Ahojte, budeme mat 13teho 3 mesiace, krpec najradsej spinka na brusku, na chrbte to vyslovene neznasa, co by bolo OK. Ale po novom ma hobby sa na nohach posunut do rohu postielky a ostane na nose, dnes rano som sa dala k nemu az normalne tazko dychal. Mam normalne obavu, ze ci sa nezadusi. Ale hlavicku uz si smelo pretaca z boka na bok. Napadlo ma skusit vankus proti zlezaniu hlavicky ale zas ci pri pripadnom grckani by ju vedel dat na bok? Neviem.
Mate nejake skusenosti?
Dakujem.
Zdrave dieta, pokial mu nic nebrani, si dokaze otocit hlavu tak aby vedelo dychat, avsak v polohe na brusku mozu byt obmedzene reakcie, preto skutocne moze dojst aj k uduseniu, alebo minimalne nedostatocnemu okyslicovaniu. Kazdopadne spanok na brusku (obzvlast v noci ked aj ty spis a nevies vcas zareagovat) je z hladiska SIDS vyrazne rizikovy a u trojmesacneho dietata to vobec nie je vhodne. V tejto polohe je dokonca aj vyssie riziko aspiracie zvratkov, hoci by sa mohlo zdat, ze je to bezpecnejsie - ved vsetko vytecie von, lenze je to naopak, v polohe na chrbte je priedusnica nad hltanom, v polohe na bruchu je priedusnica pod hltanom, teda ju automaticky “zaplavi”. Dieta moze spat na brusku az ked sa samo dokaze otocit na brucho a spat na chrbat. Dieta je zavinovane? Zaspava same na brusku alebo ho uspavas a nasledne das na brusko? Namiesto vankusa (ktory je inak uplny nezmysel) by som sa snazila zmenit polohu, otocit dieta na chrbatik, ked zaspi. Pouzivate aspon monitor dychu ci spi dieta s vami v posteli?
Neochopila som ako chces davat ten vankus. Ze bude spat tvarou priamo dolu a bude mat tvar v tom otvore vo vankusi?