Ahojte skúste poradiť ci je tento môj prípad už na odbornú pomoc … chlapec bude mať 8 rokov si každú noc výzaduje aby som ho uspávala lebo sa boji tmy … svetlo zapnuté dvere otvorené brat vedľa neho a stále sa boji …. Keď ho uspim a idem do spálne ktorá je hneď vedľa tak za 15 min je pri mne … tv či hry ma v obmedzenom časovom limite …. Boji sa byt dokonca aj vonku keď je tma a dokonca v byte keď je ešte len šero už vtedy sa boji ísť čo i len na wc …. Už neviem ako naňho , ani po dobrom ani po zlom ani vyhrážky …
dieťa sa inak pozerá na tmu ako my, nie nadarmo sa hovorí, že noc má svoju moc, aj nám dospelým ak máme problém , obavy tak sa nám zdá v noci že sú väčšie ako ked sa na ne pozeráme cez deň. Dieťa vníma aj inak priestor( všetko je veľké, v tme začne pracovať fantázia, predstavy, možno niečo počul ..), má pociz úzkosti, rozprávali ste sa o tom, aké má pocity, čo by mu mohlo pomôcť. pri rodičovi sa dokáže uvoľniť, je to jeho záchranný bod a napätie sa znižuje, možno nejaký rozprávaním o tom, o pocitoch by ste to časom dokázali znížiť, chce to ale trpezlivosť, pochopenie,pomáť mu prekonávať seba krok po kroku ( ale asi ak to ste už vyskúšali) možno nejeku hračku alebo tvoje tričko ,a by ťa cítil by pomohlo...ak to však už výrazne obmedzuje váš život , môžete skúsiť psychologa
@felycity on vie aj hodinku vystrájať plakať a keď k nemu ľahnem tak za 1 minútu spí … dala som prec všetky rušivé elementy na ktoré ma upozornil ale nič …
@lenveronika píšeš, že tv a hry ma v obmedzenom časovom limite. Tie hry pozerá na mobile alebo tablete ? Máš aj prehľad o tom , čo pozerá ? Či nevidel nejaké strašidelne video a teraz sa boji.
@lenveronika Môžem Ťa ubezpečiť,ze s toho vyrastie. Chce to len trpezlivosť a trochu hp pochopiť. Nebudem ano rozpisovať ani som nikdy nemala potrebu to riešiť tu na Mk,ale vyrastie. Deti majú trochu iný pohľad na tieto veci a nesmieme zabúdať,že každé je iné a svojské. O pár rokov sa natom zasmejete a ešte ti bufe veľa vecí chýbať.
Ja som minule videla rozprávku pre 7 ročných a normálne som sa bála čo tam ukazovali 😀 Behali tam duchovia v plachte a strašili deti, scény, že mi chvíľami tuhla krv, ešte aj umocňované hudbou, ktorá hrotila dojem...a môj 9 ročný potom tiež vymýšľa, že je v skrini bubák a bojí sa...podľa mňa ich to prejde, ja mám dvoch starších a tiež ich to prešlo
@lenuska9999 ono to začalo ako mali pred 2 rokmi noc v škôlke odvtedy sa boji … sledujem stále čo pozerajú či v tv alebo tablete
@pribinak dostala som termin v pondelok tak som zvedavá
@cukroska ďakujem za povzbudivé slova
@lenveronika tak držím palce
Je este maly. Daj tomu cas. Kup nejake male hrackarske svetielko do izby.
@lenveronika držím palce. Viem to z vlastných skúseností. Tiež som veľa krát to nezvládla ,lebo to trvalo diho. Ale potom som si predstavila akp sa dieťa cíti tak sme to vzdali a nechali tak kým sám nepríde nato,že sa báť nemusí a že sme tu atď..
Dokonca spával buď so mnou,alebo s mužom a to sme robili na dvanástky všetci traja aj nočné teda aj syn.A x razí prišiel do izby ako duch v nocí a ľahol si na zem ku mme. Tak sme to riešili tak,že proste žiadne nútenie krik,ale jednoducho som išla spať do detskej ja alebo opačne.
A naozaj predtým bol zvyknutý, a nebál sa.
Až neskôr a tak chodil spať k starkej aj keď bol starší. Bývame len cez chodbu.
Ale my sme si zvykli .A prišlo to potom samo a prestal .A podotýkam,že spával aj zaspával ako malý sám a v pohode vždy. Aj v detskej skoro začal a v pohode. Ale on to mal aj z filmov a kadejakých somarin..Ale prešlo to a dnes sa natom zasmejene.
@cukroska máme 3 deti on je najstarší a také caviky robi keď človek už chce mať trochu kľudu … segrin malý to robi tiež a ma už 13 🙈… dúfam že do 13 zvladne už sám zaspávať …. Až som fakt zvedavá ako sa k tomu vyjadrí psychológ , v pondelok tsm ideme
@lenveronika Tak deti sú rôzne a každé iné..prajem pevné nervy. Všetko raz prejde😊
@lenveronika čo tak skúsiť psychologickú? 8 ročný je už dosť veľký aby sa bál len tak bez príčiny