Spanie v postieľke

5. dec 2023

Tie, co neuspavate kojenim, nosenim na rukach, skackanim na fitlopte alebo spanim vsetkych v spolocnej posteli: kedy a ako ste naucili babo zaspavat vo svojej postielke? Jednoducho ste ho polozili a bolo alebo tomu nieco predchadzalo?
Posluchala som vsetky rady lekarov a asistentiek, cize sme mali vela fyzickeho kontaktu, kde bol prvy problem, pretoze sme sa mali mojkat a tym padom mala potom nechcela spat na chrbatiku, to sme uz ale zvladli, dalej som ju drzala pri kojeni bdelu uz od zaciatku, par krat sa ale stalo, ze som zaspala s nou a to to cele asi pokazilo. Nakoniec v tej postielke aj vydzi, skoro celu noc, dva krat sa zobudi, ale niekedy ju z postielky musim vybrat aj 10 krat, niekedy sa zobudi hned, niekedy po par minutach, lebo ved nenecham ju plakat alebo sa rozculovat. Tie co to tak mate, bolo to tiez takto na zaciatku alebo nieco robim zle? Blizkosti ma dost pocas toho ked je bdela, plnohodnotne sa jej venujem, ale ked spi, chcem aby spala na svojom matraci a mala svoj priestor, rovnako ako my s muzom. Ked ju dam do postielky uplne bdelu, neexistuje aby tam ostala. Samozrejme, ze to sa este neda odhadnut pri takom malom babatku a ani urcit presny rezim spanku, preto ju tam davam az ked spi, snazim sa ale vystihnut presne moment kedy zavrie oci. Hladkanie a trasenie ked uz je v postielke nepomaha. Slecna ma 5 tyzdnov a postielku mame pri nasej posteli.
Za vsetky tipy a rady budem vdacna ❤️

gabriela2952
5. dec 2023

No slečna je ešte dosť mala a to ze ma vašu blizkost počas bdenia nestačí. Ona vašu blízkosť potrebuje nonstop 🙂

gabriela2952
5. dec 2023

A to nič v zlom. Sama som to skúšala keď bola dcérka taka malička, a potom som si uvedomila ved ona ma potrebuje stále. A odkedy spi snami tak sa pritulka a zaspí bez problémov. Ale to vy nechcete ,čomu rozumiem. Tiež som bola proti ale už som to nedávala ako sa v postieľke stále mrvila 🙂

mclissa
5. dec 2023

Od prveho dna bol v postielke. Nebrala som na ruky, iba sa mu prihovarala. Ano a iba som ho polozila. Potom bol uz ako hodinky na krmenie a spanie. Od 6 mes. spava sam v izbe. Pokial vyslovene nereval, iba sa jedoval, a proste daval najavo, ze tam je. Som do izby ani nesla. Prihovarala som sa mu z vedlajsej izby aby o mne vedel. Na denne spanky som ho tam polozila a jednoducho to bol cas oddychu tak bol v postielke, ked nespal, nespal,nezobrala som ho skor ako po dvoch hod. Potom sa naucil na svoj rezim. A aj zaspavat sam. Samozrejme spankove recezie budu, zuby pojdu, ale vzdy som dbala na rezim. V 9 mes. som odstavila nocne kojenie. Od vtedy spava celu noc.

patka06
5. dec 2023

Ako sme prišli z pôrodnice, položila som dcéru do postieľky a tam zaspala., Aj počas denných spánkov som ju väčšinou ukladala do postieľky, zaspávala bez akéhokoľvek uspávania. Vytvorila si a prirodzenú spojitosť postieľka = spánok..
Nikdy som ju v postieľke nechávala, keď bola hore.

