Ťažké večerné zaspávanie - je to perinkou?

baska2244
7. apr 2024

Dobrý deň, maminy,
stretli ste sa niekedy s podobnou situáciou, kedy Váš drobček nechcel večer zaspávať v perinke - spustí veľký plač, ale v noci po prebudení a papaní je to v poriadku?
Náš 2,5 mesačný synček večer pred zaspávaním spustí veľký plač a nestíchne, kým ho nevezmeme na ruky. Zaspáva v perinke. Toto isté začal robiť ráno, preto ho na prvý spánok uspávam už v nosiči a je to v poriadku.
Mysleli sme si, že mu nevyhovuje perinka, ale keď sa v nej v noci zobudí na papanie, vyberieme ho, nadojčím a prebalím a zase ho do nej uložím, je to úplne v poriadku. Dokonca zaspí do 5 min. bez nosenia na rukách. Noc je úplne v poriadku.
Čím to môže byť, že večer (a predtým aj ráno) má s tým problém? Alebo to nie je perinkou? Skúšali sme aj spací vak aj zavinovačku, lebo ho veľmi myká, ale bolo to ešte horšie.
Máte s tým niekto skúsenosť? Ak áno, ako ste to, prosím, riešili?

gabriela2952
7. apr 2024

@baska2244 ahoj, tak ho uspavaj tak ako mu vyhovuje, ak je to v nosiči tak v nosiči. V noci je taky ospalejsi, preto je možné, že zalomi aj v perinke. Kde ho kúpeš? Ak v spálni a mate tam teplo ,tak mu je tam možno v perinke horúco.

Tiež som si prešla rôznymi spôsobmi uspavania, a jedna z nich bola aj perinka, na rukách som ju uspala ale keď som ju dala do postieľky, tak som ju rozviazala a prikryla len tenkou dečkou. Potom prišlo nejaké obdobie ,keď sa jej to nepáčilo, tak sme skúsili zaspávať hojdanim v kolíske až sme nakoniec skončili spolu v posteli a držali sa za ruku. Teraz už má rok a zapsava na mlieku ,dá si cumel hodí sa na bok a spinka 🙂

anavixy
7. apr 2024

Zalezi aj na unave. Ci nie je malo unaveny na nocny spanok alebo prilis… perinku by bolo dobre pomaly zacat vynechavat, kup swaddler ak to potrebuje, alebo len zavinut do muselinovej plienky, stale volnejsie. Osobne by som sa (pokial nie je problem v tom ze dieta je malo alebo prilis unavene, no skor malo) tiez prisposobila babatku, ked chce uspavat na rukach, tak by som uspavala na rukach, ale chapem, ze vela mamiciek chce dieta prisposobit sebe a nebude suhlasit.

dadka1997
7. apr 2024

@baska2244 ja si myslim, že to perinkou nie je .. za mňa je nosič super vec, ale naucit tam deti spať mi pride cez.. ale podaktorym matkam to vyhovuje.. skôr si myslim , že je unaveny alebo ho môže aj niečo boliet

baska2244
autor
7. apr 2024

@gabriela2952 Ahoj, ďakujem
Malého kúpeme v kúpelni na inom poschodí, spinká v spálni na druhom poschodí. Skúšali sme ho uspať aj v inej miestnosti, aj bez kúpania (keďže kúpeme každý druhý deň), ale vôbec žiadna zmena. Pripisovali sme to kolikám, lebo ten plač trval naozaj aj cez hodinu, no teraz len cca 5 min. a na rukách sa upokojí (aj v tej perinke), ale prvé minúty sú hrozné. Takže nevieme, či je to doznievanie koliky alebo čo. No a úplne ma zmiatlo aj to ráno, ktoré sa začalo podobať na ten večer.
Potrebujeme, aby spinkal s rúčkami v perinke, lebo nimi príliš mihoce a budí ho to. Samozrejme, po zaspatí a nejakej chvíľke ho uvoľníme, no cca pol hodinu pred zobudením sa už obšíva a diriguje nimi. Skúšali sme aj iné, ale to vyslovene bol krik a museli sme vrátiť perinku. Neviem, či je úplne vhodné ho stále uspávať v nosiči. Cez deň striedame nosič s kočiarom, noc je teda tá perinka bez problémov.

baska2244
autor
7. apr 2024

@anavixy Ďakujem, ukladáme ho s prvými známkami únavy (keď teda začne zívať), keď neskôr, bolo to ešte horšie, to je pravda.
Práveže spacie vaky či iný druh zavinovačky odmieta, to je úplne iný plač, až krik. My mu tú perinku po zaspatí uvoľňujeme, aby mu nebolo príliš teplo. Ale začína mi to robiť obavy, ako budeme fungovať ďalej.
Uspávanie na rukách nie je až taký problém, mňa skôr trápi ten plač.

baska2244
autor
7. apr 2024

@dadka1997 Nosič sme skúšali len preto, aby toľko neplakal, keďže sme mali odozrenie na koliky a aj pediatrička nám potvrdila, že má kolikové bruško. Ale dlhý kolikový plač prešiel, teraz trvá max. do 10-15 min. Môže to byť teda ešte odozva koliky? Nemyslím si, že ho niečo bolí, lebo je to každý jeden večer a trvá to najmä kým ho nevezmem v tej perinke na ruky, nehojdám už jedným typickým krokom a nechodím hore-dolu po chodbe. 🤷‍♀️

dadka1997
7. apr 2024

@baska2244 no urcite ho moze boliet brusko, aj moje deti mali väčšinou bolesti bruska vecer .. trošku s nim pocvič brusko s nozikamo mozno len vetry ho tlacia