Prečo nespí?

1. aug 2024

Zúfalstvo!!!!!!!
Som s nervami prvý krát v živote v koncoch. Moje decko nespi. Prestalo spať. Donedávna spalo ešte poobede 2hodiny a zrazu vynechalo obedny spánok a nespi. Zaspáva o 23:00. Vstáva okolo 8.
Vek 4r
Cez deň sme von, prechádzky v prírode, bazén, bicykel, hry. Cukor minimálne.
Čo je s ňou?!
Je odo mňa hnusne že som chcela mať kľud aspoň po 9?
Môže to byť nejaká diagnoza? Porucha? Ja už vážne uvažujem nad dostupnými liekmi na spanie pre deti.
Cez deň je nejaká plačlivá. Začala byť strašne citlivá a rozplače ju každá maličkosť.
Nerozumiem čo sa deje?
Zažili ste niečo podobné?
Donedávna spávala v noci 10h + 2-3hod poobede. Teraz 9hod

pribinak
1. aug 2024

Veď spi.

autor
1. aug 2024

V noci sa zobudí 3-4x. WC, piť, zlý sen, hľadá ma, má soplik.... A ja už chodím ako mŕtvola
Trva to asi 2 týždne.

autor
1. aug 2024

@pribinak ešte nespi 😂
Odišla som z izby ale počujem ju

3009
1. aug 2024

Ty si na hlavu? Dieťaťu chceš dávať lieky na spanie, aby si ty mala pokoj?

pribinak
1. aug 2024

Však nevadí, hlavne že leží a časom aj zaspí

autor
1. aug 2024

@3009 hahahah presne
Ako dobre že tu aspoň niekto vie čítať s porozumením
Poznáš nejaké dobré?

autor
1. aug 2024

@pribinak veď ja viem ale je to vyčerpávajúce. Ráno by potom spala aj do 11:00. Musím ju o 8 budiť. Vidím že je unavená a nezaspí. Je úplne hotová ale spať nebude. Podla mňa ide na rezervu a 9h je pre 4r dieťa malo. Obzvlášť keď doteraz spala cca 12h. Je to v poriadku že 4r dieťa zaspáva o 11 večer?

sandra49
1. aug 2024

Kluuud🙏 vidím sa v tebe🤣🙈 nieje skolka, je teplo a medzi tým sa niečo pokaslalo..nedávaj ju už spať cez deň a večer o 8 vaňa a do postele aj keby sa na hlavu stavala..vydrz par dni a budete mat novy režim. Ja viem ze je to niekedy na slučku.. mam 5 rocnu zažila som snou všeličo..vydrz. si nervózna lebo si unavená a chceš mať chvíľu kľud aspon večer, plne ta chápem. A manžel co? Mne by muz aj pomohol keď bolo zle ale mala s nim odmieta ísť spať takže som si to vždy cele odsrala sama🙄😅 veľa krát som večer už zo zúfalstva plakala..

koniarova
1. aug 2024

Tak ja neviem,ale podľa mňa ti spí úplne normálne.

autor
1. aug 2024

Rozprávky uspavanky masaže nožičiek ručičiek, škrabkanie, hľadanie, tskanie, hmkanie a po hodine uspavania a 10min tichá začne smiech, otázky, akoby do nej vliezlo celé mravenisko a od znova. Skúšam po zlom, po dobrom, trpezlivo, rázne, citlivo.

gab1sol
1. aug 2024

Poznám - obe deti veľmi skoro začali vynechávať denný spánok. Tak sme zaviedli pravidlo - o siedmej sprcha, do ôsmej byť v posteli a mať tmu. Bolo mi jedno, či spia, či len ležia, alebo sa rozprávajú s hračkami (áno, aj také bolo). Vždy bol citeľný rozdiel, či je zimné obdobie, alebo leto, kedy je teplo a dlho vidno.
Očividne jej 9 hodín spánku stačí, skús ju naučiť tak, že nemusí spať, ale nech leží aspoň v posteli.

