Zúfalá matka si ide po radu, tipy, skúsenosti.
Moja malá má 20mes a začal som skúšať 1 denný spánok. Doteraz sme mali nasledovný režim a musím podotknúť, že malej vyhovoval. Vstávala medzi 6-7, 1 spánok od 11:00-11:30 a druhý spánok od 15:30 a o 17:30 som ju musela budiť, lebo by spala do aleluja. O 21:30 už spala v posteli ako zabitá. Po každé pekne zaspala, pekne spala, v noci s 1 papanim a zasa spánok. Dôvody, prečo som sa rozhodla teda prejsť na 1 denný spanok je nasledovný. Budenie z druhého spánku o 17:30 bolo čoraz ťažšie, malá chcela spať viac, bola nervózna, mrzutá… Zároveň je už skôr tma a keď sa posunie čas tak úplne. Nechcela som aby sa budila po tme. Koniec koncov, vek nato už má.
Avšak malá tú zmenu nedokáže spracovať. Teraz sa snažím nastaviť režim nasledovne. Vstávanie medzi 6-7, o 12:00-15:00 spánok, 20:00 spánok. Problém je ten, že malá mi po 4 hodinách úplne odpadáva od únavy. Hlavne dopoludnia. Mám strašný problém ju udržať do 12 hore, potom ide spať preunavená a nedokáže v klude spať viac ako 2hod. No a automaticky sa nám posuva komplet celý režim, večer je opäť preunavená a tie noci! Čistá katastrofa 😷 Zlý spánok, nekludný, plač, 2hod bdelé okná... Keby aspoň ráno vedela spať do nejakej 8, ale ona či v noci spí alebo má BO, je o 6:30 hore 😪
Neviem či jej mám vrátiť teraz znova 2 spánky alebo čo robiť. Nemá niekto podobné skúsenosti? Už to je tretí týždeň a je to len horšie a horšie. Dokonca už odmieta aj papať… Z veselého usmiateho dievčatka sa stalo večne preunavené a mrzuté dieta. Veľmi si vyčitam, že som jej narušila to, čo jej vyhovovalo. Ale všetky krúžky kde chodíme sú nastavené na 1 spánok u takýchto veľkých detí, nijako nám to nevychádza. Taktiež dôvody vyššie… Najhoršie je, že teraz aj keď jej chcem dať tie 2 spánky nech sa dospí, tak nezaspinká aj keď na nej vidím že je unavená. Proste som ju celú rozhádzala a teraz si pýtam radu od takých, ktoré to už prežili. Spánkové poradkyne som kontaktovala, neodpisala mi ani jedna 🙃
Budem vdačná za každú radu 🙏🏻
@marussska môj názor je ze si si zbytočne skomplikovala život. Moja dcéra bola spachtos a dlho mala režim ako tvoja dcéra. Až keď nevedela zaspať na poobedny spánok vtedy sme postupne prešli na jeden spánok od 12 do 15tej. Zbytočne to siliť a dieta nervovat. Kým je takto male režim prispôsobím jej a nie naopak. Sú tie krúžky životné dôležité pre ňu? Ja by som sa vrátila k režimu co jej vyhovoval a ona sa postupne sama presunie na jeden spánok.
Neviem, ci poradim, ale tiez som mala so synom problem pri prechode na 1 spanok. Ma nieco cez 2 roky a nasledovny rezim:
Vstava medzi 6:00-6:30, o 6:30 ho uz budim.
Obedny spanok cca 11:15-12:50 (priblizne 1,5 hodiny)
Vecer spi okolo 19:15, max 19:30
Rano tiez nevydrzal dlho hore, tak ho ukladam skor, ako sa odporuca.
Nechapem preco, ked ma jeden spanok, tak ju davate tak neskoro spat o 8mej? neskusili ste ju dat o 6-7mej vecer? mozno by vas prekvapila a spala tak isto dlho, ako ked mala 2 spanky .. sice sa ti este stale budi raz cez noc, ale za pokus to stoji 🙂
Ja mam syna 21 mesačného. Do 20 mesiacov spával 2 krát. Ráno vstava o 06.00 a spal od 09.00 do cca 11.00 a potom od 14.30 do 15.00 a večer o 20.00 už lezal a zaspal 20.20. Keď začal odmietať spat o 09.00 (dovtedy nevydržal dlhšie) tak som ho spat dala keď sa pýtal. Chodil okolo 10.30 a pospal 3 hodiny a zase len večer o 20.00. Postupne si bdele okno predlžoval až sme sa dostali na cca 11.30 až 12.15 a pospi 2 hodky.
Pri spánku sa riadim dieťaťom, všade radia budiť prvý spánok po 30 minútach a druhy dlhší ale u nás to nefungovalo 🙂
@marussska No a nemozes ju teda ulozit na denny spanok skor, ked o 12 uz odpadava?
Inac my sme pri redukcii spankov pouzivali taky trik, ktory u nas vzdy fungoval. A sice namiesto vynechaneho spanku sme zaradili len kratucke zdriemnutie do 10 minut. Maly nejako pookrial a potom vydrzal v pohode az do vecierky. Cize v tvojom pripade by som na denny dala trebars uz o 11 a potom druhe bdele okno by som prerusila tym kratkym zdriemnutim. Asi to nebude fungovat u kazdeho, ale mohlo by to stat za pokus.
@marianarem áno skúšala som presne toto, raz sa nám to podarilo, no potom už nie. Nešlo jej zaspať aj keď sa jej chcelo…
@miskamisiq No toto vyzerá ukážkovo 🙌🏼 Vyskúšam asi tuto cestu, ďakujem 😘
Ja ti úplne rozumiem , myslíš to dobre si starostlivá , ja som to mala opačne , mojej som ja chcela nechať silou mocou dva spánky ale ona chcela už len jeden a niekedy ani ten . Tak bolo tak . Tak ja by som jej to nechala ako ona chce - a keď ti aj po tých dvoch spánkoch pekne o ôsmej išla spať to je krása , asi bude ľúbiť spinkať . Moja nechce niekedy o deviatej ešte spať dokonca keď nespala cez deň . Držím palce nech sa nastavíte ako to bude najlepšie !