majlo1234
5. dec 2023

@mclissa preco ste sa tak rozhodli? Zaujima ma to cisto zo zvedavosti, ja som asi prvy mesiac nechavala babatko spat v noci vo vedlajsej izbe, pretoze som bola vkuse hore na tie jeho divne zvuky, ked nebol s nami, zobudila som sa len na plac a aspon trochu som sa vyspala. Ale odkedy som si zvykla, spal so mnou v posteli, prislo mi to tak pohodlnejsie aj prirodzene

autor
5. dec 2023

@gabriela2952 nuz najvacsi problem je muz, pretoze, spi tak tvrdo, ze niekedy aj ja od neho v spanku schytam kopanec alebo na mna necha padnut celu svoju ruku 😀 postielku mame spojenu s postelou tak, ze v podstate sa viem s dcerkou tulkat, chcem ale, aby v tom svojom priestore ostala, hlavne kvoli bezpecnosti a neskorsim tazkym presunom z manzelskej postele do svojej. Presne tomu chcem predist.
Muza nechcem posielat na gauc, ved sa nevyspi a obidvom by nam chybal. (A ani by nesiel :D )

mclissa
5. dec 2023

@majlo1234 rozhodla presne co?

gabriela2952
5. dec 2023

Aj moj, tak sme sali postel ku stene a ja spim v strede :D akosi mala narodila tam sa zobudím na všetku jej zvuky :D a keď manželovi rank zvjnj budík to ani nepočujem:D ako som písala, rozumiem dôvodom pre ktore ,nechcete aby spala s vami , ale čo keď vás tak veľmi potrebuje 💗

majlo1234
5. dec 2023

@mclissa nebrat na ruky/dat soat do vlastnej jzby v polroku, vlastne vsetko, co si napisala😃

autor
5. dec 2023

@mclissa po porode sme mali nariadeny kontakt hole telo na telo, kvoli srdiecku a gelesen teplote, preto som ju nemohla nechat v postielke.

@patka06 ked sme sa vratili s porodnice, tak som ju ucila spat na chrbatiku, lebo dovtedy spala na mne, ale moj chrbat, hlava a nonstop bdelost to uz nedavali.

Cize tieto dve moznosti som uz prepasla, len nechcem to nechat zajst este dalej, lebo mi je jasne, ze cim bude starsia, tym to bude horsie.

autor
5. dec 2023

*telesnej

noami12
5. dec 2023

Obe deti mi spia v postieľke.
Mala (skoro 3r.) od narodenia do asi 2 týždňov cca spávala v posteli vedľa mna v hniezde ale chcela som aby si zvykla na postielku aj v noci, cez deň tam spávala od narodenia cca v 2 tyzdnoch som ju tam ukladala na noc a v pohode zaspavala dokonca rýchlejšie. Zozaciatku som bola pritomná v spálni ( tam mala postieľku) než zaspí mala reflux tak som sa aj bála ale chcela byť v izbe aj aby som vedela že už spí. Lebo predsa ešte bola moc malá ale zhasla som. Takže do dnes nemá problém zaspávať po tme. Aj už ma svoju normalnú domčekovú postel a bála som sa či bude chcieť spávať a v pohode hneď od prveho dňa. Lebo napríklad ona nikdy nezaspala na gauci alebo mimo postielky, aj u mojich rodičov ma postielku ale ani tam nechce spať. pred mesiacom začala sa báť "bubuláka" a začala chodiť za nami dolu, tak už mesiac čakám v izbe co zaspí. ( našťastie po uložení je to do 5 min)
Malý (6mesacny) od narodenia tiež v postieľke, zaspava sám, ani ma nevidí že som v izbe, jemu max zapnem kolotoč. Ale som taktiež v izbe aspoň než zaspí, lebo ma tiež reflux.
A máme od narodenia režim že sa okupkajú a už vedia že je čas na spánok, malý sám sa ozve o tesne pred 19, je presný ako hodinky. 🙂

