Spánkové apnoe u detičiek

sabina20
17. nov 2023

Ahojte, prosím viete mi poradiť tie mamičky ktorých deti majú alebo mali spánkove apnoe, ako sa to prejavovalo prosím? Ďakujem krásne.

domka222
17. nov 2023

Spánkové apnoe sa prejavuje tým, že človek počas spánku prestane na určitý čas dýchať

sabina20
autor
17. nov 2023

@domka222 áno to viem, len mám podozrenie že ho ma aj moja dcerka. Chodime po doktoroch ale zatial nic nezistili, mali by sme ist do spankoveho centra len uz teraz sa bojim ze aky termin nam tam daju, kolko budeme musiet cakat..tak si aspon ukludnujem svedomie, ze mozno to spankove apnoe nieje a proste len tak dycha normalne. Totiz dcerka sa zhlboka nadychne vydychne tak ako keby si povzdichla a potom par sekund ako keby nedychala a potom znova zacne pekne dychat. Tak ma len zaujimaju skusenosti inych mamiciek ako presne sa to u ich deticiek prejavovalo. Ci lapali po dychu a podobne.

domka222
17. nov 2023

Občas som aj moje deti počula presne takto dýchať

majamat
17. nov 2023

@sabina20 moja dcera mala spankove apnoe, niekolkokrat za hodinu. ediatricka neriesila teraz am 12r a bolis me z ineho dodovu an neurologii a psomenula som to dr a ona povedala, ez ej to nromalne a aj u dospelych, teraz to ale nemava, alebo ak aj nao, tak menej.

sabina20
autor
17. nov 2023

@majamat áno aj mne hovoria ze je to normalne ale ak to trva dlhsie ako 5 sekund a je to casto pocas spanku, tak to treba riešit. U dcerky to trva cca 10 sekund tak radsej to riesim lebo sa bojim ci je to v poriadku.

majamat
17. nov 2023

@sabina20 moja to bezne mavala 10 sekund a fakt kazdych 10min.

sabina20
autor
17. nov 2023

@majamat ďakujem, troška ste ma upokojili..moja dcerka ma len 2 ročky tak pevne verim že bude vsetko v poriadku ako aj u vás.

elmivelmi
17. nov 2023

@sabina20 a nosnu mandlu ma ok?Moze to sposobovat aj zvatsena,nosna mandla.

sabina20
autor
17. nov 2023

@elmivelmi áno, boli sme u dvoch orl doktorov. U prveho mala zvacsenu ale o mesiac ked sme boli u druheho tak mala uz v poriadku.

majamat
17. nov 2023

@sabina20 neboj, bude to ok. vsak ak sa dostatnete na to vysetrenie, chodte, ale zbytocne sa nestresuj.

elmivelmi
17. nov 2023

@sabina20 tak to este skontroluj,mandla sa moze zasa zvatsit,raz moze byt ok o pol roka uz na 2++,ci +++

sabina20
autor
17. nov 2023

@elmivelmi boli sme u toho druheho orl pred 10 dnami tak z tejto stranky by to malo byt v poriadku😏

sabina20
autor
17. nov 2023

@majamat ďakujem za povzbudenie verim pevne že to bude v poriadku 🙏ano, dufam ze termin nam daju cim skor lebo ide to na psychiku poriadne.

ariannazara
17. nov 2023

@sabina20 bože to si pamätám ze môj malý to tiež robil keď bol taky 2 ročný.. pri mne spal v postieľke a koľko krát som počúvala ci dýcha, páru raz som v panike s nim zatriasla😅🤨 a teraz na obed keď spíme ta tiež sa z hlboka nadychne a nič a potom dýcha
Ale už spi v svojej izbe ta už asi dýcha ok😅

sabina20
autor
17. nov 2023

@ariannazara presne aj moja spinka so mnou v posteli potom sa odkotula k sebe do postielky lebo vedla ma paotielku bez bocnice. A tiez len sledujem vkuse tym ze neni ani na monitore dychu. Áno aj mojq to robi aj v noci aj poobede ked spí. Ach strasne toto, len nech su tie deticky nase zdravé.

ifka888
6. dec 2023

@sabina20 zdravim,ako ste prosim dopadli? syn ma velmi podobne priznaky,ma 5 rokov

sabina20
autor
10. dec 2023

@ifka888 dobrý deň, no žial nezistili sme nic nové. Boli sme na pneumologii ale tam ju nevysetrili lebo este je malicka nevedeli by jej spravit tie vysetrenia do ktorych by musela dychat. Tak nas poslali do podunajskych biskupic na pneumologiu a tam je hned aj spankove centrum tak ze oni zhodnotia ci treba ist do toho spankoveho centra. Ideme tam az 24.januara.

