dosť veľký na to aby som robila zmeny v zaspavani? Chcela by som aby zaspával v postieľke, nech som aj pri ňom, to mi nevadí, nechcem od neho ze ho položím a spi.. Pripadne skúšali ste niektorá to co radi jedna spankova poradkyňa? Ze položiť do postielky, povedať donru noc, odísť, ak sa ozve prísť, zopakovať to a predlžovať intervaly príchodu?

zuzkaa1991
14. júl 2023

Ja som uspavala cca od 7m do 13m ak si dobre pamätám ale skusala som viackrát polozit dat mliecko ale cim skor odnaucit tym mensi cirkus ;) len skusat skusat ppodlamna nejajeho mojkaša

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
14. júl 2023

@elizabet173 no tomu by som sa chcela vyhnúť, nechať ho samého a vyplakat to určite nie, len niektoré maminy co píšu, že položia a je hotovo, ticho závidím 🤣 ale ako som si naučila tak mam... Skúšala som aj to, byt pri ňom bo on sa neustále otáča a tým nevie zaspat, keď ho pridrzam mrnci ze ho držím... Ach...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
14. júl 2023

@elizabet173 neviem, keď čítam fóra tak povedia ze dajú pusu a zaspia.. Neviem ci sa im deti neotacaju atď... To tam už nepíšu 🤣 hej to je pravda ze sa to mení. Ako som písala sestra usoavala na rukách, no potom asi keď mal rok a pol pri sebe na posteli capkanim po ritke. Ja malému púšťam biely šum.
A ja by som ho aj nechala no keď je na bruchu do grcia sa🙄🤦‍♀️🤦‍♀️

akrobrab
14. júl 2023

Na rukach som neuspavala, tam Ti poradit neviem. Ani neviem presne co radi spankova poradkyna (nepoznam detaily), ale v principe sme tak uspavali nase dieta. Dali do postielky, povedali dobru noc a odisli z miestnosti. Ked uz viac vnimal, prisla prva alebo druha regresia a tazsie sam zaspaval, robil sme to presne tak. Polozili ho do postielky ako zvycajne, odisli z izby, zacal plakat, vratili sme sa, pohladkali po licku (nebrali na ruky), vysvetlili mu, ze je vsetko OK, ze sme tam, ze moze spinkat a ked nas bude potrebovat moze nas zavolat a isli sme prec. A takto sme predlzovai intervali. Dostali sme sa tusim na 7 minut a trvalo to 5 dni, po 5 dnoch nas uz vobec nepotreboval, uz vedel vydrzat v postielke bez problemov sam a sam zaspaval.
Potom ked uz bol vacsi, fungoval tak isto. V urcenom case isiel do postielky, sam sa v nej hral kludne aj 20-30 minut a potom usudil, ze je cas ist spat a zaspal.
Teraz ma 2.5r a fungujeme uplne rovnako, len s tou zmenou, ze niekedy uz nespava cez den - podla toho ako sa citi.
A ozaj, od narodenia mam v podstate uplne rovnake predspankove ritualy, aj to je podla mna dolezite.

autor
14. júl 2023

@akrobrab áno toto som myslela. A aké máte rituály? Co sa tyka nočného, to mam od cca 2 mesiaca každý jeden den, ani raz som to nezmenila aj keď som mala 40tky horúčky, rituál musel byť.. No denne nemám... Netuším aké majú byť, poradíš mi niečo? ☺️

autor
14. júl 2023

A teda ešte poviem, nočné spánky sú super, myslím ze to bude kvôli tomu rituálu ze vie ze sa ide spinkať.. No denne su..ako kedy.. Vôbec nemáme režim co by som už v 6 mesiacoch chcela mať, no neviem ho mat..

akrobrab
14. júl 2023

Ja som presne jedna z tych - polozit, dat pusu a odchod, tak sa kludne pytaj. :D
Co sa otacania tyka - od momentu ako sa moje dieta otocilo na brucho, na tom bruchu aj spi. Az doteraz. Nikdy som ho nechodila otacat spat na chrbat. Nikdy ale neplakal, ze by sa otocit chcel. Vyhovovalo mu to tak. Kym sa este nevedel poriadne otacat sam, mali sme monitor dychu a doteraz mame na kazdy spanok pustenu aj kameru.

nafka0483
14. júl 2023

Mali sme obdobie par tyzdnov ked zaspavala hojdanim kolisky. Potom pri tom uz mrncala, uspavali sme na rukach, po par tyzdnoch uz nechcela. Ale kazde dieta je ine, nam to nevadilo, akosi sme vedeli ze to prejde :D

9gabi9
14. júl 2023

Nečítala som ostatné príspevky aké určite dá sa to odnaucit. A dokonca aj bez veľkých stresov a nervov. Syn bol uspávanky cca do pol roka na rukách, dcéra cca do 3mes. V jeden deň som si povedala dosť a proste ľahla som si s nimi na posteľ. Dcére pomáhali hladkanie po tvári, synovi som zase robila sssssssss. Po čase už ani to nepotrebovali. Zacinala som samozrejme postupne. Najprv chvíľu ponosila, potom som si sadla na posteľ a stále ho/ju mala na rukách, potom som si ľahla na chrbát s ním/ňou na sebe a po chvíľke skĺzla dole. Trošku sa hnevali, ale nič tragické sa nedialo
Dcéra má dnes 2r. a občas myslím tento rituál zopakovať, keď presvihnem čas uspávania. Dokonca po chvíľke ako spolu lezime na posteli ju dám do postieľky, chvíľu pri nej ešte som a potom odídem, zaspí sama. Ale toto všetko sme postupne a pomaličky nastavovali.

