Som vyšťavená zo spánku 7-mesačného dieťaťa

monikabotosova
28. júl 2024

Ahojte, podobnú tému som tu nenašla v poslednom období, tam dúfam, že nevadí. Môj syn nikdy nebol extra spáč, už ako novorodenec bol hore aj celé dni (a bolo to hrozné.). Dodnes veľa nenaspí, ako 7-mesačný má 2-3 spánky po 15-20 minút (a všetky jeho spánky spím aj ja!) Nevadí, zvykla som si. Ale to čo predvádza posledné dni v noci, už nedokážem zvládať. Pravdaže som večer čo večer unavená ako kôň, o nejakom partnerskom živote ani nesnivam, lebo večer proste padám na hubu.. len dnes v noci sa mi malý s mrnčanim zobudil asi 50x, a to nepreháňam. Mrnčí, dám dudel, zaspí, a o 3 minúty zas. Viem, bolia ho zuby, takmer mi neje, ani cez deň ani v noci, stále mu núkam, no nechce. No zuby mu idú už od 3mesiacov, a doteraz nemá ani jeden. Sú dni, kedy mu večer dám nurofen/Panadol tak aspoň pár hodín v noci je kľud, a potom to pokračuje. Už neviem čo mám robiť, som unavená, nevyspatá, plačem.. žiadna nádej, že by sa to v blizkej budúcnosti mohlo zlepšiť 😓😓😓 lebo vyjdú spodné dva zuby, pôjdu ďalšie. Vyspím sa ešte niekedy?

beata_k
28. júl 2024

@monikabotosova 4 mesiace zuby nerastu. Pricinu hladaj inde. Ano, raz sa vyspis 💪

hederamonstera
28. júl 2024

Urcite to je zubami? Aby isli 4 mesiace sa mi nezda…kde v noci spinka?

majlo1234
28. júl 2024

Ale tie prve zvyknu byt najbolestivejsie, a potom este ocaky a stolicky, tie ostatne mozu vyjst, ani nevudes vediet ako. Drzte sa!

monikabotosova
autor
28. júl 2024

Keď sme boli u dr vždy nakoniec povedala, že to sú zuby. Keď mal tri mesiace, mal nádchu, kašeľ nie, prestal jesť, išli sme k dr, tak povedala, že to su zuby 🤷‍♀️ že to niekedy tak môže u detí vyzerať, ako nádcha. Ja len za to, som v tom, že sú to zuby. Furt mal niečo v ústach, a doteraz sa nič nezmenilo, slinil, a doteraz sa nič nezmenilo 🤷‍♀️ je to moje prvé (a posledné) dieťa, takže som verila pediatričke.
Od narodenia spi vo svojej postieľke. Ale keď toto v noci robí ako dnes, šupnem ho nakoniec medzi nás, aby som nemusela vstávať z postele k nemu.

monikabotosova
autor
28. júl 2024

Inak toto pripúšťam aj ja, že 4 mesiace na prvé dva zuby je extrémne dlho, veď to čo, na ďalšie budem tiež čakať takto 4 mesiace? 🤦‍♀️ To by bola blbosť.. akurát dúfam, že keď sme si už takúto cestu pretrpeli, tak mu vyjde postupne viac zúbkov v krátkej dobe.

svetlonos
28. júl 2024

@monikabotosova
to máš prvé dieťa však? Tiež sim bola opatrna ale po pár prebdenych nociach som nurofen davala - a všetci spokojní aj vyspati. Inak druhy syn ma pol roka a koli zubom chodil spavat ráno o 3tej! Mohla som ja skúšať od 8 do polnoci aj 3x uspavat -nič! A starsi sa budil zas o 4:30-5:00. No masaker. A nevysiel mu ani jeden! Az o mesiac... Preslo to. Ale ja som teda späť nesla lebo toto minútové trhanie spánku som fyzicky nedavala.. Cez deň som sním bola v ohradke a spala, mame veľkú. Ak sa ti prehra, daj ho do postieľky a posp si ak sa ti prehra. Alebo ak mas moznost, popros niekoho o pomoc, nech vezme maleho na 2-3 hodiny a ty spi.
Ja mu ten nurofen dám, vyspím sa tak vsetcia. Prajem pevné nervy a požiadaj o pomoc. Neboj prejde to. A cumel je ďalšia katastrofa. Oni si hi ešte nevedia nájsť a dat do úst. To isté ma kamoska s malou.

renatka100
28. júl 2024

@monikabotosova na zuby super pomaha dentinox, kamistad pekne natriet a maly vydrzi, aj ked ich tam este nema natierat dasno ktore je napuchnute, drzim palce, neboj do 18 bude krasne spinkat 😉

xxemma
28. júl 2024

Nam vysiel prvy zub 2d pred 4 mesiacmi😁 v toku sme mali 12.