mclissa
5. dec 2023

@majlo1234 vies co, ja som clovek co potrebuje mat aj cas pre seba. Ked bol babatko tak cas spanku bol jediny cas, ked som sa mohla venovat sama sebe a mali sme s muzom klud. A tiez nechcela som ho naucit na ruky, aby mu len stacil pocit, ze mama tam je, tym, ze ma pocuje. Aby sa vedel “zabavit” aj sam. Tymto som si mohla v klude navarit, upratat, dokoncovala som si skolu, v klude som sa osprchovala. Naucil sa zaspavat sam, a uz ked viacej vnimal, stacilo zavriet dvere, precitala sa rozpravka a o 19-20 sme mali cas na seba s manzelom. A ten pocit ked som na materskej zavrela po celom dni o 20 dvere od jeho izby bol na nezaplatenie 😂 Vedel, ze mama tam je a pridem, ked ma potrebuje. V 9 mes. som odstavila nocne kojenie, lebo uz ma mal viacej za dudel ako bol hladny. Pocas dna som kojila na poziadanie. Od vtedy prespi, 20-8 kazdy den. Od 6 mes je odporucane dat dieta do vlastnej izby tak som aj urobila. On ma svoj klud, my svoj. A zostalo mu to doteraz. Za co si mozem zaklopkat, vela cestujeme a syn nema problem zaspat hoci kde bez nas. Ja si mozem pit vinko na terase , a on sa ulozi do postielky a ide spat. Tak isto, tym ze som neuspavala, zavrel sa na plazi poobede do kocika, a spal. My sme mohli v klude sediet. Opekacka s kamaratmi, syn o 20 sa vypytal do kocara a isiel spat. Nemusela som ist domov, rezim sme dodrzal, a len som ho prelozila. Zaspi s hoci kym, napr. niekedy ked kamaratka k nam prisla na strazenie; ja som sa nemusela bat ze bude doma circus. Nemame tu babky, sme s manzelom viac menej iba my dvaja, cize ten cas ked on spi nam je vzacny. A nie aby som este ho 2-3 hodiny uspavala a natriasala sa s nim. S manzelom sme vlastne chceli docielit aby aspon v tom spani nebol zatazeny na nas. Inak sa vsetok cas toci okolo neho 😊 a ano isli zuby, spankove regresie, pocit odlucenia, sem tam nejaka choroba, aj tym sme si presli. A nehovorim, ze nikdy s nami v posteli nespal. Ale sam sa radsej roztiahne vo svojom.

mclissa
5. dec 2023

@autorka pokial je to nariadene so zdravotneho hladiska tak je uplne prirodzene, ze si ju chcela mat pri sebe

duppka13
5. dec 2023

Ja mam zdravotny problem s chrbticou, nikdy som preto nemohla uspavat nosenim, dvihanim, natriasanim na fitlopte ani nicim podobnym. Od narodenia spi sama v postielke, inak sa to nedalo. mame ritual, presne vie co sa bude diet a co nasledovat, takze vie ze ked sa pomojkame na velkej posteli potom uz musi odkracat do svojej a ide sa spat. Ty spominas 5 tyzdnove babo, place ked nie je na tebe? Skuste mojkacika kupit. Skus ju drzat za ruku., zaspievat jej, pripadne tricko s tvojom telesnou vonou. Tiez si myslim, ze kazde dieta ma tieto potreby individualne.

taga
5. dec 2023

Muza, dospeleho cloveka, nechces posielat na gauc, lebo by sa chudak nevyspal...
Ale babatko, ktore netusi kde je, co je, nema ziadnu vedomu znalost o svete, o nejakej postielke, o nejakej modernej filozofii spanku na vlastnom matraci, o tom, ze ma akoze chciet vlastny priestor, to babatko, ktore ma len svoje instinkty a ktore den/noc potrebuje k prezitiu a psychickej pohode blizkost cloveka, tak to babatko ideme nasilu ucit samostatnosti v 5(!) tyzdnoch.

nikpa
5. dec 2023

Od prvého dňa som staršieho dávala hneď do postieľky, sadla som si k nemu vedľa na posteľ a hladkala ho alebo hompalala, zaspal tak a v noci po kŕmení hneď, bez roboty. S mladším to bolo iné, mával koliky a veľa sme ho nosili na rukách, často aj v noci a teda sa stalo, že nám v náručí aj zaspal. Samozrejme si na to zvykol a aj keď už koliky nemal, zaspať v postieľke neexistovalo. Tieto skutočnosti ma naučili, že dieťa vie len to, čo mu ukážeš 😃 aspoň u nas to tak bolo.

