Maminy, ktoré máte alebo ste mali týždňové bábätko, ako často ste dávali spinkat? A ako ste ho uspavali? Alebo to nemam riesit a uspať ho na rukach keď mu je tak najlepsie? Každý ma straší,že si ho naučím, ale ved ešte je veľmi maličký
A spanok ma taký všelijaký, spi len 30 minut, niekedy viac, to sa tiež ešte upraví? Lebo niektore pisu, že im deti spali aj po 3 hodiny
Ja som bola z tych co strasne chceli dieta naucit nech spi same atd. Presne kvoli reciam ze “naucis si ho tak a budes lutovat”. Takze som to skusala a skusala a vysledok? Nervozne dieta, nervozna matka. Tak som sa na to vykaslala, uspavam niekedy na prsniku, niekedy na rukach, niekedy v kociku, niekedy v postielke, proste tak ako nam to obom zrovna vyhovuje a zrazu sme doma vsetci kludni a spokojni 😉
No jasne ze na rukach, to je uplne najlepsie. Ano, zvykli si, ale to je dobre - mne to riesilo vela situacii, napr. uspavanie na navsteve, uspavanie popri starsom surodencovi, takisto ked nechceli spat a z postele by mi utekali. Ono je to vsetko do casu! Cumlik, rozni plysacikovia, "vsetko musi len mama" a pod. Mam 3 deti. Jedna mi v 2 rokoch sama povedala: "Maminka, nenosit, len lezat" a 1.75rocny tak zaspava stale, ale uz zvladne aj len ked lezime na posteli... aj najstarsia, ta zaspavala na prse, ale ako 15mesacnu som ju odstavila a stacilo len lezat vedla nej
My sme uspavali na rukách a od 4 mesiacoch sa naučilo zaspávať so mnou na posteli alebo v nosiči 🙂 vždy nejaký čas bábätku vyhovuje iný spôsob uspávania…užívaj si to 🙂 vyrastie ti pred ocami a chvíle na rukách ti budú chýbať. Moje je už teraz živé a na rukách ani nechce byť. Ešte možno poradím…my sme uspavali na rukách a keď vlastne prešiel ten čas 45-50minut tak sme položili do postieľky a spinkala pekne ďalej ale keď sme dali hneď spala len tých 40 minút. Spinkať sme dávali vždy tak do 40-60minut ako kedy. Ale do 4 mesiacoch vydržala hore len 60-90minút. Pozri profil aj na ig spinkajbabo
Moje dietatko operovali, ked mal 8 dni. Ked sme prisli po mesiaci z porodnice domov, povedala som si, ze ho budem nosit na rukach aj cely zivot. Tiez tolki vraveli, ze si zvykne na to atd.... bolo mi to jedno. Moje dieta potrebovalo moju blizkost, potrebovalo sa upokojit, bolo vystrasene, ubolene....chcelo to cas. A predstav si trvalo to mozno 2 tyzdne a postupne sa upokojil, mohla som si postupne popri nom robit, varit... stacilo ho pocuvat. Vzdy ked potreboval citit moju blizkost, vsetko slo bokom a bola som len pri nom, drzala ho s laskou v naruci. Ma 8 mesiacov a je to totalne kludny pokojny chlapcek, ktory obcas zaspinka aj sam. Vecer zaspi o 8, rano vstane okolo 9. Cez den nemame stale rezim. Ked sa vypyta, ide spinkat, ked si pyta papat, tak mu dam. Nepocuvaj inych, pocuvaj len svoje dieta a svoju intuiciu. Tvoje babatko vsetko vnima, potrebuje ta citit, pretoze sa citi pri tebe bezpecne. Tak mu to daj vzdy, ked si to vypyta. A hlavne pokoj, klud. Ked ty budes pokojna, budes mat aj pokojne babatko. Momentalne potrebuje hlavne teba, tvoju lasku a objatie. Tak si to spolu proste uzivajte.
Rob tak ako to cítiš správne a ako ti to vyhovuje.. my sme si so synom prešli rôznymi obdobiami čo sa týka dĺžky spánku aj spôsobu uspávania.. ja som vyslovene na rukách uspavala velmi málo ale to len preto, že som malého nevládala a nebolo mi to pohodlné ale to neznamená, že som ho nemala pri sebe. Napr. Som sedela a tak ho držala pričom som si mohla.ruky podoprieť a bolo to pre mňa ovela viac komfortnejšie.. alebo som si ho položila na posteľ a pritúlila, hladila.. neskôr som ho uspavala kojením... Naučila som sa neriešiť komentáre okolia a robiť ako.mi bolo dobre.. aktuálne zaspáva tak, že si k nemu večer s mužom ľahneme on sa pomrví občas pobľaboce občas kus povystrája po posteli a nakoniec sa pritúli a zaspí a prekladáme do jeho postieľky... Keď sa v noci zobudí a chce byť s nami tak si ho dáme ku sebe a neriešime nám to vyhovuje jemu tiež takže nie je o čom
prve, co ti odporucim ako novopecenej mamicke- rob ako citis ty! babatko je velmi male na to, aby sme sa tu hrali na nejake "ako si naucis"... to dieta ma tyzden, 9 mesiacov bolo u teba chranene v brusku a zrazu je tu na svete, kde sa okolo neho deje miliarda veci, na ktore si musi zvyknut. tvoja naruc a blizkost je jedine, co potrebuje a co mu dodava pocit bezpecia a istoty. nebudes ho nosit na rukach do 18tky... uz o mesiac to moze byt inak.
spanok sa moze upravit, nemusi. moja starsia prve mesiace tiez prakticky prespala, mladsi bol hore kazdu chvilu a spaval velmi zle cez den, tiez kratke spanky alebo aj dlhe okna bdele
Ano a ano. Uspavaj ho ako chce a ako chces a spanok sa tiez upravi (a mozno aj nie, ale skor ano…). Naucis ho na svoju blizkost? Na tu je zvyknute cely svoj prenatalny zivot, skor ho mozes od toho oducit nez na to teraz naucit… rob ako to vyhovuje tebe, nie susede, starkej, bratovi. Dieta nevie prepajat spankove cykly, takze ked sa preberie po jednom cykle (cca 30min), treba ho skusit douspat, postupne vekom sa nauci cykly spajat aj bez pomoci. Dlhy a hlboky spanok nie je pre novorodenca a malicke babatko prirodzeny, ak je babatko dojcene, tak ani z toho hladiska nie su dlhe pauzy idealne.