Spánková regresia

bessdonna
1. aug 2023

Ahojte maminky. Od 5. mesiaca moja dcerka zle spinka. Kojena od zaciatku, od 5 mes prikrmy(mozno suvisi). Nema cumlik, aj tak uzasne spala dovtedy. Teraz sa budi obcas po 2,5 h, obcas po 2,1,30 min, atd. Vsimla som si, ze uz vie byt hore cez den 3 hodiny namiesto 2.chcem sa opytat, ci ste si nevsimli kedy spia deticky lepsie, ked spia cez den menej-viac. Lebo obcas mame noc ze sa budi len2x. Co robim vtedy inac? To je otazka, vsak?

beata_k
1. aug 2023

@bessdonna Pri oboch detoch som si vsimla, ze ked maju dlhy a kvalitny spanok cez den, tak noc je vyborna. A naopak. Ak zle spia cez den, noc cista katastrofa.

bessdonna
autor
1. aug 2023

@beata_k predstav si, ze vcera super spala. Rano len 25 min ale poobede 1,5h,vecer nic ale o 19 uz som ukladala. A hroza des. Mame sum, tmu. Vzdy zaspi na prse vecer a mam pocit, ze nic na to nema vplyv. Vcera sme boli na prechadzke, vecer sa kupala, cca o polsiestej, nech ju to vecer nedrazdi. Proste aj tak zle.

beata_k
1. aug 2023

@bessdonna 5 mesacne ma 2 spanky cez den?

andreatytler
1. aug 2023

@bessdonna Napis aky mate rezim. kolko dennych spankov ake dlhe kedy? Kedy vstava, ma vecierku?
Ako vravi @beata_k aj ja tak viem ze cim lepsie spi cez den, tak tym lepsie spi v noci. Caste nocne budenie je znak preunavy.
Ja som si asi 3 tyzdne zapisovala presne casy na kazdy spanok a aj tak som tam nenasla ziadnu suvislost. Spanok babatiek je proste zahada a asi to tak aj ostane, lebo nam to nevedia vysvetlit. Vsetko su len dohady.
Ale v 5 mesiacoch to moze byt kludne iba to ze sa uci ako spat, lebo ta prva spankova regresia dost drasticky zmeni spankovy rezim, do toho mozno zacali rast zuby a bolest ho budi, alebo je uz culejsi a viac sa zaujima o okolie a tak je spanok uz nie taka priorita.

bessdonna
autor
1. aug 2023

@beata_k nie, 3.vcera mala 2 lebo na druhy spala dlho a treti vysiel na 19 a to uz bol nocny spanok. Tak som skusila ci lepsie ale take iste ako pri 3.

bessdonna
autor
1. aug 2023

@andreatytler vstavame 5 30.ja s partnerom. Ona v postielke caka od 5 poslednu dobu, no niekedy si pospi do 5.30.nakojim kedy si vypyta, potom pri kojeni co vychadza 3 h odvtedyako je hore tak zaspi na prsniku. Predtym trocha ovocneho prikrmu cca polka bananu napr. Ked ju polozim hned sa zobudi, preto spi na mojom hrudniku a po 30 min ju polozim. (inak potiahne 1,5 h a druhy a treti spanok ma len 30 min). Potom sa hrame a dostane masovo zeleninovy prikrm a potom zas dokojim a zase zaspi. To zas vychadza 3 h od zobudenia. Zase spinka na mne, polozim po 1,5-2h alebo sa sama zobudi po hodinke. Zase 3 h sa hrame, treti chod este nema, potom slofik v kociku ci na prsniku 30 min,alebo v aute si pospi ak niekam ideme. Dlzky spankov sa menia podla toho ci sme doma alebo mimo(napr zubar, lekar, navsteva) vtedy v aute zaspinka chudera a zobudi sa ked ju vyberiem, cize po 15-20min,neda sa douspat a vtedy neviem kedy bude dalsi spanok. Napr zajtra na 10 ideme cela rodina k zubarovi, to ten rezim pada uplne. Vecer zaspinka velmi lahko na prsniku. Proste zacne papkat a ihned spi a nakoji sa do syta v spanku. Potom ide do postielky. Predtym sa dojcila prvykrat o 00.00 kedy som si ju sama prilozila. Teraz sa budi obcas o 23.00,niekedy uz o 22.00.

bessdonna
autor
1. aug 2023

@bessdonna vynechala som, ze kupanie zvyklo byt o 19,to uz bola uplakana, na prsniku nervozna tak vacsinou 18,18.30 ju kupeme uz. Potom ju natriem, pomojkam, da pusu sestre, otcovi a iba my dve ideme do spalne a nakojim ju, ihned spi, polozit sa da o 20.00,potom pokracujev postielke v spanku.

