Problém so spaním v škôlke

pepushka
8. sep 2023

Mile mamicky a oteckovia,

Chela by som sa poradit.
Mam 4,5 rocnu dcerku, ktora ma v skolke problem spat. Doma nam nespi uz od dvoch rokov a nic co sme skusali nepomohlo. Momentalne to uz ani nepotrebuje. Ked sa raz za cas stane ze zaspi, vecer zaspava pred dvanastou. V skolke je to ale obrovsky problem. Dieta je zive, ma problem potichu oblezat a nerusit ine deti. A oni vyzaduju, aby kludne lezala 2,5 - 3 hodiny 🤦‍♀️ to samozrejme nezvlada a vyrusuje. Pani ucitelky su potom z toho frustrovane a cele jednanie z oboch stran je vyhrotene. Mne to pripada tak, ze dcerka vedie vojnu s ucitelkami 😩 Minuly rok to dospelo k tomu, ze sme ju na obed zacali brat domov. Tento rok to takto uz nejde a kedze problemy pretrvavaju, zvazujeme zmenit skolku.

Moja otazka teda je, viete mi prosim poradit nejaku skolku v Kosiciach, kde by mali individualny a ustretovy pristup, deti by mali castejsie aktivity a pohyb vonku a spanok by bud nutne nevyzadovali, alebo by bol aspon kratsi? Mozno niekde dovolia po nejakom case ist sa hrat po tichu do vedlajsej miestnosti? Ak by to bola sukromna skolka, prosim pripojite cca kolko sa plati za mesiac?

Vopred vsetkym dakujem 😊

cookie29
8. sep 2023

Ja by som to povedala takto, vlani dcerka dosiahla, ze ste ju bravali na obed. Preco by to neskusila aj tento rok?

Ale uznavam, ze 2.5-3h je privela na tak velke dieta. Moj syn, hyperaktivne dieta, doma nespaval cca od 18m v skolke vacsinou spal, pretoze unava. Aktivity, kolektiv, hluk atd. Ja neviem, neda sa to nejako riesit s ucitelkami? Asi nebude jedine dieta. Mozno keby jej nechali knizku nech si cita, ak ma zaujem.

pepushka
autor
8. sep 2023

@cookie29 Brat ju na obed domov bolo riesenie uciteliek. Dlho sme nechceli, navrhovali sme im, ci by nemohla mat nieco v postielke, alebo by ju nemohli nechat hrat sa vedla v miestnosti po nejakej dobe, ale to nechceli. Tu miestnost tam pritom maju. Ale ochota to nejako takto riesit tam nebola a ja ju nedokazem udrzat potichu, ked tam ani nie som. Dohovaranie, vysvetlovanie,
odmenovanie/trestanie, nic nezaberalo. A duplom nie, ked ma vydrzat skoro 3h...

luccija
8. sep 2023

@pepushka spať nemusí, ale musí ležať a nevyrusovat ostatných.Deti spávajú cca od 12 do 14.Ten oddych je dôležitý.Ja som dávala takým deťom knižku, ale dostala som za to vynadane🤪

mladenca
8. sep 2023

@pepushka Ja fakt neznasam, ked nie su ochotni urobit nic, co by dokazalo pomoct. Velakrat pocuvam, aky skvely pristup a robia vsetko preto, aby tam detom bolo dobre, ale ani my sme takuto skusenost nemali.

pribinak
8. sep 2023

Spat 3 hod? To sa mi nezda. Trosku preháňaš. V statnej škôlke asi nepochodis, fakt hľadať len súkromnú

viera
8. sep 2023

@pepushka Ja chapem aj tvoj nazor aj uckin. Si predstav, ze dovolia ju nechat hrat v inej miestnosti(zvacsa v statnych to nejde)...To budu chciet dalsie deticky a aj rodicia...Ked si nieco donesie do postielky a aj druhe deti to budu chciet mat v postielke,alebo nieco ine...Su uz sukromne skolky v Ba, vidim ze ty si Kosice...kde cast ide spat a je tam ucitelka,kt.napr.cita rozpravku a druha cast ide separe do miestnosti, kde si kreslia, maluju popripade idu von, co zatial prva cast spi...Riesila by som to napr.opatrovatelkou ktora by ju vyzdvihla pred spanim a nasledne zostala s nou dokym vy nepridete z prace...Alebo jej urobila nejaky program.....Alebo zmenou skolky kde akceptuju ze dieta nespi a moze sa inde hrat...Ale kde je taka skolka v KE ti neporadim...

pepushka
autor
8. sep 2023

@pribinak mozno nie cele 3h. Ked som ju brala na obed povedali mi, ze mam po nu chodit o 11.30. To uz boli deti naobedovane, prezlecene a povacsinou na lozkach. Este im mali citat rozpravku. Budia ich vraj o 14.15, ale vraj aj spat idu o 12tej, tak neviem. Cisty spanok mozno skor 2,5h + citanie? Neviem, nie som tam. A je to viac menej aj jedno. Uz aj 2h by boli na hrane. Aspon ked nie je vybehana predtym.