Neboj, hlavne si to mohla nie a blízkost uzi, nebude to trvať večne 💕

akrobrab
14. júl 2023

Hmm, predspankovy denny ritual mame vlastne asi az od 2 rokov ako zacal chodit na nocnik. Predspankovy nocny mame tiez cca od 2m. 🙂
Predtym som denne spanky nejak specialne neriesila, ale vela som to dieta pozorovala. Uz si teraz nepamatam presne tie casy, ale viem, ze fungoval ako hodinky. Ukladame ho kazdu noc v rovnaky cas (doslova a dopismena od tych 2m, aj ked viem, ze to je zvlastne), rovnako v noci spi a teda rovnako cez den vstava a aj vzdy vstaval.

Tym, ze kazdy den vstaval v rovnaky cas a ten cas, kolko vydrzia byt deti hore je pre kazdy vek tiez cca rovnaky, tak som sa tym riadila. Dajme tomu vstal o 6ej, hore by mal vydrzat cca 2-2.5 hod, tak 8.00 uz bol v postielke, pospal trebars 2 hodiny, o 10ej bol hore a do postielky isiel opat o 12ej. A potom sa uz len pomaly predlzovali intervaly, kolko vydrzal byt hore a skracovali intervaly, kolko cez den spinkal.

U nas bolo este dolezite to, ze pokial bol cez den prilis unaveny, nevedel zaspat. Ked som myslela, ze uz je vo veku, ze by mal vydrzat hore dlhsie a dala som ho spinkat trochu neskor, bud nezaspal vobec alebo mu to dlho trvalo a zaspaval v zlej nalade. U mojho syna fungovalo to, ze ked bol cca cas jeho spanku, musela som ho dat spat uz pri prvych naznakoch.
A to robi doteraz, akurat teraz nam to uz vie povedat. Momentalne (v 2.5r) je predspankovy obedny ritual - zjest obed, sadnut na nocnik, vycikat sa, vykakat, popri tom precitat knihu/dve a ist spinkat. A ked je velmi unaveny, tak zlezie zo stolicky od jedalenskeho stola a povie, ze teraz kakat uz nejde, ze uz chce ist rovno spinkat a vybavene. Niekedy ho ukecame na to, aby sa aspon vycikal, ze sa mu bude lepsie spinkat, ale niekedy ani to nechce a ide rovno spat.

betulinka1
14. júl 2023

U nas sa tiez maly uspaval na rukach, asi do roka. Potom mu to samému zacalo vadiť takto v lete. Pochopil, ze ked ho položím a budem pri nom, tak mu nebude tak teplo. Skus tak, ze si sadnes a budes ho mat na rukach. Evidentne ti na rukach aj tak tvrdo nezaspi, ked reaguje ak ho položíš. Ľahni si s nim do postele, ja som mala pri mojej postely a dala som prec jednu stranu postieľky. Ked zaspáva Skus mu šepkať, nedrnkaj, len ho hladkaj po hlavičke alebo co ma rad. Ja som aj spievala, prote iba potreboval vediet, ze som tam. Na poobedny spanok som pouzivala kocik. Cize najedol sa, ci prsalo, snezilo som isla do terénu. 3 hodiny v kočíku v pohybe spal 🤣🤣 normalne som vysúchala Addidas Terrex az do diery, kolko som sa nechodila. Ale potrebovala som nahodit rezim a bolo pre mna dolezite aby spával poobede max do 15:30 hod. kvalitny spanok a vecer potom isiel spat v rovnakom case na nočný spanok. Rezim sme dodržiavali. Aj ked sme isli na dovolenku, tak som kupovala letenky aby sme leteli v poobednom spanku, nech je klud v lietadle. Cize aby sa dodržiaval rezim a dietatko sa uz same pýtalo spat v rovnakom case, tak to bolo dost narocne ale tak doma na materskej je clovek panom svojho casu, da sa s tym hrat. Nikdy som nenechala dieta vyplakat, vzdy som hladala cestu a napr. radsej som si s nim ľahla. Ked uz zacal stvornozkovat viac sa unavil a bolo to so spánkom lepsie. V jednej knihe som citala vetu, ktorou som sa riadila. Cim viac spi, tym viac bude spanok vyžadovať. Preto tie dlhe prechádzky po obede.

