Ahojte. Začala škôlka a náš 3 ročný syn chodí iba na doobedia. Keď prídeme domov okolo 12tej, snažím sa hneď si s ním čítať a uspavat ho. No on nevie zaspať ešte cca ďalšie dve hodiny. Ale pritom je veľmi unavený. Mali sme vždy problém so zaspávanim, ale teraz sa to rapídne zhoršilo. V posteli kope nohami, je preaktivizovany, kričí, piští, vybieha z postele, chce ísť na ruky, atď ..proste s ním bojujem kým nezaspi. Spánok potrebuje, inak by bol veľmi podráždený. U nás vôbec neplatí ako u iných detí, ze keď je unavený, ľahne a zaspi. Po necelej hodine spanku sa potom budi s plačom, nevyspaty. Mali ste to niekto takto? Neviem ako to riešiť. Zjavne je v škôlke omnoho skôr unavený a mal by ísť spať do 11.30-12. To ale nestíhame...
@denkabemommy tiež som si hovorila že skúsim aj takto, že kašlem hneď na uspavanie, lebo to tak nejde a skúsim neskôr. Či sa podarí je otázne no ... Muž navrhuje prísť po neho hned s kočíkom, aby sa vyspal (resp skúsiť či tam zaspí), ale to sa mi nepozdáva teda učiť ho na kočík.
@mia2906 prečo? Rozhodne cestou zaspí a tým ako bude rásť, tak vydrží dlhšie bez spánku a všetko sa upraví ako má 🙂. Kľudne to skús s tým kočíkom, možno nezaspí ale aspoň ho tá cesta domov ešte viac nezničí
Ja by som ho v takomto prípade nechala v skolke, aby spinkal tam. Naladil by sa na vlnu, lebo si chystaju postielky, prezliekaju, citaju rozpravku. Idu spat vsetci, isiel by aj on a nevymyslal s vybiehanim, nosenim na ruky atd. V konecnom dosledku by bol pokojnejsi, vyspaty a ty by si sa s nim denne netrapila
@mia2906 preboha… ze skolkara do kocara…
a keby si ho nechala v skolke? mozno by s ostatnymi detmi pekne zaspal
@pallacinka29 ja tiež niesom za to, ale mám kamošku čo brala kočiar 😀
@evkamotka áno skusime budúci týždeň aj na spánok, lenže niektoré dni tam ani nič nepapa, to by nezaspal hladný, lebo aj doma ešte vyjeda. Lenže bojim sa že im tam bude tiež vykrikovať a odmietať spanok, ale skúsime no. A môže sa stať že tie prvé dni im tam ani spat nebude a domov príde úplne zničený 😀 ako ste to mali vy?
@pallacinka29
@mia2906 Moj v skolke nevedel zaspat, velmi malo krat, ked sme boli doma, spal vzdy. Vedela som, ze spat musi a potrebuje, no ale ja som musela chodit do prace, tak v skolke iba lezal a oddychoval.
@pallacinka29 no veď to ze rada by som už chodila do práce.. ale on vie byť tak otrasne nepríjemný keď je nevyspaty že sa mu potom musím nonstop venovať.
@mia2906 tiez by som skusila nech spinka v skolke s detickami, uvidis ako to pojde...moja dcerka tiez bola ten tip ze obedny spanok=boj a 2hod uspavanie, v skolke sa zazrakom naucila opat cez obed spavat a bez problemov. Mala zo zaciatku par dni co si len polezkala, aj pobudila par deti, ale nakoniec sa pridala k davu 😁 doma ju neviem uz uspat vobec a ani sa uz nesnazim, funguje ale v pohode aj bez obedneho spanku - nie je vecer preunavena (ma 4 roky)
A prečo neostáva spinkať v MS? Tam idu spat všetky deti, mizno by tam zaspal oveľa ľahšie
@mia2906 3r uz spat nemusi vobec.Mas dve moznosti,bud sa na uspavanie vykasles alebo ho nechas v skolke aj poobede a tam ti zaspi raz,dva.
Inak moze to byt uz aj smor presvest toho ze spanok vynecha onerlho.3 r uz naozaj sa s nim nemusis piplat pri uspavani ako s 3mesacnym.Zvykne si aj na to ze uz cez den nespi.
@mia2906 ahoj, my sme mali podobny problem ale 16.mes. vyriesilo sa vsetko ked sme ju hned neuspavali, ale sme ju nechali aspon 30-60 min si volne pochodit, pohrat sa s hrackami (vtedy sa uzavru deti vraj do svojho sveta a upokoja sa znamymi istotami, vyriesia v sebe vsetko co sa odohralo pocas doby predtym). Nam toto velmi pomohlo.
@mia2906 Aj u nas je to podobne, tiez zaspi az o 14h, Skor ho uz ani nedavam, potrebuje byt chvilu s nami
Nám riaditeľka v skolke hovorila že je pre deti oveľa lepšie keď tam ostanú na spinkanie. Naša doma už dávno predtým nespavala a v škôlke si predsa občas pospi.
A nenapadlo ta, ze to moze byt uz prechodne obdobie od obednajsieho spanku do "nespanku"? Ma 3 roky. Trojrocne dieta uz vobec nemusis spavat cez den. Kedy rano vstava a kedy chodi vecer spat? Mas len toto jedno dieta? Vyskusaj. Nedavaj ho hned spat, uvidis ako bude. Druha moznost, nechaj ho v skole. Tiez sa uvidi. Bud pod tlakom skupiny/rezimu tam zaspi alebo nie: Ak spat nebude, uvidis aky bude poobede. Prechodne obdobie moze trvat dlho. Niekedy bude spat, niekedy nie, nechaj to na dieta.
@yanni hej je to blbé keď v skolke pospi, potom zaspí tak medzi 21:30 a 22, to už vieme s manželom ze zase ziaden vecer pre nás 😀 Normálne zaspáva okolo 20. Ale ona sa tomu obednajsiemu spánku dosť bráni takže ak tam zaspí tak viem že to naozaj potrebovala. Ináč s tým prechodným obdobím máš pravdu, u nás trvalo niekoľko mesiacov kým úplne prestala spávať.
@mia2906 tak miesto okamžitého uspávania, keď príde, si uži to, že prišiel. Kašli na uspávanie samotné, veď aj tak to trvá ďalšie 2 hodiny. Tak radšej urob len príjemné podmienky pre oboch- spraviť prítmie a mäkkučké okolie, prípadne ho vezmi na ruky na chvíľku, veď s tebou nebol pár hodín, chce tvoju prítomnosť a vôňu 😊.
Plač, pišťamie atď. súvisí s tým, že v škôlke svoje emócie neprejaví na plno, to až doma, v bezpečí pri mame 🙂