pribinak
8. sep 2023

@pepushka doobeda určite chodia von. Najmenej hodinu. Už nie je v najmenšej triede čiže na obed idu neskôr, prví chodia maličkí

O kolkej ráno vstáva?

pepushka
autor
8. sep 2023

@pribinak Sme Kosice okolie, je to mala skolka, kde su vsetci spolu. Vonku nie su zdaleka kazdy den. Tento tyzden je krasne a boli zatial 2x. Neviem ako dnes. Obed im nosia na 11tu a o 11.30 su uz najedeni. Vstava 6.30 a velmi sa jej nechce. Nie je to zrovna ranne vtaca 😄 Ale ja sa nechcem stazovat na aktualnu skolku. Len zistujem, ci existuju v KE skolky, kde by idealne vedeli oddelit deti, ktore nespia. Ak su vacsie, mozu na to mat lepsie podmienky. Zvazovali by sme aj sukromne. Mozno by stacil aj kratsi spanok.

poopsie
8. sep 2023

V štátnej škôlke nie sú vytvorené na to podmienky aby sa dieťa, ktoré nechce spať/ oddychovať hralo v inej miestnosti... učiteľka nemôže odísť od detí, ktoré sú na lehátkach a zároveň nemôže byť s tvojou dcérou v inej miestnosti...a keď bude prváčka tak , keď sa jej nebude chcieť sedieť 45 minút v lavici , budeš hľadať inú školu , napríklad takú,kde sa nemusia učiť?

hariet
8. sep 2023

Niekde to ucitelky s tym spanim fakt prehanaju- aby mali co najdlhsie klud a pokoj. Ak sa s nimi fakt neda dohodnut a mas moznost, prestupila by som.

poopsie
8. sep 2023

@hariet ach ty kľud a pokoj... niektoré deti ledva obedujú ty kľud a pokoj....alebo to má fungovať ako v takom Anglicku,kde sa spiace deti prekračujú na zemi?

luccija
8. sep 2023

@mladenca a čo by si navrhovala?my sme mali spalnicku mimo triedy a bola som tam sama, takže som nemohla nechať deti samé a byť s ostatnými vedľa v triede.Okrem toho dovolíš 3 deťom čo nechcú spat sa ísť hrať a nebudu spať ani ostatní.
V režime dňa je oddych, tak majú ležať a oddychovať.
@hariet mna to nebavilo stále okrikovat deti, aby nevyrusovali ostatných, aby nekopali nohami do steny z tých 2 hodín som bola viac unavená ako sa im venovať.Kazdy rodič vie aký je režim dňa, keď nechcú, aby deti ležali či spali treba chodiť pre ne na obed

luccija
8. sep 2023

@poopsie aj v Rakúsku majú len kútik na oddych, pomaly všetky stravu nosia rodičia, neprezuvaju sa
Mne 2,5 r dieťa zaspavalo pri obede, keď ho ráno budili nasilu...a milovala som, keď mi matka povedala, že dieťa večer zaspáva o 22:15 a nemám jej dovoliť spať.Tak ho mala poobede vybehať bolo to ledva 3 r, ktoré bolo v škôlke prvé a zaspalo hneď len čo si ľahko do postieľky

dennissa16
8. sep 2023

@luccija a co taký rodič,či by chcel, aby dieta ticho ležalo a oddychovalo a nešlo po obede domov… ako to ma zabezpečiť z domu,nech to funguje?

hariet
8. sep 2023

@poopsie Niektore deti ledva obeduju? To ako s tym suvisi?
Ja viem o com hovorim neboj sa, sama som ucitelka a napr by som chcela, aby to fungovalo ako napr vo Svajciarsku, kde si deti mozu pocas oddychu pozerat knihy, kreslit alebo spat (tie starsie) Ide o to, ze ked sa chce,da sa najst riesenie. Aj v nasej skolke spia deti uz od pol 12, nastastie moj si rad pospi, neriesim to.

ukulela
8. sep 2023

o 11:30 uz naobedovane deti a na lozkach? ved to je strasne skoro ... nasi obeduju jedna skupina tusim o 11:30, druha o 12:00, potom zuby, pyzamo a na kute. budia ich 14:00 - 14:15. u vas maju nenormalny rezim .. fakt spia strasne dlho. a najma nutit spat napr predskolakov, to mi uz pride ako natlak ... moji obaja doma nespavali popoludni uz od 2 rokov, v skolke niekedy zaspali, niekedy nie .... no nasim pustili rozpravku a hotovo. kukaj/pocuvaj, alebo spi ...