pribinak
1. aug 2024

Je leto prázdniny, deti majú voľnejší režim, počkaj, príde september a s ním aj režim

sandra49
1. aug 2024

Skus aj ignoraciu..s mierou samozrejme..začne chápať ze tadiaľ cesta nevedie

liliana8
1. aug 2024

Skus spat 1-2 tyzdne s nou v posteli (alebo ona v tvojej). Prestane sa tolko budit, bude pokojnejsie spat.

autor
1. aug 2024

@sandra49 ❤️❤️❤️❤️ ďakujem
Manžel ju uspi rovnako dlho ako ja, ale on ma náročnú prácu a často ju ešte dokončuje večer tak ho s tým určite nechcem zaťažovať.
Takže to prejde?
Presne dnes mi už bolo do plaču. Už som hľadala cigarety z pred 10rokov že si normálne zapalim. Nenašla som 🙄

letfenixa
1. aug 2024

Náš syn síce zaspaval okolo 19, ale zase vstával o 4. To je presne rovnaký počet hodín ako tvpja dcéra.

momoftwo
1. aug 2024

Ist spat o 11 je pre 4 rocne dieta extremne neskoro. Si nervozna chapem, nedostatok spanku, ale dieta z teba nervozitu citi zato je aj placliva. Daj ritual, podvecer uz kludnejsie cinnosti, puzzle, lego, nieco na rozmyslanie, kupanie a 8 citanie rozpravky a spanok, ziadne ze nechce spat, musi lezat a zaspi. Par dni to mozno bude trvat ale navyk pride a verim ze to bude ok🙏

autor
1. aug 2024

@liliana8 hm, práve si uvedomujem že to sú tie 2-3 týždne čo spim konečne znovu v spálni. Žeby to bol problém? Že vie že keď zaspí ja odídem?
Môže byť tu pes zakopaný?

autor
1. aug 2024

@momoftwo ďakujem. My sme do tej 6-7 von. Tak večera a o 8 sprcha a do pyžama.

@letfenixa tak to teda neviem čo je horšie 🙈 asi ani budíček o 4 by pre mňa nebol riešenie
@sandra49 skúšala som aj to, takto v podstate väčšinou zaspí ale potom mám z toho zlý pocit. Aj teraz takto ignorujem a tuším aj zaspala.
@gab1sol skúsila som. Ona sa aj hodinu bude v posteli vrtieť

liliana8
1. aug 2024

Ano, aj moj si ma zvykol nahmatat rukou v noci a spal dalej. Ked som bola v spalni, tak horsie aj kratsie spal. Pripadne sa prebudil a prisiel, no niekedy mal problem znovu zaspat.

ritalein
1. aug 2024

Mne keď syn rano povedal, ze preco som od neho odisla a nespala pri nom, tak som mu ukazala, ze sa takto a takto roztahoval, ze som nemala miesto. Aj som ho nazorne akoze rukou capla, potom nohou, tak sa uvedomil, ze by som sa nevyspala a prijal to. Ale ja som ho uspavala v jeho posteli, cize ozaj malo miesta.

sandra49
1. aug 2024

Jasne ze to prejde..😉🩷 sú to obdobia a deti skusaju..ak funguje ignor vrámci normy tak to tak rob a nemaj výčitky.. sak aj ty si len clovek preboha. Aj ty máš svoje potreby. A ked povieš rozpravku, túžite sa, porozpravate a furt vymysla tak není o com..vydrz par dni a fakt ju skus dat v rovnaký čas do postele. U nás vždy všetko trvalo par dni nervov a potom už dobre. Ale ja s dcérou stále spim v posteli lebo ešte ani náhodou nieje ochotná ísť spať sama do svojej izby a v noci sa budí lebo zle sny, nočné desy atď...a ja niesom ochotná behať hore dole a nevyspat sa🤣 moja aktuálne spáva dokopy 12 hodín. Takmer každý deň aj na obed. Ale mali sme to všelijaké a veru chýbal jej spánok a vtedy bola zlá ale toľko toho chcela zažiť..a raz mi povedala ked bola asi vo veku tvojej ze ona sa bojí ze niečo zmeska, že jej niečo utečie ked bude spať.. takže vlastne z toho to premenilo.. ale dokola som jej vysvetľovala aký je spanok dôležitý pre telo a pre mozog a bla bla bla ale ona sa veľmi zaujíma o telo a myseľ takže toto si zobrala k srdcu a aj sama sa vypýta spať..ale sú aj dno kedy mi povie ze nejde a bla bla..ale je to už naozaj málo, možno 2x za týždeň. Takže už neriesim🙂 vydrrrrrz!🩷🙂