autor
6. dec 2023

@taga presne na toto som sa nepytala. Chcem, aby to babatko malo milujucich rodicov ako vzor a lasky viac ako dost a oddelenie spanie partnerov vidim ako extremne hlboky zasah do fungujuceho vztahu, ku ktoremu spolocne spanie jednoducho patri, to by nasa uzasna dcera, ktora je stredom nasho vesmiru neexistovala a tento nas fungujuci vztah nebudem narusovat ktoviekolkorocnym oddelenym spanim. Vyspat sa potrebuje, kedze nas momentalne obidvoch zivi a na gauci necham spat tak akurat psa.
Dalsia vec je, ze to babatko neizolujem, ale nechcem, aby bolo odomna zavisle tak, ako som bola od matky zavisla ja. Nehovorim o novorodencovi, rozmyslam do buducna. Ale vychova sa zacina uz teraz. To babatko nevie a najblizsie roky ani vediet nebude, co je pre neho dobre. Od toho som tu ja. Ja ju musim vsetko naucit, aj ked sa jej to pacit nebude. Ja ju nechcem mat v MANZELSKEJ posteli do 5-tich, muza na gauci a vztah v pi ako vela zien, ktore poznam. S tymto mam skusenost ako dieta bohuzial tiez, kde som zo dna na den zrazu ako velke dieta musela spavat sama a to bol sok. Tymto naviazem na to, ze je urcite ovela vacsi stres pre vacsie dieta, ktore stopercentne vnima okolie od tohto oducat, ako takto maleho tvora, ktory jedine co potrebuje je spokojna mama, kedze sme este stale emocne prepojeni, a vsetko co citim ja, vnima aj ona ale bez hocijakeho filtra a toto je moj jediny problem momentalne a toto je to, co k spokojnosti potrebujem. Vyspat sa a travit cas, momentalne tu hodinku dve vecer s jej otcom, ktoreho potrebujeme obidve. Pocas toho ked bdie a vnima. Nie pocas spanku a polospanku.
Dalsia vec je, ze nechcem ju neskôr od niecoho oducat a uspavat tri hodiny. Ako uz aj hore bolo spomenute, radsej ju dam do postielky a odidem, stravim ten jediny spolocny cas osamote s muzom a budem jej vsetok zvysny cas venovat stopercentne, akokeby som mala stravit maximalne zbytocne dlhocizne kazdodenne uspavanie (minimalne jeden krat do dna) a ovplyvnovalo by to ten zvysok, lebo ja v tomto zmysel nevidim ani pre jednu stranu. Nech mi nikto nevravi, ze sa da dietatu venovat naplno cez den, potom s kludom uspavat a s kludom vstavat v noci. S tym dietatom niesi stopercentne cely cas a ak nahodou aj ano, tak je to casovana bomba. Dalej sme na nu sami, co je v poriadku, bolo nase rozhodnutie mat dieta. Nemam mamu, sestru, kamosku alebo koho, kde ju viem 'odlozit'. A to ani nechcem. Chcem docielit fungujuci rodinny a partnersky zivot, ktory nemusim z casu na cas 'odlozit'. A ked sa nikto alebo niekto z nas dlhodobo nevyspi, zacina sa kolotoc nervozity. A to je naco dobre?

zuzanka.zuzu
6. dec 2023

@taga pohoda, 5 týždňový "stred vesmíru" odloží a muž ju po pár rokoch pošle k vode, možno vtedy pochopí na čom záleží

lelelienka
6. dec 2023

Maleho som hned od zaciatku davala spat vylucne do postielky, ked bol malinky zaspal ani som ho poriadne nestihla polozit, teraz ma 3 mesiace a ked ho ulozim dost unaveneho, parkrat pohladkam a spi 😉 Este som nevidela pediatra, ktory by odporucal davat babatka spat do postele medzi rodicov, to je blbost a navyse potencialne nebezpecna. A nie, babatka co spia vo svojich postielkach nemaju o nic menej lasky ako tie druhe, nad takymi nazormi sa mozem len pousmiat.

andreatytler
6. dec 2023

Skusenost nemam, lebo mne bolo luto si syna nepritulit v naruci. Bude s nami spat v objati mozno maximalne 7 rokov, to je skutocne zanedbatelny cas z mojho zivota. Este budem mat kopu casu na postel kde bude len muz a ja. Ale koli bezpecnosti sme ho mali v postielke prvy rok. Uspali na rukach a prelozili do postielky.
Ale podla roznych prispevkov co som o spanku za tie roky precitala, treba dieta nechat zaspavat same od prveho dna, ale neda sa to urobit s kazdym dietatom. Ak je dieta kontaktne pochybujem ze to pojde hladko a bude ho treba nechat vyplakat.