vreckovka2
1. apr 2024

@sabina20 prosim riesili ste to dalej? Nas tiez presne takto dycha v noci ako si popisala. Zaskripe zubami, hlboky nadych, vydych a par sekund nedycha. Potom pokracuje v dychani. Ide na zmensenie nosnej mandle. Krcne ma tiez hranicne, ale tie mu neidu zmensovat zatial. A ze po operacii uvidime.

sabina20
autor
2. apr 2024

@vreckovka2 dobrý deň, áno riešili. Boli sme v tych Podunajskych Biskupiciach a tam nam povedali že dcerka je zdrava ze ak sa do 20 sekund nadychne tak to je len primarne a neohrozuje ju to ze nieje to ziadna choroba. Na to spankove centrum nas neposlali lebo ze ju nechcu stresovat, ale ze ak sa to zhorsi tak mame znova prist.Ze je to len nasledok niecoho. V jej pripade vraj refluxu, tak nas poslali na gastro ze ak dostane lieky a reflux sa zmierni tak by malo prestat aj to spankove apnoe. Zial alebo chvalabohu neviem ani sama, na gastre nam lieky nedali lebo že je este malicka a maju negativne ucinky a podobne a ani na ph metriu nas neposlal lebo že je to drasticke este pre nu malickú. A že nieje ten reflux taky vazny ze ak sa to zhorsi bud spankove apnoe alebo reflux ze tak uz nieco budeme musiet podstupit bud tie lieky alebo ph metria. Ale ze z tazkym srdieckom pise do papierov ako diagnozu spankove apnoe lebo ze podla neho je zdrava ze je to normalne ze tak dycha ze do 20 sekund je to ok, a ze este ked sa sama nadychne tak je to podla neho v poriadku. Odporucil nam este ist na kardiologiu a na neurologiu lebo aj ked bola mensia tak sme chodili na neurologiu s inymi vecami tak ze ci to nema suvis, ale neboli sme. Dcerka mi to robi stále, ma stale pocas spanku taku ppnožku Owlet shock nieco ako monitor dychu...raz jej to zapipalo pred par tyzdnami ze jej klesli hodnoty kyslika cize dlhsie nedychala. Neviem do dnes či naozaj alrbo len zaraplovala ta ponožka. Lebo kym som k nej prisla tak chvalabohu pekne dychala uz. Ale bez tej ponozky si neviem predstavit žit. A stale v kutiku duše mam pocit že radsej nas na to spankove centrum mali ppslat a bolo by vyriesene aspon by som vedela o čo ide. Ale dufam ze sa to nezhorsi a nebude nutne to dalej riesit.

vreckovka2
24. jún 2024

@sabina20 zaujimave, ze do 20 sekund nedychat je ok podla tych doktorov. Nasa ORL sa tvari, ze ani 5 sekund nie je ok. Nasmu zmensili nosnu mandlu, ale este stale je zahlieneny tak mame pockat 2 mesiace. A ak to nedychanie neprestane, tak nas posle do spankoveho laboratoria. No som zvedava. Ale snad sa mu to zlepsi. Tesne po zmenseni madle mal pauzy uplne kratucke a potom ako sa zahlienil, tak to bolo naspat. Tak cakame.

majamat
25. jún 2024

@vreckovka2 treba rozlišovať odborných lekárov. Oni nemajú podrobné vedomosti z iných odborov. ORL dr má menej vedomosti a skúsenosti o spankovom apnoe ako napr. neurológ.

vreckovka2
25. jún 2024

@majamat neviem ktory lekar ma viac a ktory menej vedomosti o apnoe, ale nasa pediatricka suhlasi s ORL doktorkou. Ono tu dost zalezi , ci je obstrukcne, alebo nie. U mna ako dietata to tiez riesili, vyberali mi mandle 3 krat do mojich 4 rokov..potom to prestalo. Poznam dospelaka s apnoe, ktory ma masku na noc. Ako ja by som sa mile rada vyhla spankovemu centru a pevne verim, ze sa mu to upravi este. Urcite su do centra cakacky, takze myslim, ze aj keby sa tam dostaneme a oni na zaklade opisu povedia, ze to nie je na vysetrenie na noc, tak budem len rada. Uvidime.