klementinka58
28. júl 2024

moze byt bud hladny, neviem ci dojcis, ale pokial som dojcila tak ten spanok mal aj moj taky zly, akonahle som presla na umele mlieko spal takmer celu noc. Mozu to byt aj koliky, chalani su na to nachylnejsi, pripadne mu moze byt teplo/ zima....pri mojom zabralo ked spal sp mnou v posteli a citil ma a hlavne to umele mlieko

zuzkaa1991
28. júl 2024

@monikabotosova my sme mali podobne ano aj nasek isli podla lekarky dlho prve zubky jeden mesiac ci dva davala som nurofen alebo fenistil na striedacku napr 3 4dni fenistil kvapky jeden nurofen ked bolo ok nedostala nic nasa je citliva ako sme prisli neskor (uz ma 6r) ale zubky isli dlho vysli prve.dve na 9m potom polroka ci ako nic na rokma pol isli rad.za radom ale.uznbola vacsia nebolonl.az tak....ešte dalaie 4zubky kus ale.ostatne az tak neboolo vediet ze idu.....o očných som ani nevedela ;)....moze mu byt horuco aj brusko bolieť
A co sa tyka zubkov davala som cameliu aj gel na ďasná;)

gejb
28. júl 2024

@monikabotosova pre doktorku je asi najjednoduchšie hodiť to na zuby...🤷‍♀️
Môže byť hladný/smädný, treba mu odgrgnut, môže mat reflux - teda ho pália kyseliny, je mu zima/teplo, tlačí ho plienka alebo pyzamko, niečo ho svrbí, ale ma plný nos a zle sa mu dycha, dajte iny cumel.....atď..
..skúste hľadať príčinu inú ako zuby ..snáď na niečo prídete ✌️

lunita91
28. júl 2024

@monikabotosova Zuby môžu zhoršiť bábätku spánok, ale iba dočasne. Najhoršie sú tak 3-4 dni pred prerezaním. Takže tu by som hľadala príčinu inde. Pozri si lepší spánok bábätiek, osobne som neabsolvovala poradenstvo, ale veľmi pomohli aj bežne dostupné články z ich webu alebo rady z FB skupiny + asi jednu prednášku som videla. Konkrétne teraz môže ísť o skoršiu 8mesačnú spánkovú regresiu, ale keďže to trvá dlhodobo, treba sa zamerať aj na iné veci (spánková hygiena, zatemnenie okien, vhodné rozloženie spánkov, zlé spánkové návyky). Kto to nezažil a má dieťa, čo super spí, nepochopí, že spánok je celá veda. Keď si človek viac o tom zistí, niečo z toho môže pomôcť. Držím palce.

sara07
28. júl 2024

skus zmenit pediatričku, ked všetko sú len zuby
tiež ako píšu baby zuby to ako nemusia byt
je kojený ? po najedení je spokojny alebo hned plače prípadne do dvoch hod začne plakat
bruško má mäkké na pohmat ?

monikabotosova
autor
28. júl 2024

Ďakujem všetkým za rady. Ja si myslím, že on je preunavený, bolo mi tu odporúčané aj lepší spánok bábätiek, odporúčali mi seminár za 150€. Takže tam mi nepomohli. On keď bol malý, tak mal veľmi silné koliky, aj prvé prikrmy boli hrôza ale bruško ho už nebolieva určite, to si veľmi dobre pamätám, ako vyzeralo. Sem tam ho vidím, že je akoby v krči, ale to je naozaj veľmi málokedy. Nepopieram, že mu môže byť teplo lebo odkedy začalo leto je to najhoršie. Aj predtym sa budil ale len na mliečko v noci, teraz sa budí proste vkuse. Veď máme v izbe v noci aj 27-28 stupňov, žiaľ už to viac ovplyvniť neviem, aj nám je teplo 🤷‍♀️ mnohé ste mi tu písali, že či nie je hladný... Ja som však písala, že mi papať odmieta.. jedine jedlo z celého dňa, ktoré väčšinou zbaští celé je obed, ale posledné dni štrajkuje aj tam.. všetko ostatné vyhadzujem 😓 pritom to bol vždy jedák, v 7m má 10kg. Camilia a geliky nám zatiaľ nijak nepomohli, jediné čo naozaj pomáha je ten nurofen, ale to dávam len v krajnom prípade, fakt ho s tým nechcem kŕmiť. Mali sme dva týždne že aj camilia bola ok, aj som bola prekvapená, ale potom sme už museli stiahnuť po nurofene, takže asi mal len lepšie obdobie zrovna vtedy. Keď mu dám UM vo fľaške, trošku pocucka a potom cumel už len žužle, to isté s pitím, a vlastne so všetkým ostatným. Nedokážem mu uľaviť od zúbkov..