canis_lupus
6. dec 2023

Každé dieťa je iné, niektoré chcú byť stále pri matke, niektoré chcú vlastný priestor. Bohužiaľ ak ju chceš silou-mocou naučiť na postieľku, asi ju budeš musieť nechať tam poplakať, alebo počkať aspoň, kým bude mať nejaký spánkový režim a potom to skúšať. Ja mám 10-týždňového a od začiatku som rešpektovala jeho potreby, keď chcel spať pri mne, spal pri mne. Od narodenia dokázal fungovať v noci tak, že sme ho večer uspali na rukách a do jednej-druhej spal v postieľke, potom som si ho vzala k sebe a už spal pri mne do rána, možno by spal aj v postieľke, ale bol by hore každú polhodinu a ja by som bola cez deň rozbitá jak čínska hračka 😂 takto si ho len pritiahnem k sebe, nacucne sa a obaja spíme ďalej. Cez deň neexistovalo, aby spal v postieľke sám, ale potom raz zaspal sám na posteli, kým som bola na wc, tak som začala skúšať dávať ho do postieľky, keď už bol unavený a začal tam zaspávať sám, ale ak tam plače, vezmem ho a spí v nosiči/pri kojení zaspí a spí na mne. Musím povedať, že časom sa úspešnosť spania v postieľke zvyšuje 😁
Inak prvý spával rovnako prvú polku noci v postieľke a druhú so mnou, okolo 2r sme mu kúpili novú veľkú posteľ a dali ju do detskej, hovorili sme mu, aká je to parádna posteľ pre veľkých chlapcov a on sám sa rozhodol, že ide spať tam, nemá z toho žiadnu traumu 😂 Ani nie som rozvedená kvôli tomu, že chlap so mnou 2r nespal v jednej posteli, najprv sa snažil spať s nami, ale absolútne sa nevyspal, nie preto, lebo dieťa bolo v posteli, ale kvôli tým zvukom, čo v noci deti vydávajú. Teraz pri druhom to vzdal už po jednej noci a odišiel do izby k staršiemu 😂 práve preto, že chodí do práce a potrebuje sa vyspať. Takže proste máme novorodenca a holt sa mu treba prispôsobiť, 2r prežijeme a ešte mi bude to spoločné spanie chýbať raz.

aaadkaaa
6. dec 2023

Moja zaspava so mnou na manzelskej posteli a ked zaspi,prelozim ju do postielky

ivangeline
6. dec 2023

Ehm. Do nejakych 8m nic take neriesim. ;D Potom zavisi od dietata. Niektore skor,ine neskor,mi spalo v postielke za mojej ci manzelovej pritomnosti. Jedno bolo prave take,kt to rozptylovalo a zaspavala najlepsie sama. Btw,posledne deti zaspavaju same..bez postielkym..na posteli.

taga
6. dec 2023

Este raz autorka: vztah s manzelom NEBUDES NARUSAT EXTREMNYM ZASAHOM
Ale vztah s 5 TYZDNOVYM BABATKOM, ktore bolo 9 mesiacov v tvojom bruchu nemas problem uplne narusit, tym ze ho vyhodis z postele! Toto nie je extrem? To dieta ta mozno nepotrebuje cez den,ale v noci mozno naopak ano! Preco to potom rovnako neaplikujes na muza, ze ved sa mu venuj cez den, vecer a hotovo.. jaaaaj on je dospely, vyvinuty jedinec, ktory by uz mal mal dost vyvinuty nervovy system, aby to zvladol a pochopil, ale nebudeme to riskovat... radsej z tej postele vyhodime to babatko, ktore ma ten nervovy system sice uplne na zaciatku, ale nevadi, ved ono si zvykne, a mozno si poplace a aj si roztiahne plucka ,ze?