beata_k
1. aug 2023

@bessdonna Velmi malo ti cez den spi. Hoc ma 3 spanky denne, ale su kratke. 2x30 minut je malo. A ked si vezmem, ze cez nema pevny rezim, tak este horsie.
Pocas spanku sa vyvija centralna nervova sustava. Na to pozor.
https://www.brendon.sk/kolko-spanku-potrebuje-b...

bessdonna
autor
1. aug 2023

@beata_k 2x30+1xjeden a pol hodiny vkuse. A rezim neviem, posnazim sa, ale ako saam to dari robit? Nechodite nikam? Na navstevy? Len tak sa flakat?

andreatytler
1. aug 2023

@bessdonna Cize denne spi okolo 2.5-3 hodiny a v noci 9.5 hodin.
Je to pod priemer co by mali spat deti v tom veku ale myslim ze to nie je az tak drasticke a celkove mate dobry rezim.
Neskusala si uspat skor ako po 3 hodinach?
To poznam ked dieta zaspi v aute a zobudi sa po 20 minutach ked dorazite domov a uz zaspat nechce. To rozhadze cely rezim. Ja som sa maximalne snazila objednavat vsetky kontoly tak aby to mal pocas bdeleho okna.
Ja by som tiez zaviedla treti prikrm. Je mozne ze ju hlad budi v noci, kedze posledny prikrm ma okolo 13:00 a potom uz len MM co jej nemusi stacit v 5 mesiacoch.
Ale najskor odhadujem ze to budu zuby.

beata_k
1. aug 2023

@bessdonna Vsade v ramci rezimu dietata. Tych par mesiacov v zivote sa mu prisposobujem.
Dieta potrebuje +-4 hodiny denneho spanku. Tvoje ma 2,5 hodiny. Ta 1,5 mu zrejme chyba. Ale spanok babatiek je komplikovany. Nie nadarmo je toho plny net 🙂

beata_k
1. aug 2023

@andreatytler Mlieko problem nie je. Dojcenym detom sa odporuca zacat s prikrom po ukoncenom 6 mesiaci. Jej je v 5 a uz ma dve.

bessdonna
autor
2. aug 2023

Zajtra bude mat 6 mesiacov. Nechcem narychlo ten treti prikrm, lebo zacinaju posledne dni aj problemy s kakanim. Nalada super, len mala posledne dva dni take ako keby bobky. Tak pridavam cuketu a tak. Ovocie inak zacala len nedavno. Predtym mala bdele okno 2 h, potom 2,5 a teraz 3,lebo prirodzene mi po 3 h zaspinka, skor uz nevie, ani v kociku, aute. Takze sa postupne nastavila na 3 h

bessdonna
autor
2. aug 2023

@beata_k si sikovna v tomto, hlavne v obdobi, kedy bola hore 1,5-2 hodiny ja som nestihla vsetko v bdelom okne. Ale zas lahko zaspala kdekolvek v aute, nosici, v kociku. To este vyborne spinkala v noci. Toto mame zrazu od 5.mesiaca presne. Cize uz mesiac. Musim popracovat na presnejsom rezime.

beata_k
2. aug 2023

@bessdonna Nie je to nic komplikovane. K lekarom iba na konkretny termin, na navsteve som sa dvihla a isla si uspat dieta (v nosici ) Flakat na ukor dietata sa neflakam. Ono sa mi na svet neprosilo. Chcela som ho ja, takze tych par mesiacov povazujem za samozrejme, ze sa mu prisposobujem. Ale deti maju x spankovych regresii. Zuby, lozenie, chodza, choroba...to vsetko docasne narusa spanok deti. Ono to vsetko prejde 🙂

andreatytler
2. aug 2023

@bessdonna Cuketa vzdy pomohla u nasho syna ked mal hustejsiu stolicu.

bessdonna
autor
9. aug 2023

Baby ja nevladzem😪ja viem, ze to netrva vecne, strasne by mi pomohlo vediet, kolko to este potrva. Skusam nech spi dlhsie cez den, nedari sa, neskorsia vecierka-nevydrzi, chce o 19.30spinkat.v noci dnes kazde 2 h hore. Od 19.30 do 4.00 to bolo len 4x ale realne to je vela, ked pri jednom dojceni sme hore 30minut.a od 4 uz ziadny spanok, mrncanie, rev, tak som ju vzala ku mne do postele, zas nakojila a zaspala, teraz spi od 5.20,ja uz pijem kavu, lebo uz neviem zaspat. Zvlastna unava, ze neviem kedykolvek spat.