gab1sol
1. aug 2024

Tak nech sa vrtí, hlavne, že tam je… U nás hlavne mladšia tak fungovala. Častokrát aj do polnoci nespala. Mnohokrát sme už aj my išli spať a počula som ju, ako si v izbe brble, spieva… Prišla som ju pozrieť, dala pusinku a nechala ju zaspať, keď jej bude treba.
Pre mňa bolo neskutočne vyčerpávajúce byť v izbe pri staršej, kým zaspí. Ale potom, keď sa mala narodiť druhá, prvá sa musela naučiť zaspávať sama. A tak isto som to potom urobila aj s mladšou. A ona ako som písala, teda vedela potiahnuť riadne dlho…

autor
1. aug 2024

@sandra49 presne to mi je nad slnko jasné že sa bojí že niečo zmeška a o niečo príde. Ja by som s ňou aj ostala spať,aj posteľ má väčšiu ale má hrozný matrac a mňa z neho boli chrbát. Už sme 2x menili a nemám odvahu pýtať tretí. V spálni zas zavadzia mužovi. Mne by vyhovovalo aby spala s nami v spálni ale muž sa bojí. Neviem prečo ale jeho v noci kope. Hádam naozaj už len vydržať a čakať kým to prejde. Skúsim nejaký ten týždeň znovu začať s ňou spať. Možno je to naozaj tým

autor
1. aug 2024

@gab1sol 🩷 presne,vyčerpávajúce

deti95060810
1. aug 2024

skús Dospinox - kúpiš v lekárni.
my máme povolené od lekára, bežne sa dáva deťom.

annm81
1. aug 2024

Nadopovať 4ročné dieťa, ktoré spí "len" 9 hodín denne liekmi na spanie?? Radšej si nájdi niekoho, kto ti ju čas od času postráži, aby si si od nej oddýchla, skôr ako jej ublížiš. Spáva úplne normálne, je bežné, že 4ročné deti už nemajú potrebu denného spánku.

tinqua
1. aug 2024

Ja si nemozem pomoct, ale ked niekto rozprava o uspavani 3+ starsieho dietata stale rozmyslam o com to vlastne rozpravaju. Ja viem, ze deti su rozne, ale priemerne dieta v tom veku uz rozumie, skrátka mam to hned v rodine ako priklad, dieta je velmi vyrecne, uvazuje v zlozitejsich suvislostiach, ale ked pride na spanok vracia sa do mimi obdobia a zrazu na vsetko potrebuje mamu...a ona skace podla zelani. Ja si len myslim, ze ked ma dost rozumu na takuto manipulaciu, vie v pohode pochopit, ze po puse na dobru noc sa z postele nevylieza. To nemusi byt vas pripad, ale kazdy jeden krat co sa snazis byt prisna ale nakoniec povolis ju ucis, ze ked vydrzi pistat dost dlho mama ustupi. Ak vylucujes psychicke problemy a pod. a mas pocit, ze ozaj len vyduda tak by si raz tuto bitku kto dlhsie vydrzi mala vyhrat ty.

pralinka86
1. aug 2024

Polovica deti v tom veku uz nespi na obed...
Vstavat o 8mej je luxus. Skus sa spýtať mam, ktorych deti vstavaju o 6tej, ci skor.
Mozte skusit posunut vstavanie na 7, ci to bude mat nejaky efekt na skorsie zaspavanie.. pripadne obedny spanok aspon na pol hodiny.
Toto je vek, kedy mozog pracuje ostisest, spracuvava co sa dialo cez den, fantazia ide tiez naplno, deti sa boja, domyslaju si.. neda sa to nejak vymyslieť, aby s nou niekto spal v izbe? Svetlo nocne jej svieti?

autor
1. aug 2024

@deti95060810 ďakujem, s tými liekmi som to nemyslela vážne. Bol to len výkrik do tmy zo zúfalstva.