nevenka
6. dec 2023

5 tyzdnov??? Odpalilo mi dekel prave. Mam 4 deti a v 5 tyzdnoch sa 3 z nich nevedeli ani poriadne najest, ani nic o svete, nie to este mat nejaky "rezim". Nevyspata, bolava som s kratkou prestavkou 10 rokov a nelutujem. Aj manzel. A stale mame pekny vztah. Po vyse 20 rokoch spolu, z toho 11 manzelskych. Spime na 1 posteli a boli casy, ked ja som spala na gauci a v obyvacke postielka s dcerou, aby sa ako rocna mohla prechadzat okolo, 3 hodiny v noci, co nemohla spat. Do jej roka sme riesili bolesti bruska, koliky. Aby neplakala, musela som skusat xy veci. Lebo z placu si zhorsila pupocny pruh.
A nie, ziadna "vychova" sa nezacina v 5 tyzdnoch, akurat tak studeny odchov. Je neskutocne nadherne, ked si aj 11 mesacne drobca pritulim na hrud v nosici, ale to je tvoja vec ako si spravis.
Ano, svagrovci mali taky "knedlik", kde si ho polozila, tam bol, zaspal v postielke sam. Ani ho dlho nekojila. Keby mala take narocne deti ako my, by sa asi poskladala. Nuz...Pre taketo deti je to v pohode, ked same zaspi, tiez by som ho nasilu nenosila a nehojdala a neviem co. Ale ak to nejde prirodzene, tak to nevychovas. Cim viac som sa snazila nastavit nejaky rezim, tym horsie, detske telicko zavelilo. Napriklad teraz mi spi mozno 15 min. doobeda a pol hodku poobede a potrebuje realne viac, ale ani za svet ju nedonutim...Cim viac to budes riesit, tym horsie. Ale skus.

majlo1234
6. dec 2023

@mclissa to znie super😊 ja som na to nikdy nemala nerv a mozno ani dieta nebolo take. Ale vidavam take videa na ig, ze mamka polozi uz vacsie dieta do postielky a ono same zaspi, to je sen. Len ten proces sa k tomu dostat nie je pre mna, nemam ziadne zasady ani rezim v sebe. A preto v dvoch rokoch este spime spolu, uspavam presne aj hodinu niekedy vecer😒 akoze, ja uz si neviem predstavit, ze nyto bolo inak, mne sa s nim aj lepsie spi ako s muzom😃 ale to, co pises ty, znie super

mima1608
6. dec 2023

Že 5 týždňov 😯 moja má 6 mesiacov a prisahám Bohu, radar na postieľku. Spí. Vezmem ju na ruky, stále spí. Položím do postieľky, oči ako sova. Preložím ju do postele, do tridsiatich sekúnd spí ďalej. S manželom sme to vzdali 🤣

bale1rinka
6. dec 2023

podľa mňa je základ zistiť kedy je jej čas na spánok a koľko vydrží bdieť,ale pri 5 týždnovom babatku by som neriešila vôbec niečo takéto!!!! základ je mať tmavé závesy aby bola tma aj cez deň....nech si spí ako chce a ako dlho chce a mojkajte sa ako chcete, prsník vyberať keď samo popustí keď zaspí, nechať ho tam kde sa kojí spinkať, neprekladat, veď aj mačka keĎ kojí mačiatka iba leží a nejde nikam a pohne sa keď docucajú...treba si to užívať, ja som do všetkého zapojila muža, nakupoval, varil, upratoval a ja som sa válala v posteli a doteraz mi ďakuje, že mám na neho čas kedykoľvek lebo syn je nastavený ako hodinky a zaspáva sám, čiže ten čas som dávala synovi a teraz ho dávam mužovi...
môj syn mal presne 6mesiacov keD som nastavila režim: doobeda spať 30 minut v kočíku, potom budiť,
poobede 2 hodiny spať a potom budiť
a podvečer 30 minut...maximálne do 17:00 mohol spať podvečer, o pol 8 večer kojenie a položila som do postielky a zaspinkal... postupne sa znižovali minúty z podvečerného na 20 min potom 10 min...atď...doteraz zaspáva sám v postielke, má 2 a pol roka a spávať chodí po 6hodinách bdenia, ako nič, sám si tam rozprávka a zaspí za cca 15-20 minút...