30katrusa40
28. júl 2024

@beata_k ale môžu . Dcére začali nalievať ďasná v cca 5 mesiacoch prví jej vyšiel v 11. Boli sme aj u zibarky s tým a povedala len vydržať. Jej keď išli zuby tak mala aj krv v ústach ráno sa budila ako malý upír.

amelianka
28. júl 2024

Ja by som fakt odporúčala spánkové poradenstvo. Vyzera že aj maly je unavený aj vy ste unavená..

kristina210
28. júl 2024

My sme to mali podobne, okolo 4ho mesiaca šialené slinenie, dokonca 10 dní sople,kašeľ, zabiehanie hlienov...pediatrička tiež stále,že zuby a bolo to tak...prvé 2 sa prerezali v 7.mesiaci,teraz má 13 mesiacov a 10 zubov...my sme prípad,že ho vytrápi každý jeden zub,niekedy mi neje aj 2 týždne vkuse iba sa koji a pije vodu, on je slabý spáč od narodenia,pri zuboch totál nič ... 1 dieťa tak a druhé onak ... len výdrž a trpezlivosť...keď sa ti dá,na 15 min oddýchni s ním...raz to všetko prejde

mabenn
28. júl 2024

ano vyspis sa...este to ale potrva...mala som to podobne, dieta bolo dojcene, aj nieco viac pospalo cez den a ajtak sa v noci budilo velmi vela krat v obdobi 3mesiace - 2roky to bolo najhorsie, pretoze stale nieco: zuby, vyvoj mozgu, separacna uzkost, striedalo sa to...na zuby zaberal rovnako nurofen...cez vikend som par hodin dospala, ked si ho vzal manzel...celu noc zacal prestavat zrazu od 3rokov (od 2r sa to zlepsovalo pomalicky s tym budenim nocnym) a od 4rokov (ked rok chodil do skolky) som sa ako tak zacala davat dokopy, proste su take deti...

svetlonos
28. júl 2024

@monikabotosova
Prečo sa toho nurofenu tak bojíš, keď uabera? Ja som to tiež riesila s dr. Tiez by mi nejedol ani nepil, keby mu ho nedám. Kludne aj 3x denne a dieta spokojne, najedene a vyspane. Dr s tým bola ôk. Ved mu tie zuby nepôjdu rok v kuse s bolesťami. Napriklad druhy syn zuby prežíva omnoho horšie ako prvý.

simona92101
28. júl 2024

@monikabotosova ja to skor vidim na skryty reflux ako zuby.lebo nie je normalne aby male babatko bolo cele dni hore.skuste kontaktovat Lepsi spanok babatiek,nas nasmerovala velmi dobre a urcila pricinu zleho spanku

monikabotosova
autor
28. júl 2024

@svetlonos lebo v jednej téme som tiež už riešila podobný problém so zúbkami, a mamičky ma skoro zožrali, že prečo keď nemá horúčku tak dávam silný nurofen, že potom keď bude mať naozaj horúčku tak nebude zaberať :( moja dr tiež je toho názoru, že nech dám nurofen, vždy je to lepšie ako trápiť dieťa bolesťou, no nejak často sa ho naozaj bojím dávať, aby si telo nejak nezvyklo :/

@simona92101 čo som si pozrela príznaky, tak mne to zase veľmi nesedí, lebo ešte pred letom mával aj dni, že spal celú noc. Nekašle, ani v noci ani cez deň, a po jedle je naopak veľmi kľudný. Ked mal 2 mesiace spaval mi už celú noc, potom táto prvá nádcha v 3. mesiacoch to pokazila, potom prišla regresia, keď sme sa dostali z regresie prišli extrémne teploty.. furt dačo.

svetlonos
28. júl 2024

@monikabotosova
no, nás mal do roka 1 atb a vysoké horucky. Toľko toho nurofen nepovedal a aj tak mu zabral len na 3-4 hodiny a zase 39 stupňov. Nemohla som čakať ďalšie 2 hodiny, to by už tu snáď ani nebol a dlho trvalo zrazanie teploty. Dala som mu znova po po 4 hodinách namiesto po 6-7 mich. Sama vidíš, keď veľmi slina a sú to zuby, je uplakany tak daj. Ved skús dať o 0,25 ml menej. Naviac on je aj proti bolesti. Dr mi ho dala pre malého teraz proti zápalu stredného ucha 3-4x denne podla potreby. Pivedala ze je aj protizápalový aj keď nie je horúčka. Ze sa nemám báť.
Netrápte sa a daj. Oni ta môžu listovať koľko chcú- ale ani jedna po prebdenej noci fungovať za teba nebude. Keď sú hrdinky, co zvládnu späť týždeň v kuse len 3 hodiny večer a sú potom milujúceho usmiate mamičky, klobúk dole. Ja to neviem.

lienka.7
28. júl 2024

@monikabotosova určite ho netrap a daj mu ten nurofen. Ja som davala čipky. mojej na zúbky zaberal mundisal gél. Nič iné. Drzim tí palce