simona92101
14. júl 2023

My sme mali poradenstvo u spankovej poradkyne a vopred sa nas pytala ako chceme uspavat dieta,ci v nasej pritomnosti alebo bez (polozit,odist).uspavam v postielke stylom zastriem,polozim do postielky,dam mojkaca,dam mlieko,ked dopije,este chvilku si kopka nohami,potom sa otoci nabok,primojka si zajka a bud o chvilu zaspi alebo este chvilku hladkam po chrbatiku. Do 6m inak ako v kociku nechcela zaspat,uz mi to potom liezlo na nervy prekladanie hore dole,tak sme kontaktovali poradkynu.

autor
14. júl 2023

@akrobrab no môj malý pokiaľ nespi a v spánku sa pretoci, tak nezaspi.. Reve.. Ak sa otočí v spánku, prespi celú noc na bruchu 🤷‍♀️ samozrejme s monitorom dychu v postieľke

autor
14. júl 2023

@nafka0483 takto, mne by to uspávanie ani až tak nevadilo, len to ze sa budí ze nie je stále kolisany alebo ako to povedať 🤷‍♀️

autor
14. júl 2023

No ďakujem ženy, niečo vymyslím.. Ide spať vždy do vyvetranej izby, kde mame závesy zatemnovacie čiže ma aj tmu, pustím šum..mojkaca ma takziet. Je v spálni sam, ma pokoj, kamerkou ho sledujeme. Musím si nastaviť ten režim nejak cez deň, možno aj tým ze je teplo sa mu horšie spi, ktovie🤷‍♀️

bobkovci5
14. júl 2023

Ja som uspavala malu asi do 8 mesiacov stále v kociku cez deň išla som snou na prechádzku a bolo a potom som zistila ze by som chcela aby sa naučila cez deň dompostielky bol to boj ale naučila sa teraz už mi v kociku späť nechcela stále sa budí naucena je na ten svoj kľud v postieľke každé dieťatko je iné a darmo ti tu budú písať maminky múdre reči akoby si mala a co bynsj mala robiť môžu ti tu napísať skúsenosti a to je cele už ty zistíš ako tebe je najlepšie neznášala som múdre reči kamoši ek ja ked som mala deti malé bla bla 🙈

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
14. júl 2023

@elizabet173 áno nechávam, a je mi jasné že to. Nebude zo dňa na deň, no chcela som vedieť tipy báb ako to mali ☺️

autor
14. júl 2023

@bobkovci5 jasne viem, každé babo je iné, napr mne moje dieťa na mne nezaspalo nikdy v živote, ani keď bol novorodenec, ani v nosiči napr.. Iným len tak spia deti... Len chcem prísť na systém co nám bude vyhovovať, keď sa nevyspi je nervny a už to ide... 🤣

maryetta
14. júl 2023

Uvedom si ze ozaj je kazde dieta ine.
Kamoske dieta spalo 4-5hodin.
Moj spal max 40minut.
Je ine ak je dieta na umelom mliecku. A ine ak sa dojci.
Je ine ak nema bolest bruska a ine ak sa trapi.

Moje ani jedno nespalo v postielke. Neznasali kocik. Takze ak som chcela aby spali aspon tych 40min tak zo zaciatku na rukach. Neskor som si ku nim lahla a lezala tam pri nich.
Az moj treti. Mal cca rok. Ked som ho nakojila. Polozila a isla prec. A on si spokojne zaspal. Co sa aj okolie smialo ze-no vidis. Alebo ako je to mozne?! 😂

ludka_matus
14. júl 2023

Ahoj, ja som tiež uspavala na rukách do cca 1 roka a 4 mesiacov. Koľko krát som si ponadavala, že som hlúpa že tak ho uspavat 🤦‍♀️. Lenže inak nevedel iba na rukách alebo v kociku. V kočíku sa zobudil ak bolo nejak rušno na ulici (miesacka, kosačka, píla....). Čiže tým pádom sa v kočíku nevyspal.
Keď som tu skúšala na posteli bol cirkus, dlhé uspavanie. Zmenilo sa to vtedy ak sme prešli z dvoch spánkov na jeden. Jednoducho bol unavenejsi tak mu stačilo, že sa mojkame na posteli. Od vtedy spí na posteli 🙂. Čiže dá sa povedať, že to šlo nenasilou cestou 😀.

ivangeline
14. júl 2023

Niekde v lepsospanokbabatiek su takr tabulky a je tam aj...ze po nejakych 15min od zatvorenia oci mozes zlozit..Mozno skladas velmi skoro,ked este poriadne nespi. A mozno len je kratko ci dlho hore. Mozno ste len zacali prikrmi a nerobia mu dobre na brusko.. Ja uspavam v nosici pomaly do roka. Ano. Obcas dieta zlozim a ono sa mrvi...tak zas zdvihnem a pochodim.. Alebo plus k tomu mam nieco,co viem,ze pomaha... Zvuk,niektorym pobuchat po zadocku (ked spia na brusku),dojcit/flasa po upokojeni na rukach a pod.

autor
14. júl 2023

@ludka_matus akoby si písala o mojom dieťati 😁❤️ milujem psov vonku ked sa prechádzam v uličkách aby ho nebudli auta 🤣🤣🤣🤦‍♀️