cookie29
8. sep 2023

@luccija ja neviem, u nas napriklad v jaslickach, chodia deti spat ako potrebuju. Ano su kusok mensie, ale teda nie je problem. Ked sa chce riesenie sa da vzdy najst

pepushka
autor
8. sep 2023

@luccija Ja viem pochopit aj ich. Poznam si dieta a viem, ze im tam realne urcite rusi. Snazim sa to riesit. Minuly rok som ju barala domov, teraz by som ale potrebovala nastupit do prace. Taktiez ju nevie brat domov nikto iny. Snad existuje ina skolka, vacsia, hoci sukromna, ktora to vyriesit vie. Ak nie, budeme rozmyslat dalej ako to poriesime. Dakujem za konkretne navrhy.

pepushka
autor
8. sep 2023

@ukulela Prosim Vas v akej skolke?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pepushka
autor
8. sep 2023

@kittykat22 Dakujem, budem skusat 😊

yoxinka
8. sep 2023

Toto je tak debilný prístup! Moja nastupovala do jednej škôlky v 4 rokoch. Ona doma už vôbec nespávala. Tam sa normálne pýtali v dotazníku, či ešte spí alebo nie. Deti, ktoré nespali boli oddelené od spiacich do inej miestnosti, tam si mohli zobrať knižky a “čítať si”. Proste pokojná aktivita. Nútiť dieťa, ktoré už nespí ležať 2,5-3 hodiny bez ničoho, to musí byť pre tie deti masaker.

luccija
8. sep 2023

@cookie29
@pepushka ja píšem o súkromnej škôlke v oboch sme to mali takto bola som poobede sama kuchárka pripravovala olovrant, vysávala, umývala, polievala zahradku nemala čas strážiť deti vedľa.V druhej škôlke som bola úplne sama ani kuchárka nebola olovrant nosili nepripravoval sa a spálňa na poschodí trieda dole, takže nie vždy platí, že keď sa chce riešenie sa nájde.Ale hľadaj možno sú také kde nepožaduju oddych.
@dennissa16 dohovoriť dieťaťu?neviem Ti na to odpovedať.U nás bola dohoda nemusíš spať potichu si čítaj, alebo lezkaj.Ja som dostala vynadane, že deti nemajú ani čítať, lebo oddych je oddych a majú vypnúť mysel

cookie29
8. sep 2023

@kittykat22 a Ty ako vies, co chcela, ked uz sme pri tom.
a ano viem, ze su deti, ktore nepotrebuju spavat, mam jedno take doma. Od narodenia, ako novorodenec minimum spanku.

dennissa16
8. sep 2023

@luccija a ty si myslíš,že rodičia takému dieťaťu nedohovaraju? Že radšej taký rodič počúva sťažnosť,že dieta dennodenné vyrušuje.
Samozrejme ,že nie.
Je to ťažká situacia pre všetkých,nie len pre ucitelky….aj pre dieta,aj pre ostatné deti aj pre rodičov.

mogaa
8. sep 2023

@pepushka jedine súkromná škôlka kde je viac učiteliek....v triede po obede ostáva s deťmi 1 učiťeľka, tá počas odpočinku detí robí ešte ostatnú adminisratívu....nemôže dácať etra pozor na dieťa v inej miestnosti čo sa tam hraje....

nikus93
8. sep 2023

Takisto sme s tym mali problem. Dcera spala v skolke len prvy rok- dalsi 3 nie. Ked bola predskolacka tak to iste… pomaly kazdy tyzden som od ucitelky pocuvala ze nechce spat ani lezat ze jej mam dohovorit… jasne ze som jej dohovorila ale jed 6r dieta proste 3roky uz nespi tak jej je dlho lezat 2h…. Tiez som im vravela ci ju nemozu nechat nech si cita ze bude ticho zbehne jej cas…. Nie lebo aj ine deti budu chciet… kreslit hrat vedla-nie lebo aj ine deti a nemozu ju nechat samu… vravim ze ano rozumiem, tak len dobojovat. Urcite by som ju nevyberala na obed aj od nich bol pokus ale urcite nebudem predskolacku vyberat na obed domov. My sme riesenie nenasli, museli vydrzat oni aj ona bohuzial. Viem ze v meste su skolky kde predskolaci nemusia uz spat ale konkretnu neviem poradit, inak aj nasa chodila do malej zmiesanej jednotriedky v okoli ke 😃

angeli121212
8. sep 2023

@kittykat22 hlásim sa ako dospelá čo v detstve pretrpela čas spánku v škôlke každý boží deň som aa dve hodiny pozerala do blba každý a zaspala som za celé tri roky škôlky jeden jediný krát.

simona20201309
8. sep 2023

@pepushka 3hod prehanas. Oddych na lehátka je maximálne od 12:30 do 14:30. Väčšinou je to čistého času po rozprávke a pod maximálne 1,5h. Takže fakt prehanas.
Bohužiaľ, vždy sa našli 1-2 deti ktoré odmietali spat, a nič iné IM neostavalo len vydržať. S niektorými deťmi sa dá, ak zaspia ostatné deti, môžu sa ísť po tichu hrať. S niektorými sa to nedá, pretože by pobudili ostatnych. Neviem ci ti zmena škôlky pomôže.